U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : -- - Zwemmen Met Droog Haar.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=14323 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1382 woorden.

Boekverslag Zwemmen met droog haarBeschrijvingsopdrachtKorte motivatie van het boek:


Ik heb dit boek gelezen aangezien de titel mij erg aansprak. Zwemmen is mijn hobby en toen ik het woord zwemmen in de titel zag staan, wilde ik het gelijk lezen. Ik kon niet op de achterkant lezen waar het boek over ging, want hier stond niks, dus moest ik gelijk het hele boek lezen om erachter te komen wat dit met zwemmen te maken had.Eerste persoonlijke reactie:

Het boek ziet er erg apart uit. De inhoud van het boek is onduidelijk, aangezien hierover niks op de achterkant geschreven staat. Veel spanning was ook niet in het boek te vinden, aangezien er niets boeiends gebeurt. Verder is na het lezen het boek eigenlijk nog steeds onduidelijk. Ook was het hier en daar langdradig.Korte samenvatting van de inhoud

Barbara, de vrouw van Kees heeft 10 jaar geleden een vrouw ontmoet in Roemenië. Na een jarenlange correspondentie had ze Ralu Balescu in Boekarest opgezocht. Dit was mogelijk geworden na een revolutie, waarbij de dictator Ceaucescu afgezet was. Ralu had Barbara allerlei nutteloze geschenken gegeven, zoals speciaal gemaakt kleren en videobanden. In Roemenië was de situatie na Barbara’s bezoek verslechterd. Dus besluit Kees om Ralu naar Nederland te halen. In januari 1991 komt ze over, per trein voor 10 dagen. Het gezin van Van Kooten krijgt weer veel nutteloze cadeaus. Kees is desondanks toch blij, hij kan aan Ralu zien, dat ze blij en tevreden is. Kees luistert naar de verhalen die ze te vertellen heeft over Roemenië.

Op de derde dag van het bezoek van Ralu gaat ze met Kees een stukje lopen. Tijdens het lopen probeert Kees wat met haar te praten, maar door de grote cultuurverschillen is dit gewoon onmogelijk.Dit vind Kees erg jammer, maar het is niet anders. Hij is blij dat hij een avond weg kan, om een lezing te geven. Langzamerhand is gebleken dat Ralu lastig en vervelend is. Ze vertelt onophoudelijk over de situatie in het land Roemenië.

In winkels pakt ze alles en wil alles meteen hebben. Het gezin van Kees van Kooten begint zich steeds meer te irriteren aan het bezoek van de kinderachtige en vervelende vrouw uit Roemenië. Kees probeert haar te ontlopen en er weinig van aan te trekken, maar dat is soms moeilijk. Als hij goed over het bezoek nadenkt, schiet hem een gezegde binnen wat zijn grootmoeder hem ooit vertelde; “Vis en visite blijven maar drie dagen goed”. Nu begrijpt hij wat ze daarmee bedoelde. De vrouw van Kees begint steeds minder te waarderen dat de vrouw op bezoek is, “ze weet alles beter”, zegt Barbara en daar kan ze slecht tegen en wordt langzamerhand gek. Ralu denkt dat Barbara een goede vriendin is, maar Barbara denkt daar heel anders over.

Op een dag vertrekt Kees met Ralu naar het CBS, terwijl Ralu wordt rondgeleid, koopt Kees een aantal nutteloze cadeaus in een filiaal van de HEMA. Kees ergert zich aan Ralu, omdat ze alleen over Barbara praat. Ze kunnen alleen weer lachen na een leuk een grappig misverstand.

Na een vraag van Kees, hoe Ralu moet kussen.

Ook de volgende dag is de sfeer goed. Kees van Kooten bekijkt met de dames de aflevering op de tv van “Keek op de week”. Ralu lacht om de humor, maar bij een volgende scene gaat het fout. Van Kooten is als vrouw gekleed in een jurk die Ralu ooit aan zijn vrouw had gegeven. Ralu ziet het meteen en ik geschokt. Ze zegt dat ze het wel begrijpt, maar desondanks blijft ze de rest van de dag stil op haar kamer zitten. De dag na de uitzending vertrekt ze terug naar Roemenië.

Twee weken later stuurt Ralu een brief uit Roemenië, ze schrijft naar Barbara. Dan blijkt dat Ralu jarenlang van Barbara hield en verliefd was op haar, dit was voor Ralu niet de eerste lesbische ervaring, want ze was al eerder verliefd geweest op een vrouw. Maar nu na het bezoek wil ze het contact verbreken en Barbara begrijpt dit goed. In tegenstelling daarvan begrijpt Kees daar niet van en blijft met wat vragen zitten, zal ze lesbisch wezen?? En zal hij haar een tape sturen met haar favoriete muziek erop?Verdiepingsopdracht(en)A. Analyse van de tekstPersonages:Kees van Kooten

Kees is een rustige man. Hij besluit Ralu uit te nodigen om bij hen te komen. Daar krijgt hij al snel spijt van. Hij ziet al rap in dat hij boven alles medelijden met Ralu heeft en dat de uitdrukking “zwemmen met droog haar” (dat wil zeggen: aan de goede kant staan, maar toch geen vuilen handen maken) wel eens op hem kon slaan. Want het is makkelijker cadeaus te sturen, dan iemand werkelijk te helpen. Hij is een rond karakter.Ralu Balescu

Ralu is een goede bekende van de familie van Kooten. Ze is 42 jaar en is al voor de tweede keer gescheiden.Ze ontwikkelt zich tot een kinderachtige en vervelende vrouw, dit tot irritatie van de Van Kooten’s. Ze is een vlak karakter.Barbara van Kooten

Barbara is een rustige, nuchtere vrouw. Toch begint ook haar het gedrag van Ralu tegen te staan. Ze heeft geen idee van de gevoelens van Ralu voor haar. Ze is een vlak karakter.Thematiek:Het thema in het boek, is het te kort schieten van de mens bij het helpen van zijn medemens. Als Nederlander heeft Kees het goed, maar als hij de Roemeense Ralu wil helpen, doet hij dat niet op de goede manier. Kees vind dat hij en zijn gezin zich makkelijk van hun verplichtingen ten opzichte van hun medemens (Ralu) hebben afgemaakt: ze stuurden zo af en toe een cadeautje.Tijd:Het verhaal speelt zich af in januari 1991. Het verhaal wordt chronologisch verteld, vanaf Barbara’s bezoek en Ralu’s tegenbezoek tot Ralu’s vertrek en de ontvangst van de brief.Ruimte:Het verhaal speelt zich in het begin af in Roemenië, waar Barbara Ralu ontmoet. Daarna speelt het zich in Nederland af en dan vooral in de woonplaats van Kees van Kooten. Ze zijn dan vaak in het huis van Kees. Verder gaan ze naar een restaurant en een bedrijf.Perspectief:Aangezien er maar een verteller in dit boek aanwezig is, is er geen sprake van een perspectief.Structuur/Opbouw:Het verhaal heeft een hechte structuur, want alles wat er gebeurd heeft te maken met Ralu.Open plekken en spanning:Er zijn weinig open plekken in het verhaal. Althans de meeste open plekken worden snel weer opgevuld. Het boek was niet zo spannend. Misschien kwam dat, omdat er weinig open plekken waren, omdat de schrijver over zichzelf vertelde en dan ga je geen stukken weglaten.Stijl en taal:Er was geen moeilijk taalgebruik in het verhaal. Er is geschreven in normaal ABN, dus voor alle partijen was het duidelijk.B. Leeservaring beschrijvenVerband beschrijven tussen het effect van de tekst op jou als lezer en de kenmerken van de tekst.Onderwerp:Het grootste gedeelte van het verhaal ging over Ralu. Het onderwerp was op haar gericht. Het ging namelijk over het helpen van de medemens, wat de familie van Kooten deed.Gebeurtenissen:Veel spectaculaire gebeurtenissen waren er niet. Het was eigenlijk een verhaal over het leven van Kees van Kooten, tijdens het bezoek van Barbara in Roemenië en het bezoek van Ralu aan Nederland.Personages:Aan de personages kan je goed merken hoe hun karakter was. Vooral Kees was duidelijk, hij was erg vrij met zijn emoties..Bouw:Alle verhalen lopen mooi in chronologische volgorde, hierbij weer het voordeel dat Kees zijn leven beschrijft en daar laat je niet makkelijk stukken uit weg.Taalgebruik:Er is geen moeilijk taalgebruik gebruikt, de zinnen en woorden waren allen erg duidelijk en voor iedereen te begrijpen.C. Secundaire literatuur raadplegenIk heb een aantal websites bezocht om recensies te vinden. Maar op geen enkele website, stond iets nuttigs. De websites die ik heb bezocht zijn:

- www.algemeendagblad.nl

- www.telegraaf.nl

- www.haagschecourant.nl

- www.schrijversnet.nl

- www.internetcollege.nlEvaluatie opdrachtEindoordeel geven over:Boek:Ik vond het niet zo’n leuk boek. Het was niet spannend, aangezien er niets bijzonders gebeurde. Het boek is ook bestwel onduidelijk. De ikpersoon heeft het namelijk bij Barbara en Ralu over zijn vrouw. Maar Barbara is zijn echte vrouw. Waarom noemt hij Ralu dan ook zijn vrouw.

Op sommige punten was het boek ook erg langdradig en dan ging het best wel vervelen. Het was dat ik het boek voor mijn literatuurlijst moest lezen, anders had ik het niet uitgelezen. Aangezien het niet spannend was, had ik snel de neiging het boek weg te leggen en dan een andere keer verder te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen