Boekverslag : Tim Krabbé - Het Gouden Ei
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1299 woorden.

A: Auteur:

Tim krabbé is geboren op 13 april 1943. Hij schrijft voornamelijk romans, gedichten en korte verhalen. Naast wielrennen heeft hij ook veel belangstelling voor schaken. Over deze twee sporten heeft hij een aantal boeken geschreven, zoals 43 wielerverhalen (1984) en Nieuwe schaakcuriosa (1977). In 1967 maakt hij zijn romandebuut met De werkelijke moord op Kitty Duisenberg. Zijn doorbraak naar het grote publiek komt pas in 1984, met de roman Het gouden ei. Hiervoor kreeg hij de Diepzeeprijs. Zijn werk wordt meer in de filmwereld dan in literaire kringen gewaardeerd: vier van zijn boeken zijn verfilmd, waaronder Het gouden ei in 1988. Het meest recente werk is De paardentekenaar (1995) en De grot (1977).

B: InhoudIn de zomer van 1975 zijn Rex Hofman en Saskia Ehlvest op weg naar de Middellandse Zee. Met nog 1 uur te rijden tot de tussenstop in Dijon, stoppen ze bij een benzinestation. Saskia belooft dat zij verder zal rijden nadat ze iets te drinken gehaald heeft. Rex kijkt haar na, maakt een polaroid foto van het benzinestation en wacht. Het duurt te lang voordat Saskia weer terugkomt dus zoekt Rex haar in het benzinestation en er omheen. Hij wordt ongerust als hij haar niet kan vinden. De pompbediende en de caissière hebben haar nog gezien totdat ze uit het benzinestation kwam, maar daarna heeft niemand haar meer gezien. Rex kijkt op zijn polaroid foto: ze kan er op staan, maar de afstand was te groot. De politie, het hotel in Dijon en de ziekenhuizen weten van niets. Saskia is spoorloos verdwenen.

Acht jaar later geniet Rex van een onbezorgde vakantie. Met zijn vriendin Lieneke is hij bij haar ouders in Marina di Camerota (Zuid Italië). Tijdens een partijtje badminton tegen twee fransen krijgt Rex plotseling de gedachte dat als ze winnen hou met Lieneke zal gaan trouwen. Ze winnen inderdaad en Lieneke bleek dezelfde gedachten te hebben. Tijdens hun gesprek in een café blijkt Saskia nog tussen hen in te staan. Rex vindt het nog steeds onverdraaglijk dat zij zomaar verdween en hij nog altijd niet weet wat er is gebeurd. Op diezelfde avond heeft Rex een nachtmerrie over het gouden ei.

Als Raymond Lemorne zestien jaar is, springt hij van de balustrade en beland met een gebroken been en een dubbele armbreuk in het ziekenhuis. Eenentwintig jaar later is hij scheikunde leraar. Op een dag maakt hij een uitstapje met zijn gezin en redt een verdrinkend kind. Na deze menslieve daad vraagt hij zich af of hij ook een misdaad kan plegen. Drie jaar denk hij er over na. Lemorne besluit dat zijn slachtoffer een buitenlands meisje zal zijn en houdt zich uitgebreid met de ontvoering bezig. Maar als hij het in de praktijk toepast lukt het niet. Hij denkt dan na en dacht van vroeger toen hij zijn arm had gebroken deed iedereen alles voor hem. Toen had hij een mitella omgedaan. Hij vroeg aan de mensen of ze de aanhanger er aan de auto wouden koppelen. Maar de mensen wouden niet meerijden naar de aanhanger. Zo ontmoet hij een Nederlands meisje (Saskia) die vraagt of ze zijn autosleutelhanger met de letter R kan kopen. Lemorne zegt dat hij erin handelt en dat ze in de auto liggen. Hij vraagt haar in te stappen want anders valt het te veel op. Hij bedwelmt haar met chloroform en rijdt weg.

Rex begint acht jaar na de verdwijning van Saskia een advertentiecampagne in Frankrijk. Hij hoopt nog wat informatie te verkrijgen over Saskia. Op een dag komt er een franse man (Lemorne) aan de deur die Rex herkent als de man met de mitella op de foto. Lemorne bevestigt dat Saskia dood is. Hij wil vertellen wat er gebeurd is door Rex hetzelfde te laten ondergaan. Rex wil perse weten wat er gebeurd is en gaat op het aanbod in.

Als ze bij het benzinestation aankomen geeft Lemorne Rex een slaapmiddel. Op het moment dat het bekertje leeg is verteld Lemorne het hele verhaal over zijn experimenten, zijn nauwkeurigheid en alles wat hij heeft gedaan voor de ontvoering. Als Rex wakker wordt ligt hij in een kist, hij is levend begraven net zoals Saskia.

Enkele dagen later probeert Lieneke tevergeefs contact te zoeken met Rex. Een maandenlange speurtocht levert niks op. Net als Saskia 8 jaar eerder is Rex ook verdwenen.

In de kranten staan een paar dagen foto’s en verhalen van de mysterieuze verdwijning van eerst de vriendin van Rex en daarna de verdwijning van Rex zelf. Nooit wordt meer iets van dit tweetal vernomen.

C: Structuurkenmerken- De titel: De titel het gouden ei verwijst naar een droom die Saskia had in haar jeugd. Toen zat ze opgesloten in een gouden ei. Ze zweeft door het heelal, voor altijd en ze zou weer bevrijd zijn als het andere gouden ei tegen die van Saskia aan zou botsen. Want er waren maar twee gouden eieren in de ruimte.

- De ondertitel: Er is geen ondertitel.

- Het motto: Er is geen motto.

- Het thema: Er worden twee mensen op een gruwelijke wijze om het leven gebracht.

- Motieven: Vriendschap: Lieneke was een zeer goede vriendin van Rex.

Dood: Rex en Saskia gaan dood.

Angst: Rex en Saskia zijn bang als ze in de kist liggen en

niet meteen weten waar ze zijn.

- De tijd: Het speelt zich af tussen 1975 en 1983.

Het verhaal wordt niet chronologisch verteld.

Flash-backs = Daarin wordt verteld hoe de moordenaar (Lemorne) op het idee kwam en hoe hij het zou gaan aanpakken om Saskia te vermoorden.

Flash-forwards = Als Rex Lieneke ontmoet is het 8 jaar later.

- De plaats: Het meeste bij het benzinestation in Frankrijk. Hoofdstuk twee speelt zich af in Italië, waar Rex en Lieneke op vakantie zijn. In hoofdstuk 4 bevind Rex zich in Amsterdam en Later weer in Frankrijk waar ook Rex levend word begraven.

-Personen: - Rex Hofman: Een vrij rustige, serieuze man. Net als Lemorne doet hij vaak gedachtespelletjes. In 1983 is hij medewerker van een wetenschappelijk jeugdtijdschrift. Hij is dan 41 jaar oud. Hij heeft erg veel moeite met de verdwijning van Saskia. Pas na acht jaar durft hij weer iemand te huwelijk te vragen. Daarna gaat hij grondig op zoek naar Saskia.

- Raymond Lemorne: Raymond is een franse scheikundeleraar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Aan het eind van het verhaal is hij 49 jaar. Hij heeft zeer vreemde ideeën over het leven: zo vraagt hij zich af, hoe het is om van een flat af te springen. Hij redt een kind van die aan het verdrinken is en denkt zich daarna af, hoe het is om iemand te doden. Hij doet dit dan ook zonder enig schuldgevoel. Hij houdt van het uitdenken van methoden en van experimenten (scheikunde).

- Lieneke: Lieneke is de nieuwe vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar na de nachtmerrie over het gouden ei blijkt, dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke is eigenlijk alleen belangrijk voor het verhaal vanwege haar relatie met Rex.

- Saskia Ehlvest: Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze droomde als kind over het gouden ei. Verder wordt ze totaal niet beschreven omdat ze al meteen aan het beging van het verhaal dood gaat.

- Het genre: een avonturen roman.

- Eigen mening: Ik vond het een heel erg leuk boek omdat er erg veel spanning in zat. Het was ook erg makkelijk geschreven. In het tweede hoofdstuk begreep ik eerst niet wie Lieneke was. Het bleek later dan een vriendin te zijn van Rex. Maar verder was het een leuk boek.

D: Extra vragen1. De uitgever is Malmberg.

2. Jaar 1e uitgave is 1984.

3. Er zijn 68 blz.

4. Er zijn 5 Hoofdstukken.

5. Er zijn ongeveer 14 blz. per hoofdstuk.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen