Boekverslag :  - Zilver: Het Verlies Van De Onschuld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 928 woorden.

Titel: Zilver

Ondertitel: Het verlies van de onschuld

Uitgeverij: Meulenhoff Amsterdam

Vierde druk, juni 1989

(eerste druk, november 1988)Motto:

"de gedachte dat ergens een fout gemaakt is en dat er een land moet zijn waar ik thuishoor en waar ik kan vliegen"

PanusOpgedragen aan:

Tilly, schateilandSamenvatting:

Zilver is de naam van een jongen van 13 jaar en hij woont met de ouderwetse, stijve Juffrouw in een groot, licht huis buiten de stad. Hij kent zijn ouders niet. Deze jongen moet man worden, een stoere man met baard en al.

Zilver droomt dat hij vliegt over de straat, hij kan in de blousjes van meisjes kijken, ziet hun rode glimmende lippen en hun rode wangen. Vaak wordt hij nat bezweet wakker.

Op een dag wil hij zichzelf trekken totdat het witte vloeit, maar het lukt niet. Als hij het een tijd daarna nog een keer probeerd, in de huiskamer, voor het afrikaanse beeldje van een meisje, vloeit het wit op de satijne kussentjes.

Als Zilver een blauwtje loopt, kijkt hij ontevreden naar zijn spiegelbeeld. Hij vindt zichzelf een watje zonder baard. Om zijn baard sneller te laten groeien scheert hij zin kin, hij scheert zijn wenkbrauwen, okselharen, beginnende borstharen en schaamharen ook maar weg en smeert zich in met het zoete luchtje van de Juffrouw. Ondertussen staat zij op de badkamerdeur te bonken en als Zilver eindelijk de badkamer uit komt, schrikt zij zich een ongeluk. Ze haalt de dokter erbij en beslissen samen dat Zilver naar het jongens internaat Oudleede moet, de Juffrouw had er al eerder mee gedreigd toen Zilver geld van haar had gejat.

Op het internaat raakt Zilver bevriend met twee oudere jongens die elkaars aardsvijanden zijn en hij moet telkens tussen hun tweeen kiezen. Zilver zit ook bij de Toneel groep van Oudleede, op een avond mag Zilver na de repetities mee met de hoofdrolspelers naar het Italiaanse cafe. Hij zit naast de hoofdrolspeler Tom met de lange blonde krullen en Tom streelt Zilvers bovenbeen en kruipt langzaam omhoog, zijn piemel tintelt. Op dat moment komt de directeur van Oudleede hen vertellen dat ze naar bed moeten.

Dan komt het 'grote bivak', een soort survivaltocht waar alle jongens hun mannelijkheid moeten tonen. Zilver gaat niet mee, maar zijn vrienden wel, zij zitten bij elkaar in de groep. Als alle jongens vuil en stinkend maar vrolijk terug komen, hoort Zilver dat zijn vrienden naar huis zijn gegaan. Ze lagen met z'n twee├źn naakt in de tent.

In de zomervakantie is Zilver weer thuis en heeft een meisje ontmoet en met haar gezoend, maar toen had hij niet zo=n tintelend gevoel. Als het meisje het uitmaakt gaat hij naar de hoeren. Hij gaat bij een hoer naar binnen en doet het met haar. Dan vliegt hij door het raam, vliegt over de straat en hij landt. Hij weet het, hij valt op mannen.

Titelverklaring:

Het hele boek gaat over de jongen Zilver. Ik vind dat zilver een hele reine, onschuldige, mooie steen is. Zilver is ook onschuldig en rein tot dat hij op weg is naar het man zijn.

Het verlies van de onschuld: Zilver wil een stoere man zijn, hij is nieuwsgierig, laat zich lokken en verleiden en verliest zo zijn onschuldigheid van het jong ( zilver) zijn.Personen:

Zilver is een jongen van 13 jaar oud en is op weg naar het man zijn.

Zijn verzorgster@de Juffrouw@ verzorgt hem totdat hij volwassen is, en voedt hem op met ouderwetse, strakke regels.Sructuur:

Het boek Zilver is in drie delen verdeeld:

-Het huis

-Oudleede

-De stad

In het eerste deel AHet huis@ wordt beschreven hoe Zilver man wordt en zijn onschuld verliest.

In het tweede deel wordt het leven van Zilver op het jongens internaat beschreven.

In het derde deel 'De stad' wordt beschreven hoe Zilver er achter komt dat hij homofiel is.

Deze delen zijn ook weer onderverdeeld in ongetitelde hoofdstukken.

Dat wordt aangegeven door een symbooltje, dat iets weg heeft van een vrucht.Thema:

In dit boek wordt beschreven hoe een jongen opgroeit tot man. Ondertussen groeit zijn lichaam ook mee en zijn gevoelens ook. Op een gegeven moment laat de jongen zich meeslepen door zijn gevoelens en verliest zijn reinheid en onschuld. Hij verliest zijn zilver. ( zie titelverklaring)

Adriaan van Dis wil met dit boek zeggen, hoe rein en onschuldig kinderen zijn totdat ze in de pubertijd komen en hun reinheid verliezen. Dus volwassene zijn onrein.Achtergrondinformatie:

Adriaan van Dis, (geb. 1946)

Nederlands schrijver en televisiepresentator. Had jarenlang een televisieprogramma bij de VPRO, waarin hij gesprekken voerde met bekendheden uit het binnen- en buitenlandse culturele leven. Daarnaast redacteur van NRC Handelsblad. Debuteerde als schrijver in 1983 met 'Nathan Sid', dat meteen veel succes had. Ook zijn volgende boeken sloegen aan bij een breed publiek, o.a. 'Casablanca' (1986), 'Een barbaar in China' (1987), 'Zoen' (1987), 'Zilver, of het verlies van de onschuld' (1988), 'Het beloofde land' (1990; over Zuid-Afrika), 'In Afrika' (1991; over Mozambique) en 'Indische duinen' (1994; over zijn vader), dat werd bekroond met de Publieksprijs 1995.Waardeoordeel:

Ik vind Zilver een erg mooi boek, er is wel veel sex in beschreven maar dat hindert niet. Het is erg mooi hoe Adriaan van Dis beschrijft hoe Zilver wordt opgevoed door de Juffrouw, hoe nieuwsgierig hij is, dat hij zich laat lokken en verleiden en hoe hij uiteindelijk zijn onschuld verliest. Ik vind dat hij de naam van de jongen, Zilver, ook heel mooi heeft bedacht met die hele betekenis erachter, de naam verteld al heel veel over de jongen zelf.

Het was gewoon een heel mooi boek.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen