Boekverslag : Aidan Chambers - Dance On My Grave / Je Moet Dansen Op Mijn Graf
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 988 woorden.

Je moet dansen op mijn graf

Samenvatting“Je moet dansen op mijn graf” van Aidan Chambers gaat over Henry (Hal) Robinson, hij woont in de badplaats Southend in Engeland.Als hij op een dag de zeilboot van een vriend ziet liggen, besluit hij een stukje te gaan zeilen. Als het begint te stormen slaat Hal om en wordt hij gered door Barry Gorman.Hal vertelt in het boek dat hij altijd al op zoek is geweest naar een boezemvriend, maar dat hij er nog nooit echt een heeft gevonden. Hij ziet Barry als de volgende “kandidaat”Bij Barry thuis neemt Hal een bad. Barry vraagt of hij nog even blijft, maar Hal heeft een afspraak met zijn leraar Engels, meneer Osborn. Ze spreken af dat ze vanavond naar de film gaan. Hal gaat met Osborn praten. Osborn vraagt hem of hij al weet wat hij na dat schooljaar gaat doen. Als hij zegt dat hij het nog niet weet, vraagt Osborn hem of hij naar de zesde wil, en daar Engelse literatuur wil nemen. Hal zegt dat hij erover zal denken. ‘s Avond gaat Hal met Barry naar de bioscoop. Als hij zegt dat hij niet weet of hij moet gaan werken of naar de zesde gaan, bied Barry hem een baantje aan in de muziekwinkel van hem en zijn moeder. Hal zegt dat hij ook hier even over moet denken.

Als ze uit de bioscoop komen, zien ze een dronkaard die bijna onder een auto loopt. Barry houd hem tegen. Hal zegt dat ze hem moeten laten lopen, maar Barry wil hem helpen. Hal loopt naar een agent en vraagt om hulp, maar de agent zegt dat het hem teveel werk kost. Hij roept wel een vriend van hem, die taxichauffeur is. De taxichauffeur gooit hen er bij het strand uit, en wil het geld van de dronken man meenemen. Barry houdt hem tegen. Ze leggen de dronken man op een strandstoel.Hal gaat de volgende dag met zijn decaan praten. Als hij zegt dat hij Engelse literatuur wil gaan doen in de zesde, kat ze hem af en vraagt waarom. Hij zegt dat hij niet weet waarom, en de decaan zegt dat hij maar terug moet komen als hij wel weet waarom. Hal gaat aan het strand zitten nadenken. Hij ontmoet een meisje, Kari. Ze zegt dat ze uit Noorwegen komt en dat ze met hem wil praten om haar Engels te verbeteren. Hal zegt dat hij een afspraak heeft met Barry. Hij zegt tegen Barry dat hij het baantje aanneemtBarry en Hal gaan een stuk rijden op Barry's motor. Als ze terug rijden zien ze een groep motor rijders, ze rijden een stuk met ze mee. Als ze stil staan, merkt een van de motor rijders dat er iemand niet bij hun hoort. Barry doet alsof hij ze niet verstaat omdat hij uit een ander land komt. Ze worden door de motor rijders meegenomen de stad in. Dan loopt Hal tegen iemand aan die hij kent. Als hij Hal groet, weten die motor rijders meteen dat Hal en Barry geen buitenlanders zijn, en beginnen ze te vechten. Barry, Hal en Spike (De jongen die Hal kende) winnen. Barry en Hal gaan terug naar Barry’s huis. Ze douchen zich en praten nog wat. Dat leidt ernaar dat ze met elkaar naar bed gaan (Je kreeg de hele tijd al het gevoel dat ze homoseksueel waren, maar nu is het dus helemaal duidelijk). Als Hal naar huis wil gaan, vraagt Barry hem of hij wil beloven dat degene die het langst leeft, moet dansen op het graf van de ander. Hal begrijpt niet waarom, maar doet het toch.Hal denkt de hele tijd aan Barry's dood, zonder te vertellen hoe het kwam dat hij dood is. Hij denkt aan de dingen die hij samen met Barry had gedaan. Na dat hoofdstuk gaat het verhaal gewoon verder.Hal en Barry komen op het strand Kari tegen, ze gaan met z’n drieën zeilen. Barry heeft alleen nog maar oog voor Kari, en let niet meer op Hal. Als ze terugkomen vraagt Barry of Hal de boot op wil ruimen en gaat weg met Kari, waarna Hal ze die dag niet meer heeft gezien. Hal is kwaad en jaloers, en de volgende dag in de winkel heeft hij ruzie met Barry. Hij gooit een steen naar zijn hoofd en gaat kwaad naar huis.

Een uur later hoort Hal op de radio dat Barry een motorongeluk heeft gehad en dood is. Hij gaat meteen naar zijn huis toe. Maar Barry’s moeder is kwaad, en wil hem niet meer zien. Hal wil Barry nog één keer zien. Hij vraagt aan Kari om erachter te komen waar hij ligt. Kari komt erachter dat Barry in het lijkenhuis ligt. Ze bedenken een plan om binnen te komen. Hal moet doen alsof hij een wanhopig meisje is dat haar vriend nog een keer wil zien. Hal verkleed zich dus als een meisje en gaat naar het lijkenhuis. Als hij Barry wil aanraken, houd de bewaker hem tegen. Zijn kleren scheuren en de bewaker ziet dat Hal geen meisje is. Hal rent naar huis, maar hij vergeet dat hij in zijn ondergoed loopt en panty’s aan heeft.Hal weet dat hij beloofd heeft op Barry’s graf te dansen. Hij gaat die avond op de begraafplaats kijken. Als hij het graf gevonden heeft, valt hij bijna, zodat hij zich vast probeert te pakken aan een grafzerk. Die valt daardoor op het graf van Barry. Hal is bang dat iemand het geluid gehoord heeft en vlucht naar huis.

De volgende avond gaat hij weer kijken. Hij verwacht dat er iemand oplet, omdat de grafzerk weer overeind staat. Hij gaat toch dans, maar hij wordt opgepakt. Hier stopt het verhaal. Je krijgt alleen toch nog te horen dat Hal ook met Spike naar de Bioscoop en naar bed gaat…..
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen