U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Russell Artus - Zonder Wijzers : Roman.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/3470752/ en is laatst upgedate op 03/01/2003.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3534 woorden.


1 Beschrijvingsopdracht.


Motivatie boekkeuze


Ik heb dit boek gekozen omdat de titel ‘Zonder Wijzers’ me wel aansprak. Het leek me een erg mysterieus boek.

Eerste persoonlijke reactie:


Het is een erg ingewikkeld puzzel boek maar wel erg mooi.

Onderwerp 1. Het onderwerp van het boek is ‘het leven van en rond Nigel Querishi’.

 2. Het onderwerp is leuk in interessant omdat je te maken krijgt met verschillende mensen die allemaal deel uitmaken van het leven van Nigel.

 3. Ik ben het boek gaan lezen omdat me de titel van het aansprak en hetgeen wat achter op de kaft stond. Het onderwerp was me toen nog niet helemaal duidelijk.

 4. Ik ben niet anders over het onderwerp gaan denken.

 5. Heel verrassend aan de uitwerking van het boek, vond ik, dat alle mensen die een plaats hebben in Nigels leven, een apart hoofdstuk kregen en waarin ze ook zelf aan het woord komen.

 6. Er is, volgens mij, geen mening in het boek

 7. Het onderwerp is erg gedetailleerd en goed uitgewerkt.

 8. Er kan me op dit moment geen film te binnenschieten met een soortgelijk onderwerp.Gebeurtenissen 1. Er zijn verschillende belangrijke gebeurtenissen in het boek. De meeste gebeurtenissen hebben een (grote) invloed op het leven van Nigel gehad. Voorbeelden van belangrijke gebeurtenissen: ? Vader van Nigel gaat dood.

 2. Vriendin van Nigel overlijdt.

 3. Of de nadruk nu ligt op de gebeurtenissen of op de gedachten van de personen in niet geheel duidelijk. Beiden zijn namelijk erg belangrijk in het verhaal. Gebeurtenissen omdat deze veel voorkomen. De gebeurtenissen zijn de oorzaken van de gedachten…. Veel gebeurtenissen zetten Nigel aan het denken over zijn leven. Ook de gedachten zijn erg belangrijk omdta alle personages een verschillende visie op het leven/gebeurtenissen hebben. Deze visies beinvloeden ook Nigels leven.

 4. Het verhaal bevat erg veel gebeurtenissen, dus blijft het verhaal de hele tijd boeien.

 5. Nadat ik het verhaal zelf in chronologische volgorde had gezet kwamen de gebeurtenissen logisch uit elkaar voort. (eerder niet)

 6. De gebeurtenissen zijn boeiend, geloofwaardig en verrassend.Boeiend

 1. omdat je steeds verder wilt lezen hoe de gebeurtenissen eindigen.Geloofwaardig

 1. het verhaal is levensecht beschrevenVerrassend

 1. Ik had niet verwacht dat Nigel’s vader iets met Nigel’s tante zou krijgen ook was het erg verrassend dat de Nigel’s vader dood was gegaan i.p.v. weggelopen.

 2. Alle gebeurtenissen hebben wel een indruk op me gemaakt. De gebeurtenis die het meeste indruk op me gemaakt heeft is toch wel het stuk waarin de vader beschrijft hoe Jane hem van Karen had ‘afgepakt’. Vooral als hij later verteld dat hij nooit gelukkig met Jane is geweest en altijd al van Karen heeft gehouden. De reden waarom dit stuk zo’n indruk op me gemaakt heeft, is omdat het eigenlijk heel erg is als iemand zich zo laat misleiden en daardoor de rest van zijn leven min of meer ongelukkig is.

 3. Deze gebeurtenis heeft me ook direct aan het denken gezet. Door dit stukje te lezen besef je hoe makkelijk een fout is gemaakt waar je e rest van je leven onder lijdt.

 4. De gebeurtenissen kwamen levensecth over.

 5. De verhalen zijn zo verteld dat je soms wat moet aanvullen. Maar meestal zater er gewoon veel spanningsbogen in. Ht moment dat je een vraag kreeg over het verhaal en het moment dat die vraag beantwoord werd, lagen soms erg ver uit elkaar. (vele bladzijden)

 6. Zelf heb ik nog nooit de gebeurtenissen die in het boek beschreven worden van dichtbij of zelf meegemaakt.

 7. Op sommige moment moetst ik echt doorworstelen om verder te komen. Dat kwam voornamelijk doordat ik steeds met nieuwe vragen zat als: Wie is nu eigenlijk de hoofdpersoon van dit hoofdstuk? Wat heeft deze met Nigel te maken? In weke tijd speelt het hoofdstuk zich af?Personages 1. De hoofdpersoon vind ik geen held omdat hij geen leven heeft gered of buitengewone positieve invloed op iemands leven heeft gehad. Wel bewonder ik hem hoe hij door sommige moeilijke perioden in zijn leven is gegaan.

 2. Ik zou niet op hem willen lijken omdat hij veel naere dingen heeft meegemaakt in zijn leven.

 3. Ik kan me geod in de personen verplaatsen omdat ze levensecht overkomen.

 4. Alle mensen leken op ‘echte’ mensen.

 5. De typetjes in het verhaal zijn volgens mij: Steven

  • bastaardkind van Karen

  • hij wordt erg oppervlakkig beschreven

   En speelt de rol als bastaardkind.


 6. Een karaktereigenschap die ik bewonder is bijvoorbeeld het lef van Nigel’s vader. Hij nam immers de stap om van India naar Engeland te verhuizen. Een karaktereigenschap die ik niet bewonder is de jalousie van beide zussen Karen en Jane.

 7. De ideeën van de karakters verschillen erg sterk. Iemand die erg opvallende ideeën heeft, is Rolf. Hij is een homoseksuele jongen die veel met criminaliteit te maken heeft.

 8. De meeste beslissingen die gemaakt worden zijn begrijpelijk

 9. De meeste personages vind ik wel sympathiek behalve Rolf en de (school)vrienden van Nigel. Rolf omdat hij een crimineel is en Nigel’s schoolvrienden omdat zij erg grof zijn.

 10. Van deze personages kom je het meeste te weten:

 11. Nigel; hoofdpersoon van het verhaal

 12. Jane; Nigel’s moeder, zus van Karen, vrouw van Stambh. Ze is erg katholiek opgevoed en kon erg goed leren. Ze is lerares Engels. Ze heeft 4 kinderen (Bhav, Nigel, Lena en Dawn).

 13. Stambh; Nigel’s vader, man van Jane. Hij is eigenlijk een Indiër.

 14. Bhav; Nigel’s oudere broer.

 15. Rolf; een homoseksueel die veel met criminaliteit bezig is. Hij heeft een tijdje een relatie met Nigel gehad.

 16. Karen; de zus van Jane. De eerste en ware liefde van Stambh. Ze kon minder goed leren dan haar zuster. Ze was erg jalours aangelegd.Bouw 1. De bouw van het verhaal is erg ingewikkeld omdat de tijd steeds door elkaar wordt gegooid. Er zijn namelijk verschillende delen (verteld door verschillende personages) die afzonderlijk van elkaar in verschillende periodes in Nigels leven voorkomen. Die delen zijn nog eens onderverdeeld in verschillende hoofdstukken die ook in een niet-chronologische volgorde staan.

 2. Er zit meteen vaart in het verhaal.

 3. Alles hangt pas goed samen als je de verhaalstukken in de chronologische volgorde zet.

 4. Het verhaal is spannend omdat er veel met spanningsbogen wordt gewerkt.

 5. Het verhaal is boeiend omdat je steeds meer wilt weten over de personages.

 6. Er zin 5 verschillende verhaallijnen omdat 5 verschillende personages hun leven en gebeurtenissen vertellen. Alle 5 de verhaallijnen vormen uiteindelijk 1 geheel omdat ze allemaal deel uit maken van Nigel’s leven. De vele verhaallijnen maakt het boek wel erg ingewikkeld.

 7. De vele terugblikken, flashbacks enzo past goed bij het onderwerp want het zorgt ervoor dat het verhaal meer een zoektocht/ puzzel wordt naar het leven van Nigel. Ook benadrukken die spelingen met tijd het thema ‘tijd’.

 8. Het boek is een spel met tijd, wat het lezen best moeilijk maakt.

 9. Er komen zowel flashbacks, terugwijzingen, vertragingen, versnellingen als niet- chronologische- verhalen in de tekst voor.

 10. Als je het eind gelezen hebt, vallen alle puzzelstukjes in elkaar ? goed.Taalgebruik 1. Het taalgebruik is goed. Af en toe eens een moeilijk woordje, maar dat maakt de tekst niet echt lastig om te lezen.

 2. Geen eigenaardigheden in de taal te vinden.

 3. Er is een hoofdstuk met dialogen en er wordt in de hoofdstukken veel beschreven over gebeurtenissen en gevoelens. Die afwisseling maakt het boek juist leuk om te lezen.

 4. Manier van vertellen is goed

 5. Taalgebruik paste meestal bij de personages.


De schrijver is niet beschreven in het kritisch lexicon van de Nederlandstalige literatuur. Maar ik heb wel een stukje op het internet over hem gevonden.

Geboren in 1969 te Tilburg, waar ik nog altijd woon. Aarzelde na middelbare school tussen Bedrijfskundige Informatica en Commerciële Economie. Omdat ik graag met computers werkte koos ik voor de informatica (aan het heao te Eindhoven) en studeerde tot mijn verbazing af als commercieel econoom. Heb een halfjaar in Engeland gewoond, waar ik mijn eerste verhalen schreef. Ik was toen eenentwintig jaar. Voor die tijd schreef ik niets en las weinig. Het eerste literaire werk waarvan ik onder de indruk raakte was Een roos van vlees van Jan Wolkers, onder mijn aandacht gebracht door mijn toen al pensioengerechtigde leraar Piet Eligh, die ook aan mijn vader heeft lesgegeven. Nog voel ik soms de verstikking die hij met zijn toneelspel tot leven wist te brengen, en de omhelzing met bijbehorende schouderklop voor het romanpersonage Daniël waart ongetwijfeld nog rond in de klaslokalen van het Cobbenhagen college.

Ik debuteerde in '95 bij J.M. Meulenhoff met de roman Zonder wijzers, die werd bekroond met de Debutantenprijs voor het beste debuut en was genomineerd voor de 'ECI Schrijvers van nu' prijs. Het bracht een golf publicaties op gang in voornamelijk literaire bladen (zoals De Gids, Optima, De Revisor, Maatstaf, Hollands Maandblad), maar bijvooorbeeld ook in de Playboy. Een jaar later volgde de verhalenbundel Een onbeschreven dag. In april '98 verscheen Zonder wijzers in Duitsland onder de titel Eine Nacht wie alle anderen bij uitgeverij Luchterhand. Na drie jaar vaderlandse stilte is er nu de roman Onpersoonlijkheid, die eveneens in het Duits zal worden vertaald.

Russell Artus is het pseudoniem van Marc de Jong, dat is samengesteld uit twee namen van een bedrijf in Swindon, Engeland, waar hij destijds stage liep. Zijn eerste publieke optreden vond plaats op 30 september 1995 in De Vorst tijdens de derde editie van 'Tilburg Literair'

2 Verdiepingsopdracht (tekstbestudering)


module 1, blz 40/41 opdr 1 - 7vragen 1. De verwachtingen die bij de lezer in het begin van het boek gewekt wordt, is dat het een rustig verhaal over Bhav is. Maar het verhaal blijkt heel anders te lopen; Nigel’s leven wordt de rode draad door het verhaal.

 2. Het verhaal bevat veel open plekken. Ieder hoofdstuk geeft roept steeds in het begin veel vragen op.(bv Wie is de verteller van de hoofdstuk?) Deze vragen worden meestal pas halverwege of aan het eind van het hoofdstuk beantwoord. In sommige gevallen worden de vragen pas aan het eind van het boek beantwoord. (bv Waar is de vader van Nigel naar toe gegaan?, Waarom heet het boek ‘Zonder Wijzers’)

 3. De belangrijkste open plek in het verhaal is toch wel de vraag ‘Wie is Nigel en uit wat voor familie komt hij, hoe was zijn leven?’ Deze vraag wordt in de loop van het verhaal langzaam duidelijk.

 4. Het antwoord op deze vragen is het levensverhaal van Nigel.

 5. Er zijn, voor zo ver ik weet, niet direct open plekken waar de lezer een eigen antwoord op moet invullen.

 6. De schrijver heeft bijna alle manipulatie technieken gebruikt in het boek. Er zijn vooruitwijzingen in het boek (vb: in deel 2 wordt in het begin van het deel al verteld dat Nigels vriendin dood gaat, later wordt verteld hoe dat kwam). Er zijn uitstellen in het boek (bv het duurt een heel deel voordat je er nu eindelijk hoe Nigels vriendin om het leven kwam terwijl dat ook direct verteld kon worden). Er zijn vertragingen in het boek. Er wordt steeds op een andere verhaallijn overgeschakeld om zo de spanningen tussen de vraag en het antwoord van een open plek zo lang mogelijk aan te houden. Tijdsprongen komen ook in de tekst voor. Op het ene moment gaat het over het heden en een regel verder gaat de tekst weer over het verleden (vb: zie dood Nigels vriendin). Terugwijzingen (voor korte tijd) en flashbacks (voor lange tijd) zijn ook niet ongewoon in dit boek

 7. Er is een grote spanningsboog door het hele boek heen. Dat is de periode tussen de vraag: “wie is Nigel en hoe was zijn leven” en het antwoord op deze vraag. Verder zijn er ook kleine spanningsboogjes in het boek te vinden.Personages


Module 2 blz 60/61 opdr 1 - 13 vragen 1. Nigel; hoofdpersoon van het verhaal.

 2. Over zijn uiterlijk kan ik alleen zeggen dat hij half Indisch en half Engels is. Zijn karakter komt niet helemaal uit in het verhaal. Hij is iemand die opstandig is naar zijn moeder toe. Hij is onzeker op seksueel gebied (hij is een tijdje homo geweest en een tijdje hetero). Nigel heeft gestudeerd en was een beetje chaotisch; hij feestte veel en studeerde als het hem uitkwam.

 3. Wat Nigel probeert te bereiken is voor mij niet helemaal duidelijk. Het kan zijn dat hij op zoek is naar de zin van het leven of naar zichzelf of de oorzaak van het verdwijnen van zijn vader.

 4. Zijn karakter zorgt ervoor dat Nigel nieuwsgierig is naar wie hij is. Hij gaat ook opzoek naar zichzelf in het boek.

 5. Nigel heeft niet echt belangrijke beslissingen genomen in zijn leven. Hij leefde gewoon zijn leven zoals het hem uitkwam. De belangrijkste beslissing in zijn leven, als ik er dan toch één moet noemen, is dat hij een tijdje naar Marseille is gegaan waar hij een homoseksueel leven begon.

 6. Dit moet wel erg ingrijpend zijn geweest. De gevolgen van deze beslissing, is dat hij een moeilijke periode is doorgegaan en daaruit is opgeklommen. Hij is zichzelf beter leren kennen.

 7. Een beslissing die ik niet genomen had, als ik Nigel was, was naar het feestje van zijn schoolvriend gaan en daar zich lam drinken. Hij had beter op zichzelf en zijn vriendin moeten letten. Door deze beslissing is hij zijn vriendin Debohra in een auto-ongeluk kwijtgeraakt.

 8. Nigel verandert niet direct in de loop van het verhaal. Hij leert meer over het leven, maar zijn karakter verandert niet.

 9. Ik vind Nigel wel sympathiek maar niet veel meer dan dat.

 10. Ik kan me op de meeste vlakken wel in Nigel verplaatsen, omdat in de meeste gevallen de dingen die Nigel doet, erg logisch en geloofwaardig overkomen.(het onderste gedeelte zijn antwoorden op de 10,11 en 12e vraag uit de module)

 1. Jane; Nigel’s moeder, zus van Karen, vrouw van Stambh. Ze is een Engelse en erg katholiek opgevoed. Jane kon erg goed leren maar in de liefde had ze minder succes. Ze is lerares Engels. Ze heeft 4 kinderen (Bhav, Nigel, Lena en Dawn).

 2. Stambh; Nigel’s vader, man van Jane. Hij heeft 5 kinderen (Bhav, Nigel, Lena, Dawn en Steven) Hij is eigenlijk een Indiër. Zijn belangrijkste beslissing in zijn leven was de stap om van Indië naar Engeland te gaan om zijn leven te verbeteren. Stambh eerste en ware liefde is Karen waar hij later Steven mee krijgt. Hij overlijdt aan de ziekte van Hodgkin.

 3. Bhav; Nigel’s oudere broer.

 4. Rolf; een homoseksueel die veel met criminaliteit bezig is. Hij heeft een tijdje een relatie met Nigel gehad.

 5. Karen; de zus van Jane. De eerste en ware liefde van Stambh. Ze was erg jalours aangelegd. Ze kon het niet hebben dat haar zuster beter kon leren dan zij. Ook was ze ziedend toen Jane haar vriend Stambh ‘afpakte’. Ze reageerde zich af door Jane allerlei ziekten en kwaaltjes aan te praten.

 6. Debohra; vriendin van Nigel. Zij kwam uit een soort voorbeeld gezin (erg netjes opgevoed). Debohra verzette zich tegen haar familie door kunstenares te worden en met Nigel om te gaan. Zij was erg eenzaam en triest. Ze draaide vaak het nummer van Joan of Arc. Joan of Arc is een dame uit de geschiedenis die door zich te verzetten tegen de meerderheid van de bevolking goed probeerde te doen. Joan werd voor deze daden vermoord. Debohra kon zich goed in Joan vinden. Ze heeft na een feestje waarschijnlijk ook zelfmoord gepleegd door met een auto in een sloot te rijden.

 7. Het is heel moeilijk te zeggen wie nu een karakter is en wie nu een type. Ik denk dat Nigel, Stambh en Bhav karakters zijn omdat je van hen personage erg goed leert kennen en zij maken ook een soort psychologische ontwikkeling mee.
  Rolf, Karen, Debohra en Jane vind ik meer types. Het is best moeilijk uitteleggen waarom. Rolf vind ik meer het type ‘criminele homoseksueel’ hebben; Karen vind ik het type hebben van een jaloerse zuster en eerste liefde; Jane is meer het type van een ontevreden vrouw en Debohra vind ik het type hebben van een eenzame, trieste vrouw/ vriendin.Verdiepingsopdracht 3 van module 2 zie bijlagen “Laat op de Avond”


Ik heb erg weinig recensies over dit boek kunnen vinden, waarschijnlijk omdat het boek nog niet zo erg bekend is. Daarom heb ik een verslag over een tv-programma van het internet genomen.

Vertelsituaties


Module 3 blz 83/84 opdr 1 - 10 vragen 1. Het sujet is niet-chronologisch verteld; dus het is geen fabel.

 2. De boek is opgedeeld in 5 delen.

 3. Het is fragmentarisch verteld.

 4. De samenhang van de 5 delen is dat ze allemaal te maken hebben met het leven van Nigel. In alle 5 de delen wordt er wat vertelt wat over iemands leven. Die iemand moet direct iets met Nigel te maken hebben/(gehad) zoals een broer, moeder, tante, vader, vriend enz. Alle verhalen samen vormen het leven van Nigel van het begin tot en met het heden.

 5. Er zijn 5 verhaallijnen; die van Bhav, Nigel & vriendin, tante & moeder, Rolf en Stambh. In mijn ogen zijn alle verhaallijnen gelijkwaardig aan elkaar.

 6. Volgens mij heeft het boek een hechte structuur want alle verhalen die verteld worden hebben wel met het leven van Nigel te maken.

 7. De schrijver heeft bijna alle manipulatietechnieken gebruikt in het boek. Er zijn vooruitwijzingen in het boek (vb: in deel 2 wordt in het begin van het deel al verteld dat Nigels vriendin dood gaat, later wordt verteld hoe dat kwam). Er zijn uitstellen in het boek (bv het duurt een heel deel voordat je er nu eindelijk hoe Nigels vriendin om het leven kwam terwijl dat ook direct verteld kon worden). Er zijn vertragingen in het boek. Er wordt steeds op een andere verhaallijn overgeschakeld om zo de spanningen tussen de vraag en het antwoord van een open plek zo lang mogelijk aan te houden. Tijdsprongen komen ook in de tekst voor. Op het ene moment gaat het over het heden en een regel verder gaat de tekst weer over het verleden (vb: zie dood Nigels vriendin). Terugwijzingen (voor korte tijd) en flashbacks (voor lange tijd) zijn ook niet ongewoon in dit boek

 8. De verteltijd is maar een paar uur maar de vertelde tijd is ongeveer 25jaar.

 9. De historische tijd??? ? er is over het verleden gepraat…..

 10. De tijdmanipulaties zorgen ervoor dat het verhaal spannend wordt; de spanningsbogen worden hierdoor gerekt.Thema en motieven


Module 4 blz 106 opdr1 a 5vragen +b – 4 vragen

 1. Thema van het boek is volgens mij ‘de tijd’ en ‘de zoektocht’.

 2. Het thema ‘zoektocht’ omdat Nigel probeert te zoeken naar de zin/waarde van het leven. Het thema tijd omdat alles in het leven om tijd draait. De dood van enkele naasten van Nigel, de samenvatting van Nigels leven in het boek, de motieven, de titel van het boek ‘Zonder Wijzers’…..alles geeft aan dat het thema van het boek om tijd draait.

 3. De belangrijkste motieven in het verhaal is de poster van de godin met 4 armen die op zijn vaders kamer hing en het Christusbeeldje in de kamer van zijn oma. Deze motieven geven het geloof weer. Ga je na de dood naar de hemel of leef je voort in een ander? Dit komt 2x aan bod in het boek. Toen Nigels opa overleed werd zijn zoon Euan geboren. Leeft Nigels opa nu verder in Euan? Ook toen Stambh overleed werd zijn zoon geboren. Leeft Stambh nu verder in Steven? Of ga je dan naar de hemel zoals het Katholicisme vertelt en waarin Debohra geloofde?

  Zo is een ander motief de frisbee. Stambh leert zijn zoon frisbeeën. Een frisbee komt meestal altijd terug nadat je hem weggegooid hebt. Je leeft en je gaat dood. Maar een frisbee geeft ook oneindigheid (onsterfelijkheid) en herhaling weer omdat een frisbee rond is. Dus je leeft, gaat dood, maar leeft eigenlijk ook weer verder in iemand anders.

  Een ander motief is de arena in Spanje die Nigel zag als een klok zonder wijzers. De arena staat voor een plaats waar het lot (van de stier) bezegeld wordt. Waar dood en leven samen gaan.

  Het laatste motief is de ring met de inscriptie ‘Timeless’. Het is een ring met een glashelder prisma dat het licht breekt en een nieuwe wending geeft. Het levenlicht dat je, zogezegd zelf in de hand hebt. Ring is rond = oneindigheid.

 4. De titel “zonder wijzers” slaat volgens mij op de zoektocht van en naar Nigel zonder enkele aanwijzingen. De lezer moet er zelf proberen achter te komen hoe Nigels leven in elkaar zit. Ook slaat ‘zonder wijzers’ op tijd. De Tijd die je ook in de thematiek van het verhaal terug ziet. Helaas heb ik geen motto in het boek kunnen vinden…

  Volgens mij is het verband tussen de titel en de thematiek gewoon tijd.Plaats en ruimte 1. Nederland. (dit is op te verdelen in het huis van Jane en de plek waar Nigel woont)

  Groot-Brittanie waar Jane en Karen zijn opgegroeid (te verdelen in hun ouderlijk huis, het huis waar Karen woont en het huis waar Stambh met Jane woonde.

  Marseille waar Rolf Nigel ontmoet.

 2. De functie van de ruimtebeschrijvingen is, volgens mij, gewoon de plek aangeven waar Nigel of de kennis van Nigel op dat moment bevind en hoe die daar leeft. Er zijn geen extra functies hieraan verbonden.

 3. Er zijn geen voorbeelden over de functies van de ruimtebeschrijvingen te vinden.

 4. Ik zie ook geen link tussen de plaats en de thematiek. Misschien is het verband ‘de zoektocht’. Iets wat je moet zoeken maar moeilijk te vinden is, kan je proberen te vinden in verschillende plaatsen over de wereld.Module 5 blz 134/135 opdr 2/3 1. De enige autobiografische elementen in de tekst die ik heb kunnen vinden is dat een deel van het verhaal in Engeland en Nederland zich afspeelt. Marc de Jong heeft een halfjaar in Engeland gewoond en hij is in Nederland geboren. Misschien is de leeftijd van Nigel/ Bhav gelijk aan de leeftijd van de schrijver (ongeveer 21jaar).Verdiepingsopdracht 3


Heb ik niet kunnen uitvoeren omdat ik te weinig achtergrond informatie heb gevonden over de schrijver. Ik weet zijn algemene thematiek niet ….

Module 7 blz. 91


Ik heb deze opdracht niet kunnen uitvoeren omdat er geen verfilming van het boek bestaat.

Vertelsituatie


De vertelsituatie in het boek is volgens mij een alwetende vertelsituatie Omdat de verteller de tijd, ruimte en gevoelens over ziet.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen