U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anoniem, - Beatrijs.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=2274 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 457 woorden.

Inhoud

Beatrijs gaat over een vrouw die in het klooster werkte als non. Ze bad altijd tot Maria en dat bleef ze ook haar hele leven doen. Op een keer kwam haar oude schoolvriend -waar zij altijd al verliefd op was- langs, en ze spraken af, over een week te vluchten en samen een nieuw leven op te bouwen. Zo gezegd zo gedaan, ze ging met hem op pad. Ze hadden daarna zeven jaren gelukkig samen geleefd. Ze hadden het rijk en goed. Bovendien hadden ze ook nog samen twee kinderen gekregen. Maar toen het geld op was, moesten ze al hun eigendommen verkopen, om zo nog eten te kunnen kopen. De man liet Beatrijs op een gegeven moment in de steek met haar kinderen. Ze moest dus eten zien te krijgen om haar kinderen te voeden. Ze wilde geld verdienen, maar de enige manier was als prostituée. Weer zeven jaar heeft ze op de open velden geprostitueerd, en heeft ze zo haar kinderen gevoed. Ze trokken door het hele land heen, en kwamen bij toeval terecht bij het ouderlijke klooster. Ze had heel erg veel spijt van al haar zonden en ze dacht dat ze dat nooit meer goed kon maken. Toen ze bij een weduwe was, kreeg ze daar was te eten en een slaapplaatsje. Ze kreeg daar ook een soort droom, en in die droom was een boodschapper, die haar vertelde onmiddellijk terug te keren naar het klooster. Hij zei ook dat Maria haar plaats en haar gedaante had ingenomen in die veertien jaar en dat niemand haar gemist had. Ze kon het niet geloven, en negeerde het. De volgende nacht kwam het weer, en de nacht daarop ook. Ze nam afscheid van de kinderen en ging terug naar het klooster. Daar kwam ook om het jaar een abt, om te kijken op alles goed liep. Ze heeft toen haar hele leven opgebiecht aan de abt, die toen zei dat het haar vergeven was. Intussen had de weduwe de kinderen overgenomen met behulp van de kerk, die haar financieel een beetje steun gaf.
Het verhaal is typisch middeleeuws. Dat komt onder andere door het goede eind, en het geloof. Maar ook aan de rijmende zinnen. Het geloof is nog wel het belangrijkst. Je leest over boodschappers via God, en over Maria. Maria speelt de belangrijkste rol, en dat wil de schrijver ook duidelijk maken.

Kenmerken

De genre van Beatrijs is een legende. Het is namelijk een godsdienstig verhaal, dat gaat over iemand z'n leven.
De stroming is natuurlijk; middeleeuwen. Het is geschreven tijdens het katholicisme. De schrijver heeft hier dus duidelijk een oordeel over het katholicisme. Hij gelooft zwaar, en wil de mensen overtuigen van zijn mening.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen