Boekverslag : David De Poel - De Buitenstaander
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 994 woorden.

Boekverslag 1
De Buitenstaander

Ten eerste de samenvatting.

Baldwin verliest op jonge leeftijd zijn moeder door een ernstig ongeluk. Zijn vader vindt een nieuwe vrouw,Richilda, en trouwt kort daarna met haar. Vanaf het huwelijk mishandeld Richilda Baldwin lichamelijk en geestelijk, hij mag bijvoorbeeld niet het huis binnen voor etenstijd, en na het eten moet hij weer naar buiten. Richilda heeft een vrij kort lontje, dus als iets haar niet zint, reageert ze het op Balwin af. Dit doet ze vooral door middel van geweld en schelden. Baldwins vader doet alsof er niets aan de hand is en geeft Richilda altijd gelijk. Als Baldwins grootouders erachter komen hoe Richilde hem behandelt willen ze hem bij vrienden laten onderduiken, totdat hij oud genoeg is om voor zichzelf op te komen. Maar door het overlijden van zijn oma gaat dit niet door. Op school heeft Baldwin een goede vriend, Herbren. Als hij bij Herbren thuis is, valt het Herbrens moeder op dat hij veel blauwe plekken en andere verwondingen heeft. Baldwin vertelt haar het hele verhaal, en zij raadt hem aan om dit ook aan zijn vader te vertellen. Dit doet Baldwin diezelfde avond nog, maar de volgende ochtend gebruik Richilda weer geweld en Herbrens moeder belt een maatschappelijk werker.Hij praat met Baldwin en zorgt dat er een gesprek komt met het hele gezin. Dit pakt niet goed uit, maar na nog een gesprek besluit Baldwins vader dat Baldwin voor een tijdje ergens anders moet wonen.
Daarbij eindigt het verhaal.

Ten tweede het commentaar op het thema.
Aan de ene kant ben ik het wel eens met het thema, want als je van huis uit gepest wordt is het wel waarschijnlijk dat je toch voelt dat je met niemand anders kan praten, en je alleen gaat voelen.Dit is vooral zo omdat thuis voor veel personen een soort 'veilige plaats' is en je daar over je gevoelens kan praten.Bij Baldwin hebben ze deze 'veilige plaats' weggenomen, omdat hij juist daar zo veel problemen heeft.Ik vind dit thema juist zo goed omdat dit ook met mate in het echte leven voor zal komen, en het leert je toch veel over gevoelens en hoe mensen op dat soort situaties reageren.
Aan de andere kant niet omdat dit niet voor iedereen opgaat. Er zijn namelijk ook mensen die goed over hun gevoelens kunnen en willen praten, en die hadden het pesten niet zo ver laten komen. Ik vind dus dat de thema wel wat generaliserend is, want iedereen is natuurlijk individueel, dus iedereen reageert dus anders.

Ten derde de titelverklaring.
De titel ' De buitenstaander' betekent letterlijk: iemand die niets met de zaak te maken heeft; oningewijde, ondeskundige. Deze betekenis is bijna gelijk aan wat hier beschreven werd, de hoofdpersoon valt buiten de familie, hij wordt als het ware weggepest. De titel heeft ok veel met het thema te maken, want eenzame mensen voelen zich ook vaak als buitenstaanders. Ik vind dit een goede en passende titel omdat het goed aangeeft wat je van het boek kunt verwachten. Het is ook kort en krachtig. Een passende titel die hij ook had kunnen gebruiken is ' Alleen'. Dit geeft ook aan waar het boek over gaat. Je weet bijvoorbeeld dat het niet een vrolijk af grappig boek zal zijn, maar eerder een somber boek.

Ten vierde identificatie met een van de hoofdpersonen.
De meest voor de hand liggende persoon met wie de lezer zich zou kunnen identificeren is Baldwin, de hoofdpersoon. Ik identificeer me dan ook persoonlijk meer met hem dan alle andere karakters in dit verhaal. Baldwin is erg eenzaam, want hij vindt het moeilijk om relaties met andere mensen op te bouwen, doordat hij ze niet vertrouwt. Daardoor wordt hij ook verlegen, omdat hij steeds ander menselijk contact vermijdt, wordt het steeds moeilijker om contact te leggen als het echt nodig is. Ook is de hoofdpersoon heel rustig. Dit is zo omdat hij leert met situaties omgaan waarbij als hij zou gaan schreeuwen om hulp of op een of andere manier wild zou gaan doen, de situatie nog erger zou worden. Hij is op sommige momenten erg jaloers, want zijn stiefmoeder krijgt alle aandacht, en hij wordt volkomen genegeerd. Tot slot vind ik hem ook erg moedig, want hij gaat toch hulp zoeken, terwijl hij wist dat als zijn stiefmoeder ervan zou horen de mishandelingen erger zouden worden.

Ten vijfde mijn mening over het boek.
1. Realistische argumenten
Dit verhaal is best realistisch, want genoemde situaties komen ook (niet vaak, maar wel) voor in de werkelijkheid. Bijvoorbeeld kindermishandeling binnen het gezin. Een aspect van het boek dat niet realistisch is, is het feit dat de kinderbescherming niet echt ingreep. Ze hielden het vaak bij gesprekken, terwijl ze in wekelijkheid het kind waarschijnlijk bij z'n ouders weg zouden halen.
2. Emotivistische argumenten
Ik vond dit een somber boek, vooral omdat het over zo'n ernstig onderwerp ging. Ook omdat er eigenlijk nooit iets vrolijks in voorkwam, wat eigenlijk best opvallend was.
Ook vond ik het boek wat droevig, vooral om de bovengenoemde redenen.
3. Structurele argumenten
Door het boek vanuit het ik-perspectief te schrijven roept de auteur veel meer gevoelens en emoties bij de lezer op.Ook schrijf hij het in de taal van iemand in de laatste jaren van de basisschool, waardoor het boek realistischer wordt en je je er veel beter mee kunt identificeren. De figuren in het boek worden ook heel helder en uitgebreid beschreven, dus je krijgt een goed inzicht over hoe de personen zich gedragen en waarom.
4. Intentionele argumenten
De de bedoeling van de schrijver is om duidelijk te maken hoe kinderen met mishandeling om gaan. Dit is naar mijn idee aardig goed gelukt, want ik heb denk ik nu een veel beter inzicht over hoe kinderen die mishandeld worden daarover denken.
5. Stilistische argumenten
Zoals in vermeld schrijft de auteur in dit boek als een basisschool leerling. Het taalgebruik is daarom ook vrij eenvoudig. Bijvoorbeeld: " Ik pakte die, boog voorover en gaf haar een kus op haar wang". In dit voorbeeld worden hele simpele woorden gebruikt,en de zinsopbouw is vrij makkelijk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen