U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jacques Vriens - Weg Uit De Peel.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=246 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 824 woorden.

Bibliografie
Eerste druk: 1997
Gelezen druk: 1997


Samenvatting
Korte samenvatting
Janneke droomt ervan om aan het harde leven van de veenarbeiders in de Peel rond de eeuwwisseling te ontsnappen en om verder te leren voor onderwijzeres.

Hoofdpersoon
De hoofdpersoon in dit verhaal is Janneke Berkvens, ze wordt ook wel Janne genoemd. Janne leeft aan het eind van de vorige eeuw. Ze woont met haar vader, moeder en haar broertjes en zusjes in een huisje op de Peel. Haar vader is net als veel andere mannen uit het dorp, turfsteker.
Janne is ongeveer dertien jaar oud (een leeftijd wordt niet in het boek genoemd) en nogal opstandig. Net als alle meisjes van de peelwerkers, draagt ze een schoolschort. Een soort donkerblauwe katoenen jas die achterstevoren werd aangetrokken. Haar haar is altijd kort, omdat ze eens in de zoveel tijd kaalgeknipt wordt om luizen te voorkomen.

Het verhaal
jannes haar moet afgeknipt worden, maar dat wil ze niet. Ze wil net zulk lang haar als de meisjes van het grote huis, daarom heeft ze de schaar in de waterput gegooid toen haar moeder haar wilde knippen. Nu is ze weggelopen en slentert op de peel. Daar komt ze Willem Biemans tegen. Hij is van school gestuurd en niemand mag hem. Janneke trekt zich niets van alle verhalen over hem aan en sluit vriendschap met hem. Als Janne Naar huis gaat, komt ze de peelwerkers tegen. Haar vader is tijdens het werk gewond geraakt.
Janneke kan goed leren en de meester zegt dat ze naar de mulo-school moet gaan en kan doorleren voor juffrouw. Als Janne dit aan haar moeder verteld wordt ze razend. Mensen uit de Peel leren niet door, dat hoort niet. Wat moet de baas van de peelwerkers, meneer Witlox, wel niet denken! Janne moet na dit jaar van school af, om haar moeder te helpen met het huishouden.
Janneke's oudere broer, Nard en meester Kanters hebben een vakbond opgericht voor de peelwerkers. Op een dag komt de pastoor de klas binnen om Janne te halen. Hij ondervraagt haar over meester Kanters, ondertussen betast hij Janneke. Ze wordt woest en loopt weg van school. Op de Peel komt ze Willem tegen. Ze vertelt hem alles, behalve dat de pastoor haar betast heeft. Willem laat haar zijn hutje zien, waar hij en zijn vader, een stroper, wonen.
Als Janne thuiskomt hoort ze van haar moeder dat ze van school is gestuurd. Dat komt moeder goed uit want ze is in verwachting, dus kan janne meteen helpen met het huishouden. Op een nacht krijgt moeder haar kind en het is een jongetje. Janne wordt er weer vrolijk als ze voor de baby mag zorgen.
Zoals elk jaar is er weer kermis in het dorp. Janne gaat er ook heen, samen met Willen. Als Witlox met zijn gezin in de zweefmolen wil moet iedereen eruit. Één van de peelwerkers pikt dit niet en komt in opstand, hij wordt zwaar gestraft. Als Janne thuis komt is haar pasgeboren broertje overleden. De pastoor raffelt de begrafenis af, de peelwerkers pikken dit niet.
De volgende dag komen de peelwerkers bijelkaar en worden opgehitst door leden van de vakbond. Ze spreken af dat er die maandag gestaakt gaat worden. Janneke gaat kijken naar de mannen die staken in het dorp. Ze ziet hoe haar meester een papier aan Witlox geeft waar de eisen van de peelwerkers opstaan. Witlox verscheurt het papier en gaat weer zijn huis binnen. De peelwerkers worden woedend en beginnen stenen door de ruiten van het huis te gooien. Plotseling komt de politie opduiken en slaat de opstand neer. De broer van Janne, Nard, is er ook bij en raakt gewond. De politie is ook opzoek naar Willem. Als Janne hem probeert te waarschuwen treft ze een platgebrande hut aan. Willem vindt haar snikkend in het gras. Hij vertelt haar dat zijn vader vermoord is en dat hij weggaat uit de Peel. Ze nemen afscheid van elkaar en Janne gaat naar huis. Als ze 's ochtends vroeg wakker wordt besluit ze te vertrekken en ze neemt de geit mee. Ze loopt in de richting die Willem de vorige dag is gegaan. Niemand weet hoe het met haar is afgelopen.

De omgeving (plaats en tijd)
Het verhaal speelt zich af aan het eind van de vorige eeuw. De Peel is dan nog een moerasachtig gebied waar turf gestoken wordt en de peelwerkers in grote armoede leven en worden onderdrukt door hun bazen. De kinderen van de peelwerkers kwamen vaak niet verder dan de lagere school. Zo werden de mensen dom gehouden en kon er gemakkelijk macht over hen worden uitgeoefend. Meestal deed de pastoor er nog een schepje bovenop, door te zeggen dat ongehoorzaamheid aan de peelbaas door God zou worden gestraft.

Mening
Het is een heel leuk boek om te lezen. Het boek is spannend omdat er in elk hoofdstuk veel gebeurt. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon, omdat het verhaal vanuit haar perspectief geschreven is en haar gedachten te lezen zijn. Er staan plaatjes in het boek die goed aansluiten bij het verhaal.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen