Boekverslag : Yvonne Keuls - De Moeder Van David S.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1986 woorden.

Yvonne Keuls: De moeder van David S., Uitgeverij Ambo bv, Baarn, 1980 (21e druk 1993)





Genre

Het genre van het boek "De moeder van David S." is een psychologische roman.



Samenvatting

De oudste van de familie S., David, Raakt aan de drugs verslaafd. Dit gebeurd eerst met wierook, maar later ook met echte drugs. De familie is zelf toen nog nooit in aanraking met drugs gekomen en weet ook niet wat de gevolgen daarvan zijn. Het duurt daardoor erg lang voordat de familie erachter is wat er aan de hand is. Het gezin heeft geleerd David los te laten exclusief Len (De moeder). Zij weigert om David los te laten. Hun Huwelijk lijkt stuk te lopen en de aandacht voor de andere gezinsleden is niets of heel weinig geworden. Doordat David zelf ook ziet dat hij veel leed aan zijn familie geeft krijgt hij een enorm schuldgevoel zodat hij doordat schuldgevoel steeds meer gaat gebruiken. Na een tijd krijgt David hulp van Kees, een psycholoog, hij probeert David door de drugs te begeleiden. Davids vriend Bennie, de jongste van een gezin, gebruikt samen met David drugs. Ze trekken samen op en gaan op stelen om geld te krijgen voor nieuwe drugs. David verzon allemaal trucjes om aan geld te komen, zo maakte hij gebruik van zijn moeder die een zwakheid voor hem had en hij vroeg haar om geld en als ze dat geld niet gaf, werd David veel kwaad aangedaan zei hij. Len en Simon (de vader) zien dat ze weer een normaal leven willen leven. Len besluit om samen om met Hariette naar Amerika te gaan voor een lange tijd. In Amerika komt ze in contact met een organisatie voor ouders met een kind als drugsverslaafde. In die groep leert ze hoe ze haar zelf kan reden en haar zoon.

Als ze terug komt in Nederland begint ze hier net zo'n groep waar ze in Amerika in aanraking mee was gekomen. Ze is zelf de leider met Simon, Gerrie en Tom (de ouders van Bennie). Na een tijd zitten ze met een vaste groep die eens in de week bij elkaar komen. Het gaat heel lang goed en het was heel leerzaam en gezellig, totdat er een telefoontje kwam dat Bennie gestorven was aan een overdosis drugs. De groep gaat door dit incident uit elkaar. Gerrie en Len die goede vriendinnen waren hebben nu ruzie om hun zoons. Gerrie bewijst Len dat Bennie is gestorven door de schuld van David.

Het bewijs is dat Bennie eerst clean was geworden maar sinds hij weer aanraking is gekomen met David was hij weer begonnen.

Na verloop van tijd had een oud-lid van de club de club weer opgericht. Gerrie deed ook weer mee omdat ze anderen mensen probeerde te helpen. Met David ging het nog niet echt goed maar een stuk beter dan voorheen. Hij vond het goed dat zijn ouders zo'n club hadden opgericht en daardoor kreeg hij wat minder schuldgevoelens zodat hij ook minder ging gebruiken. David kreeg geen geld meer van zijn ouders zodat hij bij zijn oma geld ging vragen. Met vele smoezen kwam hij toch aan genoeg geld voor drugs.

Later kreeg hij hulp van Marleen (Davids vriendin).Marleen was ook verslaafd geweest maar heeft na het afkicken geen drugs meer aangeraakt. Zij wou proberen om David van de drugs af te helpen. Na een paar maanden niks gehoord te hebben van hun twee, klopte Marleen op een dag aan en vroeg hun geld om weg te gaan omdat David toch niet te genezen viel. Dat geld gaven ze dan toch omdat zij wisten dat je niet met David kan leven. Aan het einde van het verhaal krijg je protesten van mensen die de maatregelen van de overheid niet goed vinden. Op het allerlaatst gaat Len naar David toe en hebben een goed gesprek. Len zegt dat zij nu weet hoe David is, in welke wereld hij leeft, dat hij andere gedachten heeft dan een normaal mens en dat Len haar leven niet meer laat beïnvloeden door David.



De personen en hun karakter

De hoofdpersonen van het verhaal zijn Len en David. De bijrollen zijn voor de familie van David en Len, Gerrie, Tom en Bennie en nog meer andere kleine bijrolletjes. Len heeft een karakter die wisselt. Bij het begin kan ze David niet loslaten. Ze blijft maar van alles geven (vooral geld). Later in het boek weet ze dat ze David zijn eigen zin moet laten doen en hem niks meer te geven zodat hij zelf maar aan geld moet komen voor drugs.

David is echt een type om aan de drugs te zitten. Hij heeft het vanaf het begin al gewild en hij is er nooit meer vanaf gekomen. Soms zei hij wel eens nu ga ik echt stopeen maar dan na een week of 2 dan was het weer zover en zat hij aan de drugs.

Len en David hebben het hele verhaal met elkaar te maken. Wat David doet is in belang van Len. Als David weer aan de drugs is dan is Len weer onrustig en weet ze niet wat ze moet doen. Als David weer probeert af te kicken dan probeert Len David zoveel mogelijk te helpen.



Het verhaalperspectief

Het verhaalperspectief is het ik-verhaal. Je ziet het verhaal uit de ogen van Len oftewel " De moeder van David S..



Structuur van de roman

In de roman zie je duidelijk een structuur. Het verhaal begint gewoon maar David huilt heel veel. Als David dan op een gegeven moment aan de drugs is dan zie je een duidelijke structuur van weer aan de drugs en dan weer proberen af te kicken, weer aan de drugs en weer afkicken. Zo gaat het hele verhaal door. Voor de ouders is het Hoop en Teleurstelling



Tijd

De vertelde tijd: het verhaal duurt in jaren ongeveer twintig jaar. Het begint bij de geboorte van David. De laatste zeven jaar is het uitgebreidst beschreven, omdat dit de belangrijkste periode is voor David met betrekking tot zijn drugsproblemen. Er is zowel spraken van tijdsversnelling als van tijdsvertraging. De laatste zeven jaar nemen in het boek namelijk aanzienlijk meer ruimte in dan de eerste dertien jaar. In het boek zijn ook enkele flashbacks te vinden.



Ruimte

De ruimtes waar het verhaal zich afspeelt zijn aardig verschillend. Het verhaal begint voornamelijk in het huis zelf. Het huis staat in Den Haag. Dan heeft de familie nog een Caravan. David is nog geweest bij een afkick-boerderij. Er zijn drugsscenes geweest in Amsterdam. Dan heeft David nog in een aantal huizen en kamers geleefd. David is ook nog in een inrichting geweest. En hij is ook nog een paar keer op het politiebureau geweest.



Thematiek

Het Thematiek van het boek is dat de schrijfster duidelijk wil maken dat de overheid iets moet vernaderen aan het drugsopvangbeleid. Ze wil zeggen dat het niet goed kan gaan als mensen vrijwillig kunnen afkicken, dat houden de meeste vrijwilligers niet vol. Zo zie je ook maar weer met David. Hij wil dan weer wel afkicken maar na een week zijn die mooie gedachtes alweer verdwenen. Yvonne Keuls wil dus met dit boek vertellen dat het nu niet goed gaat en dat de mensen misschien acties moeten gaan ondernemen om dit beleid enigszins te vernaderen



Motieven

Angst (de ouders hebben angst voor hun eigen kinderen). Liefde (de liefde die ouders hebben voor hun eigen kinderen, door ze altijd maar weer te helpen als ze weer in de problemen zitten). Dood (het zelfmoord plegen van Bennie). Drugs (De verslaving van Bennie en David).



Titelverklaring

Als het boek gelezen hebt kun je uit de titel "De moeder van David S.. Afleiden dat haar gevoelsleven in het boek centraal staat, we volgen het verhaal dus via Len, wat niet verwonderlijk is, omdat ze het een en ander te verwerken heeft als moeder van een drugverslaafde. De titel komt in het boek voor als de moeder van David gebeld wordt door de politie. Dan zegt ze " met de moeder van David S..



Taalgebruik

Het taalgebruik van het verhaal was niet echt moeilijk. Er zijn wel eens worden waar je de betekenis niet van weet maar dat zijn er meestal niet echt veel. Er waren worden die in het drugswereldje voorkomen maar dat snapte de ouders ook niet en dat werd dan vaak duidelijk uitgelegd.



Gegevens over de auteur

Yvonne Keuls werd geboren op 17.12.1931 in Batavia. Ze schreef aanvankelijk vooral hoorspelen en bewerkte een aantal romans tot tv-spelen. Ook schreef ze enkele toneelstukken.

Behalve toneel schreef Yvonne Keuls romans, verhalen en columns. Groot succes had haar boek Jan Rap en z'n maat (1997) geschreven op grond van persoonlijke ervaringen opgedaan onder jongeren in een opvangcentrum. In het verlengde daarvan liggen haar boeken over drugsproblemen en jongeren. De moeder van David S. En Het verrotte leven van Floortje Bloem. Voor de toneel bewerking van Jan rap en z'n maat kreeg ze in 1978 de prijs der kritiek.



Plaats van de roman in de literatuur

Yvonne Keuls neemt een hele andere stroming dan andere schrijvers. Zij legt de nadruk op jongeren en drugs. Ze schrijft daarover om mensen te laten zien wat er in de realiteit gebeurt met deze mensen en ze probeert je aan het denken te zetten. Ze gaat dus die stroming in om de overheid te laten zien dat het anders moet met het drugsbeleid in Nederland. Niet alleen met het drugsbeleid maar ook met het drugsopvangbeleid. Men moet de afkickcentraa's een ander beleid laten voeren.

In de periode wanneer ze over dit onderwerp schrijft neemt het drugsgebruik erg toe. Jongeren willen wat anders dan sporten en braaf zijn. Ze willen liever mooie dingen zien en veel lol hebben ten koste van allerlei andere dingen. Ze schrijft dit boek dus ook om jongeren te waarschuwen wat er met je leven kan gebeuren als je begint te gebruiken.

De betekenis van dit boek voor de literatuur is dat je ook met een boek de overheid aan het denken krijgt. Het hoeft niet altijd met protesten. Dit boek heeft veel mensen aan het denken gezet en ook bij de regering heeft ze wat veranderingen kunnen krijgen.



Dit boek laat mensen zien hoe het in de jaren '80 en '90 was. Hoe de mensen dachten en wat ze wilden. Mensen verveelden zich en wouden met behulp van drugs een leuker leven hebben.



De persoonlijke verwerking

Toen ik aan dit boek begon dacht ik van dat dit wel een interessant boek zou zijn en dat je hier veel uit kon leren. Ik wou wel eens zien hoe een familie erop reageert als iemand zijn zoon of dochter aan de drugs is. Ook wou ik nog wel iets meer weten over drugs.

Na het lezen van deze roman weet ik waarom Nederland zoveel drugsverslaafde heeft. Mensen worden niet verplicht om af te kicken, ze kunnen op veel plaatsen drugs krijgen en als je niet te veel bij je hebt ben je ook niet strafbaar.

Ik vond dit boek echt een goed boek doordat je er snel en simpel doorheen leest en dat komt omdat het toch wel boeiend is. Je ziet vooral veel emoties. Je ziet vooral de emoties van hoop en teleurstelling. Ook heb je veel emoties van verdriet, woedend en machteloosheid.

Ik denk dat je van deze auteur zeker meer boeken moet lezen want het is echt boeiend geschreven. Ik heb al meerdere boeken gelezen van haar en ik vind dat ze niet terug deinst voor de werkelijkheid. Dat vind ik echt positief. Ik kan niet veel negatieve dingen noemen over het boek. Misschien dat ze iets sneller een stukje kan vertellen dat ze niet alles in detail hoeft te vertellen. Zodat je toch nog iets sneller door het boek gaat en iets meer aantrekkelijker wordt om het te lezen.

Ik zou dit boek zeker aanraden aan leerlingen om het ook te lezen omdat het boeiend boek is en dat is toch wat je wilt lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen