Boekverslag : Antoine De Saint-exupéry - Le Petit Prince
De taal ervan is Frans en het aantal woorden bedraagt 1797 woorden.

Le petit PrinceHet boekje is geschreven door Antoine de Saint-Exupéry en uitgegeven door Wolters-Noordhoff. Het is de 15e druk.Verwerkingsopdracht 1Samenvatting

Een piloot stort neer in de Sahara met zijn vliegtuig en ontmoet daar een klein prinsje. De piloot is erg geïnteresseerd in het ventje en langzaam komt de piloot achter de avonturen die hij heeft meegemaakt voor hij op aarde aankwam.

De kleine prins is een mensje dat samen met een bloem en drie vulkanen op een planeet woont. De kleine prins is zijn planeet zat. Hij bezoekt zeven planeten, waarvan als laatste onze aarde. Op deze planeten ontmoet hij verschillende mensen en dieren met ieder een eigen overdreven slechte karaktereigenschap. Hij komt op aarde en wil na een tijdje graag weer terug naar huis. Dan ziet hij de slang die hij al eerder op aarde was tegengekomen en vraagt of de slang hem dood wil bijten, omdat hij geen fut meer heeft voor een lange reis terug.

Tijd

Het is een beetje ingewikkeld hoe dat nou allemaal met de tijd zit. Zoals ik heb begrepen is het prinsje in totaal een jaar van zijn eigen planeet weg, waarvan acht dagen op aarde. Op de achtste dag laat hij zich dood bijten door de slang.

Het verhaal is chronologisch verteld, maar er zitten wel veel flashbacks in. De prins vertelt namelijk een verhaal van wat hij heeft meegemaakt. Het boekje is dus grotendeels geschreven in de verleden tijd. In het begin verteld de piloot (de ikpersoon of schrijver) iets over zijn jeugd, dus ook in de verleden tijd.Verwerkingsopdracht 2Personages

Als eerste is er de piloot: hij heeft een jeugd gehad waarin hij nooit serieus genomen werd door volwassenen en heeft daarom besloten nooit volwassen te worden. Hij stort neer in een woestijn en ontmoet daar een persoontje die voor hem betekent. Deze persoon geeft namelijk de onschuld aan die hij juist nooit wilde verliezen, maar toch is verloren na al die jaren.

Dan is er het kleine prinsje: het prinsje woont op een kleine planeet samen met een roos en drie vulkanen, waarvan er twee het doen. Het prinsje is dat verwaande gedrag van de bloem zat en wil wel eens zien wat er nog meer in het heelal is. Hij gaat op ontdekkingstocht en ziet dat volwassenen grotendeels alleen maar aan zichzelf denken. Het prinsje heeft geen familie, geen vrienden (alleen de bloem dan), geen leeftijd, geen honger en geen dorst. Het is een vriendschappelijk ventje en wil deze eigenschappen eigenlijk aan iedereen leren.

De koning op de eerste planeet: hij heeft geen onderdanen, want hij is de enige op zijn planeet, maar wanneer hij het prinsje ziet, ziet hij in hem een onderdaan. De koning geeft graag bevelen. De koning denkt dat hij regeert over alles, maar dit is maar een illusie. (het prinsje vraagt bijvoorbeeld de koning om de zon te bevelen onder te gaan, maar dit kan hij dus niet).

Op de tweede planeet komt hij een zakenman tegen: hij telt de sterren die hem zogenaamd bezit en regeert. Zijn werk heeft volgens de prins geen enkele zin, want je kunt de sterren niet ‘plukken’ en je kan ze niet bezitten.

Op de derde planeet komt hij een aardrijkskundige tegen: hij verlaat zijn bureau nooit, hij schrijft zijn boeken op basis van wat de ontdekkers hem hebben verteld. Dit is het moment waarop de prins voor het eerst spijt heeft dat hij zijn roos heeft verlaten.

Op de vierde planeet woont een ijdeltuit: hij wil gezien worden als de mooiste, belangrijkste en slimste man, ook al woont hij als enigste op zijn planeet. Net als de koning verwacht hij van de prins iets. Namelijk dat hij hem bewondert.

Op de vijfde planeet woont een dronkaard: deze man is erg in de war. Hij drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt omdat hij drinkt. Dus het gaat steeds in een cirkeltje verder.

Op de zesde planeet woont een lantaarnaansteker: het prinsje heeft veel respect voor hem, omdat hij tot nu toe nog de enige is geweest die niet alleen aan zichzelf denkt. Zijn werk heeft tenminste nog zin. Alleen volgt hij te letterlijk de wet, terwijl de omstandigheden juist zo veranderd zijn. Zijn planeet draait nu namelijk elke minuut, zodat hij elke halve minuut zijn lantaarn aan of uit moet doen.

Wanneer hij op aarde komt is er een slang: die vertelt hem dat de hij nog eens van pas zal kunnen komen als de prins weer terug wil naar z’n planeet.

Hij ontmoet daarna ook nog eens een bloem (dezelfde als de bloem die hij zelf bezit), een vos (die aan hem vraagt om hem tam te maken), een wisselwachter en een marktverkoper die pillen verkoopt tegen de dorst.Belangrijkste personages

De piloot: hij is de ikpersoon van het verhaal, of terwijl de verteller van het hele verhaal. Volgens mij is het Antoine (de schrijver) zelf een beetje. In het verhaal laat hij zien via het prinsje wat hij van de maatschappij vindt. De piloot werd vroeger nooit serieus genomen wanneer hij iets tekende. Hij zag er dingen in die volwassenen niet zagen. Het kleine prinsje vraagt hem in de woestijn om een schaap te tekenen. Maar steeds is de tekening niet goed volgens de prins, uiteindelijk tekent hij een doos waarvan hij zegt dat het schaap daar in zit. Hij heeft dus blijkbaar nog steeds die fantasie die andere volwassenen niet hebben.

Het kleine prinsje: dit is eigenlijk de persoon waar het verhaal over gaat. Over de vele avonturen die hij heeft beleefd op zijn ontdekkingstocht. Het prinsje is een goedaardig iemand, met goudblond haar en een kroontje op. Hij heeft een hele mooie lach. Ik heb vroeger een keer de film van Le petit Prince gezien en herinner mij die lach nog precies. Het was een hele lieve lach van een kind dat echt lol had. Nadat het prinsje op aarde kwam, leerde hij van de vos een geheim: ‘‘Voici mon secret. Il est très simple: on ne voit qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible pour les yeux’’. Hij leert dus van de vos dat vriendschap iets is dat je met je hart kunt zien, en onzichtbaar is voor de ogen.

De dood van de kleine prins was een zachte dood.

Zijn dood geeft eigenlijk een beetje de dood van het kind in ons weer, van de onschuld.

Ik moet eigenlij drie belangrijke personen kiezen, maar omdat ik vind dat de mensen van de verschillende planeten allemaal wat met elkaar gemeen hebben, neem ik ze allemaal. Ze geven stuk voor stuk een karaktereigenschap van een volwassene weer. Natuurlijk is dit sterk overdreven, maar het is wel degelijk waar. Volwassene denken grotendeels alleen aan zichzelf, kinderen hebben dit nog niet. De mensen van de planeten (behalve de lantaarnaansteker) zijn allemaal egoïsten. De ijdeltuit verwacht van de prins dat hij hem bewondert, de koning verwacht dat hij zijn onderdaan wordt, de dronkaard wil medelijden, de aardrijkskundige denkt alleen aan zijn boeken en aan het vastleggen van uitvindingen, emoties kunnen hem niets schelen en de zakenman vindt alleen zijn fortuin en macht belangrijk. Deze eigenschappen kun je allemaal een naam geven en toepassen op de maatschappij van nu: ijdelheid, macht, geld, genot, een belangrijke naam krijgen enz. Allemaal dingen waar volwassenen naar streven, terwijl er in de wereld nog veel meer is en dat is hetgeen wat kinderen nou juist wel kunnen zien.Verwerkingsopdracht 3Het grootste doel van de schrijver is volgens mij laten zien hoe het er in de maatschappij aan toe gaat. Hij wil kritiek geven op de maatschappij op een onschuldige manier, namelijk via het prinsje.

Antoine was een humanist en dit kon je ook terug vinden in het verhaal Hij dacht vaak na over de zin van z`n werk.

Antoine wilde duidelijk maken dat volwassenen in onze maatschappij te veel met het hoofd na denken en te weinig met het hart. Echt belangrijke dingen kun je niet zien.

Het boekje is tegelijk leuk, verdrietig en leerzaam.Ik heb enkele stukjes tekst uit het boekje geplukt die volgens mij het engagement van de tekst blijkt:

Dit stukje laat blijken dat met de hersenen denken niet altijd even nuttig hoeft te zijn en dat niet alles zin heeft ->

- Moi, dit-il encore, je possede ine fleur que j`arrose tous les jours. Je possede trois volcans que je ramone toutes les semaines. Car je ramone aussi celui qui est eteint. On ne sait jamais. C`est utile a mes volcans, et c`est utile a ma fleur, que je les possede. Mais tu n`est pas utile aux les etoiles...

Les grandes personnes sont decidement tout a fait extraordinaires, se disait-il simplement en lui-meme durant le voyage.Het volgende stukje heb ik eerder in dit verslag ook al genoemd. De vos vertelt dat je het belangrijke alleen met je hard kunt ‘zien’.

- Adieu, dit le renard. Voici mon secret. Il est tres simple: on ne voit bien qu`avec le coeur. L`essentiel est invisible pour les yeux.

- C`est le temps que tu as perdu pour ta rose qui fait ta rose si importante.

- C`est le temps que j`ai perdu pour ma rose....fit le petit prince, afin de se souvenir.

-Les hommes sont oublie cette verite, dit le renard. Mais tu ne dois pas l`oublier. Tu deviens responsable pour toujours de ce que tu as apprivoise. Tu es responsable de ta rose...

- Je suis responsable de ma rose...repeta le petit prince, afin de se souvenir.Het laatste stukje laat tenslotte goed zien dat grote mensen geen fantasie hebben. En iemand die dat wel heeft, wordt meteen voor gek verklaard door de rest.

- Regardez le ciel. Demandez vous: le mouton oui ou non a-t-il mangé la fleur?

Et vous verrez comme tout change...

Et aucune grande personne ne comprendra jamais que ca tellement d`importance!Verwerkingsopdracht 4Ik kan me erg goed voorstellen dat dit boek tegenwoordig nog steeds veel wordt gelezen. Het bevat nou eenmaal een boodschap die altijd van toepassing is. Het is voor jong leuk om te lezen omdat het een sprookje is met veel interessante figuren erin. Voor ouderen is het mooi omdat het zo goed de waarheid laat zien over hoe het er in de wereld aan toe gaat. Het maakt niet uit wat voor culturele achtergrond je hebt, de boodschap in dit verhaal komt bij iedereen wel over.

Misschien is dit boek nu wel belangrijker dan dat het was toen het net geschreven was. Tegenwoordig zijn de woorden macht en geld zo belangrijk, dat de rest gewoon wordt vergeten. Als je dit boekje leest, zie je dat er wel meer is in het leven dan geld en macht. Daarom vind ik dat meerdere mensen het boek moeten lezen of anders de film zien. Het kost maar even tijd en je hebt er echt wat aan. Je gaat anders denken over je manier van leven.

Ik vond het een erg leuk en mooi boekje en raad anderen zeker aan om de film ook er bij te gaan kijken.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen