U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Zijn Moeder - Spreek Tot De Aarde Ingezonden Door: Kristof Billion .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=604 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 736 woorden.

Spreek tot de aarde, gelezen door kristof billion en geschreven door william bell. Het boek werd uitgegeven in 1994. de oorspronkelijke tiel is’’speak to the earth’’.


Het verhaal begint wanneer Bryan, de protagonist nog klein is. Zijn vader overlijd en hij trekt met zijn moeder naar het dorp waar zij haar jeugd had doorgebracht. Wanneer ze het dorp binnenrijden word zijn moeder plots kwaad, de reden hiervoor is dat een bergheling volledig kaalgekapt is. Bryan en Iris (zijn moeder) trekken in bij iris haar broer, Jimmy. Na een tijdje beginnen Bryan en zijn moeder een bed & breakfest, ze noemen het naar Bryan’s vader, norm. Bryan’s moeder word milieuactiviste tegen de kaalslag op vancouver island het schiereiland waar Bryan en Iris wonen. Bryan word verliefd op Ellen, het enige probleem is dat ellen’s ouders beide en hoge functie hebben bij MFI, het bedrijf dat de bomen omkapt. Iris word opgepakt omdat ze betoogt tegen de kaalslag. De ouders van Ellen besluiten dat ze Bryan niet meer mag zien en sturen haar naar haar tante. In Norm’s b&b logeren twee zogezegde natuurvrienden. Deze blijken later ingehuurd door MFI om de betogers zwart te maken. Oorspronkelijk was Bryan tegen wat zijn moeder doet, maar wanneer ze veroordeeld word tot zes maanden gevangenis. En wanneer dan nog een enorm corrupte zaak aan het licht komt verandert Bryans mening en besluit hij zelf tot actie over te gaan. Op de dag dat de premier naar Vancouver island komt om over het probleem van de kaalslag te praten , ketent bryan zich vast aan de brug. Op een grote spandoek heeft hij “RED DE BOMEN geschreven. Hij word opgepakt en vele anderen volgen nog. In het totaal worden meer dan duizend mensen opgepakt.


Het verhaal loopt volledig anders af als je verwacht, ik vond in het boek enkele thema’s terug. Liefde, corruptie, respect voor de natuur, natuurvernieling en vriendschap. Enkele personages veranderen in het verhaal van mening, politieagenten, Bryans vrienden en tenslotte Bryan zelf. Allemaal komen ze tot het besluit dat de kaalslag op Vancouver Island moet stoppen.


William bell staat bekend om zijn mooie dialogen. Ook in dit boek waren de dialogen goed, als je ze las stond je er precies bij en kon je je het hele gesprek inbeeden. Vansommige pesonages kan je je inbeelden hoe ze eruit zien, william bells’ beschrijvingen helpen je daar wel wat bij. Bell heeft niet echt een persoonlijke stijl, maar hij slaacht er wel in zijn lezer te laten lezen tot hij niet meer kan.


Het doel van William Bell is in dit boek mensen laten voelen dat ze respect moeten hebben voor de natuur. En dat er door één gebeurtenis enorm veel kan veranderen. Ook een doel van william bell in het boek is de lezer laten voelen dat je ondanks alles moet kiezen voor hetgen waarjezelf het meeste achterstaat en wat jij het beste vind. Volgens mijn mening is hij hier ook in geslaagd.


Spreek tot de aarde is een van de betere boeken die ik ooit gelezen heb. Ik vind het een zeer mooi verhaal. De plots zijn altijd op het laatste moment toch nog anders als je zou verwachten. Als je het verhaal leest voel je een paar gevoelens. Spannend was het zeker niet, soms was het grappig. Meestal was het boek ontroerend. Je voelt enorm mee met de personages.


Het belangrijkste thema van het verhaal is echt gebeurd, en gebeurd nog altijd. De vernietigign van het regenwoud. Ook vandaag worden dagelijks nog honderden bomen omgekapt. Dagelijsk worden eroook nog enkele tientallen activisten opgepakt die betogen tegen de kaalslag van het regenwoud. Soms kan je je perfect inbeelden wat er in het boek gebeurt.


Een van de mooiere fragmenten uit het boek vind ik wanneer bryan eropuit trekt om tot actie over te gaan. Hij moet een hele tocht door het bos maken omdat de weg is afgesloten voor het bezoek van de minister. Bryan slaapt in het bos waar bomen van meer dan 100 jaar oud staan.
Ikzelf vond het boek erg mooi, als je van spanning en sensatie houd kan je best een ander boek lezen. maar voor lezers die graag een rustig boek lezen is dit boek een must.
Kristof billion

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen