U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - Handicap.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/1460384/ en is laatst upgedate op 07/04/2002.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1823 woorden.


Onderdeel A: De Roman analyse
Het Genre


Handicap van Rene Appel is een psychologische thriller.
De Samenvatting


De geschiedenisleraar Herman van Zelm is getrouwd met de invalide ex-leerlinge Stefanie. Tijdens de herfstvakantie in Tunesië krijgt Herman steeds meer hekel aan Stefanies levensvreugde en harde lach waarmee ze haar invaliditeit onderdrukt. Op een avond na de zoveelste ruzie tussen hen, duwt Herman Stefanie het zwembad in waarna ze verdrinkt. Terug in Nederland zijn er een aantal mensen die niet in Hermans onschuld geloven. Al snel komt een onderzoeker bij Herman thuis die eerst alles wil natrekken voordat de verzekering het geld uitkeert. Ook de zus van Stefanie, Daniëlle, gelooft niet in Hermans onschuld en gaat Herman uithoren en strooit overal roddels over de onschuld van Herman. Als Daniëlle op een dag inbreekt bij Herman en het dagboek van Stefanie steelt, is Daniëlle overtuigd dat Herman schuldig is. Want Stefanie schreef dat zij geen liefde meer van Herman voor haar voelde en haar wilde dumpen. Ook als Herman van de onderzoeksman Van Schoten van de verzekering hoort dat er nog een mogelijke getuige is in Tunesië, reist Herman stiekem af naar Tunesië om die getuige te vinden. Als hij dan de getuige vind en er achterkomt dat hij tegen hem kan getuigen, maakt Herman hem koud als de getuige, Fouhrat genaamd, de Duitse Anita wil verkrachten. Samen begraven ze hem in het zand van het strand. Niet lang nadat hij terug is in Nederland weet de verzekering dat Herman toch naar Tunesië is gegaan. Toevallig is in dezelfde tijd dat Herman in Tunesië was, de getuige vermoord was. Het lijk van Fouhrat werd gevonden toen de zee het zand van het strand wegsleepte. Herman raakt nog meer over zijn toeren als hij naar bed gaat met de aantrekkelijke vrouw Sandra, de vrouw van een van zijn collegia op school. Even later weet die Evert ervan af en weet Sandra terug te winnen. Vervolgens slaat Herman op Evert in tijdens de lessen, wat de verdenkingen alleen maar doen toenemen. Uiteindelijk verraadt Herman zichzelf door Daniëlle tot zwijgen te kopen met een cheque van f65000,-. Als Van Schoten later echter terugkomt met de fotokopie van de cheque weet Herman dat hij erbij is. Op de vragen van Van Schoten over de bevestiging van beide moorden antwoordt hij met 'ja'. Omdat Herman dan toch niets meer te verliezen heeft, gaat hij Van Schoten vermoorden met een lege wijnfles.
De Personen


Herman van Zelm:


De hoofdpersoon in dit verhaal. Hij is vreselijk uitgekeken op het huwelijk met Stefanie dat een jaar geleden begon. Wil Stefanie zo snel mogelijk kwijt maar durft niet te scheiden. Door al de personen die Herman schuldig vinden en hem dan willen laten bekennen, bezwijkt Herman langzaam onder de druk. Herman heeft een hekel aan heel veel mensen, zoals Stefanie, Daniëlle, veel collega's en andere mensen die zijn leven willen binnensluipen.


Stefanie Andriessen:


Ze is de vrouw van Herman maar weet al na 1 jaar huwelijk dat hij niets meer voor haar voelt. Weet daarom dat hij haar kwijt wil maar niet door middel van scheiding. Ze houdt haar hele huwelijk bij in een dagboek. Sinds ze voor kort invalide is en in een rolstoel zit, wil ze de wereld steeds bewijzen dat haar invaliditeit niets voorstelt. Is daarom hyperactief en wil allerlei dingen doen. Ze houdt nog steeds van Herman en wil hem dus niet kwijt.


Daniëlle Andriessen:


Zij is de zus van Stefanie. Ze is eigenlijk de verzorgster van Stefanie en heeft opmerkelijk genoeg meer contact met Stefanie dan Stefanie met Herman. Is er zeker van dat het niet goed gaat tussen Stefanie en Herman en valt Herman steeds aan met de verwijten dat Herman haar zus diep ongelukkig maakt.


Van Schoten:


Hij is de onderzoeker van de verzekering die uitzoekt of Herman echt onschuldig is voordat het verzekeringsgeld wordt overgedragen aan Herman. Gaat hierbij zeer zorgvuldig te werk en zet contacten op met alle relaties die Herman heeft zonder dat Herman het zelf weet. Hij weet het dan ook meteen als Herman iets heeft losgelaten.
Het Perspectief


Het perspectief dat in Handicap wordt gebruikt is de personale verteller. Het standpunt van waaruit je het verhaal volgt, hangt steeds rond Herman. Daarom is Herman de Hij-verteller.


De Structuur van de roman


Het eerste deel van het verhaal speelt zich af in Tunesië, waar het perspectief heel dicht bij Herman ligt en alles voelt wat Herman voelt. Vanaf hoofdstuk 2 verandert dit en komt het perspectief wat verder van Herman af te liggen. Dit blijft zo tot aan het einde van het boek. Elk hoofdstuk duurt ongeveer een of 2 dagen en in die hoofdstukken word per alinea een gebeurtenis beschreven.
Themathiek


Er zijn meerdere thema's, maar deze is de belangrijkste:


- Invalide mensen zijn geen wegwerpartikelen, zij zijn ook mensen en zijn niet anders dan andere mensen. En dit is nog een ander thema:


- Mensen die niet gelukkig zijn, kunnen een moord begaan om het beter te krijgen Dit zijn dus de bedoelingen van de schrijver met dit boek.
De Motieven


De motieven van Herman om de moord op Stefanie te begaan, zijn:


- Herman zou heel wat verzekeringsgeld ontvangen als Stefanie overlijdt.


- Herman was helemaal uitgekeken op Stefanie en het huwelijk, maar durfde niet te scheiden.
Realiteit


Dit verhaal kan best echt gebeurd zijn, want alle dingen die in het verhaal gebeuren, gebeuren ooit wel eens, maar dan niet zo opeenvolgend. In dit boek zijn al die dingen realistisch aan elkaar gekoppeld.


Onderdeel B: De secundaire informatie
De gegevens over de auteur


René Appel is jarenlang thrillerrecensent geweest bij het NRC Handelsblad geweest. Voordat hij aan boeken begon, heeft hij ook nog verhalen geschreven voor in Propria Cures, Hollands Maandblad, Maatstaf, Avenue en Thrillers & Detectives. Handicap is zijn eerste thriller op groot formaat. Daarna heeft hij in 1989 het boek Spijt geschreven dat ook goed bij de jeugd valt.
De plaats van de roman in de Literatuur


Handicap is een boek uit de Moderne Literatuur na 1970. René Appel is met Handicap wel bekend geworden in de Literatuur en heeft ook een goede waardering gekregen van recensenten die Handicap gerecenseerd hebben. René Appel wordt door een aantal recensenten vergeleken met de beste thrillerauteur die er is, Patricia Highsmith. Dit geeft al een postieve indruk over het boek Handicap.


De verwerking van de recensies
Titel: In het spoor van Patricia Highsmith.


Ondertitel: Thriller René Appel heeft kwaliteiten van psychologische roman


Recensent: J.A.Dautzenberg.


Uit: De Volkskrant, 22-05-1987
Welke informatie is van belang?


Er staat wel veel wat informatie in de recensie over het boek en de schrijver. Zo staat er dat deze manier van het schrijven van een roman door wel meer schrijvers in het verleden is gebruikt, maar nog nooit zo goed. Over de schrijver staat dat hij vroeger thrillerrecensent is geweest bij het NRC Handelsblad. Over het boek zelf staat een korte samenvatting over wat er is gebeurd in het verhaal. Hij is dus heel informatief. Er zit uiteraard ook in persuasief deel in, maar dat wordt zo behandeld.


Hoe wordt de roman beoordeeld?


De recensent beoordeelt het verhaal zeer positief, want hij vond het een uitstekend geschreven boek, dat zeer realistisch overkomt. Ook vergeleek hij het boek met andere goede boeken: "Er zijn dit jaar nog twee boeken verschenen die in die wereld spelen; Ereprijs van Jan Siebelink en Het rookoffer van Tessa de Loo, maar René Appels boek is veel beter dan dat van De Loo en zeker zo goed als dat van Siebelink." Hieruit blijkt dus dat de recensent het een goed tot zeer goed boek vindt.
Wat is voor jouw de waarde van de recensie?


De waarde van deze recensie voor mijn boekverslag is groot, want hij is geheel gewijd aan het verhaal, de schrijver en de achtergrond van het boek.
Verwerking van de tweede recensie


Titel: 'Handicap' van René Appel is vooral een literaire thriller


Recensent: Anton Brand


Uit: Nieuwsblad van het Noorden, 05-06-87


Welke informatie is van belang


In deze recensie is heel veel aandacht besteed aan de opzet van het boek en niet zoveel aan de schrijver en het verhaal van het boek. Deze informatie is dus alleen echt van belang als je zelf boeken wil schrijven en de opbouw van verhalen goed wil kennen. Dit is niet echt van belang bij middelbare scholieren die een boekverslag willen schrijven. De informatie over de schrijver en het verhaal zelf is wel bruikbaar, maar daar is niet zoveel van.


Hoe wordt de roman beoordeeld


De recensent beoordeeld het boek positief, omdat hij René Appel vergelijkt met de goede auteur Thomas Hardy en de recensent vind dat de schrijver het verhaal 'vakkundig' ontrafeld en de spanning er tot het laatste moment weet in te houden: "De knoop wordt door Appel vakkundig ontrafeld en hij weet de spanning er tot de allerlaatste scène in te houden." De recensent vindt ook dat alle scènes apart goed zijn uitgewerkt: "Een paar neven-intriges, vooral omtrent de school, zijn even fraai als functioneel."
Wat is voor jouw de waarde van deze recensie


Deze recensie is voor mij niet zo bruikbaar, omdat er heel veel gepraat wordt over de ontwikkeling van het boek en de aspecten van het boek en niet zo veel over het verhaal, de schrijver en de kwaliteiten van het boek. Toch heb ik hem wel soms gebruikt in het boekverslag.
Onderdeel C: De Persoonlijke Verwerking


Een persoonlijke beschouwing over de roman.
Met welke gedachten begon je met het lezen van deze roman?


Eerst zag ik nogal tegen het lezen van Handicap op, maar doordat er een uiterste leesdatum is vastgesteld begon ik toch aardig snel met lezen. Mijn eerdere gevoelens voor het boek sloeg meteen bij het eerste hoofdstuk om.
Wat is na het lezen van de roman en de verwerking van de secundaire informatie je mening over de roman?


Na het lezen van het boek was ik verwonderd over de complexiteit van het boek. Ik vind het dat ook een heel mooi boek met veel onverwachte wendingen en goed uitgewerkte scènes. Na de verwerking van de secundaire informatie wist ik ook nog hoe vakkundig het hele verhaal in elkaar is gezet wat alleen nog maar meer respect teweegbracht.
Wat vind je positief en wat minder geslaagd en waarom?


Het hele boek vind ik geslaagd en dus positief. De scènes zijn goed uitgewerkt, niet te lang en niet te kort en houden de spanning hoog. Ook het plot is goed bedacht en perfect ontrafeld door de schrijver. Je ziet de hoofdpersoon langzaam maar zeker met de juiste hoge spanning onder de druk bezwijken en psychotisch worden. Ook de manier waarop dat gebeurt is duidelijk goed uitgewerkt en verhoogd de spanning aanzienlijk.
Zijn er redenen om meer werken van deze auteur te lezen?


Ik wil wel meer werken van deze auteur lezen omdat de verhalen goed in elkaar steken en voor veel verrassingen zorgen. Ook vind ik dat de spanning soms onbeschrijfelijk hoog oploopt en dat vind ik mooi. Ook het genre 'psychologische thrillers' boeit me wel.
Kun je deze roman aanraden?


Ik wil deze roman aan iedereen aanraden, omdat het verhaal uitstekend in elkaar zit, het plot goed uitgedacht is en het vlot te lezen is.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen