U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Niemand Houdt Mij Tegen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1399 en is laatst upgedate op 15/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 972 woorden.

AUTEUR: Evert Hartman.

TITEL: Niemand houdt mij tegen.II. DE SAMENVATTING...Niemand houdt mij tegen.

Een avontuur in de 22ste eeuw.Het boek begint met een kaart van een volgelopen Nederland met daarop de “belangrijke autotunnelverbindingen in 2136”

Het verhaal begint op pagina 5 met...Het had niet geholpen.

Verhoging van dijken, versterking van waterkeringen, wanhopige pogingen van Rijkswaterstaat om de duinen te redden, het was allemaal voor niets geweest. Heel nederland was ondergelopen en heel Amsterdam was weggevaagd maar een groep mensen was weer begonnen met de werderopbouw op vijf kilometer ten zuidoosten van Staphorst.In dit nieuwe Amsterdam woont een jongen met de naam: Richard en een jongen (hij is de kloon) Wesley. Ze komen elkaar toevallig tegen. Als Richard even later in het winkelcentrum is worden er twee meisjes opgepakt. De meisjes roepen iets tegen Richard wat hem de hele tijd bezig houdt. Hij besluit om naar het politie bureau te gaan om te vragen of zij misschien informatie hebben over de meisjes. Op het politiebureau vertellen ze hem dat de meisjes zijn doorgestuurt naar Eindhoven waar ze uiteindelijk worden overgezet terug naar België. Richard baalt hiervan maar legt zich erbij neer.

Net toen Richard lag te slapen komen zijn ouders zijn kamer binnen en vertellen hem dat de politie voor de deur staat. Die vertellen hem dat de meisjes in Eindhoven zijn ontsnapt en of hij er meer van weet. Dit omdat ze het verdacht vonden dat Richard naar ze had gevraagd op het politiebureau. Hij legt alles uit en de politie vertrekt.

Nu is Richard zo nieuwsgierig en hij besluit op onderzoek uit te gaan. Als hij Wesley de volgende dag weer tegen komt vertelt hij zijn verhaal en ze besluiten om samen te gaan zoeken.

Op hun tocht komen ze een meisje tegen die Rasja heet. Ze komt uit een dorpje dat de Galgeberg heet. Daar wonen mensen die kortlevers worden genoemd (de naam zegt het al). Maar zij bezorgt hun veel problemen. Toch krijgen ze een beetje medelijden met haar en ze nemen haar toch maar mee. Samen zoeken naar de twee Belgische meisjes. En die vinden ze uiteindelijk ook. Alleen is de terug reis moeilijker dan ze gehoopt hadden want de agenten die midden in de nacht bij Richard thuis kwamen, de broers van Rasja, en de twee mannen uit Lierop zaten hun achterna. Om ze af te schudden reden ze dus eerst richting Rotterdam waarna ze met de boot terug naar Amsterdam zouden gaan. Maar ook dat mislukt totaal want als de boot strand, verdrinkt Wesley bijna en om naar een dorpje te komen moeten ze nog heel lang lopen en dan verdwalen ze ook nog.

De mannen uit Lierop zijn ze dan al kwijt maar de broers van Rasja hebben het nog niet opgegeven. Zij hebben nu gelukkig ook pech want zij krijgen Rasja niet te pakken. Uiteindelijk aangekomen in Amsterdam worden ze opgewacht door de politieagenten die hun ook al achterna zaten. Richard en Wesley proberen alles maar ze krijgen toch niet wat ze willen. Want het meisje dat Richard zo leuk vond moet toch terug naar België. Rasja en het andere Belgische meisje mogen blijven.

III VERHAALANALYSE...3.1 De titelDe titel is: Niemand houdt mij tegen. Hiermee word bedoeld dat de hoofdpersoon (Richard) de meisjes kost wat kost zal vinden. De titel past dus erg goed bij het verhaal maar het verklapt niks. Soms heb je namelijk van die titels die meteen het hele boek verklappen.3.2 GenreJe kunt het boek indelen naar tijd en onderwerp.

Het is qua tijd een toekomstverhaal en voor het onderwerp zou ik voor een detective verhaal kiezen. Je volgt namelijk Richard en Wesley op hun tocht op zoek naar de meisjes en je komt steeds meer te weten over deze meisjes.3.3 ProbleemDe volgende vragen moest ik mezelf stellen:

Wat is het probleem van de hoofdpersoon?

Hoe is het probleem ontstaan?

Hoe wordt het opgelost?3.3.1 Wat is het probleem van de hoofdpersoon?Richard wil de Vlaamse meisjes vinden, maar hij komt niet aan de informatie die hij nodig heeft. Niemand wil wat zeggen omdat ze illegaal zijn.3.3.2 Hoe is het probleem ontstaan?Hij zag de meisjes in een winkelcentrum. Hier volgt een stukje uit het boek:Het donkere meisje zei tegen de agenten: "jullie hebben ons adres, jullie kunnen ons weer loslaten." De man die haar vasthield grijnsde.

"Wij hebben een hele andere opdracht. Meekomen!"

Terwijl ze vergeefs probeerde zich los te rukken keerde ze zich met vlammende ogen om naar omstanders.

"Waarom doen jullie niets? Durven jullie niet of willen jullie niet?"Die laatste zin bleef steeds in het hoofd van Richard hangen totdat hij hoort dat de meisjes zijn ontsnapt. Nu wil hij er echt alles van weten en gaat op zoek naar de meisjes.3.3.3 Hoe wordt het probleem opgelost?Hij gaat op onderzoek uit samen met zijn vriend Wesley en komt erachter dat de meisjes bij een paar mannen in Lierop zitten die voor persoonskaarten konden zorgen. Die hebben alleen andere plannen, en daarom bevrijden ze de meisjes.IV Eigen mening...Ik vind het boek heel erg goed. Ik ben geen echte lezer, maar dit boek vind ik echt goed! Ik denk dat ik lezen leuker ben gaan vinden want ik houd er wel van als een boek in de toekomst is geschreven. Die nieuwe uitvindingen zijn best tof. Ik vind alleen het einde irritant want het meisje waar hij het eigenlijk allemaal voor deed moest terug. Ook waren de personage’s goed verzonnen en ze hadden allemaal iets speciaals. Rasja vond ik het leukst want die zorgde voor veel problemen terwijl ze dat zo niet bedoelde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen