U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : H. Adema - Karel Ende Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=14737 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1041 woorden.

3.1 Primaire gegevens van het werkAuteur: onbekend, waarschijnlijk een Vlaamse dichter, vertaald door H. Adema

Titel: Karel en Elegast

Ondertitel: -

Verschenen in: -

Aantal blz.: 2x 653.4 Eerste reactie achterafEigenlijk geldt hier hetzelfde als voor Vanden Vos Reynaerde:

Het is een boek wat makkelijk en vooral snel leest, als je ten minste de ‘moderne’ vertaling leest. Het verhaal vond ik niet heel erg goed, maar er zat af en toe best humor in en dat vond ik toch wel fijn. Het is niet echt een verhaal wat me aan het denken zette, ik had het uit en legde het weg. Klaar, boek uit.3.5 Korte samenvatting van de inhoudKarel de Grote ligt de nacht voor de hofdag te slapen als er plotseling een engel bij hem staat die drie keer zegt dat hij die nacht uit stelen gaat. Hij gaat pas na de derde keer. Tot zijn grote verbazing ziet hij dat God alle deuren voor hem heeft geopend. Karel rijdt op zijn paard een bos in. Hij denkt ondertussen aan Elegast, die wegens die misdaad verbannen is van zijn hof. Na een tijdje komt hij een ridder tegen, die helemaal in het zwart gekleed gaat. Niemand wil de ander als eerste groeten, want daarmee zouden ze aangeven dat ze ondergeschikt zijn aan de ander. Er ontstaat zelfs een gevecht, uiteindelijk gewonnen door Karel. Hij stelt zich voor als Adelbrecht en samen gaan ze uit stelen. Karel stelt voor om bij de koning te gaan stelen, dit wil Elegast echter niet, want de koning is een trouwe vriend van hem. Elegast stelt voor bij Eggeric te gaan stelen, de zwager van Karel de Grote. Al snel blijkt dat Elegast veel beter kan inbreken dan Karel. Tijdens die inbraak hoort Elegast hoe Eggeric over een moord op Karel de Grote praat.

De vrouw van Eggeric wil niet dat hij wordt vermoord, wat voor Eggeric een reden is om haar in haar gezicht te slaan. Eggeric vangt wat bloed op als bewijs en laat het aan Karel zien. Karel geeft Eggeric de opdracht om de volgende dag naar de koning te gaan en komt zelf weer veilig thuis. Hij vertelt zijn vertrouwelingen over de komende aanslag.

Als Eggeric en zijn aanhangers aankomen bij het kasteel van Karel de Grote, worden ze daar opgewacht en gevangen genomen. Er volgt een tweegevecht tussen Eggeric en Elegast, om Eggeric’s schuld te bewijzen. Elegast bidt eerst tot god, terwijl Eggeric dit niet doet. Uiteindelijk wint Elegast, hij wordt weer in ere hersteld, en krijgt de vrouw van Eggeric (de zuster van Karel de Grote), als vrouw.4.1 Tijd en ruimteHet is niet echt duidelijk in welk jaargetijde het verhaal zich afspeelt. Waarschijnlijk niet in de winter omdat dat daar op geen enkele manier naar wordt verwezen, men heeft het ook niet over dikke kleding. Het gaat echter ook niet heel duidelijk over de zomer.

De tijd die het verhaal duurt (in principe de vertelde tijd) is één nacht en één dag. Het jaar is ongeveer het jaar waarin het boek is geschreven, dus omstreeks 1250, toen Karel de Grote aan de macht was. Het verhaal is geschreven in de tegenwoordige tijd en bevat geen flashbacks, het verhaal gaat aan één stuk door.

De ruimte is vrij beperkt, het speelt zich af in Frankrijk, in en rond de kastelen van Karel de Grote en zijn zwager Eggeric.4.2 De wijze van vertellenHet verhaal wordt heel duidelijk verteld door een alwetende verteller, want het begint met:

“Fraeye historie ende al waer

Mach ic u tellen, hoort naer.”

Hier is de schrijver dus zelf aan het woord.4.3 SpanningHet verhaal is niet zo spannend, want de moraal ligt er iets te dik bovenop, waardoor je als het ware al weet hoe het af gaat lopen. Ook is het verhaal niet realistisch en meeslepend genoeg om helemaal in op te gaan.4.4 Thema en motievenHet thema’s van dit boek zijn trouw, verraad en geloof.

Trouw omdat Elegast de hele tijd trouw blijft aan zijn koning.

Verraad omdat Eggeric de koning wil doden om zijn rijk over te nemen,

Geloof omdat vooral de koning erg gelovig is en bijna precies doet wat hem opgedragen wordt.

Motieven zijn diefstal en toch weer de trouw aan de koning en aan god.

Diefstal omdat daar het hele verhaal eigenlijk om draait en trouw vooral omdat de hoofdpersonen trouw blijven aan elkaar en aan god.4.5 PersonagesDe hoofdpersonen van dit verhaal zijn Karel, Elegast en Eggeric zoals de titel al enigszins doet vermoeden.

Karel de Grote: Koning en Keizer van Frankrijk, wonend in zijn kasteel Ingelheim aan de Rijn. Hij is heel rijk en ook erg gelovig, want hij gehoorzaamt God, ook als hij het niet begrijpt. Hij is ook moedig en sterk, want hij wint het gevecht met Elegast. Hij is edelmoedig, want hij doodt hem niet.

Elegast: Voormalig leenheer van Karel de Grote, ontslagen door iets stoms. Terwijl hij juist heel trouw is. Want hoewel hij ontslagen is door Karel zou hij hem nooit iets aandoen. Hij leeft van de roof, maar hij berooft alleen rijken. Hij vertrouwt Adelbrecht niet helemaal, want hij heeft al snel door dat hij niet echt veel verstand heeft van roven. Hij kan een beetje toveren met behulp van het toverkruid waarmee hij naar dieren kan luisteren. Ook kent hij een toverspreuk, waarmee hij Eggeric en zijn vrouw laat slapen. Hij is ook sterk, want hij wint het gevecht met Eggeric.

Eggeric: De slechterik in dit verhaal. Hij is, net als Elegast was, een leenheer van Karel de Grote. Hij is alleen niet bepaald trouw, want hij was van plan een staatsgreep te plegen. Omdat Elegast hier achter is gekomen en dit aan Karel de Grote heeft verteld gaat dit plannetje mooi niet door. Hij is ook niet echt lief tegen zijn vrouw, want als zijn vrouw verontwaardigd reageert na het horen van zijn staatsgreepplan slaat hij haar heel hard. Hij wint de tweestrijd met Elegast op het eind niet en dat maakt hem de enige verliezer in dit verhaal.

De belangrijke bijpersonen zijn een engel en de vrouw van Eggeric, Karel’s zus.

De engel brengt in het begin van het verhaal de boodschap van god aan Karel over.

De vrouw van Eggeric geeft alleen commentaar op de plannen van Eggeric.4.6 Titel, ondertitel en mottoHet verhaal gaat over Karel en Elegast, dus de titel is behoorlijk eenvoudig. Er is geen ondertitel en ik heb ook geen motto kunnen vinden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen