Boekverslag : Anke De Vries - Blauwe Plekken
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 890 woorden.

titel: Blauwe plekken



Auteur: Anke de Vries



Uitgeverij: Lemniscaat



jaar 1ste gelezen uitgave: 1993

jaar 1ste uitgave: 1992 te Rotterdam



Genre: gezin, mishandeling



Beschrijf de hoofdpersonen: Judith van Gelder. Ik weet niet hoe oud ze is maar ik denk een jaar of 12. Ze zit op het klaverblad op school. Judith draagt bijna altijd een coltrui om de blauwe plekken niet op te laten vallen.

Judith is heel stil in de klas en bij Michiel. Daar maken Michiel en de meester van Judith(Rien van de Heuvel) zich wel zorgen over, maar weten niet wat ze moeten doen omdat ze ook niet weten wat er aan de hand is. Ze is erg bang voor haar moeder omdat die haar slaat als ze iets verkeerd doet. Michiel is haar beste en enige vriend.

Ze woont in Den Haag en heeft geen vader omdat haar ouders gescheiden zijn toen ze 2 jaar was. Haar vader woont ergens in Duitsland maar Judith kent hem niet.



Michiel (Ik weet zijn achternaam niet omdat dat niet in het boek vermeld wordt) is 1 jaar ouder dan Judith en heeft samen met zijn vader in Amerika gewoond. Hij heeft geen moeder meer. Maar ik weet niet wat daar mee aan de hand is want daar wordt niet over gesproken. Michiel woont nu bij zijn oom Bob en tante Elly omdat hij het niet leuk vond bij zijn vader omdat hij te hard moest leren en dyslektisch is maar dar wist zijn vader niet. Hij kan goed zwemmen en traint hard om Nederlands kampioen te worden.



Moeder van Judith is erg druk met haar werk en als de radio maar iets te hard staat slaat ze Judith in elkaar omdat ze zichzelf niet in de hand heeft. Ze moet in haar eentje 2 kinderen opvoeden omdat de vaders weggestuurd of weggegaan zijn. Dennis is haar 2e kind en is 2 jaar oud en kan niks fout doen.



In welke tijd speelt het verhaal zich af?: In deze tijd. Er wordt geen jaartal vermeld en het zou nu kunnen gebeuren.



Hoe lang duurt het verhaal?: Dat wordt niet vermeld maar volgens mij vrij lang want er zit ook een vakantie tussen waarover verteld wordt.



Het verhaal loopt van dag tot dag en is chronologisch. Er wordt in verteld wat er in een dag gebeurd, van 's morgensvroeg tot 's avonds laat.

Er zijn ook flash- backs wanneer Michiel terug denkt aan de tijd met zijn vader in Amerika en er daarna iets over verteld tegen Judith.



Het verhaal speelt zich in Den Haag af. Het is een keer in het boek vermeld en als Judith in Leiden woont en weg wil zegt ze ''een enkele reis Den Haag''.



Het verhaal is in de hij/zij vorm geschreven maar als Judith bijvoorbeeld aan het woord is is het de ik vorm. Dat is wel belangrijk voor het verhaal want dan weet je over wie er wat gezegd wordt.

Het verhaal is realistisch geschreven omdat er in het echt ook kinderen worden afgeslagen door hun moeder of vader en die dan ook niet weten wat ze moeten doen.



Verklaar de titel: Judith wordt bij alles wat ze ''verkeerd'' doet volgens haar moeder geslagen en daar krijgt ze blauwe plekken van omdat haar moeder haarzelf niet meer in de hand heeft en te hard slaat. Het gebeurd dan ook weleens dat Judith met een gekneusde voet of iets thuis komt.



Ik vond het indrukwekkendste moment toen Judith een beer van Michiel gekregen had en de boodschappen daardoor vergeten was, haar moeder dacht dat ze het van het boodschappengeld had gekocht en de beer met een mes kapot stak. Daarna wilde ze ook met het mes Judith steken maar bedacht zich nog net op tijd.



Beoordeling:

- Ik vond het boek erg leuk om te lezen omdat je niet weet hoe het afloopt. Goed of slecht.

- Ik vond het zielig als Judith weer afgetuigd werd en er niets over durfde vertellen tegen iemand.

- Ik vond het einde mooi toen Judith wegliep.



Samenvatting:

Judith woont samen met haar moeder en broertje in Den Haag. Ze ontmoet Michiel een jongen bij haar uit de klas die haar weleens uitnodigt om bij hem te eten. Dat doet ze dan ook.

Altijd als haar moeder vind dat ze iets verkeerd gedaan heeft wordt ze geslagen. Daarom mag haar moeder ook niet weten dat ze bij Michiel eet omdat ze bang is weer geslagen te worden.

Judith plast ook in haar bed maar als tante Lies op bezoek komt helpt ze Judith daar vanaf te komen.

Judith liegt ook altijd over haar blauwe plekken op haar lichaam tegen Michiel en haar meester. Ze zegt altijd dat ze gevallen is of aangevallen is door jongens.

Michiel woont nog maar een paar jaar in Nederland bij zijn tante Elly en oom Bob.Tante Elly heeft ook gezegd dat Judith altijd welkom was.Op school kan hij niet goed presteren want hij is dyslektisch. Daar werd hij door zijn vader mee gepest en moest hard leren omdat hij niet geloofde dat Michiel dyslektisch was. Michiel wilde dus ook niet meer naar zijn vader.

Michiel kan ook goed zwemmen en de coach wil dat hij Nederlands kampioen wordt en laat hem dan ook zoveel mogelijk trainen.

Als Judith weer een keer wordt afgetuigd bedenkt ze zich niet en gaat voorgoed naar Michiel.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen