Boekverslag :  - Colosseum Ingezonden Door: Elksken Categorie:
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 391 woorden.

het colosseum:Wat?

De naam is afkomstig van het Latijnse colosseus, dat kolossaal betekent. Het Colosseum werd in opdracht van de Flavische keizers Verspasianus en Titus gebouwd en is onder het bewind van Domitianus afgewerkt. Het is het grootste, best bewaard amfitheater van de antieke wereld. Door zijn afmetingen, zijn verhoudingen en zijn herinneringen heeft het steeds tot de verbeelding van de mensen gesproken. In dit immense bouwwerk werden vooral gladiatoren- en dierengevechten gehouden waar zowat 50 000 toeschouwers konden van genieten. De schouwspelen vonden plaats in de arena, waarvan de vloer van hout was gemaakt. Hierop werd zand gestrooid om zo het bloed, dat er misschien kon vloeien, makkelijk te kunnen weghalen.Tot 500 n.Chr. vonden deze gebruiken er plaats.De gladiatoren

Toen de gladiatoren het gebouw binnen kwamen, liepen ze eerst de arena rond, gehuld in purper en goud, en bleven voor de loge van de keizer staan. Daar hieven zij de rechterarm omhoog en riepen “ Ave. Caesar. morituri te salutant”.

De gladiatoren, die werden geselecteerd onder veroordeelde criminelen, slaven en krijgsgevangenen, werden in verschillende categorieën ingedeeld. Sommigen van hen vochten in een zware wapenuitrusting met zwaard en schild. Anderen waren licht bewapend en hadden alleen een dolk en een armbeschermer om zich te verdedigen. Er waren er ook gladiatoren die in het Colosseum verschenen met slechts een net en een drietand.Waar?

Hoewel het amfitheater ontstaan is in Griekenland, kan men het grootste bezichtigen in de Italiaanse hoofdstad, Rome.Wanneer?

Het Colosseum werd gebouwd tussen 70 en 80 n.Chr. De opening van het fameuze bouwwerk duurde 100 dagen lang. Het resultaat van deze festiviteiten was dan ook dat er duizenden dieren en honderden mensen het leven verloren en als afsluiting vond men het blijkbaar nodig een zeeslag te houden. Nadat de vloer werd uitgebroken en nadat men de kelderverdieping liet vollopen met water, kon men deze nieuwe soort vermakelijkheden uittesten. In 1744 werd het ter nagedachtenis van de martelaren een gedenkplaats, zo was het behoud van het amfitheater verzekerd.Architecturale beschrijving:

Wanneer we het over de afmetingen van dit ellipsvormige bouwwerk hebben, kunnen we constateren dat de lengte 188m bedraagt, de breedte meet 156m en het gebouw is 51 m hoog. Verder is het bouwwerk afgewisseld met rondbogen en halfzuilen. Marmer, weelderige versieringen en beelden zorgden voor de kers op de taart.

Er waren maar liefst 80 ingangen voorzien die toegang gaven tot een theater met 4 verdiepingen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen