Boekverslag : Michael Crichton - Jurassic Park
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 4312 woorden.

Analyse

Schrijver: Michel Crichton

Titel: Jurassic park

Jaar van 1e uitgave: 1991

Genre(s): Actie; Science fiction.

Periode: Twee dagen in augustus 1989Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af op een eiland, genaamd Isla Nublar, voor de kust van Costa Rica. Dit is in Midden-Amerika. Het is een druppelvormig en heuvel/bergachtig eiland met veel bos. Dit bos is er om de dino’s bescherming te bieden. Er zijn ook een paar openvlaktes waar ze kunnen rennen en waar de bezoekers van het eiland de dino’s makkelijk kunnen zien. Er stroomt ook nog een grote rivier door het reservaat heen. Om elk gebied zit een beschermhek waar 10.000 Volt op staat. Verder zijn er tussen de hekken wegen aangelegd waar elektrische wagens over heenrijden. Die auto’s worden bestuurd door een kabel onder de weg. Het controlcentre is beveiligt met tralies onder stroom en deuren waar je pasjes in moet doen om erin ze te openen.

Het verhaal speelt zich af in twee dagen in augustus 1989. Het hele verhaal vindt dus plaats in een kort tijdsbestek. Het wordt al snel duidelijk dat Jurassic Park een gevaarlijk en onbetrouwbaar entertainmentpark is. De personages veranderen eigenlijk heel weinig in de loop van de tijd.

Op het begin van het verhaal zitten we bij de opgravingsplek van Dr. Alan Grant en Ellie en op een afgelegen strandje waar de eerste kleine dino’s zijn gesignaleerd.Opbouw

Het verhaal op Isla Nublar duurt twee dagen. Het is een vrij dik boek en ik heb er een week over gedaan om het uit te krijgen. De vertelde tijd is dus korter dan de verteltijd. Dit heeft de schrijver denk ik gedaan om alles goed te kunnen beschrijven, en je dus een goede verbeelding hebt hoe het daar is. Voor die beschrijvingen heb je nou eenmaal veel papier voor nodig.

Het verhaal is in de ‘alleswetende’ verteller verteld. Dit zie je doordat je enigszins vaak veranderd van locatie. Dan zit je weer in het controlcentre en even later weer in het park. Dit heeft de schrijver denk ik gedaan om je een goed beeld te geven hoe het daar op het eiland is geweest. Er gebeurde namelijk op verschillende plekken van alles. Wanneer de schrijver dit niet gedaan zou hebben, dan zou je te weinig weten om het boek zo spannend te krijgen.

Het volledige verhaal is eigenlijk één grote flash-back. Dit zie je omdat het eerste hoofdstuk, De Introductie, met als ondertitel ‘The Ingen Incident’ verwijst naar een gebeurtenis die een tijd terug, in augustus 1989. Die gebeurtenis is het verhaal op het Jurassic park. Het verhaal op Jurassic park is verder chronologisch opgebouwd. Het verhaal springt vaak op en neer van het ene deel van het eiland naar het andere. Ze hebben er geen flash-backs tussen gezet omdat het dan heel onduidelijk wordt.Personages

John Hammond wil alleen maar geld verdienen en de dino’s zijn hem meer waard dan de bezoekers die er nu zijn. Met de dino’s kan hij geld verdienen. Muldoon mocht de T-Rex niet doodmaken, terwijl hij Grant, Tim en Lex in gevaar bracht. Grant was soms bang voor de dino’s, maar soms bestudeerde hij ze ook van heel dicht bij. Grant werd dus steeds minder bang voor de dino’s.

Ellie –paleontoloog, zit het meest in het bezoekerscentrum. Is dapper wanneer ze de Raptors op het einde afleidde.

Alan Grant is paleontoloog. Hij graaft Dinosaurusbotten op. Hij is informeel in het ontvangen van zijn bezoek. Alan weet veel van dinosaurussen. Hij komt in de problemen in het park. Samen met Tim en Lex moet hij binnen 18 uur terug zijn in het bezoekerscentrum. Grant is een soort vader van Tim en Lex.

Tim –Kleinzoon van John Hammond. Hij is kenner van dinosauriërs. Tim is ook een computer-expert. Hij is een dapper kind. In de keuken weet hij op een slimme manier de veloceraptor op te sluiten. Hij heeft daar ook veel zorg voor Lex. Hij is een karakter, want eerst vond hij de dino’s mooi, maar later was hij er toch echt bang voor (logisch).

Lex –Kleindochter van John Hammond. Ze heeft veel pech in het verhaal. Door haar wordt een slapende T-Rex wakker gemaakt. Dit wordt ook nog versterkt doordat zij verschikkelijk bang is. Lex heeft eigenlijk geen goede functie in het verhaal, zij is meer een last aan het been.

Ed Regis –Hulp, gids in het park. Hij zit in de auto van Tim en Lex. Helaas wordt hij opgegeten door een jonge raptor. Hij is een type. Hij veranderdt niet in het verhaal.

John Hammond –Baas, eigenaar Jurassic Park. 76 jaar. Hij is een karakter, want hij eerst wil hij niet zien dat er een grote ramp gaande is in het park, later ziet hij dat het toch wel foet is gegaan. Hij wil een nieuw park aan gaan leggen, zonder deze medewerkers. Hij geeft meer om zijn dino’s dan om zijn bezoekers, want met de dino’s kan hij geld verdienen. Dit zie je in het verhaal doordat muldoon de T-Rex niet mag doden, want dat is het mooiste dier wat hij heeft.

Nedry –Programmeur van Jurassic Park. Nedry is een dik persoon dat veel eet. Hij kan als enige de computers goed bedienen. Hij is een smeerlap, omdat hij stiekem embryo’s probeert te verkopen. Hierdoor gaat het volledige park op z’n kop. Hammond vertrouwd hem niet zo, Arnold wel.

Donald Gennaro - Juridisch adviseur Ingen. Hij moest de investeerders inlichten over de vorderingen op het eiland. De investeerders vertrouwden Ingen niet meer. Uieindelijk had hij een bevrijdende rol samen met muldoon. Zij hebben de T-Rex op het laatst neergeschoten met een verdovingspijl. Zo konden

Ian Malcolm –Wiskundige. Hij is zeer negatief over het park. Hij wordt dan ook vrij snel gegrepen door een dino. Hij is de rest van het verhaal ziek en krijgt morfine toegedient. Hammond haat hem, omdat hij zo negatief is. Zijn theorie klopt wel.Thema en Motieven

Het thema is denk ik over hetgeen waarover Ian Malcolm het over had, de chaostheorie. Alles wat je doet kan door kleine invloeden veranderen, en niet meer zo lopen als het moest. Daarom moet je voor alle dingen die je wilt gaan doen goed nadenken hoe je het wil gaan doen en wat de gevolgen en tegenslagen zouden kunnen zijn. Dit heeft John Hammond niet gedaan, hij heeft het niet genoeg voorbereidt, en daarom had Ian Malcolm dit alles al voorspeld.

Dit thema is helaas moeilijk in één zin te zeggen.

Ik heb voor dit thema gekozen, omdat ik denk dat dit de les is die je van dit boek moet leren. Eigenlijk is dit ‘de moraal van dit verhaal.’ Hier gaat het feitelijk om in dit verhaal.Motieven

-Het schip met de twee raptors op het dek dat steeds verder bij het vaste land komt. De functie van dit motief is om een beetje snelheid en druk in het verhaal te krijgen. Grant, Tim en Lex hebben maar een paar uur om veilig in het controlcentre te komen. Als ze het niet halen dan staat er een grote ramp te wachten.

-Dat de dino’s een aantal mensen vermoord hebben. De functie daarvan is om de spanning in het verhaal te houden dat de dino’s sterk zijn en moeilijk te vangen zijn.

-First t/m Seventh Iteration. De wiskundige figuren van Ian Malcolm. Ik weet niet precies wat de functie is van deze figuren. Ik denk dat het is om te laten zien dat een systeem steeds omvangrijker wordt en je op een gegeven moment niet meer kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Hetgeen wat er in Jurassic park is gebeurt.Periode

Ik denk dat dit werk precies op het juiste moment is uitgebracht, dus het hoort in deze periode thuis. Het is een actueel onderwerp, het bezig zijn met genetisch materiaal. Hiermee willen ze laten zien wat er met het genetisch materiaal gedaan kan worden en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.Samenvatting

In het vissersplaatsje Bahia Anasco in Costa Rica komt een helikopter van het bedrijf Ingen met een gewonde aan boord. Hij komt van een eiland dat Ingen heeft gehuurd. Volgens een doktor is de man opengescheurt. Ed Rigis ontkent het. De doktor vertrouwt het niet.

Later op een afgelegen strandje er in de buurt wordt een klein meisje aangevallen door een ‘grote hagedis.’ Ze wordt flink ziek. De beschrijving van de hagedis kunnen ze niet thuisbrengen. Later wordt door een lab in New York gezegd dat het lijkt op een dinosauriër.

De röntgen foto word opgestuurd naar de paleontoloog Alan Grant en Ellie. Zij melden dat het ook een dino is. Een Procompsognatus (=Compy). Hij twijfelt nog of het niet een vervalsing is.

John Hammond is klaar met z’n park en wil een paar mensen uitnodigen om hun oordeel te laten geven of het park veilig is. Hij nodigt Ellie, Alan Grant, Ian Malcolm (wiskundige) en de kleinkinderen van John Hammond (Tim en Lex). Ian Malcolm voorspeldt via de chaostheorie dat het helemaal fout gaat op Jurassic Park.

Eenmaal op het park aangekomen gaan ze naar het regelcentrum van het park. Hier wordt uitgelegd hoe ze de dino’s maken. John meldt dat de dieren zich niet kunnen voortplanten, omdat ze alleen vrouwtjes maken. De dino’s kunnen ook niet langer dan twaalf uur zonder de stof lysine. Dus wanneer er een dino zou uitbreken, dan zou hij niet lang kunnen leven. In het park is ook de nodige beveiliging aangebracht. Een hek dat onder stroom staat en bewegingsdetectoren om de populatie te tellen. Al deze beveiliging kan worden bediend via de computers in het regelcentrum. Alleen Nedry en Wu kunnen goed met deze programma’s omgaan. Er wordt verteld hoe ze aan het DNA van dino’s komen. Dat komt uit een oerinsekt dat toen der tijd in hars is gekomen, en dus geconserveerd is in barnsteen. Hieruit halen zij het DNA van de dino’s vandaan. Er loopt nog een baby velociraptortje rond. Daar wordt Tim meteen gek op.

Ed stelt voor om aan de rondrit in het park te gaan beginnen. Ze gaan verdeeld over twee land cruisers. De besturing van de landcruisers worden geregeld door een CD-ROM in de wagens die communiceert met de kabels in de weg. In de eerste cruiser zitten Ian malcolm, Alan Grant, Ellie Sattler en Donnald Gennaro. In de tweede cruiser zitten Tim, Lex en Ed Rigis. John Arnold constateert dat de versnelling kraakt. Ze zullen er na de rondrit naar kijken. Ze gaan op weg…..

Ze reden langs de Ticeratops. Een dino met de afmeting van een olifant, en een agressieve houding als een neushoorn. Hij heeft 3 hoorns/slagtanden. De landcruisers gaan verder naar de T-Rex. Een van de agressiefste dino’s die er zijn. Hij laat zich niet zien. Ze laten een geitje in een kooitje naar boven komen, als voedsel voor de T-Rex, om hem te lokken. Hij komt er op af. Hij vreet de geit op. Er is regen op komst. Ze rijden langs het veld van de stegosaurussen. Tim dacht een jonge raptor te zien in het veld van de stegosaurussen. Er lag een zieke stego in het veld. Ze gaan er naar kijken. De stego heeft blaasjen op zijn tong en de pupillen werken niet meer. Er groeien giftige besjes op dit veld. Die kunnen ze per ongeluk opeten. Hier worden ze ziek van. Grant vindt een ei. Hij zegt dat het de structuur heeft van een dino-ei. Ze ontdekken dat er een fout zit in het computerprogramma. Ze verbeteren het en er komt uit dat er veel meer dino’s rondlopen dan er mogen rondlopen. Ze planten zich voort op een rare manier.

Grant wil de nesten vinden. Grant zegt dat het DNA compleet gemaakt kan zijn met het kikker DNA. Als dit is gebeurt dan kunnen vrouwtjes een geslachtesverandering ondergaan. Ze worden, omdat er teveel vrouwtje leven, vaak een mannetje. Dan kunnen ze paren.

De bevoorradingsboot is net vertrokken van het eiland. Tim ziet door de verrekijker iets merkwaardigs. Hij ziet twee raptors op de boot, en de boot gaat naar het vaste land. Ze proberen het regelcentrum te bellen, om de boot terug te halen. De telefoon doet het niet. Grant moet zosnel mogelijk naar het regelcentrum om het te melden. Ze hebben 18 uur om bij het regelcentrum te komen.

In het regelcentrum zeggen ze dat het waarschijnlijk door het onweer komt. Nedry probeert er wat aan te doen. Nedry gaat cola halen, en wijst erop dat ze niet aan het toetsenbord mogen komen. Nedry gaat. John hammond vindt hem een sukkel, John Arnold denkt dat Nedry wel wat hij doet. De landcruisers stoppen er plotseling mee. In het gebouw loopt de stroom nog, maar buiten in het park niet meer.

Nedry heeft de boel uitgezet, omdat hij ongemerkt een paar embryo’s wil verkopen voor een paar miljoen. Hij heeft de jeep gepakt die op benzine werkt en vertrekt naar de oosterlijke haven. Muldoon wil de bezoekers ophalen met de jeep, omdat de dino’s nu vrij kunnen rondlopen in het park. Hij merkt dat de jeep verdwenen is.

In het park komte de T-Rex vrij, en gaat met de landcruisers aan de haal. Ed Regis vlucht weg uit de cruiser. Tim en Lex zitten alleen in de landcruiser. Malcolm probeert ook te vluchten, maat wordt gepakt door de T-Rex. In het regelcentrum hebben ze Nedry nodig.

Nedry probeerde naar de oosterlijke haven te rijden. Hij raakt de weg kwijt. Hij stapt uit de jeep om zich te oriënteren. Op dat moment wordt hij aangevallen door een dino. De dino spuit het onder met gif. Nedry kan niet meer zien en wordt gedood.

Tim wordt wakker, liggend in een landcruiser die hoog in de boom hangt. Hij komt met moeite uit de boom. Hij is helemaal alleen. Tim gaat de anderen zoeken met de nachtbril. Hij vindt Lex midden in een buis. Later vinden ze dr. Grant ook nog. Hij heeft een scheuren in zijn kleding. Bij de landcruisers zagen ze Ed Regis tegen een boom staan. Een jonge T-Rex wil met z’n voedsel spelen. Ed overleeft het niet.

Muldoon en Gennaro willen de jeep hebben om op zoek te gaan naar de landcruisers. Hij moet Ellie en Harding terughalen, want die zitten in de enige jeep die ze nog over hebben. Ellie en Harding zaten achter een aantal Compies aan. Muldoon vind Malcolm tussen een palmbladeren. Hij is er slecht aan toe. Ze brengen hem terug naar het bezoekerscentrum. Ze gaan later via de bewegingsdetectors de anderen terug zien te vinden.

Grant, Tim en Lex zijn in een hooischuur in slaap gevallen. De schuur was buiten de hekken geplaatst. In het regelcentrum hebben ze de code gevonden om de stroom weer aan te krijgen in het park. Het lukt.

Grant, Tim en Lex worden wakker en ze gaan op zoek naar het bezoekerscentrum. Op een open veld moeten ze nog weggedoken zitten tussen een paar rotsblokken, omdat er een T-Rex achter een stel Hadrosaurussen zit te jagen. Tim zei dat hij een boot had gezien in de buurt van het dienstgebouwtje. Ze gaan varen. Om in het bootje te komen moeten ze nog langs een slapende T-Rex. Die werd wakker toen Lex in het bootje ging stappen.

Muldoon en Gennaro gingen met een verdovingsmiddel op zoek naar Grant. Ze hadden via de bewegingsdetectors heel snel de T-Rex gevonden. Na enige moeite schoten ze raak.

Grant, Tim en Lex gingen in een schuilplaats achter een waterval. Grant ging op onderzoek achter de waterval. Tim en Lex zijn even alleen. De tong van de T-Rex kwam door de waterval heen. Toen het bijna niet te houden was voor Tim en Lex werd de T-Rex bewusteloos van de prik van Muldoon. Grant had een ondergrondse gang gevonden met een dienstwagen erin. Ze gingen er met z’n drieen inzitten. Ze kwamen vrij snel uit bij het Bezoekerscentrum.

De stroom is weer uitgevallen, want ze hebben op de reserve stroom gedraaid. Dit kan maar vijf uur lang. Ze moeten de hoofdstroom weer inschakelen en hiervoor moet je een hoofdgenerator met de hand weer aanzetten. Ze zitten dus niet meer veilig in het bezoekerscentrum, want de stroom doet het niet meer. De raptors proberen zich door de tralies te werken. Ze hebben niet veel tijd meer. Grant moet de generator omzetten. Ellie moet de raptors afleiden. De kinderen worden voor de veiligheid in de keuken gezet. Grant zet de generator om. Ondertussen is er een veloceraptor naar de keuken gegaan. Tim heeft het dier naar de koeling gelokt en de deur op slot gedaan. Uiteindelijk zijn ze allemaal binnen gekomen.

Tim is onderhand naar de computerkamer gegaan en probeert de stroom aan te zetten en de boot te bereiken. Dit lukt hem niet. De twee raptors zijn binnen gekomen. Grant is naar het biotechnisch lab gegaan en heeft daar zeer giftig spul in eieren gedaan en naar de raptors gerolt. Die hebben ze opgegeten en gingen dood.

Tim heeft de stroom aangekregen en hebben de boot gebeld.

Ze waren allen van mening dat het park te gevaarlijk was en ze besloten een de dieren met zenuwgas te doden. Gennaro, muldoon en Ellie gingen naar een raptornest. Ze bekeken de raptors aandachtig. De raptors gingen via het nest plotseling naar het strant, want ze hoorden de boot aankomen.

Ondertussen is Hammond nog naar buiten gegaan, nadat Malcolm in coma is geraakt. Op een gegeven moment wilde hij weer naar boven, maar hij kon niet meer. Hij was uitgeput door zijn leeftijd. Hammond werd opgegeten door een stel compies.

Er kwam een heli aan om de bezoekers op te halen en naar het vaste land te brengen. Het eiland is vernietigd. Malcolm heeft het overleeft. En de rest is ook veilig aan land gekomen.

Er iets vreemds aan de hand, er worden de laatste tijd lysine-rijke akkers kaalgevreten, het zouden dino’s kunnen zijn die proberen te overleven op het vaste land……………….Eigen mening

Totaal indruk

Ik vond het een zeer spannend en eindelijk weer eens een echt goed boek. Het boek vond ik veel beter dan de film ‘Jurassic Park.’ Dit komt omdat er in het boek veel meer in gebeurd. Ik vond er wel te veel hoofdstukken in zitten, jammer.Het onderwerp

Ik vond het onderwerp interessant. Dit komt omdat er wat wetenschappelijke theorieën in voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de ‘chaostheorie’ van Ian Malcolm, de wiskundige in het verhaal. Er wordt ook verteld hoe ze dinosaurussen konden maken. Het onderwerp vond ik ook origineel, want ze halen de dieren (monsters?) uit het ‘verre verleden’ en de hedendaagse technieken door elkaar en dat geeft een leuk effect. Namelijk dat de dino’s vroeger de baas waren over de mensen, maar nu zijn de mensen, met enige moeite, de baas over de dino’s. Dit komt door de vergevorderde technieken van deze tijd.

Ik herkende het onderwerp natuurlijk wel, want ik heb de film ‘Jurassic Park’ al eerder gezien. Daarvoor zou ik het onderwerp nog niet herkend hebben. De film is trouwens veel minder mooi dan het boek. In het boek gebeurd meer, dus de film is een slap aftreksel van het boek. In de film zie je niks over dat er twee raptors via een boot bijna het vaste land bereiken, wat toch een vrij spannend en goed gedeelte is in het boek. Daardoor moet Grant met de kinderen een race tegen de tijd aangaan om op tijd de boot te berijken (via de telefoon die nog gemaakt moet worden). Ik ga vanavond de film kijken want die komt toevallig op de televisie.

Het onderwerp zet me zeker aan het denken, want het zou echt kunnen gebeuren. Ik denk dat de wetenschap zeker dingen geheim houden van de vorderingen van de technieken, om de burgers niet te verontrusten. Misschien zijn ze op dit moment ook wel bezig om een echt park op te richten met LEVENDE dinosaurussen erin. Weet jij veel?? Dit is wel angstaanjagend.

Ik heb er hiervoor eigenlijk nooit een mening over gehad, maar nu wel. Ik vind dat je enorm moet oppassen met het maken van oude of nieuwe dieren. Wanneer het dier intelligenter zijn dan de mens of zich dermate snel kan voortplanten, dat ze niet uit te moorden zijn, dan zijn ze een bedreiging voor de mens. Het is natuurlijk wel leuk dat het kan.

Het onderwerp wordt met zeer veel diepgang beschreven. Het verteld niet alleen een spannend verhaal, maar het boek leert je ook wat over opgravingen en over het DNA. Verder is de omgeving waarin de het verhaal zich speelt en de gebeurtenissen zijn zeer goed beschreven. Dat leest met zeer veel plezier.De gebeurtenissen

De nadruk in het boek ligt op de gebeurtenissen. De nadruk ligt niet bepaald op de gedachten en gevoelens van de mensen. Behalve die van Ian Malcolm, die in het volledige boek steeds voorspeld dat het park één grote ramp zou worden. Dit legt hij uit via de chaostheorie. En door de gebeurtenissen zijn de gevoelens van de personen natuurlijk niet al te fijn. Maar daar gaat het hoofdzakelijk niet om.

De gebeurtenissen volgen logisch uit elkaar op. Maar ze hebben daar wel pech in het park, want werkelijk alles loopt mis. Ze weten zich er met moeite weer uit te helpen, maar het kost wel een paar levens. Dit alles heeft Ian Malcolm allemaal voorspeld, omdat het opbouwen van het park te snel ging. John Hammond keek alleen maar naar het grote geld wat hij zou gaan verdienen en niet naar de risico’s van het hele gebeuren. Ze hebben niet genoeg gekeken naar de beveiliging van het park. De stroom kan te makkelijk uitgezet worden, de dino’s, waarvan ze dachten dat het alleen vrouwtjes waren, konden in de loop van de tijd een geslachtsverandering ondergaan waardoor ze konden paren.

De gebeurtenissen zijn uiteraard spannend. Dit komt vooral doordat Tim op het schip twee raptors ziet, en het schip ging richting het vaste land. Grant, Tim en Lex moesten zosnel mogelijk naar het controlcentre, omdat ze het controlcentre niet via de telefoon konden bereiken. Via het controlcentre konden ze het schip bereiken. Dit werd natuurlijk een race tegen de tijd om op tijd bij het controlcentre te zijn.

Er hing natuurlijk een spannende sfeer in het boek, maar jammer genoeg zat er vrijwel geen humor in. Een mooi voorbeeld van die spannende sfeer vind ik wanneer Nedry oog in oog met een gifspuitende dino komt te staan. Hierin wordt mooi beschreven hoe hij overlijdt. Dit was echt gruwelijk. Hij werd eerst blind en werd toen opengehaald. Hij had toen ineens zijn eigen darmen in zijn hand, daarna was hij dood.

De gebeurtenissen maken geen indruk op mij. Dit komt doordat zo’n park, zover ik weet, nog niet bestaat. Nu is het nog fictie, dat maakt nooit echt indruk op mij. Wel leuk om te lezen.

Het einde van het boek vond ik zeer goed, want het eiland is op het laatst vernietigt, maar er is in het noorden van Amerika wel iets vreemds aan de hand. Namelijk dat alle akkers op duistere manier werden opgegeten, en dus dat er misschien een groep dino’s zich een weg aan het banen is door Amerika. Het valt ook op dat de beesten -die zich een weg banen door Amerika- voornamelijk lysinerijk voedsel eten. Daar waren de dino’s van John Hammond juist afhankelijk van. Een open einde. John Hammond werd op het laatst nog opgegeten door een stel Combs. Dit is maar goed ook, want hij was van plan om een nieuw park te gaan bouwen, en dit was al erg genoeg.De Opbouw

Ik vond dat er in het boek te veel hoofdstukken zaten, om de drie tot vijf bladzijden was er weer een nieuw hoofdstuk. Dat was wel even wennen. Ze sprongen wat veel over van het park naar het controlcentre en terug. Dat vond ik wel jammer. Ik vond het wel goed te volgen, dus de opbouw was wel helder.Het Taalgebruik

Het taalgebruik vond ik reuze meevallen. Ik vond de twee stukken waarin Ian Malcolm zijn theorieën uitlegde wel lastig

Er zaten redelijk wat beschrijvingen in. In ieder geval niet te veel. Genoeg om je een voorstelling te geven waar het zich afspeelt. De beschrijvingen waren zeer goed en mooi.

Ik vond dat er niet zoveel gevoelens en gedachtes in stonden. De personen hadden eigenlijk steeds dezelfde gevoelens. John Hammond had steeds het gevoel dat het allemaal goed kwam en wilde de fouten niet zien. Ian Malcom was steeds heel negatief over het park. Hij had het steeds voorspeld. Grant, Tim en Lex waren steeds bang en ze moesten hard vechten om bij het bezoekerscentrum te komen.

Er staat zeer veel dialoog in het geschreven werk. Dit leest altijd wel fijn.De Personages

Ik vond de personages goed gemaakt. Ze waren zeer levensecht. Ik vond dat er wel veel personages in meededen. Dat was wel verwarrend.

De personages zijn niet herkenbaar voor mij, want ik ken eigenlijk geen onderzoekers en archeologen. Soms wanneer ze tegen een aantal dino’s aanliepen, gingen ze kijken naar hoe de dieren zich gedaagden, terwijl ik meteen zou maken dat ik wegkwam. Dus de personages waren niet altijd voorspelbaar. Ik vond Hammond een slap persoon, want hij doet zeer weinig om de bezoekers en z’n kleinkinderen weer in veiligheid te brengen. Dit komt misschien wel door zijn leeftijd, maar wanneer hij een heel park kan opzetten, dan moet John ook wat meer kunnen doen om de bezoekers in veiligheid te brengen.

De personages hebben me niet beïnvloed, dit komt omdat de personen niets met mijn leven te maken hebben. Ze houden zich niet bezig met de dingen waar ik me mee bezig hou.Conclusie

Ik vind het boek een zeer goed en spannend boek. De film is een slap aftreksel van het boek. Er spelen wel wat veel personages in mee, dit is verwarrend. De personages zijn wel goed gemaakt. Het is een echte aanrader voor je boekenlijst!!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen