U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tessa De Loo - Het Rookoffer.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=747 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 703 woorden.

Jeroen van Veen

SV4.1

NederlandsBoekverslag.Samenvatting:

Het verhaal gaat over Barbera Rozemeyer, een lerares Frans. Ze heeft een relatie met een van haar leerlingen, de achttienjarige Guido Maenhout. Ze hebben allebei dezelfde passie: de franse literatuur. Guido voert steeds toneelstukjes op van passages uit boeken.

Als Guido voor de derde keer betrapt wordt op roken in de school wordt hij geschorst en kan hij geen examen doen. Barbera komt dan voor hem op. Dat is vreemd, want Barbera is een vervent tegenstander van roken. Als de leraar aardrijkskunde Beverman daarachter komt, hij is verliefd op Barbera, vertelt hij het in de eerste lerarenvergadering. De directeur vindt dat zij ontslag moet nemen. Guido mag uiteindelijk nog wel examen doen. Hij haalt het en vertrekt naar de toneelschool in Amsterdam. Dan blijft Barbera helemaal alleen achter.Karakterbeschrijving:

Barbera: Zij is een 36 jaar oude lerares Frans. Ze heeft donker kort haar en donkere ogen. In augustus na de affaire met Guido laat ze haar haar millimeteren. Dat doet omdat ze vindt dat ze niet deugt. In het begin (dus eigelijk het einde) vindt ze zichzelf erg zielig. Ze zit de hele dag op de bank te wachten tot Guido komt. Ook lijkt ze weerloos als Guido haar aanraakt. “ Ze werd willoos onder zijn aanraking. Ze liet toe dat hij het koord van haar pegnoir losknoopte. Ze liet toe dat de roze bloesems op de grond gleden.” Blz.13. Aan dit citaat zie je dat ze geen weerstand biedt tegen zijn aanraking. Ik vind haar daardoor ook een beetje slapjes. Ze is wel lief aardig en meelevend. Ook is ze een vervent tegenstandster van roken. Al haar karaktertrekken lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen als zij met Guido aan haar relatie begint. Dat is ook de karakterontwikkeling die ze doormaakt. Van een sterke, zelfverzekerde vrouw veranderd ze in een willoze en bijna overgeleverde vrouw. Overgeleverd aan Guido die alles bij haar kan doen.

Guido: is een 18 jaar oude leerling. Hij is knap en erg slim. Hij is vooral erg goed in Frans. Zijn medeleerlingen vinden hem niet zo aardig. Waarschijnlijk vinden ze dat hij zich uitslooft tegenover de lerares. Hij houdt erg veel van toneelspelen en de Franse literatuur. Hij speelt vaak stukjes uit grote werken na. Hij is erg koppig en zelfverzekerd. Hij laat zich niet gauw van zijn stuk brengen. Dit citaat is tijdens het examen van Frans. “ Guido zat kaarsrecht op zijn stoel en beantwoorde de vragen met een verbazingwekkende slagvaardigheid. Buitenoord sloeg hem met respect gade.” Blz. 22. Dit citaat bevestigt dat. Ook is hij een beetje gemeen, omdat hij Barbera eigelijk gebruikt, door haar op te offeren en daarna nadat hij zijn examen heeft behaald, gewoon naar de toneelschool vertrekt en haar achterlaat in haar schande.Mening.

Ik vond het een apart boek. Ik weet eigelijk niet of ik het nou leuk vond of niet. Toen ik begon te lezen dacht ik echt dat het een stom boek was. Toen ik het eenmaal uit had en over de moraal ging nadenken ging ik twijfelen of ik het wel zo’n stom boek vond.

De opbouw is natuurlijk verschrikkelijk irritant om te lezen. Vooral in het begin als je nog van niets weet. Het perspectief is dat van Barbera. Op zich is dat helemaal niet vervelend, maar dat van achter naar voren. Ook zit er dan geen spanning meer in als je dat eenmaal doorhebt, omdat je al weet hoe het afloopt. Toch voelde ik wel enige dwang om het boek toch uit te lezen. Waarom weet ik niet. Het onderwerp vind ik wel goed. Onder het lezen ga je toch al meer nadenken over het moraal, seksuele relaties tussen docenten en leerlingen. Alleen voelde ik niet echt mee met de hoofdpersonen. Ik vond het gewoon. Ondanks dat het zich van voor naar achter af speelt hanteert de schrijver toch gelukkig geen irritante manier van schrijven. Dat maakt het toch nog enigszins dragelijk.

Over het standpunt van de schrijver tegenover het moraal van het verhaal ben ik nog niet achter. Volgens mij is ze ertegen, want in het verhaal laat ze Barbera haar haar millimeteren, wat mensen doen als ze niet deugen. Dus is ze volgens mij tegen seksuele relaties van leerlingen en docenten
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen