U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Simone Van Der Vlugt - Bloedgeld.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=213 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2171 woorden.

Samenvatting
SAMENVATTING VAN DE INHOUD

Reinout is een jongen die in het rasphuis zit. Het rasphuis is voor jongeren die een misdrijf hebben gepleegd. Op een dag word hij geroepen door de regent, bestuurder van een stad in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën, de regent heeft een aanbod voor Reinout. Hij mag mee op reis naar Indië. Het is wel een rotwerk maar niet veel mensen krijgen de kans om mee te mogen met een V.O.C., Verenigde Oost-Indische Compagnie, schip. Hij besluit toch mee te gaan want hij houd het niet langer meer uit in het rasphuis.

Als ze op het schip aan komen krijgen ze de regels van het schip te horen. Het is een groot schip en al snel leert hij een paar vrienden kennen. Dat zijn Jacob, Wijnant, Lange Lijs, boontje en ouwe Sam. Reinout is erg sterk. Hij heeft al snel ruzie. Hij geeft de man een kopstoot. Maar een maat zegt dat hij beter geen ruzie kan maken. Een paar dagen later als de wind goed is varen ze uit. Er zijn in totaal drie schepen. Reinout zit op de Hollandia. Ze moeten een grote vracht afleveren op Java. Ze varen via de kanarische eilanden, de Kaapverdische eilanden, Kaap de Hoop, Kaap de goede Hoop en Madagaskar. Maar de kapitein houdt nergens rekening mee. Het eten raakt op en de maden zitten in het eten dat er nog is. De helft van de bemanning lijdt aan scheurbuik. Maar de kapitein is te eigenwijs en gaat niet naar Kaap de Hoop om te verversen maar hij gaat in een keer naar Kaap de Goede Hoop. Er vallen steeds meer doden. En de omstandigheden worden steeds slechter. Op een dag krijgt Reinout ook scheurbuik. Maar als ze de Kaap bereiken en vers voedsel krijgen worden de gewonden snel beter.

In Amsterdam is een meisje dat Lutske heet. Zij heeft het erg moeilijk met haar familie. Haar moeder en haar tante zijn ziek. Zij leeft alleen nog maar van de straat. Zij heeft een vriendin waar ze gelukkig altijd terecht kan. Zij heet Rode Barbara. Rode Barbara heeft een hoeren bedrijf. Lutske moet thuis de kost verdienen. Zij doet dat door op de markt te helpen met spullen sjouwen. Maar het geld dat ze daar mee verdiend is te weinig voor haar moeder en haar zelf. Rode Barbara geeft haar advies om naar Malle Kees te gaan. Dat doet ze en van Malle Kees leert haar zakkenrollen. Ze spreken af dat helft voor malle Kees is en de helft voor haar zelf is. Ze gaat elke dag naar Rode Barbara en op een dag vraagt Rode Barbara of ze ook bij haar wil werken. Na een paar dagen te twijfelen doet ze het toch maar. Ze krijgt vijftien gulden per keer en daarvan mag ze tien gulden zelf houden. De andere vijf gulden zijn voor Rode Barbara. Als ze een paar dagen later schoenen gaat kopen bij Moffe Kees past ze de schoenen aan en zet het op een lopen. Moffe Kees roept hard houdt de dief en er komen politie agenten aangelopen en vangen Lutske op. Ze wordt naar het spinhuis gestuurd, (hetzelfde als het rasphuis alleen dan voor meisjes en daar moeten ze spinnen), in het spinhuis krijgt ze te horen dat haar tante en haar moeder overleden zijn.

Reinout en zijn vrienden hebben besluiten om aan muiterij te doen. Muiterij is in opstand tegen de kapitein. Ze proberen een groepje te maken en krijgen dan ook een groep van ongeveer dertig man. Als ze op een nacht wakker worden is het hevig aan het stormen en gaat het schip erg kapot en bijna heel de bemanning slaat over boord. Ook kapitein Ruygveen is dood. Reinout neemt snel de macht en beslist naar het piraten eiland Madagaskar te gaan. Verder kunnen ze niet komen want het schip is kapot. Als ze daar zonder problemen aankomen besluiten ze van hij koopvaardijschip de Hollandia een nieuw fregat te maken. Het fregat krijgt de naam De Draek. Ze besluiten om de vrije vaart op te gaan en dus piraten te worden. Als ze weer uitvaren en midden op zee zitten zien ze al snel een koopvaardijschip van de V.O.C. ze besluiten het schip te enteren. Ze hebben afgesproken om geen doden te laten vallen. De bemanning wordt onder druk gezet en de buit wordt binnen gehaald. Ze verlaten het schip en verdelen de buit eerlijk. Ze houden zich niet echt aan de afspraak dat ze een goeie buit zouden nemen, maar ze gaan door. Na een aantal overwinningen krijgen ze een mooi koopvaardijschip in zicht.

Op het koopvaardijschip, de Eenhoorn, is iedereen erg bang. Er zitten ook twee broers bij. David en Thijs. Het schip wordt geënterd en meegenomen naar een eiland. Op het eiland wordt de bemanning de keus gesteld, of ze doen mee aan de piraterij of ze mogen in bootjes vertrekken. David en Thijs sluiten zich ook aan bij de piraten alhoewel ze wel erg bang zijn. Vanaf dat moment gaan ze met twee schepen andere schepen overvallen. Als ze aan land zijn gebeurt er iets ergs. David en Thijs gaan een kroeg in en ze worden overvallen door een paar lui. David wordt getroffen door een mes en gaat op het schip dood doordat hij te veel bloed heeft verloren. Ze varen weer uit en alles gaat goed met de bemanning van de Draek totdat ze een grote ontdekking doen, ze komen er achter dat Thijs geen jongen is maar een meisje, het is Lutske.

De mannen zeggen dat ze de buit, Lutske, eerlijk zouden verdelen maar Reinout neemt het op voor Lutske. Hij beschermt haar maar dat nemen de mannen hem niet in dank af en sommige komen dan ook in opstand. Op een dag komt er een in opstand en zegt Reinout dat ze zullen vechten om de macht. Het duurt een paar uur voordat het gevecht afgelopen is maar Reinout wint. Dan komt niemand meer in opstand. s'Nachts heeft Reinout zijn wapens in aanslag als hij slaapt. Maar ondanks dat krijgt hij een mes op zijn keel. Hij heeft mazzel dat Wijnant, zijn beste vriend, daar achter komt. Hij heeft een pistool en schiet de aanvaller van Reinout dood. Maar als ze dan weer aan wal komen haken Wijnant en Lutske af en zegt Reinout dat hij nog een goede slag wil net als wat hij eerst zij. Maar Reinout van Veghel wordt over de hele wereld gezocht en beschuldigd van moord en piraterij. De oorlogsvloot van Michiel de Ruyter zit constant achter hem aan. Hij weet nog steeds te ontsnappen. Dan besluit Reinout een streek te maken. Het ene schip, de Eenhoorn, leggen ze ergens bij een kust neer en het andere schip, De Draek, leggen ze leeg en verlaten in een baai. De bemanning trekt het oerwoud in met de buit. Ze lopen lange tijd door het oerwoud. Dagen later bereiken ze de kust en zien ze de Eenhoorn liggen. Iedereen is blij maar als ze weer uitvaren komt de oorlogsvloot van Michiel de Ruyter weer achter hen aan. Reinout van Veghel geeft zich meteen over omdat hij niet tegen de oorlogsvloot op kan en wordt gearresteerd en naar Amsterdam gebracht.

Lutske, die samen met Wijnant een winkel in Amsterdam heeft, weet dat Reinout vast zit en probeert hem op te zoeken maar dat mag niet van de wachters. Reinout wordt veroordeeld voor moord, muiterij en piraterij. In heel het land verschijnen boeken van Reinout van Veghel. Het volk staat wel achter hem omdat hij de buit eerlijk verdeelde onder de bemanning. Lutske probeert van alles om Reinout vrij te krijgen. Ze gaat zelfs met de burgermeester praten maar die helpt haar niet. Reinout zal komen te hangen. Dat komt een beul uit een andere provincie doen. De terechtstelling wordt verzet van 's Middags in de stad naar 's morgens buiten de stad op het galgenveld. Dit doen ze omdat het volk achter Reinout van Veghel staat en in opstand kan komen. Maar als hij aan de galg komt te hangen krijgt hij nog net genoeg lucht om niet te stikken. De burgemeester en de andere belangrijke mensen die bij de terechtstelling waren verlaten het galgenveld. Als iedereen weg is komen twee mensen uit de struiken gelopen. Het zijn Lutske en Wijnant. Ze bevrijden Reinout snel. Ze vertellen aan Reinout dat ze de beul omgekocht hebben. Zo komt alles toch nog goed.TIJD & RUIMTE

Het verhaal speelt zich af tussen 1653 en 1658. Dat is dus vijf jaar. Het gebeurde allemaal in Amsterdam, Algiers, Madagaskar en nog wat kleine landjes.PERSONAGES

Reinout: Reinout is de hoofdpersoon in het verhaal. Hij is een sterke jongen. Hij geeft veel om rechtvaardigheid.

Wijnant: Wijnant is Reinouts beste vriend. Hij helpt Reinout vaak als hij in problemen zit.

Lutske: Lutske is een arm meisje en leeft op de straat totdat ze aanmonstert als jongen, Thijs, bij de V.O.C.

Kapitein Ruygveen: Ruygveen is een harde man die alleen maar aan zichzelf denkt.

Verhouding tussen de personen:

Reinout, Wijnant en Lutske zijn goede vrienden. Ze helpen elkaar veel. Als ze er achter komen dat Thijs geen jongen is veranderd de band wel maar niet zo veel.BOEKBESCHRIJVING & TITEL

De titel van het boek is Bloedgeld. Het boek werd in 1996 geschreven door Simone van der Vlucht. Het werd in 1999 genomineerd door de jonge jury. Het boek is uitgegeven door Uitgeverij Lemniscaat. Het is een Zeeroversboek. Het boek heeft 228 bladzijdes.

Op de omslag van het boek zie je dat de maten van Reinout zitten te wachten om een schip van de v.o.c. te enteren. Op dit moment zijn ze dus al zeerover.

Ik zou het boek wel hebben gekozen als ik naar de omslag kijk. Het ziet er heel spannend uit want je ziet iemand met een grote enterhaak en het schip dat ze gaan enteren vuurt net een kanonskogel af.

De titel van het boek is dus BLOEDGELD. Als ik puur naar de titel had gekeken zou ik het boek ook nemen omdat bloedgeld toch wel een beetje ruig is. En ik hou van ruige boeken waar veel geknokt wordt.EIGEN MENING

Het is een erg spannend boek vanaf het begin tot het eind. Sommige stukken zijn wel begrijpelijk. Het is een verrassend boek en ook voor mijn leeftijd. Maar vooral heel erg spannend. Het zet je ook wel aan het denken want je denkt van zou het echt zo zijn geweest in die tijd. Het zou een echt gebeurd verhaal kunnen zijn. Maar als je de eerste bladzijde gelezen hebt wil je meteen de andere bladzijden lezen.

Een bijzondere situatie uit het boek is dat Reinout de macht over het schip neemt. Hij zegt dat wanneer kapitein Ruygveen dood is. Een maat is het er niet mee eens en komt in opstand. Hij zegt: "Schipper, jij, waar haal jij het gore lef vandaan…" maar dan zegt Reinout: "Luister eens maat zoals ik al zei moet er hier een de leiding hebben en aangezien jij daar niet in aanmerking komt, neem ik die taak op me heeft iemand daar soms problemen mee?" Dan zegt Willem: "Ja, daar heb ik zeker problemen mee, van het begin af aan stond die verwaande kop van je me al niet aan." "Dan stel ik voor om het meteen nu uit te vechten" zegt Reinout. Willem pakt een mes en gaat naar Reinout toe. Reinout pakt ook een mes en ze beginnen met vechten. Dan haalt Reinout uit en er ontstaat een bloederige streep op de wang van Willem. Reinout pakt een touw en doet dat om de benen van Willem en laat hem struikelen. Reinout springt boven op hem en zet het mes op zijn keel. "Nee" schreeuwt Willem. "Voortaan luister je naar mij, de volgende keer snij ik je keel door." Zegt Reinout. Iemand roept: "steek hem dood." Maar Reinout zegt: "er wordt hier niemand doodgestoken." Als Reinout zich omdraait staat Willem op en wil zijn mes werpen. Wijnant grijpt hem vast en gooit hem zonder pardon over boord. Ze proberen hem nog te redden omdat Reinout dat zij. Maar het is al te laat. Een haai grijpt hem en hij gaat onmiddellijk dood.

Dit vond ik een bijzondere situatie omdat je niet verwacht dat dit allemaal gebeurt. Ten eerste al dat ze erom vechten en ten tweede dat Wijnant hem overboord gooit en hem vervolgens ook nog probeert te redden. Deze situatie wordt ook heel mooi beschreven. Het was wel een erg spannend fragment. Ik heb best wel met Lutske meegeleefd omdat zij moest werken voor haar moeder. Zij ging tussen alle mannen in aanmonsteren op een V.O.C. schip.

Cijfer:

Ik geef dit boek een 10. Dit komt omdat het een erg ruig boek is waar ik wel van hou. Het is dus het beste boek dat ik gelezen heb. Dat komt ook wel een beetje doordat ik weinig boeken lees maar toch is het een heel mooi boek. Ik zou het boek je echt wel aanraden omdat er hele mooie fragmenten in zitten. Het boek is ook erg goed omdat de hoofdpersoon, Reinout, veel om rechtvaardigheid geeft.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen