Boekverslag : Elisabeth Marain - De Verstekeling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 909 woorden.

1. De titel van het boek is De Verstekeling met als auteur Elisabeth Marain

Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Zwijsen Algemeen B.V. Tilburg in 1992. Het boek telt 72 bladzijden2. De titel De Verstekeling betekent gewoon dat er iemand als verstekeling aan boord van een schip gaat.

De titel past goed bij het verhaal en de kern van het boek, want in het verhaal komt er ook iemand als een verstekeling op het boord van een schip.

3. De inhoud van het boek:Hfst 1. De Vlucht

Rogier is van huis weggelopen om zijn problemen te ontvluchten en wil de wijde wereld in, daarom probeert hij op een boot als verstekeling mee te gaan, hij komt in de reddingsboot terecht.

Hfst 2. Eenzaam

Rogier zit al een aantal dagen op de boot en komt `s nachts vaak uit zijn reddingsboot om een luchtje te scheppen, maar hij voelt zich toch heel eenzaam en alleen.

Hfst 3. De Storm

Er woedt een grote storm op de oceaan en Rogier houdt het niet uit in zijn reddingsbootje en denkt dood te gaan. Hij hoopt dat hij ontdekt wordt.

Hfst. 4 Ontdekt!

De storm is afgelopen en Rogier voelt zich heel ziek en hij beraamt vluchtplannen voor als ze op het vaste land zijn aangekomen, maar Rogier wordt ontdekt door matrozen tijdens de inspectie van de boot en die weten niet goed wat ze met hem moeten, maar ze verzorgen hem goed.

Hfst 5. De Leugen

Rogier is weer helemaal opgeknapt en de mensen op de boot doen heel normaal tegen hem en stellen geen vragen van wat hij daar doet, totdat hij bij de kapitein wordt geroepen. De kapitein vraagt hem waar hij vandaan komt. Rogier liegt tegen de kapitein en zegt dat hij van een tehuis komt, maar de kapitein gelooft hem niet.

Hfst 6. Het Telegram

Rogier moet van de kapitein een telegram naar zijn ouders sturen, om te zeggen waar hij is en hoe het met hem gaat. Na veel teksten geprobeerd te hebben, maakt hij toch een goede.

Hfst 7. Een Klein Kind?

Rogier moet aardappels schillen op het dek en raakt aan de praat met Miel. Rogier denkt het ene moment in het gesprek dat hij er echt bij hoort op het schip, maar komt er dan achter dat hij toch als kind behandeld wordt en bij de aankomst door de politie naar Nederland wordt gebracht.

Hfst 8. Het Antwoord

Rogier krijgt antwoord op het telegram van zijn ouders, die hem graag weer willen zien. Hij wordt onzekerder over zijn vluchtplannen.

Hfst 9. Willemstad

Ze komen aan in Willemstad en Rogier heeft toch besloten om te vluchten. Hij probeert te ontsnappen, maar wordt, na een achtervolging, terug ingehaald en naar de kapitein gebracht.

Hfst 10. Woede

Rogier wordt opgesloten in zijn hut en hij is heel boos op iedereen op het schip. Na een tijdje komt de politie hem ophalen en wordt hij terug naar Nederland gebracht.

Hfst 11. Drie jaar later…

Rogier komt als 18-jarige man op het schip te werken waar hij eerst als verstekeling zat, met toevallig dezelfde kapitein.4. Het boek gaat over een jongen die thuis heel veel problemen heeft en die probeert te ontvluchten d.m.v. als een verstekeling op een schip mee te gaan, maar hij komt erachter dat het toch moeilijker is dan hij denkt.5. a. De belangrijkste personen uit het boek zijn:Rogier; de hoofdpersoon, niet erg geduldig, hij durft ingrijpende stappen te zetten. Miel; een matroos aan boord van het schip, hij wil graag met mensen praten, maar hij weet dan niet al te duidelijk te zijn in zijn woorden. Hij is wel vriendelijk.

De Kapitein; Een vriendelijke man die wel goed weet wat hij wil.

Wim; De man in de Radiohut, een man die iemand goed begrijpt, maar toch wel bij zijn woord blijft en geen andere beslissingen gaat nemen als iemand aandringt.b. De hoofdpersoon Rogier; - wordt door Miel ontdekt in de reddingsboot en

Rogier kan goed met hem praten.

- komt bij de kapitein om te zeggen wie hij zowel is en de kapitein zorgt ervoor dat Rogier in goede handen komt

- Rogier moet samen met Wim zijn telegram aan zijn

ouders maken en komt nog met Wim in gesprek als

hij in zijn hut opgesloten zit.c. De hoofdpersoon gaat niet zo goed om met z`n problemen, want hij wil niet genoeg

naar anderen luisteren die hem willen helpen. Ikzelf zou het heel anders gedaan

hebben, ik zou niet eens weggelopen zijn en op zo`n schip gaan.d. Rogier is meer een type. Hij is een type wat zelf in de problemen zit maar zich er

niet naar uit.Het verhaal is verteld door een alwetende verteller, want de verteller weet wat iedereen doet

en denkt en zegt en hij gaat niet uit van zichzelf, maar van anderen. De verteller "was ook

overal bij"

6. Het verhaal speelt zich af op de oceaan, dat is wel belangrijk voor de sfeer in het verhaal,

vanwege stormen en situaties dat je niet van het schip af kunt.7. Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Je hebt ongeveer 1½ uur nodig om het boek te lezen en

er worden enkele weken ( en op het eind nog iets van drie jaar later, dus eigenlijk 3 jaar

en enkele weken) in beschreven. Het is een verhaal met enkele flashbacks8. Het boek is een boek met een goed verhaal, goed opgebouwd alleen iets te beknopt, er had

gerust noch een beetje uitgebreider over de situaties verteld mogen worden. Het verhaal was

ook een beetje makkelijk en soms ietwat ongeloofwaardig.

Ondanks dat was het toch wel een redelijk boek om te lezen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen