Boekverslag : Julca - Greetje
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 799 woorden.

Het boek “Greetje” is geschreven door “Julca”.

Het genre is problemen/school.

“Greetje” gaat over een meisje; Greetje.

Zij heeft allebei haar ouders verloren door een vliegtuigongeluk.

Ze gaat daarom bij haar oom en tante wonen in een dorpje aan de zee. Ze neemt zich voor om op (de meisjes-)school heel onaardig te gaan doen. En dat doet ze ook. Toch zijn haar klasgenootjes vriendelijk tegen haar. Maar na een tijdje zijn die meisjes niet zo aardig meer, alleen Sanneke nog, het meisje wat naast Greetje zit. Als Greetje een keer naar het strand gaat, Ziet ze Hein, de schelpenvisser. Ze wordt goed bevriend met hem, en ze vertelt hem ook van haar problemen; dat haar ouders gestorven zijn, en dat ze daarom heel onaardig doet tegen haar klasgenootjes en tegen haar oom en tante. Dan vertelt Hein dat hij ook zijn ouders verloren is, ze zijn samen verdronken. En hij zegt dat hij toen precies hetzelfde deed als Greetje nu, en daarom leeft hij nu heel afgezonderd, en hij heeft daar spijt van. Dus hij zegt tegen haar dat ze maar beter wat aardiger tegen andere mensen moet zijn. Dus doet Greetje dat voortaan. Totdat Sannekes beursje weg is. Sanneke had het alleen aan Greetje laten zien, dus nu het weg is, denken alle meisjes dat Greetje het gestolen heeft, op Sanneke zelf na. Als Greetje hier achter komt, is ze woedend, en gedraagt ze zich weer net zo onaardig als eerst, ook tegen Sanneke. Dan is het vakantie, en zij en de klas gaan met ruzie uit elkaar. Maar in de vakantie, als Greetje weer eens naar het strand gaat, gaan Sanneke met een paar vriendinnen toevallig ook. Greetje loopt achter hen, en ze hoort per ongeluk dat ze het over haar hebben, en dat José zegt dat Greetje dat veursje echt gestolen heeft. Sanneke zegt dat dat niet waar is. Greetje wordt zo kwaad, dat ze een steen pakt en daarmee tegen het hoofd van José aan wil gooien, maar die bukt, en de steen komt tegen Sannekes hoofd.

Sanneke moet naar het ziekenhuis, en Greetje heeft er erg spijt van. Het beursje wordt na de vakantie door de schoonmaakster gevonden, het lag ergens in een hoek; Greetje had het dus niet gestolen. Na de vakantie doet Greetje nog even vervelend als eerst, omdat ze haar onterecht beschuldigd hadden. Op een dag gaat ze naar het strand, en gaat Sanneke met een paar vriendinnen ook weer. Dan komt er een enorm onweer opzetten, en Sanneke en haar vriendinnen schuilen onder hun jassen. Maar ondertussen is eigenwijze Greetje toch gaan zwemmen, en ze weet niet, dat Sanneke ook op het strand is.

Dan ziet Sanneke Greetje in het water, en ze pakt snel de reddingsboei uit de reddingspaal, want Greetje is veel te ver weg, en kan niet meer terug zwemmen. Na veel gedoe redt Sanneke de inmiddels bewusteloze Greetje. Na drie dagen wordt Greetje pas wakker, en dan zitten haar ouders naast haar bed!

Ze vertellen dat ze de enige overlevenden waren, en dat ze een half jaar op een eiland zonder telefoon ofzoiets hebben vastgezeten. Na een half jaar kwam er pas een boot naar het vasteland. Dus nu zijn ze hier. Greetje gaat weer terug naar haar oude huis en alles komt goed.

De hoofdpersoon is natuurlijk Greetje, en belangrijke bijpersonen zijn: Sanneke, Hein, oom en tante, haar ouders en de meisjes van de klas.

Het speelt zich dus af in een klein dorpje aan zee.

Het boek is in de tegenwoordige tijd geschreven, maar het is waarschijnlijk van rond 1920, 1930. Dus het is een best ouderwetse stijl; auto’s zijn nog heel bijzonder, er is veel ontzag voor ouderen, Greetje zit op een meisjesschool, enz.

Het wordt wel in chronologische volgorde verteld, en het begint dus ook gewoon bij het begin van de gebeurtenissen.

Het belangrijkste probleem van het verhaal is natuurlijk dat Greetje denkt dat haar ouders dood zijn en zich daarom heel vervelend gedraagt. Het boek heeft een goede afloop en een gesloten einde.

Het boek heet “Greetje” omdat het over Greetje gaat.

Ik vond het boek wel bijzonder, omdat het al zo oud is, en de mensen leefden toen toch best wel anders. Ik vond het wel makkelijk te lezen. Wat ik jammer vond is dat het zou onwaarschijnlijk is dat de ouders van Greetje de enige overlevenden van het vliegtuigongeluk zijn, en ze zijn ook toevallig op een eiland gekomen waarvan de boot die één keer in het half jaar gaat toevallig gisteren weg is gegaan.

Ik heb het boek van de moeder van de vriend van mijn moeder gekregen, en zij heeft het vroeger nog gelezen. Ze heeft me twee dozen vol met dit soort boeken gegeven, en het is opvallend dat het toen toch allemaal best anders was.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen