U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Kristien Hemmerechts - Een Zuil Van Zout.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1437 en is laatst upgedate op 27/02/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1094 woorden.

Auteur: Kristien HemmerechtsUitgever: Westland nv, SchotenJaartal: 1987Aantal bladzijden: 110Indruk/gevoel/eerste reactie: Toen ik het boek de eerste keer zag, stond het onderwerp mij erg aan. Maar het boek is zeer koel geschreven en de schrijfster laat zeer veel aan de lezer zelf over, wat ikzelf niet echt leuk vind. Het was een triest verhaal, maar dat stoorde mij niet.Samenvatting: Het boek gaat over Anna, die in Amsterdam studeert en met een ander meisje op kamers woont. Als haar vader overlijdt, gaat ze terug naar België voor de begrafenis. Het is een hele tijd geleden dat ze haar broer en familie had gezien, daarom houdt ze eerst enige afstand tot hen. Ze kan het alleen goed vinden met het zoontje van haar broer, Bruno en zijn vrouw, Eva. Niet lang na de begrafenis keert ze terug naar Amsterdam. Maar ze krijgt te horen dat ze het huis in Grimbergen geërfd heeft.

Op de trein ontmoet ze een Amerikaan die een tijdje bij haar en haar vriendin blijft wonen. Als hij weggaat, ontdekt ze dat ze zwanger is van hem. Ze besluit het kind te houden.Anna wil in België, in het huis bevallen dus keert ze terug naar Grimbergen. Het huis heeft geen elektriciteit, water of gas en is in een slechte staat achtergelaten. Maar toch trekt ze daar in.

Eva en Bruno zijn op vakantie, dus de enige bekende in de buurt is haar grootmoeder. Maar zij verblijft, volkomen verlamd in een rusthuis. Anna bezoekt haar regelmatig, maar voor de rest is ze helemaal alleen en eenzaam.Na een paar maanden komt Suzanne, Anna ’s kamergenoot, naar Grimbergen en ze neemt metenn de boel in handen. Zij heeft een boek over baby ’s gelezen en geeft allerlei tips aan anna. Ze kookt, regelt de aansluiting van gas, water en elektriciteit en ze wil het huis helemaal opruimen.Nog altijd blijft Anna naar haar grootmoeder gaan. Ze probeert haar weer tot leven te wekken en daar zijn brengt haar tot rust. Ze breit zelfs kleedjes voor de baby in het rusthuis. Ondertussen is Suzanne terug naar Amsterdam vertrokken.Een tijdje na Suzanne ’s vertrek gaat Anna weer naar het rusthuis en wanneer ze een bad neemt, dat mocht ze van de verpleegsters omdat zij thuis geen warm water had, krijgt ze de baby! Ze is even bewusteloos en als ze weer bijkomt is Eva bij haar om voor haar te zorgen. Haar babytje is dood geboren. Maar Anna reageert hier schijnbaar heel koel op. Totdat ze naar haar grootmoeder gaat en ze daar gaat uithuilen.Interessante passage:

Eva praat met anna, juist voor ze terugkeert naar Amsterdam na de begrafenis:

“Ga je nu al terug?” vraagt ze.

“Ja,” antwoord ik, “ik ben hier al bijna een week.”

“Ik breng je wel met de wagen naar het station,” zegt ze “maar dan moeten Joris en Pieter ook mee.”

Onderweg praten we over het huis en spreken we af dat zij een oogje in het zeil zal houden.

“Misschien kun je beter de planten weghalen anders gaan ze toch maar dood.” zeg ik.

“tantan tein?” vraagt Joris.

“Ja, jongen. Je gekke tante Anna is weer weg. Dag Joris, dag Pieter, dag Eva. Wil je dag zeggen aan Bruno van me?”

“Ja, dag Anna. Laat iets van je horen. Mijn ouders vonden je aardig, Anna. Mijn moeder heeft het wel drie keer gezegd.”

“Ze waren waarschijnlijk op het ergste voorbereid.” zeg ik en geef haar een zoen.

In de hal van het station komt er een man met een rugzak op me toegestapt.

“Which platform for Amsterdam?” vraagt hij.

“Eleven.” zeg ik “If you like I ’ll show you. I ‘m going there myself.”Uitleg: In deze passage herken je het feit dat Anna als de “gekke” van de familie aanzien wordt, ook is dit het begin van het verhaal.

Ze ontmoet de man die bij haar zal intrekken en van wie ze een kind zal krijgen.Bespreking van 1 personage: Het hoofdpersonage in dit verhaal is Anna: Ze is een meisje van 24 jaar oud. Ze woont in Amsterdam waar ze geschiedenis studeert. Ze woont daar samen met Suzanne op kamers.

Anna wil altijd anders zijn. Ze verzette zich al als klein meisje tegen hetgene wat iedereen verwachtte van haar. Ze heeft bijna geen vrienden; Niet dat ze er te verlegen voor is, toen ze klein was speelde ze altijd in het station en dan deed ze alsof ze buitenlands was en de weg niet kon vinden. Ook papte ze aan en vree ze met die Amerikaan. Maar ze denkt overal het hare van.

Ze noemden haar dan ook “gekke Anna” in de familie wat zij juist als een compliment lijkt op te vatten.

Anna vindt het zeer belangrijk om naar voren te kijken in het leven en niet naar het verleden, ze wil niet zo roerloos worden als haar ouders.Genre: RomanThema: Feminisme en familierelaties, niet de sociale band wordt benadrukt, want die is er nauwelijks, maar juist de emancipatie, het afzetten tegen de familie.Toon: Het boek is in de ik-vorm geschreven, waardoor je Anna haar gedachte leest en als het ware alles meemaakt, wat zij meemaakt. Hierdoor ben je nauw betrokken bij het verhaal. Toch leefde het niet echt bij mij, omdat Kristien Hemmerechts koel schrijft, waardoor het onwerkelijk leek. Ze beschrijft emoties, maar ze leken niet echt.Plaats: Het speelt zich grotendeels af in Grimbergen. Het is daar rustig en dood en dat is belangrijk in het verhaal, want dat is wat Anna wil ontlopen.Milieu: Gewone mensen die geen onbezorgd leventje leiden.Tijdperk: Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige tijd af; er wordt geen datum weergegeven. Er is ook niets typerend dat op een bepaalde tijd wijst. We weten wel dat het verhaal zich afspeelt na de Tweede Wereldoorlog, want er zijn goede treinvoorzieningen, gas, water, electriciteit, enz. De vertelde tijd is ongeveer een jaar.Titelverklaring: De titel verwijst naar het bijbelse verhaal “De vrouw van het lot, in dat verhaal verandert de vrouw in een zoutpilaar als ze omkijkt. De symboliek van de titel slaat vooral op de grootmoeder. Anna wil niet omkijken en worden als haar grootmoeder, maar net als bij de vrouw van het lot is het haar noodlot, ze verandert stilaan ook in een zuil. Of ze wil of niet. De dodelijke afloop van de zwangerschap laat ook zien dat de poging om verder te gaan naar de toekomst gedoemd is te mislukken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen