U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bron: Http://www.vvksm.be/veldwerk/totems/dieren.asp?id=20 - De Arend Of Adelaar Ingezonden Door: Thomas Janssens .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=694 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Biologie en het aantal woorden bedraagt 947 woorden.

TAAK / TOETS: Nederlands Nr:

Norm ScoreHandtekening Ouders

Onderwerp: De adelaar of arend

--------------------------------------------------------------------------------------------Naam: Thomas Janssens

Klas: 3 EEa

Datum: 21 oktober 2002 Nr: 5

____________________________________________________________Opmerkingen:……………………………………………………………………………………………….….………………………………………………………………………………………………………..………………………………………………………………………………………………………………………………………………

___________________________________________________________________________________

Inleiding:Als mensen aan vogels denken, denken ze meteen aan kleine vogeltjes die rondvliegen in de tuin, op zoek naar eten. Maar als je dan het woord roofvogels laat vallen denken ze meteen aan grote vogels met krachtige haaksnavels die op 1 hand een muis kan verslinden, en zelfs grotere beesten dan muizen of ratten. Omdat men in België meteen aan kleinere soorten van vogels gaat denken is het ook logisch dat de roofvogel waar ik het nu over ga hebben in verdere, en meestal ook warmere landen leeft.Pagina 1 Spreekbeurt: De adelaar of arend Thomas Janssens

Voortplanting:De meeste arenden leggen één of twee eieren per broedsel, de kleinere soorten vaak drie . Ze kunnen tegen de 30 jaar oud worden, de kleinere soorten leven het kortst. Alle in Nederland en België voorkomende arenden zijn door de vogelwetgeving volledig beschermd en mogen niet geschoten worden.

Als de babyarenden dan na ongeveer enkele weken uit hun eieren komen zijn ze heel klein en hulpeloos. Maar dat duurt niet lang. Al de arend-ouders zorgen goed voor de jongen en geven ze al het voedsel dat ze willen. Als een babyarend geboren wordt weegt hij iets van een 85 gram, maar na 45 dagen ongeveer wegen ze al 40 keer zo veel.Bouw:Het lichaam van de arend is er op gebouwd om te vliegen en prooidieren te vangen. Het moet licht genoeg zijn om op te stijgen en te vliegen, maar ook sterk genoeg om een prooi aan te vallen en mee te nemen naar zijn nest. De veren van een grote arend zijn erg fors, maar wegen bijna niks. Hij heeft ongeveer meer dan 7000 veren, die samen nog geen 600 gram wegen. Als je er 30 van in je hand zou houden, zouden ze minder wegen dan een dan een muntstuk van 50 cent. Je kunt de mannetjes en de vrouwtjes onderscheiden aan de grote van het lichaam. Aan andere dingen natuurlijk ook, maar daar gaan we nu niet verder op in gaan. Het vrouwtje is groter en struiser gebouwd dan het mannetje. Wat niet meteen vanzelfsprekend is bij dieren. De arend heeft ook een enorm grootte spanwijdte van vleugels. Deze ligt tussen de 2 meter tot ongeveer 2 meter 50. Om zijn prooi te kunnen veroveren heeft hij natuurlijk ook ontzettend scherpe klauwen. De vliegspieren van de adelaar zijn zo belangrijk dat ze voor de helft van het gewicht van de vogel zelf innemen.

Arenden hebben holle beenderen. Op sommige plaatsen in de botten zitten verstevigingen. Voor de rest zit er alleen maar lucht in. Het lijkt vreemd maar het skelet van een arend weegt nauwelijks meer dan 300 gram.

Jacht:In het algemeen is een adelaar een heel agressief dier, dat opkomt voor zijn rechten. Daarom staat hij ook in de categorie van de roofvogels.

Nest:Een adelaar bouwt zijn op de meest onmogelijke plaatsen. Het nest wordt meestal in hele hoge bomen of rosten gebouwd. Soms in een boom met een hoogte van 50 meter.

Pagina 2 Spreekbeurt: De adelaar of arend Thomas JanssensScouts:Voor mij heeft het dier adelaar een extra betekenis. Deze grote vakantie verdiende ik op kamp met de scouts mijn totem: adelaar. Een totem heeft als bedoeling om iemand zijn karaktereigenschappen te vergelijken met een dier.Pagina 2 Spreekbeurt: De adelaar of arend Thomas Janssens

Als je even kijkt naar de eigenschappen van de adelaar, kan je best wel begrijpen dat ik hier trots op ben.Eigenschappen:Ontwikkeld, volhardend, vrij, trots, waardig, fier, kalm, leergierig, vrijBeschrijving:Zowel naar lichaam als naar geest is de Arend hoog ontwikkeld. Hij heeft een fiere en kalme aard. Door tegenstand laat hij zich zelden of nooit van zijn voornemen afbrengen. Hij volhardt hardnekkig in een eens opgevat plan. Hij is leergierig, vrij, trots en waardig.

(Bron: http://www.vvksm.be/veldwerk/totems/dieren.asp?ID=20 )

Pagina 3 Spreekbeurt: De adelaar of arend Thomas Janssens
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen