U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bernard Kemp - Het Laatste Spel.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1522 en is laatst upgedate op 25/01/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 671 woorden.

1) Korte inhoudHet hoofdpersonage van het verhaal, Marcel, is een afzwaaiende Belgische militair, die uit Hagen, West-Duitsland, naar Oostende terugkeert. Zijn vaderland had hem één jaar tewerkgesteld als barman in een officieren-mess. Ieder avond ziet hij dezelfde vier bezoekers zwijgend en apart een gezelsschapspel spelen:

de dokter, de commandant, de verpleegster en de aalmoezenier. Op een spraakzame avond, vier dagen voordat Marcel voorgoed naar huis mag, beloven de vier bezoekers elkaar de invloed van de oorlog te vertellen die ervoor zorgde dat zij iedere avond hetzelfde spel speelden. Eerst komt de joodse dokter aan de beurt. Hij vertelt dat zijn vader voor zaken naar New York vertrok en dat hij en zijn moeder thuis bleven. Net nadat zijn

vader vertrokken is, breekt de oorlog uit. Hij en zijn moeder moeten hun identiteitskaart laten controleren en de Duitsers zetten er een stempel op, die luidt: 'Jüde.' Als ze zien hoe dat alle joden uit de stad meegenomen worden naar het verre Auschwitz, brengt de dokter zijn moeder naar een schuilplaats voor oude mensen en zelf duikt hij onder bij een oude vriend die antiquair is. Ondergedoken op zolder speelt hij alle dagen schaak met zijn vriend, maar op een avond voelt hij een eigenaardige schuld toen hij zijn vriend zijn koningin, in

het schaakspel, afnam en daarbij zijn eigen koningin opoffert. Hij loopt weg en ontdekt maanden later dat op die avond toen hij zich schuldig voelde door het schaakspel, de vrouw van zijn gastheer en zijn eigen moeder opgepakt werden. Zij kwamen om in een concentratiekamp. De tweede avond vertelt de commandant. In een krijgsgevangenkamp kunnen hij en zijn vrienden een oude biljarttafel bemachtigen. Hij stelt voor hen allen les te geven, omdat hij door zijn vader is opgeleid, die een crack was in biljarten. Na maanden les, houden ze wedstrijden en de commandant wint natuurlijk altijd.

Totdat er een oude officier wordt gevangen genomen, die blijkbaar heel goed is in biljarten. De commandant speelt tegen de oude officier en tijdens de match worden grapjes gemaakt over het aantal punten en het aantal maanden dat ze nog gevangen zullen zitten. De commandant wint en laat de oude officier maar 59 punten en lacht hierom de oude officier uit. De commandant krijgt een immens schuldgevoel als na 59 maanden kamp de oude officier sterft, enkele dagen voor de bevrijding.

De verpleegster speelt nog altijd spelletjes patience, maar een moeilijker vorm dan de gewone manier van spelen. Die heeft ze geleerd van haar Engelse geloofde die ze heeft leren kennen in een hospitaal op de Engelse kust. Op de

dag dat het haar voor het eerst lukt om het kaartspelletje uit te spelen, wordt haar broer vermoord wegens verraad, wat natuurlijk geen waar is. Enkele vijanden hebben hem erin geluisd. De verpleegster had op het moment dat het haar lukte klaar te komen met het kaartspel geen wens gedaan; nochthans had haar verloofde de raad gegeven telkens als ze erin slaagde het spel te winnen, vurig iets te wens. Natuurlijk voelt de verpleegster zich nu verantwoordelijk voor de dood van haar broer, omdat ze op dat moment geen wens had gedaan. Tenslotte vertelt de aalmoezenier zijn verhaal. Hij zit ondergedoken in een landgoed van een baron, die hen nooit heeft opgemerkt, ergens in de Ardennen. Hij en zijn vrienden noemen zich 'de woudlopers' en proberen altijd neergeschoten piloten te vinden voor de Duitsers, ze te verplegen en ze tenslotte op een boot te zetten naar Engeland. Met Sinterklaas schieten twee vliegtuigen elkaar neer en beide piloten worden snel gevonden, het is een Duitser en een Amerikaan. Ze zijn er zo erg aan toe dat ze een dokter roepen. Met een mondharmonika probeert de aalmoezenier hen beide te troosten. Voor de ene speelt hij schlagers, voor de andere Bach.

Met die verhalen zit Marcel in zijn hoofd tot hij in Brugge aankomt, waar zijn vader en zijn verloofde, Ria, hem opwachten. Zijn vader stelt hem echter voor een dilemma: met Ria breken of thuis nooit meer binnen. Marcel kiest voor het meisje.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen