Boekverslag : Rutger Kopland - Een Lege Plek Om Te Blijven
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2614 woorden.

Titel: Een lege plek om te blijven

Auteur: Rutger Kopland



Stap 1: Kijk naar de titel (en, als die er zijn, het motto en de achterkanttekst). Wat roept de titel bij je op? Welke informatie leveren het motto en de achterkanttekst op? Kun je alle informatie met elkaar in verband brengen? Zegt die informatie al iets over het onderwerp van de bundel?

De titel “Een lege plek om te blijven’ roept bij mij iets op van eenzaamheid, het komt bij een beetje depressief over, het is namelijk zo dat iemand op een plek blijft waar voor de rest helemaal niemand is. De motto van dit boek is “Als je niet elke dag met een stok in je ziel roert, vries je dicht.” Er is ook een achterkanttekst, namelijk: XXVIII “Als ik even, nogmaals, de samenvatting mag geven, want anders komen we natuurlijk niet verder.” Ik kan die informatie niet bij elkaar in verband brengen, ik zou niet weten hoe ik dat in verband moet brengen met de titel. De informatie op de achterkant zegt niets over het onderwerp van de bundel. De motto in dit boek kan ik wel in verband brengen met het gedichtenbundel, namelijk dat als je iets doet je het beste in jezelf moet boven halen en dat tot uitdrukking brengen. Ik denk dat Rutger Kopland aan de hand van deze motto dit gedichtenbundel heeft gemaakt.



Stap 2: Ga na of de bundel uit delen of afdelingen bestaat. Als die titels hebben, kijk je wat die kunnen betekenen.

Dit bundel bestaat niet uit delen en ook niet uit afdelingen.



Stap 3: Lees de hele bundel tweemaal: eerst globaal, daarna aandachtig. Probeer de gedichten in verband te brengen met de titel (van de hele bundel of de afdeling) en de motto.

De titel van de gedichtenbundel is “een lege plek om te blijven” en de meeste gedichten in dit boek gaan over eenzaamheid, verlating en sterven. Ik kan de titel dus wel in verband brengen met de gedichten, “een lege plek” kan verwijzen naar de eenzaamheid,verlating en sterven. Ook gebruikt Rutger Kopland vaak paarden, katten, huizen, regen/mist, jaarseizoenen, gras en de verleden tijd in zijn gedichten.



Stap 4: Ga gedicht voor gedicht na wat het onderwerp is. Noteer die onderwerpen. Welke verbanden kun je tussen die onderwerpen leggen?

Alle gedichten in het boekje gaan over eenzaamheid/verlating, verlaten huizen, sterven, liefde. Drank en het platteland en dieren komen er ook bijna altijd in voor. Het verband tussen deze onderwerpen is dat alles eenzaam is en verlaten. Een verlaten huis, waar niemand is. Op het platteland is het vaak uitgestorven, er zijn alleen enkel wat dieren (zoals paarden enz.)Als je je eenzaam voelt ga je drank drinken enz.



Stap 5: Kies de drie mooiste gedichten uit en analyseer ze helemaal (gebruik het stappenschema A, op bladzijde 204). Stel zonodig je interpretatie over de gedichten en over het onderwerp van de hele bundel bij. Loop de hele bundel nog even door en kijk of die nieuwe interpretatie klopt met de andere gedichten.

De 3 mooiste gedichten staan op blz. 6, 15 en 25.



Gedicht 1 (blz. 6):

Titel: II



Over het weiland valt uit lampen licht als

dunne sneeuw. Wie in dit gras nog leeft zal



spoedig sterven van de drank. Ze kijkt vergeefs

naar sterren, boven en buiten het feest is niets



dan duisternis. Dat je weg zou gaan is alles

zegt ze, wat ik van je wist; ze veegt het gras



uit haar gezicht. En in dit licht zit zoveel

nacht nu, dat het gras oud wordt en grijs en



haar gezicht begint te slapen als een vreemde

door een koud vuur beschenen steen.



Stap 1: Lees het gedicht tweemaal: eerst globaal, daarna aandachtig. Liefst zachtjes hardop voor jezelf.



Stap 2: Stel vast welke woorden, regel of zin je het belangrijkst vindt en waarom. Doe een eerste poging om het onderwerp van het gedicht te omschrijven. Let daarbij op de titel, de eerste regel en de slotregel(s).

Ik vind de volgende regel het belangrijkst : “Wie in dit gras nog leeft zal spoedig sterven van de drank.” Ik vind dat deze zin heel erg duidelijk aangeeft hoe eenzaam en koud het daar moet zijn, dat je drank gaat drinken en daardoor sterft. Mijn eerste poging om het onderwerp van het gedicht te omschrijven is: Eenzaamheid, verlating en sterven.



Stap 3: Loop het gedicht regel voor regel na. Lees heel nauwkeurig, kijk zonodig telkens terug. Probeer alles wat er staat in verband te brengen met het onderwerp dat je voorlopig hebt gevonden. Stel tijdens het lezen zonodig je mening over het onderwerp bij.

Bij deze stap ga je nauwkeurig na:

¡Ì Wat de titel betekent;


De titel “II’ houdt in dat het, het 2e gedicht in deze gedichtenbundel is.

¡Ì Welke woorden je niet kent (opzoeken in woordenboek!);

Ik ken alle woorden uit dit gedicht.

¡Ì Welke woorden een andere of bijzondere betekenis hebben en waarom;

Geen een woord had een andere of bijzondere betekenis.

¡Ì Welke beeldspraak je tegenkomt en wat de bedoeling van die beelden kan zijn (zeg dit in je eigen woorden);

In de eerste strofe wordt “lampen licht’ met “dunne sneeuw’ met elkaar vergeleken. De bedoeling hiervan is dat er een vergelijking wordt gemaakt tussen een object en de natuur.

In de vierde strofe staat een tegenstelling: “en in dit licht zit zoveel nacht¡­’, hier moet je zelf invullen wat er mee wordt bedoeld. “Dat het gras oud wordt en grijs en haar gezicht begint te slapen” in een personificatie (Hier wordt iets dat niet leeft vergeleken met iets dat wel leeft) De vrouw in dit gedicht wordt vergeleken met het gras (een oud mens).

In de laatste strofe is de regel “haar gezicht begint te slapen als een vreemde door een koud vuur beschenen steen’ een vergelijking. Er zit ook een paradox (schijnbare tegenstelling) in deze tekst, namelijk: koud vuur.

¡Ì Hoe zit de zinsbouw in elkaar? Wat hoort bij wat?

De zinnen in dit gedicht lopen niet af, halverwege de zin gaat de zin door naar een nieuwe regel. De ene zin loopt dus zo’n beetje door in de andere zin.

¡Ì Bestaat het gedicht uit strofen? Welke verklaring kun je geven voor die strofe-indeling?

Ja, het gedicht bestaat uit strofen (alinea’s). Als je gebruik maakt van strofes dan wekt dat interesse op bij lezers, vooral als je halverwege de zin naar een nieuwe alinea gaat, want dan wil de lezer graag doorlezen.



Stap 4: Analyseer de verstechniek: kijk naar de versvorm en rijm. Welke effecten hebben die?

In dit gedicht is de versvorm zo dat de regel halverwege de zin wordt afgebroken en naar een andere alinea of zin gaat, dit houdt de lezer nieuwsgierig. Er zit geen rijm in dit gedicht.



Stap 5: Interpretatie. Vertel in je eigen woorden wat er volgens jou in het gedicht staat. Zorg ervoor dat je alle elementen van het gedicht in je interpretatie meeneemt.

Dit gedicht gaat volgens mij, over een vrouw die eenzaam en alleen is achter gelaten. Dat maak ik op uit de zin “Dat je weg zou gaan is alles zegt ze, wat ik van je wist”. Ze ligt in haar eentje in een weiland en drinkt haar eenzaamheid weg. In het gedicht wordt ze omschreven als een oude vrouw “dat het gras oud wordt en grijs en haar gezicht begint te slapen”. En als ze dan in slaap valt wordt haar gezicht beschreven als “een vreemde door een koud vuur beschenen steen”.



Stap 6: Mening. Geef je mening over het gedicht. Wat heeft het gedicht jou te zeggen? Wat voor gevoelens roept het bij jou op? Wat vind je van de manier waarop het onderwerp in het gedicht onder woorden is gebracht? Geef eventueel voorbeelden van bijzonder taalgebruik.

Ik vind dit een mooi gedicht omdat het heel duidelijk weergeeft hoe eenzaam en alleen deze vrouw is. Je moet het gedicht wel een paar keer rustig doorlezen voordat je door hebt waar het ongeveer overgaat. Ik vind het taalgebruik mooi, omdat de schrijver dingen als “koud vuur” en “over het weiland valt uit lampen licht als dunne sneeuw” gebruikt.



Gedicht 2 (blz. 25):

Titel: XXI



Op haar daken groeien gras en eeuwig leven,

er moeten gauw weer mensen komen wonen.



De balustrades worden door de wingerd

langzaam afgebroken, aan de kozijnen



vreten rozen, op de muren staat al kut

en I was here. Als je alleen nog wordt



bezocht door vreemdelingen en het in alle

kamers regent als het regent.



Stap 1: Lees het gedicht tweemaal: eerst globaal, daarna aandachtig. Liefst zachtjes hardop voor jezelf.



Stap 2: Stel vast welke woorden, regel of zin je het belangrijkst vindt en waarom. Doe een eerste poging om het onderwerp van het gedicht te omschrijven. Let daarbij op de titel, de eerste regel en de slotregel(s).

Ik vind de regel “er moeten gauw weer mensen komen wonen” een belangrijke zin omdat dat goed weergeeft dat het huis verlaten is en al heel erg oud. Dit is dus tevens ook mijn eerste poging om het onderwerp van het gedicht te omschrijven: verlaten en oud. Dat het oud is kun je zien aan de regel “op haar daken groeien gras en eeuwig leven.”



Stap 3: Loop het gedicht regel voor regel na. Lees heel nauwkeurig, kijk zonodig telkens terug. Probeer alles wat er staat in verband te brengen met het onderwerp dat je voorlopig hebt gevonden. Stel tijdens het lezen zonodig je mening over het onderwerp bij.

Bij deze stap ga je nauwkeurig na:

¡Ì Wat de titel betekent;


De titel “XXI’ houdt in dat het, het 21e gedicht in deze gedichtenbundel is.

¡Ì Welke woorden je niet kent (opzoeken in woordenboek!);

Balustrades = bijv. als afsluiting van een terras, balkon, brug of trap.

Wingerd = wijnstok, druivenboom

¡Ì Welke woorden een andere of bijzondere betekenis hebben en waarom;

Geen een woord had een andere of bijzondere betekenis.

¡Ì Welke beeldspraak je tegenkomt en wat de bedoeling van die beelden kan zijn (zeg dit in je eigen woorden)

Er is geen duidelijk voorbeeld van beeldspraak te vinden in dit gedicht.

¡Ì Hoe zit de zinsbouw in elkaar? Wat hoort bij wat?

De zinnen in dit gedicht lopen niet af, halverwege de zin gaat de zin door naar een nieuwe regel. Er zitten strofen in dit gedicht en per strofe zijn er 2 zinnen. De ene zin loopt dus zo’n beetje door in de andere zin. Ik heb uitgezocht dat als de regels door lopen, dat dit een enjambement is.

¡Ì Bestaat het gedicht uit strofen? Welke verklaring kun je geven voor die strofe-indeling?

Ja, er zitten strofen in dit gedicht en per strofe zijn er 2 zinnen. Doordat er meerdere strofes zijn houdt het de lezer nieuwsgierig en leest hij of zij door.



Stap 4: Analyseer de verstechniek: kijk naar de versvorm en rijm. Welke effecten hebben die?

In dit gedicht is de versvorm zo dat de regel halverwege de zin wordt afgebroken en naar een andere alinea of zin gaat, dit houdt de lezer nieuwsgierig. Er zit geen rijm in dit gedicht.



Stap 5: Interpretatie. Vertel in je eigen woorden wat er volgens jou in het gedicht staat. Zorg ervoor dat je alle elementen van het gedicht in je interpretatie meeneemt.

Het gedicht gaat over een oud en verlaten huis. Dit maak je op uit “Op haar daken groeien gras en eeuwig leven” en dit maak je ook op uit de graffiti die op de muren is gespoten zoals “kut en I was here”. Het huis wil weer bewoond worden want het voelt zich eenzaam, want er komen alleen vreemdelingen langs het huis.



Stap 6: Mening. Geef je mening over het gedicht. Wat heeft het gedicht jou te zeggen? Wat voor gevoelens roept het bij jou op? Wat vind je van de manier waarop het onderwerp in het gedicht onder woorden is gebracht? Geef eventueel voorbeelden van bijzonder taalgebruik.

Dit vind ik ook een mooi gedicht, want er wordt goed beschreven hoe het huis eruit ziet. Door het gedicht te lezen kan ik me wel inbeelden hoe het eruit ziet met het gras op de daken en de graffiti op de muren. Je kunt je goed voorstellen hoe zo’n oud en verlaten huis er uitziet.



Gedicht 3 (blz. 15):

Titel: XI



Hij is een echt paard, hij is echt

dood, de mensen hebben hem lief gehad.



Ze zullen hem vinden, ‘n oog

kijkend in de raggen en het stof,



het andere over beren, treinen en

konijnen naar de trap. Hij wacht.



Een nieuw kind en nieuwe wieltjes

Zal hij krijgen, hij zal meegaan



Met zijn tijd. Als de mensen

die hier wonen zijn gestorven.



Stap 1: Lees het gedicht tweemaal: eerst globaal, daarna aandachtig. Liefst zachtjes hardop voor jezelf.



Stap 2: Stel vast welke woorden, regel of zin je het belangrijkst vindt en waarom. Doe een eerste poging om het onderwerp van het gedicht te omschrijven. Let daarbij op de titel, de eerste regel en de slotregel(s).

Ik vond de regel “ze zullen hem vinden, ‘n oog kijkend in de raggen en het stof, het andere over beren, treinen en konijnen naar de trap” belangrijk omdat je zo kunt opmaken dat het paard dat hier beschreven wordt een speelgoed paard is. Mijn 1e poging om het onderwerp van dit gedicht te omschrijven is: eenzaamheid en verlating. Het speelgoedpaard ligt verlaten op zolder en iedereen is hem vergeten.



Stap 3: Loop het gedicht regel voor regel na. Lees heel nauwkeurig, kijk zonodig telkens terug. Probeer alles wat er staat in verband te brengen met het onderwerp dat je voorlopig hebt gevonden. Stel tijdens het lezen zonodig je mening over het onderwerp bij.

Bij deze stap ga je nauwkeurig na:

¡Ì Wat de titel betekent;


De titel “XI’ houdt in dat het, het 11e gedicht in deze gedichtenbundel is.

¡Ì Welke woorden je niet kent (opzoeken in woordenboek!);

Ik ken alle woorden in dit gedicht.

¡Ì Welke woorden een andere of bijzondere betekenis hebben en waarom;

Geen een woord had een andere of bijzondere betekenis.

¡Ì Welke beeldspraak je tegenkomt en wat de bedoeling van die beelden kan zijn (zeg dit in je eigen woorden)

Je komt beeldspraak tegen in de 3e strofe (alinea). Het gaat over speelgoed maar dit wordt uitgebreid verteld want er wordt over beren, treinen en konijnen wordt geschreven.

¡Ì Hoe zit de zinsbouw in elkaar? Wat hoort bij wat?

De zinnen in dit gedicht lopen niet af, halverwege de zin gaat de zin door naar een nieuwe regel. Er zitten strofen in dit gedicht en per strofe zijn er 2 zinnen. De ene zin loopt dus zo’n beetje door in de andere zin. Ik heb uitgezocht dat als de regels door lopen, dat dit een enjambement is.

¡Ì Bestaat het gedicht uit strofen? Welke verklaring kun je geven voor die strofe-indeling?

Ja, er zitten strofen in dit gedicht en per strofe zijn er 2 zinnen. Doordat er meerdere strofes zijn houdt het de lezer nieuwsgierig en leest hij of zij door.



Stap 4: Analyseer de verstechniek: kijk naar de versvorm en rijm. Welke effecten hebben die?

In dit gedicht is de versvorm zo dat de regel halverwege de zin wordt afgebroken en naar een andere alinea of zin gaat, dit houdt de lezer nieuwsgierig. Er zit geen rijm in dit gedicht.



Stap 5: Interpretatie. Vertel in je eigen woorden wat er volgens jou in het gedicht staat. Zorg ervoor dat je alle elementen van het gedicht in je interpretatie meeneemt.

Het gedicht gaat over een speelgoedpaard die op de zolder ligt en iedereen is hem vergeten.

Als mensen hem vinden zullen ze hem vinden “’n oog kijkend in de raggen en het stof, het andere over beren, treinen en konijnen naar de trap”. Het hobbelpaard wacht totdat hij weer gevonden wordt en dat er weer met hem gepraat wordt.



Stap 6: Mening. Geef je mening over het gedicht. Wat heeft het gedicht jou te zeggen? Wat voor gevoelens roept het bij jou op? Wat vind je van de manier waarop het onderwerp in het gedicht onder woorden is gebracht? Geef eventueel voorbeelden van bijzonder taalgebruik.

Ik vond het een apart gedicht, niet heel erg mooi, maar toch heeft het wel wat. Ik moest het eerst een paar keer goed doorlezen voordat ik doorhad waar het nou eigenlijk overging. Over een speelgoedpaard dus die alleen op zolder lag en wachtte totdat er met hem gespeeld werd.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen