Boekverslag : Connie Palmen - De Vriendschap
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1275 woorden.


Leesverslag van .....

Boek:de vriendschap

Aantal bladzijdes: 310

Schrijfster: Connie Palmen

Prometheus, Amsterdam

1995

Boek De Vriendschap van Connie Palmen.Persoonlijke reactie:Ik vond het boek heel mooi, omdat Kit en Ara toch een hele aparte band met elkaar hadden.

Het heeft me ook best wel aan het denken gezet, omdat het toch meiden zijn van je eigen leeftijd en dan dat over sex en drank, dan heb je toch wel dat je daar goed over nadenkt, omdat dat jou ook kan overkomen en dat je dat zelf ook zo kunt doen. Het is ook heel nieuwsgierig makend omdat je niet weet wat er nog gaat komen, je gaat je zelf vragen stellen zoals wat zouden ze nou gaan doen, of wat gaat er nu gebeuren. Het is ook helemaal niet saai om te lezen, omdat er iedere keer iets anders gebeurt. En er komen dingen die je niet zou verwachten dat kit bijv. aan de drank gaat enz.Motivatie voor boekkeuze:Ik heb het boek gekozen omdat mijn lerares het me aanbevolen had, ze zei dat het een echt meisjes boek was en heel mooi om te lezen, omdat kit en ara elkaar tegenpolen zijn en toch zo’n hechte band hadden. Ook de titel trekt me wel aan, omdat het een mooie titel is, vind ik want vriendschap is altijd mooi. Het onderwerp van het boek interesseert me, omdat de personages kit en ara van mijn leeftijd zijn en dat vind ik heel mooi, omdat je dan voorbeelden hebt van hoe je leven er uit kan gaan zien in de toekomst.Korte inhoud van het boek:De roman begint als Catharina Buts ('Kit') 10 jaar oud is.Ze is tenger, blond en erg goed in taal, praat graag en wil iedereen te vriend houden. Ze ziet Ara en merkt dat ze er een vriendin van wil worden, maar ze durft zich door gebeurtenissen uit het verleden niet te hechten. Ze voelt zich erg verantwoordelijk voor het wel en wee van anderen, vooral van haar moeder. Hun verhouding lijkt koel maar blijkt het niet te zijn als Kit iets ingrijpends meemaakt: ontmaagding in het ziekenhuis. Kit wilde altijd graag een jongen zijn. Ze heeft 3 broers en leest veel jongensboeken. Barbara Callenbach ('Ara') is 11 jaar oud als ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Ara is dik, heeft donker haar is erg slecht in taal (dyslexie), zij communiceert vrijwel non-verbaal. Ze is dus in bijna alles de tegenpool van Kit. In hun onderlinge relatie is Kit de Geest en Ara het Lichaam. Ze vullen elkaar prima aan. Op haar verjaardag krijgt Kit van Ara haar allermooiste verjaardagskado: een dagboek met daarin " van jouw Ara".

In deel 1 wordt het aanraken steeds belangrijker. De lichamelijkheid speelt een grote rol, zoals menstruatie en seksualiteit. Voor Kit is het een probleem om vrouw te worden. Ze is blij dat ze pas laat menstrueert. Ara daarentegen vindt het menstrueren geen probleem. Ze ervaart dit als het reinigen van haar lichaam: puur natuur!

In deel 2 krijgt de vriendschap steeds meer te verduren. Deel 2 eindigt dan ook met een daverende ruzie, op een verjaardag. Kit heeft een lijst gemaakt met 17 dingen over Ara waaraan ze zich ergert. Deze ruzie is de ergste die ze tot nu toe hebben gehad en Kit overweegt om definitief een punt achter hun vriendschap te zetten. Zover komt het echter niet. Ze gaat naar Amsterdam om te studeren en neemt zodoende afstand van Ara. Kit studeert filosofie en schrijft een proefschrift waarbij ze als maatstaf heeft: "Als Ara het maar begrijpt". Kit ontdekt dat ze een eetprobleem heeft. En alsof dit nog niet genoeg is, raakt ze aan de drank. Ook Ara kampt met verslavingen en gaat steeds meer Kit lijken, valt veel af, gaat ook schrijven en raakt ook aan de drank.

In deel 3 van de roman is Kit docent aan de psychologische faculteit. Ara is hondentrainster geworden, wat haar erg goed afgaat. Net als Kit heeft ze met mannen niet zoveel geluk. Ze krijgt een relatie met de stotterende Chinees Bing. Over hem wordt in het verdere verhaal echter niet meer gesproken. Kit ontmoet Thomas, haar grote liefde. Als hij naar Amerika vertrekt, wil ze met hem mee. Ze blijft eerst nog een week bij Ara. Een week waarin ze tot inzicht komt. Ze verbreekt de relatie met Thomas. Ze heeft een vermoeden hoe het gekomen is dat ze zich zo onzeker voelt: Ara is er de oorzaak van. Ze verwijt Ara: wantrouwen, machtsbelustheid en wreedheid!

Het laatste hoofdstuk is een brief aan Ara. Een verzoeningsbrief, waarin zij haar gedachten uiteenzet. Ze schrijft over de tegenstellingen die het menselijk bestaan bepalen: lichaam-geest, gevoel-verstand, lot-keuze. Het wordt duidelijk: vriendschap is macht.

Ze sluit af met: Ik hou van je.

Zonder jou ben ik minder waard.

Als ik mijn wijsvinger in de lucht steek, doe jij dan ginder hetzelfde?Verdiepingsopdracht:

Ik vind het boek zo mooi, omdat Ara en Kit zo’n speciale band hebben, ook al zijn ze elkaars tegenpolen. Kit kende ara nog niet en toch helpt ze ara met taal en ze steunt haar ook een beetje omdat de rest haar uitmaakt voor dikke enz. Ook omdat Ara en Kit ongeveer net zo oud zijn als wij vind ik het zo mooi, omdat je dan echt kunt zien wat voor gevolgen het heeft om aan de drank te gaan, je kunt zo precies zien hoe je leven er in de toekomst uit kan zien. Ook omdat er in het boek een hele grote tijd van leeftijd voorbij gaat is het mooi om te lezen, omdat je dan veel meer gebeurtenissen te horen krijgt, wat ze zijn geworden en of ze nog zo’n grote vriendinnen zijn.

Ook is het zo nieuwsgierigmakend omdat je niet weet wat er gaat komen, er komen iedere keer andere onderwerpen en gebeurtenissen waardoor je jezelf afvraagt wat er nou zou komen, maar daardoor is het boek ook zo leuk. Je raakt zelfs zo diep in het boek verzeilt dat je niet zou denken dat sommige dingen echt zijn, bijv. dat kit aan de drank gaat en zelfs Ara later ook, dat zou je gewoon niet verwachten. Het zet je ook aan het denken, dat ik ook het een mooi kenmerk van het boek, omdat er veel dingen gebeuren waarvan je denkt dat dat niet kan en omdat je zelf ook zo oud bent, daardoor leef je je ook veel meer mee.

Eindoordeel van het boek:

Het onderwerp van de tekst is de vriendschap tussen Kit en Ara. Het onderwerp is ook heel boeiend omdat een vriendschap vaak heel mooi is. De schrijver heeft het onderwerp ook goed uitgewerkt, want door het hele boek gaat het nog over de vriendschap tussen Kit en Ara. De gebeurtenissen zijn heel mooi, omdat je dat niet verwacht en er komen veel gevoelens uit. De karakter eigenschappen van de hoofdpersonen zijn best goed beschreven want je weet dat Kit heel druk is en dat ze net een jongen is en dat Ara heel weinig zegt. De beslissingen van Kit vind ik niet slim om aan de drank te gaan. Het verhaal is niet ingewikkeld van opbouw want alles is heel goed beschreven. De gebeurtenissen zie je door de ogen van Kit, dus door een persoon. Ik vind dat wel geslaagd, omdat je dan weet hoe dat zij zich voelt of hoe ze denkt. Het boek begon me te boeien toen dat ze samen bevriend raakten, want toen deden ze al veel dingen samen, die ook allemaal beschreven werden. Het taalgebruik in dit boek is niet moeilijk, er zijn ook geen moeilijke woorden gebruikt, alles is ook heel goed omschreven.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen