U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan De Hartog - De Buitenboei.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1405 en is laatst upgedate op 29/11/1998.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 548 woorden.

Titel

De BuitenboeiNaamkaartje

"Jan de Hartog, De Buitenboei, De Prom, Baarn, 1994"Interpretatie en evaluatie

De buitenboei is een boek dat verteld wordt door de ogen van Commodore M. Harinxma, een sleepbootkapitein van tussen de twee wereldoorlogen. Dit vertelperspectief brengt een subjectieve doch goede weergave van de realiteit met zich mee. Commodore Harinxma is een oude man van 82 jaar, die alleen in een 'bejaardendorpje' in het zuiden van Frankrijk woont, hij heeft een vrij monotoon en eenzaam leven, gevoelens van verwaarlozing en eenzaamheid komen vaak in hem op. Het hoofdthema, de tegenstelling afhankelijkheid – onafhankelijkheid wordt dus uitgebreid beschreven.

Harinxma is zeer gelukkig in zijn 'papegaaienkooi', zoals hij zijn huis in het zuiden van Frankrijk noemt. Zijn leven ligt tussen herinneringen en dromen, hij kan zijn gedachten de vrije loop laten gaan. Elke dag schrijft hij korte stukjes over zijn leven op zee, hiermee vult hij zijn leven, en zo gaan zijn herinneringen niet verloren door zijn ouderdom.

Martinus is een zeer onafhankelijke persoon, behalve wanneer Helen, zijn dochter, in de buurt is, maar dit is een van de redenen voor dewelke hij de job aanvaard heeft. Hij ontsnapt zo aan het bejaardentehuis waar zijn dochter hem wil onderbrengen. De andere reden is, dat juffrouw Bastiaans veel woor hem betekent, ze hebben namelijk samen op zee gevaren.

Deze onafhankelijkheid komt tot uiting in de titel van de roman. De buitenboei is het baken dat een schip passeert nadat de loods van boord gegaan is. Pas dan is het schip echt van de kapitein en kan de reis beginnen.

Pjort sterft tijdens het experiment, deze gebeurtenis is onvoorzien en dramatisch. Dat sterfgeval brengt een einde aan het experiment, iedereen gaat naar huis terug. Tex noemt de alfastaat een 'near death syndrome', m.a.w. hoe dan ook zal het experiment slecht aflopen. De dood is dus overal, in het experiment maar vooral in Harinxma's gedachten. Aanvankelijk wil hij er niet aan denken, maar na de dood van Pjotr is hij bang, en besluit om het experiment af te lassen. Wanneer hij ontdekt dat hij een ongeneeselijke vorm van kanker heeft, legt hij zich bij zijn lot neer. Dit is ongetwijfeld de reden voor dewelke hij toch weer aan het experiment deelneemt. De titel verklaart alles: na de 'buitenboei' kan de 'laatste' echte reis beginnen, de reis na de dood, naar het oneindige en het onbekende…Het hoofdthema, de tegenstelling afhankelijkheid – onafhankelijkheid is duidelijk aan bod gekomen, de verschillende aspecten worden met veel argumenten beschreven. Het is zeker waar dat oude mensen zelfstandig willen zijn en dus niet afhankelijk willen zijn van de hulp van familie en kennissen. Toch betwijfel ik of oude mensen op zoek zijn naar nieuwe horizonten (alhoewel ze er misschien van dromen). Maar hun dromen en gedachten omzetten in werkelijkheid is een andere zaak.. De Buitenboei is dan volgens mij een boek over het omzetten van dromen in werkelijkheid.Jan de Hartog heeft met 'De Buitenboei' een uitzonderlijk boek geschreven, het verhaal dat Martinus Harinxma ons vertelt is bijzonder spannend en interessant. Droom en werkelijkheid worden op een meesterlijke wijze vermengd. Alhoewel dit boek niet echt geloofwaarig in mijn ogen klinkt, blijft het verhaal een aanrader voor eenderwie van boeken houdt. Zelfs voor de minder 'boekenwormen' onder ons is De Buitenboei een prachtig tijdverdrijf zijn!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen