Boekverslag : Kolet Janssen - Nacht Over Maranta
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 337 woorden.

BOEKBESPREKING:KOLET JANSSEN

NACHT OVER MARANTAIrina, een meisje van 14, woont op de planeet Maranta, waar de technologie reeds ver op de onze is voorbijgestreefd. Op Maranta moeten de leertijders, zo worden de laatstejaarsstudenten genoemd, voor 1 jaar naar een andere planeet. Zo wordt ook Irina door de Grote Raad, een soort regering op Maranta, naar een verre planeet gestuurd nl. Silmar. Silmar is eigenlijk niets anders dan de Marantaanse naam voor onze aarde. Zo vertrekt Irina voor 1 jaar naar onze aarde, en wanneer ze er toekomst heeft ze meteen aanpassingsverschijnselen veroorzaakt door het felle licht, op Maranta is de zon namelijk aan het uitsterven. Irina komt aan in Waandrecht, een studentenstad in Nederland. Ze volgt er 1 jaar Sociale Wetenschappen aan de universiteit, dit houdt deels theorie, deels praktijk in. Voor de praktische kant mag ze werken in buurthuis de stap, waar mensen hun problemen kwijt kunnen. Ze werkt er samen met Rudolf, een erg milieuvriendelijke jongen. Eerst klikt het niet tussen de twee, maar na enkele weken tesamen werken, leren ze elkaar beter kennen.

Op een dag hoort Irina een verhaal over een fabriek die zijn afval zou loodsen in het drinkwater van de buurtbewoners, die hierdoor erg ziek werden. Rudolf en Irina willen meteen tot actie overgaan en samen met de buurtbewoners een zitstaking te organiseren voor de ingang van de fabriek. Terzelfdertijd smeden enkele leden van de grote raad op Maranta een plan om de Marantanen over te brengen naar de aarde, omwille van de steeds verder uitstervende zon. Ze willen niet alleen op de aarde wonen, ze willen er ook een vrouwenheerschappij vestigen.

Ondertussen vindt de staking plaats en is de fabrieksdirecteur genoodzaakt om te onderhandelen met de buurtbewoners over betere leefomstandigheden. Uiteindelijk wordt de fabriek gesloten zodat men opnieuw zuiver drinkwater kan gebruiken. Op Maranta heeft iedereen ondertussen de snode plannen gehoord en ontstaat er een groot protest, zodat de overplaatsing naar de aarde niet doorgaat. Zo kan Irina na haar boeiende leertijd opnieuw naar Maranta terugkeren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen