U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bertus Aafjes - De Laatste Brief.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=13149 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1377 woorden.

InleidingBerber is een meisje die vind dat haar moeder gek is, ze begrijpt niks van haar moeder.

Berber`s moeder heeft het moeilijk. Haar man is ervandoor met een andere vrouw en haar zoon is op kamers. De enige voor wie ze nog kan zorgen is Berber… en daar stort ze zich dan ook volledig op. Niet tot het genoegen van Berber.

Haar moeder schrijft vreemde briefjes die ze in huis laat rondslingeren. Het is onduidelijk of haar moeder de verhaaltjes verzint of dat ze waar gebeurt zijn.Berber gooit op het begin de briefjes weg, ze heeft geen behoefte aan die rare verhalen van haar moeder. Samen met haar beste vriendin Marjella wil ze feestvieren, verliefd worden en vakantieplannen maken. Ze wil niet dat haar moeder haar controleert en altijd wil weten waar ze is, welk huiswerk ze heeft en altijd precies weet hoe laat ze vrij is en dan ook met de thee zit te wachten als ze thuis komt.Toch laten de briefjes en het merkwaardige gedrag van haar moeder haar niet los.

Langzaam wordt het voor Berber duidelijk dat haar moeder een belangrijk en ingrijpend verhaal te vertellen heeft.SamenvattingBerber vind dat haar moeder gek is.’s Nachts komt ze naar Berber’s kamer. Ze legt het dekbed goed, strijkt over het haar van berber en gaat op een stoel zitten. Ze denkt dat Berber niks merkt, maar Berber ligt heel vaak wakker. Berber’s moeder kan niet praten. Wel over gewone dingen, over het eten, het weer en boodschappen maar toen haar vader wegging, heeft ze daar geen woord over gezegd. Als ze een verhaaltje af heeft, legt ze het op de tafel, het dressoir of de koelkast. Daar blijft het een paar dagen liggen.Soms schrapt ze zinnetjes of verandert ze een paar woorden en dan legt ze het op haar bureau; later verdwijnen ze in een map.Berber is tot over haar oren verliefd op Erik, die ook bij haar in de klas zit en er heel goed uit ziet, breed, gespierd, bruin krullend haar en blauwe ogen. Binnenkort is er een feest op school en Berber wil daar proberen hem te verleiden. Voor het feest verft zij dan ook haar haar zwart met een rode glans en wil zij nieuwe kleren. Maar dat gaat allemaal niet zo makkelijk met zo`n moeder, veel gezeur en natuurlijk krijgt ze niet zoveel geld voor nieuwe kleren. Marjella, haar beste vriendin, krijgt dat allemaal wel, bij hun thuis is het ook gezellig. Ze wou dat haar vader nog bij haar woonde, dan had zij dat ook, ze heeft pas een tv van haar vader gekregen. een tv van haar vader had gekregen. Alleen nu was de lol van het cadeau er snel af, omdat er een lange ruzie met haar moeder op volgde.

Van het geld dat ze van aar moeder mee kreeg kon ze alleen een hele mooie zilveren ketting en een riem kopen.Vlak voor het feest komt haar moeder thuis met een cadeautje, als ze het uitpakt ziet ze dat het, het jasje is wat ze zelf had willen kopen, maar waar ze het geld niet voor had. Soms is ze heel lief, maar waarom kan ze dat niet vaker zijn?Op het schoolfeest gaat het allemaal niet helemaal als gewenst, Marco en vrienden zijn al dronken als ze daar aankomen en hebben nog meer meegenomen, wat helemaal niet is toegestaan. Maar als redder in nood komt Erik te hulp als Marco Berber lastig valt. Daarna brengt hij haar ook naar huis, waar ze voor het eerst zoenen, in het schuurtje.

De slaap wil niet komen. Eerst heeft ze opgewonden over het briefje van haar moeder. Dom gewauwel. Waarom moet het nou juist vandaag over de liefde gaan?

De daarop volgende dagen is het moeilijk voor Berber haar gedachten erbij te houden. Naar school gaan werd een feest. Iedere ochtend zocht ze tussen de eerstejaars en laatstejaars, tussen beugelbekken en puistenkoppen naar dat ene gezicht met die sprekende ogen.Als ze dan na een week samen op school iets uit de kluis moeten halen valt de deur dicht en zitten ze opgesloten in de kluis, waarneer ze ‘bevrijd’ worden uit de kluis hebben ze verkering!Erik vraagt haar mee om met Marjella en nog een paar vrienden op vakantie te gaan, van haar moeder mag ze echt nooit mee met zo`n jongeren vakantie, hoe krijgt ze ooit voor elkaar dat ze mee mag? …. Ze weet het, ze zal het aan haar vader vragen, die vind het vast wel goed. En als hij het goed vindt moet haar moeder het ook wel goed vinden. Niet dus,er ontstaat een grote ruzie.Haar moeder reageert wonderbaarlijk rustig als ze er uiteindelijk achterkomt dat Berber verkering heeft met Erik. Als ze er maar niet achterkomt dat hij ook meegaat op vakantie. Met haar moeder gaat het niet goed sinds de laatste ruzie, ze rookt en Berber maakt zich grote zorgen. Als Berber dan op een dag ziek thuis komt kan ze het niet laten de verhaaltjes van haar moeder te lezen, misschien komt ze dan te weten wat er met haar moeder aan de hand is.Toen haar moeder jong was had zij een hele goede vriendin Richt, in hun tiener leeftijd kon Richt het leven niet meer aan en heeft er een eind aan gemaakt, een grote schok voor haar moeder. Eentje die ze nog steeds niet verwerkt heeft. Dat is de reden waarom ze altijd zo bezorgt is.

Als Berber dit gelezen heeft kan ze er niet meer tegen en gaat voor het weekend naar haar vader toe. Daar komt alles eruit, en als ze terugkomt gaat het iets beter tussen haar en haar moeder.Na lang nadenken weet ze eindelijk hoe ze Spanje aan moet pakken, ze is binnenkort jarig. Maar als ze het nu eens zo draait dat ze een feestje wil geven en dat dan niet door wil laten gaan als ze naar Spanje mag. Het werkt, ze mag naar Spanje! En Erik moet maar eens langs komen op haar verjaardag. Misschien gaat het uiteindelijk toch allemaal nog goed.Op haar verjaardag krijgt Berber een rugzak van haar moeder, voor de reis naar Spanje! En diezelfde dag Komt Erik en gaan ze `s avonds naar de disco, haar dag kan niet meer stuk. Allen in de disco komt er een meisje op haar af dat zegt dat ze met Erik geslapen heeft, maar Erik heeft gezegd dat hij nog nooit met iemand naar bed is geweest. Hij heeft gelogen!

ze loopt boos weg uit de disco Erik snapt er helemaal niks van.De volgende dag gaat ze niet naar school. En `s avonds besluit ze naar Marjella toe te gaan, daar komt eerst het verhaal over Erik eruit. Wat een groot misverstand blijkt te zijn, ze belt hem op en hij komt ook naar Marjella. Als hij er is komt ook het verhaal van Berber`s moeder eruit, ze zijn allebei heel lief voor haar en daarna brengt Erik haar naar huis.

De volgende dag geeft Haar moeder Berber een tip over vakantie werk, Een baantje als afwashulp eerst vind berber het niks maar haar moeder vind dat als ze naar Spanje wil,er ook voor moet werken.Haar moeder vraagt Berber mee te gaan naar het graf van Richt, ze doen dat nog diezelfde dag. Hierna verbrandt haar moeder de verhaaltjes en kan ze eindelijk afstand nemen van het gebeurde en Berber vrij laten.Zodra Berber`s moeder haar laatste brief heeft geschreven kan ze afstand nemen van haar jeugdtrauma en Berber de vrijheid geven die ze zo hard nodig heeftEigen mening

Ik vond het een erg leuk boek. zoals het wordt ‘verteld’ door Berber is het soms erg grappig maar soms ook serieus en ik vind het ook leuk met steeds die verhaaltjes van de moeder van berber er tussen door. Op het begin snapte ik niks van die verhaaltjes maar hoe verder ik in het boek was hoe beter het duidelijk werd wat haar moeder er mee bedoeld.In het begin zijn de brieven van Berber`s moeder onbegrijpelijk en bevestigde zij voor mij het idee dat haar moeder gek zou zijn. Pas later in het verhaal, ter gelijkertijd met Berber kom je erachter dat het werkelijk gebeurt is en dat haar moeder met een niet verwerkt trauma zit. De brieven maken het boek vooral in het begin ook erg verwarrend.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen