Boekverslag : Kader Abdolah - De Adelaars: Een Nacht
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 871 woorden.
Kort verhaal: Een nacht

Uit de verhalenbundel: De Adelaars

Auteur: Kader Abdolah

Verdiepingsopdracht

 Mijn verwachtingen toen ik dit verhaal ging lezen, waren dat ik heel benieuwd was naar een kort verhaal, ik had nog nooit zo’n verhaal gelezen, en hoe een schrijver met weinig tekst een compleet verhaal kan schrijven. Ook was ik benieuwd naar deze schrijver, want er stond een interview met hem in het Verwerkingsboek.

 Het verhaal speelt zich af in een opvangcentrum waar de gevlucht ikpersoon de nacht wil doorbrengen. Het opvangcentrum staat hier centraal voor het gevoel die de gevluchte ik waarschijnlijk kan hebben: kil, onpersoonlijk en ongevoelig.

 Eerste en tweede fase: het gaat over een man die erg moe, onzeker en verward is (reg. 14: “Ik moest gewoon ergens slapen, eventjes rust hebben.”) en erg onrustig is (reg. 65: “Waarom was ik hier? Ik wist het zelf ook niet.”). ook is de ik vertwijfeld (reg. 184: “Net als alle andere nachten kon ik niet slapen. De donkere ogen warme ogen van Willemien hadden langzaam de herinneringen teruggebracht. Ik dacht aan de vrouw van wie ik hield.”). De hoofdpersoon probeert zijn leven weer te ordenen maar dat lukt niet, steeds wordt hij herinnerd aan zijn geboorteland (reg. 153: “Ik herinnerde me een Oosters liedje.”).

 Het motief van dit verhaal is de eenzaamheid en liefde. De eenzaamheid die hij ervaart als hij gevlucht is en de liefde die hij moet missen omdat hij zijn vrouw noodgedwongen moest verlaten. Dit is makkelijk te verklaren, in bijna elke alinea staat wel een passage die je hiervoor kunt aandragen. Voorbeelden zijn de citaten die ik hierboven al heb genoemd en onder andere de volgende: (reg. 243: “De vrouw van wie ik in mijn land hield, kon ook maar één keer, één nacht bij mij komen.”). (reg. 225: “Zodra je een veilige plaats vindt, merk je dat je alles kwijt bent.”).

 Bij de secundaire literatuur heb ik gekozen voor de relatie tussen het leven van de schrijver en de tekst. Deze keuze tussen de drie aspecten was niet zo moeilijk, want als je het verhaal Een Nacht leest, kan dat zo een stuk uit een biografie zijn van Kader Abdolah, zo lijkt het op het leven van de gevluchte Abdolah.

 Gebruikte secundaire literatuur:

 Marnel Breure ‘De schrijver als trekvogel’ in: Vrij Nederland, 15-01-1994. Samenvatting: Breure geeft eerst een zeer beknopte tekst over het bewogen leven van Abdolah en vervolgens geeft hij een voorbeeld van de kracht van het schrijven van Abdolah: ‘iedere pagina bevat een sober taalgebruik waarvan een suggestieve kracht uitgaat’.

 Leonoor Wagenaar ‘Behoefte aan wraak op een literaire manier’ in: Het Parool, 04-10-1994. Samenvatting: de drie pagina’s tellende recensie gaat alleen maar over het leven van de schrijver Abdolah. Wagenaar verteld over de vader en grootvader die een grote invloed op hem hadden en de traumatische ervaring toen hij en zijn vader een begraafplaats gingen zoeken voor zijn doodgeschoten broer. In Nederland aangekomen is Abdolah Kopland gaan lezen en zo heeft hij zichzelf het Nederlands aangeleerd.

 De relatie tussen het werk en het leven van Abdolah is gemakkelijk te maken, toch benadrukt de schrijver in elk interview dat zijn verhalen niet helemaal autobiografisch zijn. Er zit een kern in waarin hij uit zijn eigen verleden put, maar het is niet zijn bedoeling om een samenvatting te geven van zijn gebeurtenissen. In Een nacht komt dit ook tevoorschijn. Hij heeft zelf waarschijnlijk ook in een opvanghuis gezeten en ja, hij mistte zijn vrouw toen (die is inmiddels ook in Nederland, red.) maar om nou te zeggen dat alles op hem terugslaat, nou nee. Met zijn verhalen wil hij wel proberen zijn leven weer op orde te krijgen, de dictatuur die toen in zijn in zijn land de macht had verwerpen, en om dit te bereiken schrijft hij, en vele anderen met hem.

Evaluatie

 Mijn eerste oordeel is niet echt veranderd, wel snap ik nu beter waar die vrouw met de roodbruine op slaat. Doordat ik heb gelezen dat hij zijn vrouw eerst achter moest laten in Iran, weet ik dat hij haar bedoelt en dat hij haar mist.

 Ik ben wel tevreden over het maken van de Verdiepingsopdracht, deze keer was het niet zo moeilijk, bij vorige opdrachten moest je soms wat te diep in het verhaal gaan, dat viel hier gelukkig mee.

 Het lezen was erg makkelijk, het verhaal was maar 6 bladzijden, dus dat viel erg mee. Alleen weet ik niet of ik de hele verhalenbundel nog moet lezen voor mijn leesdossier, maar daar zie ik niet zo tegenop.

 Het verwarrendste aan het verhaal was de spanningsboog waarin eerst wordt verteld dat een vrouw hem erg bekend voorkomt en dat wordt ingevuld door te vertellen dat de ikpersoon zijn vrouw mist.

 Tijdens het maken van de Verdiepingsopdracht waren er een paar dingen die ik nog even op moest zoeken, zoals de eerste en tweede fase van de betekenistoekenning en de beschrijving van de secundaire literatuur.

 De volgende keer ga ik eerder met het maken van het leesverslag beginnen, maar dat heb ik ook al eerder gezegd, dus of ik e er echt aan ga houden is nog maar de vraag….Marieke Oevering

5Vb

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen