Boekverslag : Melvin Burgess - Junkies / Junk
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1482 woorden.

A. Zakelijke gegevensTitel: Junkies

Auteur: Melvin Burgess

Vertaald door: Suzanne Braam

Uitgever: Gottmer

Jaar van uitgave in Nederlands: 1997

Jaar van uitgave in Engels: 1996

Aantal pagina’s: 286C. Eerste persoonlijke reactieJunkies vond ik een heel interessant boek, omdat het over een niet alledaags on-derwerp gaat, namelijk drugs. Het is heel erg indrukwekkend, doordat het vanuit de personen zelf geschreven wordt, zo ging het verhaal ook echt voor me leven. Het was ook best leerzaam, omdat je heel veel dingen over drugs te weten komt, zoals wat er met je gebeurt als je drugs gebruikt en hoe moeilijk het is om er weer van-af te komen. Ook is het boek ontroerend, want de dood en liefde staan ook in beeld en omdat het boek zo goed geschreven is dat je je er helemaal in in kan le-ven lij-ken zulke gebeurtenissen echt heel werkelijk. Droevig past ook wel bij het boek, omdat de hoofdpersonen in het begin van het boek weglopen en ze hun ou-ders hier veel pijn mee doen. Ook de relaties tussen de hoofdpersonen zijn niet altijd even leuk.

D. Korte samenvatting van de inhoud'Junkies' vertelt het verhaal van twee veertienjarigen, Gemma en Teer, die weglo-pen van huis en belanden in de grote stad Bristol. Ze worden opgenomen in een kraakpand, maar daar voelt Gemma zich niet helemaal thuis omdat er niemand van haar leeftijd is. Gemma en Teer raken al gauw aan de softdrugs. Gemma laat zich ook helemaal veranderen in een punker. Vonny (een huisgenoot) is het er niet mee eens dat Gemma bij hen komt wonen, ze was thuis beter af volgens haar. Als Gemma bij een feest Lily en Rob ontmoet, twee mensen van haar leef-tijd, is ze meteen helemaal ondersteboven van hun levenstijl en besluit meteen bij hen in te trekken. Teer vindt dat niet leuk, hij wil de mensen die hem van de straat gehaald hadden niet verlaten voor een snelle bevlieging van zijn vriendin. Hij besluit om daar te blijven, maar na een week komen Gemma en Teer erachter dat ze niet zonder elkaar kunnen en komt Teer toch ook bij Lily en Rob wonen. Volgens Lily moet iedere jongere van huis weglopen, niet werken voor zijn geld, maar gewoon als stelen én aan de drugs beginnen. Hier is Gemma het helemaal mee eens en Rob en Teer beginnen met dealen. Steeds meer drugs worden ge-bruikt, alleen denken ze allemaal dat ze er zo weer mee kunnen stoppen als het echt moet. Ze zijn dus soms ook enkele dagen clean. Dit wordt steeds moeilijker, vooral als het echt harddrugs worden, ze gaan spuiten en gebruiken heroïne. Op een gegeven moment wordt Lily zwanger en omdat ze willen dat het kind niet ver-slaafd raakt, proberen ze af te kicken door weg uit Bristol te gaan. Daar komen Teer en Gemma erachter dat ze niet meer zonder drugs kunnen, Lily ook wel, maar dat vindt ze niet erg. Wanneer Gemma er na een hele tijd erachter komt dat ze ook zwanger is vindt ze dat het maar eens afgelopen moet zijn met de drugs. Ze wil dat haar kind een normaal leven krijgt en niet een drugs-kind (wat bij Lily wel gebeurd is). Ze wil Lily nu eindelijk eens niet meer volgen. Ze besluit ’s nachts de politie te bellen. Teer moet naar de gevangenis, Gemma belandt in het ziekenhuis en gaat later terug naar haar ouders. Dat vindt ze zelf ook het beste en nu komt ze ook van de drugs af. Ze onderhoudt het contact met Teer, maar als hij vrijkomt is hij toch niet meer wat ze wil, ze heeft nu haar baby, hij is wel de va-der, maar ze vindt hem te veranderd. Teer ziet ook in dat het niet meer gaat en vertrekt naar Minely, waar hij een nieuwe vriendin krijgt en ook van de drugs af komt. Alles was maar een liefdesgeschiedenis...F. Grondige beschrijving van je leeservaringenA. Onderwerp

Het onderwerp drugs spreekt mij ontzettend aan. Er zijn nog niet veel boeken over geschreven en daarom is het dus heel interessant om over te lezen. Je hoort altijd over drugs dat het slecht is en dat je er nooit aan moet beginnen, dit boek brengt ook wel die boodschap mee, maar laat je ook de mening zien vanuit de drugsge-bruikers. Zo is Lily er helemaal van overtuigd dat iedereen drugs moet gaan ge-bruiken en dat er niks gevaarlijk aan is, dat het alleen maar leuk is. Ik heb eruit geleerd dat drugs een ontvluchting van het dagelijks leven zijn en dat ze je ook er helemaal van uitsluiten. Ik vond de verwerking van het onderwerp drugs in dit boek heel erg goed, omdat er niet het niet alleen maar uit het oogpunt gekeken werd van ‘drugs zijn alleen maar slecht’, maar de drugsgebruikers worden als normale mensen beschouwd, die er zelf langzamerhand achter komen dat drugs slecht zijn en dat je er niks mee oplost door ze te gebruiken, dat ze alleen maar problemen veroorzaken. In het begin van het boek denk je echt dat de schrijver het heeft geschreven zodat er allemaal mensen aan de drugs gaan, maar hoe verder je leest, hoe meer je erachter komt dat het echt allemaal niet zo leuk is als het lijkt. Dat vond ik heel erg bijzonder.

De uiteindelijke mening over drugs in dit boek is toch dat drugs slecht zijn en daar ben ik het ook mee eens, vooral nadat ik dit boek gelezen heb en over alle narigheid weet die drugs met zich meebrengen.C. Personages

Er zijn in het boek junkies meerdere hoofdpersonen, maar ik zou op niemand van hen willen lijken. Ze hebben namelijk allemaal geen leuk leven, Teer werd thuis mishandeld, Gemma werd thuis heel erg strak gehouden en van de rest weet je de problemen niet maar het zal allemaal niet leuk geweest zijn, ze liepen waar-schijnlijk niet voor niets thuis weg. En dan raken ze nog allemaal aan de drugs ook. De persoon Lily vond ik heel erg bijzonder, zij is bijna geen mens meer te noemen, ze is meer buitenaards, ze leeft niet meer als een normaal mens, zelf vindt ze dat ze daarboven staat. Gemma en Teer zijn niet meer dan een paar vol-gelingen van haar, deze personen, vooral Teer vind ik daarom erg zwak.

Eigenlijk gingen alle personen voor mij leven, dit komt doordat het boek vanuit de personen zelf geschreven is en je dus weet hoe ze denken. Ik kan me goed inden-ken dat drugsgebruikers er na een tijd achterkomen dat ze door de drugs uit het leven weggetrokken worden en dan willen stoppen, maar er dan achter komen dat stoppen niet meer lukt.

Soms reageren de personages helemaal niet voorspelbaar, vaak worden namelijk overhaaste beslissingen genomen die niet verwacht waren. Maar soms reageerden ze wel heel voorspelbaar, zoals in het begin, Teer loopt eerst weg, eigenlijk wil Gemma hem niet volgen, maar doet dat na een tijdje toch. Ook dacht Teer in het begin van de drugs af te kunnen blijven, maar dat lukt niet. Deze dingen had ik ook wel gedacht.

Het allermeeste kom je te weten over de personen Teer en Gemma, dat komt om-dat het boek voornamelijk vanuit hen geschreven is. Over Lily, Rob en Sally kom je ook wel veel te weten, omdat Teer en Gemma het ook heel erg vaak over hen hebben, maar niet genoeg om hun gedrag te begrijpen. Bij Teer en Gemma wel, allebei hebben ze problemen en lopen daarom weg en beginnen aan de drugs. Ze willen gewoon dingen doen die hun ouders vreselijk zouden hebben gevonden.

Dat Gemma op het einde toch de politie belt, vind ik heel goed, ze kan nu weer een normaal leven gaan leiden en kiest ervoor om haar kind zonder drugs op te laten groeien. Ik vind dat heel moedig van haar.

De leefregels van de personages in het verhaal zijn erg anders dan die van mij. De hoofdrolspelers lopen weg van huis, beginnen aan de drugs, gaan stelen, al-lemaal dingen waar ik niet aan moet denken. Eigenlijk vind ik dat je hun leefre-gels niet met die van kan vergelijken, ik zit in zo’n andere situatie dan zij.D. Opbouw

Alles hangt goed met elkaar samen, alles is één verhaal. Het verhaal is uit ver-schillende personen geschreven, soms is dit wel even ingewikkeld, vooral als je een tijdje niet meer gelezen hebt, want dan weet je niet meer wie er aan het ver-tellen was. Deze opbouw maakt het verhaal wel zo dat het echt voor je gaat leven, omdat je beschrijvingen van bepaalde personen vanuit verschillende andere perso-nen krijgt. Het verhaal blijft hierdoor spannend en boeiend, omdat er ook telkens nieuwe personen bijkomen, die dan vervolgens ook weer hun eerste indruk geven van de rest van de personen. Ik vond het door deze redelijk bijzondere opbouw een heel erg interessant boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen