Boekverslag : Konsalik - Een Gelukkig Huwelijk
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1054 woorden.

Een gelukkig huwelijk

Door: konsalik

Titel boek: een gelukkig huwelijk

Auteur: Konsalik

Datum: 15-10-2001

Korte motivatie boekkeuze:

Ik heb dit boek gelezen, omdat mijn moeder zei dat dit een heel mooi boek vond. Toen ik dat hoorde was ik natuurlijk niet meteen verkocht, dus heb ik eerst de achterkant gelzen. De achterkant stond me wel aan want ik hou wel van oorlogs verhalen, toen ben ik maar begonnen met lezen.Korte samenvatting:

In de Tweede wereld oorlog waren soldaat Peter Hasslick en soldaat Hellmuth Wegener zeer goede vrienden. Hellmuth heeft een penvriendin waarmee hij een zeer goede relatie opbouwd, zo goed zelfs dat ze gaan trouwen met elkaar zonder elkaar ooit gezien te hebben.

Tijdens de oorlog word hellmuth neergeschoten, worden Peter en Hellmuth meegenomen door de russen naar een hospitaal. Hellmuth is echter zo erg gewond dat hij Peter vraagt om zijn jas en papieren bij zich te houden, want Hellmuth wil niet dat Irmi (de penvriendin) al zo vroeg weduwe word en dat doet Peter. Maar dan komt hellmuth te overlijden. Ondertussen heeft Peter nog steeds de papieren van Hellmuth en ziet iedereen hem aan voor hellmuth Wegener.

Zo begint Peter de grootste leugen in zijn leven. In kampen waar hij gevangen heeft gezeten moet helpen opereren, omdat Hellmuth 2e jaars medicijnen student is.

Als de oorlog afgelopen is gaat hij naar ‘huis’ naar zijn ‘Irmi’. Hij is bang dat hij door de mand zal vallen en ze hem niet geloven dat hij hellmuth is, maar alles gaat goed. Hij wordt goed opgenomen in de familie. Hij gaat niet verder met zijn (zogenaamde) medicijnen studie maar wil samen met zijn schoonvader een chemische fabriek bouwen.

Als het eerste kind wordt geboren, wordt zijn schoonvader vermoord. Verder loopt zijn leventje op rolletjes hij krijgt nog een dochter en geld regent met bakken uit de hemel. Hij heeft van elke dag van zijn leven een dag boek bijgehouden, als hij komt te overlijden ‘geeft’ hij de boeken aan Irmi, in het boek zelf lees je dus wat Irmi leest.Eerste persoonlijke reactie:

Het was heel mooi om te lezen wat Hellmuth allemaal dacht en het verhaal wat ook heel interessant geschreven. Soms was het wel ingewikkeld om sommige zinnen te snappen, dan ging dat over iets wat eerder was gebeurd. Origineel, ik heb eigenlijk nog nooit een verhaal gelezen met een dagboek ofzo best leuk.Verdiepingsopdracht 1:

In het begin schrijft de schrijver over de dood en de begrafenis van Hellmuth Wegener en dat Irmi de dagboeken krijgt dus word je heel nieuwsgierig over water in de dagboeken zou kunnen staan.

Het verhaal is niet erg spannend, soms gebeurd er wel iets ietsje pietsje spannend maar dat stelt niets voor.

Boeiend is het zeker wel, het is heel leuk om te lezen over het leven van Hellmuth hoe hij zich uit die dilemma’s redde enzo.

Het is meer lectuur, ik denk dat Konsalik dit boek gewoon schreef voor ontspanning van de lezers.

De belangrijkste openplek in het boek is wel, wat zegt Irmi als ze er achter is dat Hellmuth Hellmuth niet is. Alle open plekken zijn wel ingevuld.

Verdiepings opdracht 2:De gebeurtenissen:

Belangrijkste gebeurtenis is dat Hellmuth en Peter hebben gewisseld. Het hele verhaal draait namelijk over die wissel, hoe Peter het klaar speelt om Hellmuth te zijn.

Belangrijkste in het boek gaat over de gedachten en gevoelens, je leest veel over hoe Peter denkt en hoe hij zich uit dingen gaat redden en hoe hij zich voelt. Het verhaal is ook boeiend, net voor er een sleur komt gebeurd er weer iets de meeste gebeurtenissen zijn boeiend, een beetje waarschijnlijk. Dan is er net zo’n moment in het boek waarvan je denkt: “hey er moet iets gaan gebeuren” dus dat is wel een beetje waarschijnlijk maar het is dan niet zo dat je het kunt voorspellen.

De gebeurtenis wat je het langst bij blijft is de wissel van Peter en Hellmuth. Op het moment dat het gebeurt begin je al helemaal vooruit te denken over hoe hij dingen moet oplossen, dus dat is wel heel mooi. Het is niet zo dat er dingen zijn gebeurd wat echt indruk op mij maakten, ze waren wel mooi ofzo maar niet dat je er heel diep over na gaat denken.

Soms moest je wel een beetje worstelen om verder te lezen, maar niet dat het verschrikkelijk was ofzo.Personages:

In de personages kun je je goed verplaatsten, ze zijn heel realistisch. Zoals Hellmuth en Irmi en die mensen allemaal ga je je ook een persoon bij denken. Maar gewoon figuranten wat een beetje voorkomen, een paar bladzijdes ofzo daar ga je je echt typetjes bij denken.

Ik denk dat ik als ik Peter was die papieren en al die andere spullen niet had aangenomen. Na de oorlog dan Irmi wel op gezocht, als hun liefde dan voor bestemd is dan krijgen ze nog wel wat met elkaar. Daarentegen als hij niet had gezegd dat hij Hellmuth was had hij het misschien niet overleefd. Hij moest namelijk veel helpen in de hospita’s e.d. en als monteur ofzo was hij denk ik eerder afgemaakt.

Het meest kom je te weten van Peter, je leest zijn gedachten en gevoelens. Aan het einde van het boek heb je het gevoel dat je Peter als heel lang kent. Het invullen van de karakters is dan ook niet zo moeilijk.

Taalgebruik:

Soms was het best lastig lezen, omdat je de hele tijd in je achterhoofd moet houden dat je een dagboek leest. De beschrijving tussen dialoog e.d. is een beetje onduidelijk, soms moet je de tekst wel twee keer lezen om hem goed te begrijpen. Taalgebruik past ook wel goed bij de personages. Bijvoorbeeld bij Peter wat moet praten als een medicijnen student maar soms komt dat er een beetje cru uit.

Evaluatie:

Het boek vond ik zeker de moeite waard. Niet het beste boek wat ik ooit heb gelezen, maar wel goed. Ook wel een aanrader voor mensen wat van drama en oorlog houden. Ik vind vooral het idee leuk dat Irmi het dagboek van Hellmuth leest.

De verdiepingsopdrachten waren wel een beetje ingewikkeld. Ik heb dus Leoni gebeld voor opheldering, toen was het ook wel te doen.

Het was ook wel aardig veel werk om te doen. Maar verder ben ik niet echt veel problemen tegen gekomen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen