U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Elma Griffioen-van Wuijckhuijse - Een Vlokje Mensenkind.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1339 en is laatst upgedate op 21/05/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2500 woorden.

EEN VLOKJE MENSENKIND.Het sneeuwt.

Inge ligt in bed en luistert naar alle geluiden van buiten.

Ze ligt te bedenken hoeveel ze van Thomas houdt.

Robbie ( hun jongste zoon) wordt wakker.

Robbie wil dat Thomas( zijn vader) zich snel aankleedt en mee naar buiten gaat omdat het heeft gesneeuwd en Robbie wil buiten spelen en doet dat met veel bombarie.

Als Robbie weg is zegt Inge tegen Thomas hoeveel hun 2 zoons eigenlijk van elkaar verschillen van karakter.

Robbie is veel drukker en terwijl Michiel juist zo rustig is.

Met dat ze dat zegt komt Michiel binnen en vraagt waar ze het over hadden en Inge zegt het.

Als Inge de krant zit te lezen hoort ze opeens Michiel zeggen: “ Ik zou wel een sneeuwvlokje willen zijn.”

Robbie vind het maar stom ben je koud en meer niet zegt hij.

Inge vindt het ook raar zo’n opmerking voor een jongen van acht jaar.

Thomas merkt dat er iets mis is met Inge en vraagt het Inge zegt dat het zomaar is maar Thomas kent haar te goed dat het niet zomaar is en dan zegt ze dat ze over Michiel in zit dat hij zo dromerig is enzo.

Thomas fiets van school naar huis en denkt hoe goed hij het heeft en hoe goed alles is totdat hij thuis komt..

Hij krijgt het rapport van Michiel te zien en wordt er heel verdrietig van en zegt dat hij even naar Michiel toegaat niet boos maar gewoon even naar hem toe.

Maar op de deur hangt een briefje met niet storen erop maar voor dat Thomas het in de gaten heeft hij al op de deur geklopt en Michiel zegt heb je het briefje niet gezien ja zegt Thomas ik heb toch geklopt?

Er wordt niets meer gezegd ze weten beiden niet wat ze moeten zeggen maar Thomas zegt Zaterdag zijn er schaats wedstrijden hé?

En dan zegt Michiel eindelijk wat Pap het spijt me….Ik…, Ik zal…, Ik heb…, en Michiel begint te huilen.

Als ze op ouderavond zijn gaat alles met Robbie goed en ze moeten naar de leraren van Michiel.

Met Michiel weten ze het niet of hij er met de pet naar gooit ofzo…?

Dan zegt de leraar zijn er problemen in uw gezin in uw huwelijk?

En dat valt niet in goede aarde bij Thomas en Thomas wordt heel kwaad op leraar Kranenburg.

Op een dag gaan Thomas en Michiel en Robbie samen schaatsen en zeggen tegen Inge dat ze straks maar moet komen kijken dat belooft ze dat ze dat zal doen..

Na een poosje ziet Thomas Michiel niet meer en Roept Michiel maar Michiel geeft geen antwoordt dus gaat Thomas kijken hij voelt zich niet gerust maar spreekt zichzelf moed in maar dan vindt hij Michiel als een klein hoopje verdriet en Michiel zegt ik was ineens zo moe.. Zo heel erg moe.

Thomas zegt tegen Robbie dat ze naar huis gaan en dat vind Robbie helemaal niet leuk en wil blijven en dan wordt Thomas weer boos en Robbie vind het maar niets aan dan vader zo snel boos is de laatste tijd maar hij gaat mee en op de terugweg komen ze Inge tegen …Gingen de wedstrijden niet door? Thomas legt met zijn ogen Inge het zwijgen toe.. dus Inge zwijgt.

Ze denken dat ze teveel hebben gedacht dat hij het wel zelf kon en Michiel dacht dat hij alles kon terwijl hij nog maar 8 jaar was..

Het is 3 uur ‘s nachts en Inge ligt na te denken dat ze teveel van Thomas af laat hangen en dat ze wil proberen zelf meer dingen op telossen en niet altijd Thomas er voor op te laten draaien.

Als Thomas ‘s nachts wat hoort denkt hij eerst dat het Robbie is maar het blijkt Michiel te zijn hij treft een hijgende en roepende Michiel aan en Thomas troost hem.

Als ze naar de dokter zijn geweest blijkt dat het een flinke angina is.

Een week thuis in bed blijven.

Ze zouden met kerst naar de zus van Thomas gaat Irene maar dat gaat dus niet door voor Michiel en Inge blijft bij hem terwijl Thomas en Robbie er wel heen gaan.

Dan belt Thomas op dat Michiel straks een verrassing krijgt en de groeten van iedereen daar.

De verrassing blijkt een hondje te zijn en Michiel is daar heel erg blij mee.

Als Inge terug rijd van boodschappen doen kijkt ze ineens naar een auto een rouwauto met een moeder en in die rouwauto ligt een klein blanke kistje en Inge wordt helemaal duizelig en als ze eenmaal thuis is en Thomas komt kan ze het niet aan Thomas vertellen.

Al ‘s avonds de ouders van Inge er zijn is Inge heel onrustig en zegt bijna niets tot dat ze opeens zegt er werd vanmiddag een kindje begraven en toen snapten ze allemaal wat er met Inge aan de hand was.

Toen was het nieuw jaar en ze wensten elkaar gelukkig nieuwjaar en het blanke kistje was sterk vervaagd.

Elke keer als Thomas aan zijn zoon Michiel denkt denkt hij aan iets onplezierigs en het loopt allemaal niet lekker ook bij Thomas zijn klassen voelen ze dat ook wel aan ze denken dat hij ruzie met Inge heeft.

Inge wil naar een vriendin gaan Willeke aan haar kan ze haar probleem( Michiel) vertellen Maar als ze voor het huis van Willeke aarzelt gaat de deur al open en vraagt Willeke of Inge binnen wil komen dat doet ze dan ook.

Maar als ze bij Willeke is verteld ze het wel maar krijgt toch weer iets te horen Willeke is in verwachting leuk voor Willeke maar een klap voor Inge.

Als ze weer naar de dokter gaat denkt de dokter dat Michiel last heeft van schoolziekte en hij niet echt ziek is.

Maar na een paar keer naar de dokter te zijn geweest zegt de dokter dat ze hem toch maar naar het laboratorium sturen voor bloedonderzoeken.

Als dart is gebeurd en na 3 dagen mogen ze hem bellen belt na de tweede dag al de dokter of hij even langs mag komen zometeen en dat is goed.

De dokter zegt dat er afwijkingen zijn gevonden die hij door een kinderarts wil laten onderzoeken. ( Er zijn witte bloedcellen zijn groter dan normaal.

De dokter ziet het allemaal niet zo donker in en zegt dat het veel oorzaken kan hebben.

Maar Inge en Thomas zien het wel donker in en Inge is heel erg bang

Michiel moet naar het ziekenhuis omdat ze het toch niet zo vertrouwde en Michiel vraagt of hij zijn knuffel mee mag of dat dat kinderachtig is voor een jongen van acht jaar. Nee hoor hij mag gewoon zijn knuffel meenemen.

Thomas is jarig en op school wordt er gezongen maar Thomas voelt zich helemaal niet blij hij heeft een gemaakte lach op zijn gezicht dat nu meer een grimas lijkt.

Als Michiel in het ziekenhuis ligt zegt hij tegen zijn opa dat hij graag een vlinder zou willen zijn en zijn opa is daar helemaal ontroerd van.

Als Inge en Thomas een keer in het ziekenhuis zijn zegt er een dokter dat Michiel ernstig ziek is maar dat er middelen zijn om hem beter te maken.

Robbie vind het maar niets leuk dat Michiel nu zoveel aandacht en cadeautjes krijgt en zegt tegen Inge ik wilde ook dat mijn bloed niet goed was dan kreeg ik ook zoveel kadootjes.

En daar heeft hij een klap van Inge te pakken.

Al Inge weer een keer naar willeke toe gaat heeft willeke gehoord dat het wel heel erg is met Michiel en dan gaat Inge door het lint ze gelooft niet meer in wonderen en God hoort je toch niet zegt ze maar willeke zegt dat Michiel een deel van hun bestaan is en dat ze over Michiel moet blijven praten en niet Michiel moeten gaan verzwijgen.

Robbie vind het allemaal maar niets en hij gaat op een gegeven moment naar zijn kamer en huilt en als Inge boven komt ziet ze daar Robbie huilend en vraagt waarom huil je en Robbie zegt om alles en iedereen.

Het is een warme dag en Thomas kan zijn klas niet laten concentreren en gaat lopen piekeren over Michiel wanneer Michiel 18 wordt en wat hij dan gaat worden maar dan bedenkt hij ook dat Michiel zo ziek is en wat de dokter heeft gezegd.

En als de les afgelopen is blijft er nog maar 1 iemand over en dat is Nicolien en ze wil Thomas om raad vragen over haar en haar vriend Maarten die blowt ze weet niet wat ze moet doen en even vergeet hij Michiel als hij de lerarenkamer inloopt en zijn pijp stopt.

Als Inge naar het ziekenhuis gaat is er bij haar een tintelende stemming van vreugde en verwachting en feestelijkheid.

Michiel zegt mama ga maar gauw naar de dokter toe hij heeft goed nieuws en ik mag het niet vertellen maar als je niet snel weggaat dan vertel ik het wel en dat mocht niet.

De dokter zegt dat Michiel naar huis mag omdat het zo goed gaat.

Nu gelooft ze dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Michiel vraagt weet Sander al dat ik naar huis mag hij stelt alle vragen tegelijk en als ze thuiskomen staan daar Sander en Jacob en Frank Michiel is zo blij en Frommeltje is er ook.

Thomas gat op school met maarten praten maar maarten vraagt waar hij zich mee bemoeit dus daar komt ook niet veel uit. Ze gaan samen een kop koffie drinken in een cafeetje dicht in de buurt. Er wordt niet veel meer gepraat.

Als Inge gaat winkelen en ze ziet een tent denkt ze ik ga Michiels hartenwens vervullen dat doe ik en koopt de tent als ze thuiskomt zegt ze tegen Thomas dat ze vast een cadeautje voor Michiels verjaardag heeft gekocht maar dat ze het zelf niet uit de auto kan krijgen en als Thomas dan ziet wat het is is hij een beetje boos op Inge maar Inge zegt ik weet niet of dit Michiels laatste verjaardag zal zijn dus daarom deed ik het en zegt nog meer gemenere dingen tegen Thomas. Als Thomas dit heeft gehoord is hij verdrietig en zegt hij misschien is dit wel een goed cadeau voor michiels verjaardag.

Als ze die tent dan op Michiels verjaardag geven is Michiel er zo blij mee dat Thomas en Inge er zelf ook helemaal blij van worden.

Als Michiel na een poosje weer halve dagen naar school mag zit Barend hem heel erg te pesten en zolang tot Michiel het niet meer aan kan horen en Barend in elkaar slaat.

Ze worden allebei naar binnen gehaald en Michiel zegt Barend stond mij gewoon in de weg toen sloeg ik en als Sander later denkt Michiel slaat niet zomaar iemand in elkaar en gaat naar Barend toe en vraagt wat er gebeurd is zegt Barend dat heb je toch gehoord ik stond in de weg.

Toen zei Sander zou jij het leuk vinden als jij heel erg ziek bent of misschien wel dood gaat iemand anders jou uitscheld? Dood gaat?? Vraagt Barend dat wist ik helemaal niet dat Michiel zo ziek was…

Wat moet hij nu zeggen het spijt me? Sorry? Hij weet het niet.

Hij weet wat hij gaat doen hij gaat erheen en neemt een mooie knikker mee en geeft die aan hem.

Als Michiel het ziet dat Barend eraan komt denkt hij ik wil nu geen ruzie en thuis mogen ze er niets van weten maar als hij de deur open doet en de hand ziet met de knikker erop denkt hij misschien is hij nog zo slecht niet. En dan is het goed en hij stelt Barend voor aan zijn familie.

Als Inge met Michiel weer naar het ziekenhuis gaat voor controle zegt de dokter dat Michiel beter maar weer eventjes in het ziekenhuis kan blijven want ze zijn niet zo tevreden. Maar de dokter zegt dat er grenzen zijn en Thomas denkt dat Michiel buiten die grenzen zijn.

Als ze een keer bij Willeke zijn is er een dochtertje geboren en het heet Flora Maria

Maar Inge en Thomas vinden het heel moeilijk blij te zijn.

En Inge vraagt of ze het kindje even mag vasthouden en Inge voelt de pijn in haar hart nu ze het kindje vast mag houden.

Als Thomas een vergadering heeft belt Inge hem op en hij vergeet zich te excuseren en rent zo de vergaderzaal uit en ze zegt dat Robbie kwijt is dus Thomas snapt er niets van en gaat naar huis toe

Ondertussen loopt Robbie met de hond naar het ziekenhuis hij wil Michiel opzoeken en vraagt aan veel mensen de weg naar het ziekenhuis maar hij kan het niet vinden dan komt hij een oudere man tegen en Robbie vraagt het weer en dan brengt die man hem naar de politie en 3 kwartier later komen Thomas en Inge hem ophalen in het politiebureau.

Als ze bij Michiel in het ziekenhuis zijn zit Michiel heel erg te dromen en Thomas dekt dit is een ander kind dan andere en andere dingen in het leven wil. Michiel vroeg aan zijn vader of hij nu vlug dood gaat en Thomas had hem dicht tegen zich aangedrukt en Michiel piekerde verder.

Michiel mag kiezen wat ze gaan lezen en hij wil dat ze de goede herder lezen.

Bij Robbie op school is een pieter en die zegt als jouw broer dood gaat krijg jij lekker zijn tent en zijn fiets en al zijn spulletjes.

Thomas belt zijn vader op en vraagt of Michiel bij hen komen mag nu het nog kan en het is goed opa houdt alle dingen die zijn kleinzoon doet in de gaten.

En hij denkt Michiel, het kind van de hei.

Bij Thomas op school had een jongen met dikke, rode strepen een naakt en provocerend vrouwenlichaam getekend en Thomas vroeg ben je wel wijs zegt die jonen het maakt niet uit dat stomme geschiedenis al die maffe figuren zijn dood en dood is dood en weg is weg Thomas pakt zijn jas en loopt weg naar huis.

Die middag ging peter naar Thomas toe en bood zijn excuus aan toen hij hoorde wat er aan de hand was.

Michiel ligt in bed en ligt weer te piekeren en als hij langzaam in slaap valt vraagt hij in zijn slaap aan zijn vader of hij hem meeneemt naar de hei en neemt hem naar de heideals Michiel dan ziet dat het een vreemdeling is zegt hij ik moet terug Ik zal je dragen zegt de vreemdeling en Michiel geeft zich gewonnen als laatste zegt hij JEZUS.

Als dan ‘s Morgens Thomas naar beneden komt zegt hij Michiel? Michiel!!! Oh nee Inge!!! En Michiel lag al gestorven in zijn bed.

Opa was ‘s morgens vroeg al nar de hei gegaan om afscheid te nemen van zijn heide kind.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen