Boekverslag : Ann Brashares - The Sisterhood Of The Traveling Pants / 4 Vriendinnen - 1 Spijkerbroek
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 3898 woorden.

Eerste persoonlijke reactie



Ik vind het verhaal begrijpelijk omdat de gevoelens en gedachtes van de hoofdpersonen goed beschreven worden, waardoor je de keuzes die de hoofdpersonen maken goed begrijpt, als ik de hoofdpersoon in het boek zou zijn, zou ik het zelfde hebben gedaan in sommige situaties en de hoofdpersonen over sommige dingen dezelfde mening hebben als ik. Hierdoor begrijp ik hun gevoelens en gedachtes beter. Wat ik bijvoorbeeld erg begrijpelijk vind is dat Carmen erg teleurgesteld, boos en verdrietig is als ze te horen krijgt dat haar vader een nieuwe vriendin heeft waar hij ook mee gaat trouwen. Carmen voelt zich vervangen door de kinderen van haar vaders vriendin en haar vakantie is ineens heel anders dan ze zich had voorgesteld. Of dat Kostos, de buurjongen van het adres waar Lena haar vakantie doorbrengt, Lena ziet als ze aan het naakt zwemmen is. Lena voelt zich er betrapt. Dit is iets wat ik erg goed begrijp.



Op sommige momenten vind ik het verhaal zielig omdat er stukken in voor komen waarbij je van te voren weet dat een gebeurtenis niet meer goed komt, bij een zielig stukje uit het verhaal kun je vaak erg goed meeleven met de hoofdpersonen, en er in dit verhaal vaak dingen gebeuren waar de hoofdpersoon niks aan kan doen. Wat is bijvoorbeeld erg zielig vind is dat Tibby een meisje, Bailey, ontmoet dat leukemie heeft en later overlijdt. Tibby en Bailey hebben samen de hele zomer doorgebracht. Later vertellen de ouders van Bailey aan Tibby dat zij ervoor gezorgd heeft dat Bailey een hele mooie zomer heeft gehad. Wat ik ook erg zielig vind is het verhaal van Carmen. Zei verheugde zich heel erg op de vakantie die ze met haar vader zou doorbrengen. Ze krijgt op het allerlaatste moment te horen dat haar vader een nieuwe vriendin heeft waar hij mee gaat trouwen. Alle hoop dat haar ouders ooit nog bij elkaar zouden komen is nu verdwenen.



Verder vind ik het verhaal spannend omdat de hoofdpersonen vaak op het laatste moment van mening veranderen, de schrijfster het boek zo geschreven heeft dat het verhaal bijna elke alinea naar een andere hoofdpersoon, en dus verhaallijn overspringt. Doordat er vier verhaallijnen in het boek zitten blijf je het hele verhaal nieuwsgierig naar hoe het met de hoofdpersonen verder gaat, en de gevoelens van de hoofdpersonen goed beschreven worden waardoor je goed met ze mee kunt leven. Wat ik bijvoorbeeld spannend vind is dat Bridget midden in de nacht opzoek gaat naar haar coach, Erik, waar ze verliefd op is. En het stukje dat Bailey in het ziekenhuis ligt en bijna overlijdt. Tibby zoekt haar op in het ziekenhuis. Een tijdje blijft het de vraag of Bailey blijft leven of overlijdt. Hierdoor wordt het verhaal extra spannend omdat je een tijd in spanning wordt gehouden, of Bailey wel blijft leven.



Samenvatting



Carmen, Lena, Tibby en Bridget zijn al vanaf jongs af aan vriendinnen. Het is vakantie en dit is hun eerste zomer zonder elkaar. Als Carmen op stap is met Lena, haar zusje en haar moeder vindt ze in een tweedehands winkel een spijkerbroek. Ze koopt hem zonder te passen en hij verdwijnt maanden in haar kast. Als de vriendinnen de laatste dag voor de vakantie samenkomen voor een vriendinnenbijeenkomst, passen ze allemaal de spijkerbroek. Hij staat elk van hen geweldig, terwijl elke vriendin een totaal ander figuur heeft. Bridget bedenkt dat ze de zusters van de broek zijn en dat de reizende spijkerbroek rondreist tijdens de zomer. Ze stellen regels op voor de broek. Zo mogen ze de broek nooit wassen, moeten ze elkaar de hele zomer lang blijven schrijven, en moet de broek worden doorgegeven van vriendin naar vriendin.

Tibby blijft de hele zomer thuis met haar hamster Mimi en haar ouders en broertje Nicky. Ze gaat werken in Wallman, een supermarkt in de buurt. Tijdens haar werk ontmoet ze een meisje, Bailey. Bailey heeft leukemie en heeft niet lang meer te leven. Ze zien elkaar steeds vaker en besluiten een film te maken. Aan het eind van de zomer overlijdt Bailey aan haar leukemie. Ook Tibby´s hamster overlijdt in de zelfde week.

Carmen was van plan de zomer door te brengen met haar vader in zijn flat. Als haar vader haar van het vliegveld ophaalt rijden ze naar een vreemd huis en daar stelt hij haar voor aan zijn nieuwe gezin, Lydia, Krista en Paul. Al, haar vader, gaat trouwen met Lydia. Carmen vindt het vreselijk. Ze voelt zich vervangen door Krista en Paul. Op een avond heeft ze er genoeg van en loopt weg. Als ze een tijdje later naar huis gaat om te kijken of haar vader haar al aan het zoeken is, zitten ze gewoon te eten. Uit woede en verdriet gooit ze een steen door de ruit. Ze rent weg en neemt zonder gedag te zeggen het vliegtuig naar huis. Carmen voelt zich ontzettend schuldig thuis. Vooral omdat ze nu niet bij de bruiloft van haar vader kan zijn. Ze besluit terug te gaan. Terug naar haar vader en zijn nieuwe gezin, om daar de laatste weken van haar vakantie toch door te brengen en bij haar vaders bruiloft te kunnen zijn.

Bridget gaat naar een voetbalkamp in Loreto. Ze overtreedt alle regels; ze slaapt op het strand en wordt smoorverliefd op haar coach, Erik. Bridget zwemt, rent, voetbalt en doet alles met Erik. Bridget komt op het idee om met haar teamgenoten naar de club te gaan waar alle coaches s’avonds komen. Dat is natuurlijk streng tegen de regels. De volgende dagen zijn er belangrijke wedstrijden en Bridget speelt fel, te fel. Op een avond gaat ze naar de hut van Erik. Wat er gebeurde is niet wat ze gehoopt had. Erik vertelde haar dat hij te oud is voor haar en dat het streng tegen de regels was wat ze allemaal doet. De volgende dagen speelt Bridget slecht.

In brieven schrijft ze de anderen hoe het met haar gaat. Lena maakt zich zorgen en besluit haar op te zoeken in het kamp. Al snel gaat het beter met

Bridget.

Lena brengt samen met haar zusje, Effie, de zomer door bij haar grootouders in Griekenland. Op een feest stelt haar grootmoeder haar aan een jongen, Kostos voor. Hij woont naast de grootouders van Lena en iedereen vindt hem geweldig. Lena’s grootouders willen graag dat Lena en Kostos verliefd op elkaar worden, maar Lena vindt het niks. Als Lena op een dag gaat schilderen is het zo warm dat ze gaat zwemmen. Ze heeft alleen geen bikini bij zich. Als ze in het water ligt, ziet ze Kostos tussen de bosjes. Ze denkt dat hij bespiedt. Ze rent terug naar haar grootouders, en vertelt half, wat er is gebeurd. Alleen denken zij dat er wat heel ergs is gebeurd en krijgen ruzie met de grootouders van Kostos. Lena voelt zich vreselijk, dat ze haar grootmoeder de geweldige ideeën over Kostos heeft afgenomen. Al snel verteld ze hen wat er werkelijk is gebeurd. Ze biedt haar excuses aan Kostos aan.

De laatste dag van de vakantie komen alle vriendinnen weer samen en vertellen ze elkaar wat ze allemaal hebben mee gemaakt.



Bespreking verhaalaspecten



1. Tijd



In dit verhaal is de tijd waarin het zich afspeelt niet het belangrijkste. Er wordt ook niet precies verteld in welk jaar het zich afspeelt. Wel in welk jaargetijde, namelijk de zomer. Ik denk dat het verhaal zich in onze tijd afspeelt omdat er vrij veel moderne dingen in voorkomen.



In elk verhaal verloopt een hoeveelheid tijd. In dit verhaal is dat ongeveer 3 maanden. Het verhaal speelt zich namelijk af over de gehele zomer. De tijd die in het verhaal verloopt, drie maanden, noemen we de vertelde tijd.



Het verteltempo in dit verhaal wisselt heel vaak. Het ene moment worden er veel gebeurtenissen in een paar zinnen beschreven. Dit gebeurd bijvoorbeeld op het moment dat Bailey overlijdt. Het moment dat Tibby dit te horen krijgt tot ongeveer een week na de begrafenis, wordt allemaal in ongeveer één bladzijde verteld. Het verhaal gaat hier dus snel, dit noem je een versnelling. Bij deze versnelling speelt tijdsverdichting op. Het verhaal laat namelijk veel tijd in weinig zinnen verlopen. Maar soms wordt één gebeurtenis in een aantal bladzijde verteld. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de gebeurtenis dat Lena denkt dat Kostos haar bespiedt wanneer ze aan het naakt zwemmen is. Deze gebeurtenis wordt heel uitvoerig besproken. Hier gaat het verhaal dus langzaam, dit noem je een vertraging. Deze versnellingen en vertragingen zijn belangrijk voor wat het verhaal wil vertellen. Namelijk de gebeurtenis van Lena wordt uitvoerig en langzaam verteld. Hiermee wil de het verhaal duidelijk maken dat het om een belangrijke gebeurtenis gaat. Het moment dat Bailey overlijdt wordt snel verteld, hiermee wil het verhaal duidelijk maken dat deze gebeurtenis minder belangrijk is. Bailey is namelijk een bijpersoon en geen hoofdpersoon. Er kan ook een versnelling en snel daarna een vertraging volgen. Dan volgt er namelijk iets belangrijks. Dit komt bijvoorbeeld ook voor in het stukje dat Bailey overlijdt. Eerst komt de versnelling, Tibby wordt gebeld dat Bailey overleden is, de uitvaartplechtigheid en daarna de begrafenis. Dit alles wordt in één alinea verteld. Maar nu volgt de vertraging. Tibby begraaft haar hamster, die op het zelfde moment overleed als Bailey, naast Bailey. Dit stukje is belangrijk en wordt uitvoerig verteld.

Het overslaan van tijd noem je een tijdsprong. Dit is om saaiheid te voorkomen. Ook in dit verhaal wordt gebruik gemaakt van tijdsprongen. Bijvoorbeeld in het stukje over de voetbalwedstrijden van Bridget.

In totaal moest ze er elke dag minimaal 1 spelen, maar alleen haar eerste en laatste wedstrijd worden besproken. Alle wedstrijden die hier tussen zaten zijn overgeslagen.



In dit verhaal komen geen terugblikken/flashbacks voor. Wel komen er veel terugwijzingen voor. Bij een terugwijzing wordt terugverwezen naar iets wat eerder is gebeurd, maar zonder dat het verhaal hiervoor wordt afgebroken. Er wordt bijvoorbeeld een terugwijzing gebruikt in het stukje, dat Lena haar grootmoeder verteld wat er is gebeurd met Kostos. er wordt hier terugverwezen naar wat eerder in het verhaal is gebeurd, namelijk de gebeurtenis met Kostos en Lena. Nog een voorbeeld is Effie, die aan Lena verteld wat er gisteravond allemaal is gebeurd.

Ook worden er in het verhaal veel vooruitwijzingen gebruikt. Hierbij wordt vooruitgewezen naar wat nog komen gaat. Bijvoorbeeld Bridget die van te voren wist dat ze de finale wedstrijd slecht zou spelen. Terwijl die pas aan het eind van de dag zou zijn.



Het verhaal wordt grotendeels fragmentarisch verteld. dit betekend dat er veel stukken tijd worden overgeslagen. Dit wordt vrijwel bijna het hele boek gedaan. Bijvoorbeeld, soms worden er dagen of weken overgeslagen. Heel af en toe worden stukken in het verhaal continu verteld. Bijvoorbeeld, wanneer Lena haar excuses aan gaat bieden aan Kostos. vanaf s’morgens vroeg tot s’avonds laat worden alle gedachtes en handelingen uitvoerig verteld.



Als jij samen met de hoofdpersoon niet weet wat de hoofdpersoon te wachten staat noem je dit meekijken of vision avec. Dit wordt in het verhaal veel gedaan. Bijvoorbeeld, wanneer Bridget, midden in de nacht naar de hut van Erik gaat. zij weet niet wat haar te wachten staat en ik, de lezer weet dat ook niet.

Bij vision par derrière wordt zijn de gebeurtenissen al gebeurd en worden ze achteraf verteld. In dit verhaal wordt dit niet gebruikt.



2. Opbouw



In het verhaal worden de meeste gebeurtenissen in de chronologische volgorde verteld. Dit betekend dat de gebeurtenissen achter elkaar worden verteld, net als in de werkelijkheid. Ze zijn opgebouwd volgens het opbouwschema; beginsituatie, ontstaan van het probleem, verslechtering van de situatie, dieptepunt, langzame verbetering, afronding of ontknoping. Dus, bijvoorbeeld;

Beginsituatie: Carmen gaat op vakantie, en denkt dat ze de hele zomer alleen met haar vader zal zijn.

Begin van het probleem: Al, Carmens vader stelt haar voor aan zijn nieuwe vrouw en kinderen.

Verslechtering van de situatie: Carmen voelt zich helemaal niet thuis, bij het nieuwe gezin en voelt zich vervangen door de kinderen van haar vaders vriendin.

Dieptepunt: Carmen loopt weg, gooit uit woede en verdriet een steen door de ruit en neemt het vliegtuig naar huis zonder gedag te zeggen.

Langzame verbetering: vanuit thuis voelt ze zich schuldig, ze belt haar vader en stuurt geld op, om de ruit te maken.

Afronding/ontknoping: Carmen besluit terug te gaan naar haar vader. Ze kan zo bij zijn bruiloft zijn. Ze accepteert dat haar vader gelukkig is en probeert zich aan te sluiten bij zijn nieuwe gezin.

Een verhaal wordt verteld in de niet chronologische volgorde wanneer de punten uit het opbouwschema door elkaar zijn gegooid. In dit verhaal komt deze volgorde niet voor.



Elk verhaal draait altijd om een conflict of probleem. Zo’n conflict of probleem is de motor van het verhaal en zorgt ervoor dat andere dingen gebeuren. Die motor zorgt er dus voor dat het verhaal opgang komt. Ook in dit verhaal is dat zo. Zo’n gebeurtenis noem je een motorisch moment. Alle vier de vriendinnen hebben hun eigen verhaallijn, en dus hun eigen motorische moment. Het motorische moment in het stukje van bijvoorbeeld Lena, is het moment dat Kostos haar naakt ziet zwemmen. De gebeurtenissen die erna volgen hebben allemaal te maken met dát moment. Namelijk; Lena’s grootouders denken dat er iets heel erg gebeurd is en krijgen erge ruzie met de grootouders van Kostos.

Waar het motorisch moment ontstaat hangt af van de volgorde van het verhaal. Dit verhaal wordt verteld in de chronologische volgorde, het motorisch moment ontstaan dan ook in het begin. Als een verhaal in de niet chronologische volgorde wordt verteld kan dit moment veel later pas komen.



Zoals al vaker verteld is, bestaat dit verhaal uit vier verhaallijnen. Alle vier de verhaallijnen hebben hun eigen hoofdpersoon, met problemen en gebeurtenissen. Deze verhaallijnen worden met elkaar afgewisseld. Om spanning op te wekken, gebruikt de schrijfster vaak een cliffhanger. Hierbij breekt het verhaal op een spannend moment af en springt over naar een andere verhaallijn. In dit verhaal wordt hier heel veel gebruik van gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer Bailey valt en bewusteloos raakt. Tibby belt een ambulance en net wanneer die er is, wordt de verhaallijn afgebroken en gaat hij verder bij een andere verhaallijn. Je wordt zo de hele tijd in spanning gehouden, naar hoe het met Bailey verder gaat.



Er zijn verschillende manieren hoe verhalen kunnen aflopen. De gezamenlijke afloop van dit verhaal noem je een happy end. Dit komt doordat je na het lezen van het verhaal geen vragen meer hebt. De vriendinnen spreken namelijk met z’n allen af en vertellen over hun belevenissen. Máár iedere verhaallijn apart heeft ook zijn eigen afloop. Zo loopt het verhaal van Tibby, niet heel goed af. Aan het eind van de vakantie overlijdt zowel Bailey, als haar hamster. Dit noem je een droevig einde. Het verhaal van Carmen loopt wel goed af. Zij accepteert namelijk het nieuwe gezin van haar vader. Ook het verhaal van Lena loopt goed af, zij biedt haar excuses aan, zowel aan haar grootouders en aan Kostos. Hier is weer spraken van een happy end.

De verhaallijn van Bridget heeft een open einde. Je weet namelijk niet hoe het aan het eind met haar verder gaat, en hebt dus nog vragen die onbeantwoord zijn.



Leeservaring



1. Onderwerp



Is het onderwerp van het verhaal verassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?

Het onderwerp van het verhaal is vakantie en vriendschap. Ik vind dat de schrijfster dit niet verassend heeft uitgewerkt, maar eerder behoorlijk voorspelbaar. Dit komt omdat er geen nieuwe kanten van het onderwerp aan bod komen. Dit vind ik jammer. Doordat de schrijver niet de nadruk legt op het onderwerp maar meer op de gebeurtenissen, is het onderwerp ook niet het belangrijkste van het boek.



Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen? Vind je dit verhaal beter of het andere? Hoe komt dat?

Ja, ik heb wel meer verhalen gelezen over hetzelfde onderwerp. Ik vind dit verhaal minder goed dan de andere, omdat in de andere verhalen die ik gelezen heb, komen veel meer nieuwe kanten van het onderwerp in voor. In dit boek blijft het onderwerp vrij eenvoudig. Dit vind ik jammer.



2. Gebeurtenissen



hebben de gebeurtenissen indruk op je gemaakt? Welke vooral? Hoe komt dat?

Ja, er zijn gebeurtenissen die indruk op mij hebben gemaakt. Dit komt omdat ik na het lezen van het boek ben gaan na denken over die gebeurtenissen en hoe ik zelf daarop zou reageren. Wat bijvoorbeeld indruk op mij heeft gemaakt. Is het verhaal van Tibby, zei ontmoette in de supermarkt waar ze werkt, een meisje, Bailey. Bailey heeft leukemie en zou waarschijnlijk niet lang meer leven. In het boek vertelde ze aan Tibby, dat ze bang was dat ze niet genoeg tijd meer voor dingen zou hebben. Dit heeft indruk op me gemaakt omdat ik ben gaan nadenken hoe het zou zijn als je bijna dood gaat. Bailey moest ineens gaan nadenken wat ze eigenlijk allemaal nog wilde doen voor het te laat is.

Wat nog meer indruk op me heeft gemaakt is Carmen. Zij verheugde zich heel erg op een vakantie met haar vader alleen. En dit gebeurde niet. Haar vader vertelde haar dat hij opnieuw ging trouwen. Carmen voelde zich heel erg vervangen door de kinderen van haar vaders nieuwe vriendin. Dit heeft indruk op me gemaakt omdat ik er nog niet eerder aan heb gedacht, hoe het zou zijn als je vader opeens gelukkig is met een andere vrouw.



Zijn de gebeurtenissen geloofwaardig en waarschijnlijk?

Nee, sommige gebeurtenissen zijn niet geloofwaardig, hoewel ze wel kúnnen gebeuren alleen niet zovaak voor komen. Wat bijvoorbeeld niet heel waarschijnlijk is, is de spijkerbroek. Alle vier de vriendinnen passen deze en hij staat hen allemaal ook echt heel mooi, terwijl ze allemaal een totaal ander figuur hebben. Dit is niet heel waarschijnlijk. Wat ook niet waarschijnlijk is, is dat de hamster van Tibby op het zelfde moment overlijdt als Bailey. En dat Lena, zomaar langskomt bij Bridget, in een ander land en alleen maar omdat ze zich zorgen maakt.



3. Personages



Wat vind je van de ideeën en het gedrag van de verschillende verhaalpersonen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verassend of voorspelbaar?

Met het gedrag van sommige personages ben ik het heel erg eens en met andere juist weer helemaal niet. Wat ik bijvoorbeeld raar vind is, hoe Tibby reageert op het nieuws dat Bailey in het ziekenhuis ligt. Als ze te horen krijgt dat dit zo is schrikt ze, en dat vind ik begrijpelijk. Bailey ligt in een soort coma en de doktoren weten niet of ze daar nog uit komt. Als Tibby later een telefoontje krijgt dat Bailey weer bij is, reageert ze voor mij heel raar.

Bailey spreekt haar antwoordapparaat in en vraagt of ze langs wilt komen of om haar terug te bellen. Als mij dit zou over komen zou ik heel blij zijn en gelijk naar het ziekenhuis gaan, maar zo reageert Tibby niet. Ze negeert alles en pas een paar dagen later gaan ze bij Bailey langs. Tibby weet dat Bailey niet lang meer te leven heeft en toch neemt ze het risico om te wachten. Dit vind ik verassend. Wat ik wel goed begrijp is de reactie van Carmen, op het nieuws van haar vader. Die gaat namelijk opnieuw trouwen en Carmen is hier erg boos en verdrietig over. Ze is boos dat haar vader dit pas zo laat aan haar vertelt. Dit begrijp ik heel goed en dit is voor mij voorspelbaar.



Heeft het gedrag, een uitspraak of een gedachte van een van de personages je aan het denken gezet?

Ja, sommige uitspraken hebben me aan het denken gezet. Namelijk, de uitspraak van Bailey. Bailey zou ,op het moment dat ze dat zei, bijna overlijden en dit gebeurde later ook. Ze zei dat ze bang was dat er niet genoeg tijd meer zou zijn. Deze uitspraak heeft indruk op me gemaakt omdat ik na het lezen van het boek er over ben gaan nadenken. Omdat ik er nog nooit zo over na heb gedacht.

Dat als je, je leven voor je hebt, je denkt dat alles later nog wel kan, maar als je weet dat je niet lang meer leeft dat alles dan ineens heel snel moet.



4. Bouw



Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?

Ja, er zijn vier verschillende verhaallijnen, met allemaal hun eigen hoofdpersoon. Het verhaal springt bijna elke alinea over naar een andere verhaallijn, dit wekt spanning op. Omdat je constant nieuwsgierig blijft naar hoe het met de hoofdpersonen verder gaat. Alle vier de verhaallijnen zijn totaal verschillend, maar toch met elkaar verbonden. Ze zijn verbonden doordat alle vier de hoofdpersonen elkaar het hele boek door schrijven, over wat ze mee hebben gemaakt en hoe het met ze gaat. Zo blijven de hoofdpersonen met elkaar in contact en zijn de verhaallijnen niet van elkaar gescheiden.

Aan het begin van het boek zijn alle vier de hoofdpersonen samen. Ze gaan uit elkaar en beleven allemaal afzonderlijk avonturen. Aan het eind van het verhaal komen ze weer samen en vertellen elkaar over hun gebeurtenissen.



Bevat het verhaal tijdsprongen en terugblikken die het verhaal interessanter of juist onnodig ingewikkeld maken?

Het verhaal bevat een aantal terugblikken. Vooral aan het begin van het verhaal komen deze veel voor. Ik vind dat deze het verhaal interessanter maken. In de eerste hoofdstukken van het verhaal wordt vertelt hoe de vriendinnen elkaar kennen, namelijk al vanaf hun geboorte. Ik vind dat dit het verhaal interessanter maakt omdat je zo meer te weten komt over de hoofdpersonen. Dit maakt het makkelijker en interessanter om het boek te lezen omdat hoe meer je weet, hoe beter je de hoofdpersonen kent. Zo kun je beter inschatten waarom de hoofdpersonen bepaalde keuzes maken.



5a. Taalgebruik



Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo?

Ja, het verhaal bevat heel veel beschrijvingen. Maar dan vooral van handelingen. Ook de personages worden wel beschreven maar niet heel uitvoerig. Een handeling van de hoofdpersoon wordt heel vaak heel uitvoerig uitgelegd. Zodat je precies voor je kunt zien, hoe een persoon iets doet. Dit heeft veel gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo. Het verteltempo is hier door namelijk heel laag, en het duurt langer voor een gebeurtenis voorbij is omdat het zo uitvoerig beschreven wordt. Ook heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid, maar die vind ik positief. Het verhaal wordt namelijk duidelijker en je kunt alles duidelijker voor je zien.



vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hier mee te maken?

Ik vind dat het verhaal op een makkelijke manier is geschreven. Er staan wel wat moeilijke worden in het verhaal, maar meestal worden die uitgelegd in de zin erna, zodat je het toch begrijpt.



Over de auteur





De schrijfster van 4 vriendinnen en 1 spijkerbroek is Ann Brashares. Ze werd geboren op 16 augustus 1955 in Chevy Chase,Maryland (VS). Ze studeerde filosofie aan het Barnard College, een dependance van Columbia University in New York City.

Ze werkte meer dan tien jaar als editor bij een kinderboekenuitgeverij voordat ze zich zelf aan het schrijverschap waagde. Haar eerste boek, Vier vriendinnen, 1 spijkerbroek, werd meteen een groot succes. Het boek is inmiddels in meer dan 15 landen uitgegeven. Ook is het boek verfilmd als The Sisterhood of the Travelling Pants

Op dit moment zijn er alweer twee vervolgboeken verschenen op de avonturen van de spijkerbroekvriendinnen Carmen, Bridget, Lena en Tibby.

Ann Brashares heeft een aantal prijzen gewonnen voor haar boeken, namelijk ; The Book Sense Book of the Year Award, Young Adult Library Services Association, De prijs voor het mooiste omslag van 2001, Getipt door de Jonge Jury 2004.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen