U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anoniem, - Gloriant.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=11 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 580 woorden.

Gloriant

een abel spel ende een edel dinc van den hertoghe van Bruuyswijc, hoe hi wert minnende des roede lioens dochter van Abelant
Auteur: Anoniem
Titel: Gloriant
Eerste druk: ca

Samenvatting

In de proloog wordt gesproken over de hoogmoedige Gloriant, die geen meisje goed genoeg vindt om zijn vrouw te worden. De toeschouwers worden gewaarschuwd: hoedt U voor eigenlof en aanmating! Als het eigenlijke spel begint, zien we dat de linkerhelft van het toneel West-Europa voorstelt, terwijl Abelant op de rechterhelft ligt. In West-Europa houden Oom Gheraert en zijn helper Godevaert een dialoog over de noodzaak van een huwelijk van Gloriant, opdat hij voor opvolgers zorge. Als hertog Gloriant echter ten tonele ver schijnt, geeft hij duidelijk te verstaan dat geen enkele vrouw goed genoeg voor hem is.

Nu wordt onze aandacht getrokken naar de rechterzijde van het toneel: Abelant, dat we ons ergens in het Midden-Oosten gesitueerd moeten denken. Het mohammedaanse meisje Florentijn vindt geen enkele moslim goed genoeg om haar te te trouwen. Als ze over Gloriant hoort, stuurt za echter onmiddellijk haar vetrouweling Rogier met haar portret naar hem toe. Gloriant wordt terstond verliefd en als Rogier Florentijn over hem vertelt, staat ze ook meteen in vuur en vlam. Gloriant vertelt zijn oom wat hem overkomen is en tegen het advies van zijn oom in gaat hij naar Abelant.

Zijn eerste contact met Florentijn is een bijzondere innige ontmoeting. De gelieven worden echter verrast en in de gevangenis geworpen. De sultan, Roede Lioen, veroordeelt hen ter dood. Rogier slaagt erin Gloriant te bevrijden. De volgende dag zal Florentijn gedood worden door de 'hangdief'. Gloriant springt toe en bevrijdt haar. Zij en Rogier gaan met Gloriant meer naar het westen en ze bekeren zich tot het christendom. Oom Gheraert heet hen hartelijk welkom; hij is vol bewondering voor het tweetal.

Thema

Het centrale thema van het spel is hoofse liefde. Net als de andere abele spelen; Esmoreit, Lanseloet van Denemarken en Van den Winter ende Somer.

Titelverklaring

De titel slaat natuurlijk op de hoofdpersoon van het boek. De volledige titel van Gloriant luidt: Een abel spel ende een edel dinc van de hertoghe van Bruuswijc, hoe hi wert minnen de de Roede Lioens dochter van Abelant, ende ene sotternie na volgende.

Analyse

Personages:

Gloriant, de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is de hertog van Bruuyswijck. Hij is niet echt een round-character, omdat we niet veel meer dan zijn liefde voor Florentijn te weten komen.
Oom Gheraert, zijn oom, de hertog van Normandiƫ.
Florentijn, de geliefde van Gloriant, ook van haar komen we niet veel meer te weten dan haar liefde voor Gloriant. Ook zij is een flat-character. De andere personages in het stuk zijn voornamelijk type's.

Perspectief:

De personages op het toneel presenteren zichzelf. In de prozafragmenten is sprake van een auctoriale verteller.

Tijd en ruimte:

De ruimte waar het stuk zich voornamelijk afspeelt is in Abelant en Bruuyswijck. De tijd waarin het stuk zich afspeelt is niet echt duidelijk. Er is geen sprake van tijdsverdichting.

Beoordeling

Ik vond dit boek niet zo goed, mede door het taalgebruik wat moeilijk was, maar vooral omdat ik het verhaal een beetje simpel vond. In tegenstelling tot de Beatrijs wat ik wel een goed verhaal vond. Ook het thema sprak me niet echt aan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen