U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogswinter.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=602 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 475 woorden.

Dit boek gaat over een jongen Michiel die in de oorlog leeft. Op een dag wil zijn buurjongen Dirk hem spreken. Deze zit in het verzet tegen de Duitsers. Hij is van plan met enkele andere jongens een distributiekantoor te overvallen. Voor hij vertrekt wil hij een brief aan Michiel geven. Hij mag deze brief brief niet openen en moet de brief aan Bertus van Gelder geven indien de overval zou mislukken. Bertus is ook lid van het verzet. Wat ze niet weten is dat Michiel’s oom hen hoort. Deze is spion van de Duitsers maar doet alsof hij in het verzet zit. Hij vertelt alles wat hij gehoord heeft aan de Duitsers. De overval mislukt en Bertus en Dirk worden opgepakt. Omdat Michiel niet onmiddellijk naar Bertus gaat komt de brief niet in handen van de Duitsers. Hij denkt dat Schafter, iemand die veel met de Duitsers praat er achter zit. Omdat Michiel de brief nu aan niemand kan afgeven opent hij de brief zelf. Hierin staat dat Dirk een Engelse piloot heeft ondergebracht in een verscholen hol in een bos. Als er niemand voor eten zorgt zou hij sterven omdat hij zwaargewond was. Michiel besloot om de piloot te helpen maar vertelde er tegen niemand iets over. Hij leert hem zelfs Nederlands. Op een dag wordt er in het bos een lijk gevonden van een Duitser. Omdat niemand de aanslag opeist worden een aantal mensen opgepakt waaronder Michiel’s vader. Omdat niemand bekende werd Michiels vader vermoord. Ondertussen heeft hij zijn geheim al tegen zijn zus verteld, omdat zij een verpleegster is en hem kan helpen. Als hij op een dag terug in het hol komt, zitten er twee mensen ; Dirk is kunnen ontsnappen. Na lang overleg met Dirk en de piloot besluit hij om het geheim tegen zijn oom te zeggen zodat hij via de ondergrondse een vluchtweg voor de piloot kan plannen. Op het laatste moment ondekt Michiel dat zijn oom een verrader is. Hij kan nog juist voorkomen dat de piloot in handen van de Duitsers valt.


Het is een goed onderwerp en een boeiend verhaal. Het is in duidelijke hoofdstukken verdeelt zodat het lezen in stukjes wordt vergemakkelijkt. Ik vind dit boek zo goed dat ik het aan iedereen zou aanraden.


Jan Terlouw werd geboren in Ijsel. Na een studie natuurkunde deed hij jaren wetenschappelijk werk. Hij heeft in verschillende landen gewoond. Ondertussen groeide zijn belangstelling voor de politiek waarin hij tot 1982 actief was. Hij kreeg zijn grote populariteit met het boek ‘Koning van Katoren’ waarvoor hij de Gouden Griffen en de Oostenrijkse Jeugdboekenprijs kreeg. Het boek ‘De kunstrijder werd in 1990 bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen