U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Zoals Investeringen Van Isolatie - Zonne-energie Ingezonden Door: Evelien Categori.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=556 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 957 woorden.-voorwoord
We hebben zonne-energie als onderwerp gekozen,omdat er weinig mensen zijn die er gebruik van maken of die weten wat je er eigenlijk allemaal mee kan doen. Deze bron is niet of nauwelijks schadelijk voor het milieu. Dat is toch een van de pluspunten van zonne-energie.
Zonne-energie
-Hoe ontstaat zonne-energie?
De temperatuur in de kern van de zon is ongeveer 15 miljoen graden C. Bij deze temperatuur vinden er voortdurend kernreacties plaats. Deze kernreacties zijn de bron van zonne-energie.
-Waarvoor zorgt zonne-energie?
Bij helder weer is de zon een directe bron van warmte, die bovendien snel in elektriciteit kan worden omgezet. Op zon overgoten plekken leveren zonnecollectoren op grote schaal warm water. Er zijn al heel wat prototypes gebouwd van voertuigen en kleine vliegtuigen op zonne-energie.
-Waarom kiezen voor zonne-energie?
Bijna alle energie is zonne-energie hout,steenkool,gas en petroleum,die slechts resten zijn van levende wezen hebben zich dankzij de zon kunnen ontwikkelen. Behalve voor hout zijn er miljoenen jaren nodig om de energiebronnen te creëren.
Door dat mensen zich er bewust van worden van de problemen van het leefmilieu, groeit de belangstelling vernieuwbare energiebronnen, zoals:windenergie,zonne-energie,…,sterk. Voornamelijk naar zonne-energie.
-Hoeveel zonne-energie ontvangen wij?
In een half uur ontvangt de aarde genoeg energie van de zon om de behoefte van de hele bevolking te voorzien.
-Zonne-energie is gratis.
De zon is een onuitputtelijke bron van energie.Ook wel duurzame energie genoemd. Deze energie is gratis. Voor het verzamelen, transporten en opslaan er van moet je wel betalen.
-Wat zijn de voordelen van zonne-energie?
Zonne-energie is niet vervuilend, het is geluidloos en het kan gebruik worden zolang de zon bestaat. Dankzij de gewonnen zonne-energie kunnen we langer de bronnen van fossiele energie gebruiken en is er ook minder afval. Zonne-energie kan gebruikt worden zonder dat er verspilling is.
-Het verband tussen zonne-energie en andere energiebronnen.
De meeste woningen zijn aangesloten op 2 energiedragers. Dit zijn aardgas en elektriciteit. Beide hebben ze hun oorsprong, dus hun energie-inhoud van de zon. Je kan zonne-energie combineren met andere energiebronnen.
Toepassen van zonne-energie
Passieve zonne-energie.
Als je zonne-energie in je huis wil toepassen dan verdient dat het traagste terug van alle kosten in de bouw of verbouwing van een huis (zoals investeringen van isolatie). Passieve zonne-energie is zonne-energie gebruiken zonder een boiler te installeren of een zonnecollector of paneel op je dak te plaatsen. Men gaat materialen van de woning , zoals ramen, vloeren en muren gebruiken om zonnelicht binnen te laten en eventueel op te slaan. Door het toepassen van passieve zonne-energie kan je dus belangrijke energiebesparingen verwachten.
Het ontwerp van een woning kan echter best dor een ervaren architect bekeken worden. Of er ontstaat een risico op oververhitting in de zomer, als je een te zwaar geïsoleerd huis bouwt.
Enkele ontwerpregels over de toepassing van passieve zonne-
energie:
-loofbomen op het zuiden.
-veel glas op het zuiden.
-Actieve zonne-energie
Actieve zonne-energie is gelijk aan zonne-energie toepassen voor warmwatervoorzieningen en/of ruimtelijke verwarming
en/of het omzetten van zonlicht in elektriciteit.In ons land bestaan er voorbeelden van woningen die met zonne-energie verwarmd worden. Het is dan wel noodzakelijk dat er in de koudste winterperiodes bij verwarming is.
*Thermische zonne-energie.
De zonnecollector zet zonne-energie om in warmte, het is een verzamelbak voor zonnewarmte. DE zonnecollector wordt op een dak geplaatst en vangt het meeste zonnewarmte op als hij tussen zuidoost en zuidwest georiënteerd is.Door een zonnecollector lopen buizen,deze buizen hebben best een donkere kleur zodat ze de zonnestralen maximum kunnen absorberen. De zonnecollector is afgedekt met dubbel glas. Door de buizen loopt water dat opgeward wordt door zonnestralen. Dit verwarmde water wordt meegenomen naar een opslagvat: de zonneboiler. De boiler is nodig omdat het warmteaanbod en de warmtebehoefte niet steeds samenvallen. De zonneboiler moet goed geïsoleerd worden zodat er geen warmte kan ontsnappen. De warmte van het water stijgt naar boven in de boiler. Als men warm water nodig heeft gebruikt men het bovenste en warmste water. Via een warmtewisselaar wordt het water overgedragen aan het leidingwater. Omdat het water steeds een voldoende hoge temperatuur heeft wordt er gebruik gemaakt van een naverwarmer. Die het water dan op de gewenste temperatuur brengt. Deze omzetting kan gebruikt worden om sanitair water te verwarmen of om ruimtes te verwarmen.
PROBLEMEN
In de zomer wordt er meer warm water aangeboden dan in de winter. Maar in de zomer is de vraag naar warm water minder als in de winter.
*Fotovoltaïsche zonne-energie.
Zonnepaneel
Een zonnepaneel dient om zonnestralen om te zetten in elektriciteit. Wanneer we spreken van een zonnepaneel bedoelen we in feite een fotovoltaïsche of kortweg PV-paneel. Deze panelen zijn opgebouwd uit kleine meerdere vierkante zonnecellen,die met elkaar verbonden zijn. Deze plaatjes zijn opgebouwd uit flinterdunne laagjes half geleidend materiaal. De zo opgewekte energie kan direct worden gebruikt of worden opgeslagen in batterijen . Voor 3718.40EUR kan je een installatie van 500 Watt laten plaatsen. Als je de beste zonnepanelen koopt, kan je hiermee 30% tot 500% van je elektriciteit zelf opwekken.
-Raar maar waar!
Een golf van zonnewind.
In zekere zin verdampt de zon, hij verliest voortdurend geladen gasdeeltjes of plasma. In de ruimte vormen deze deeltjes de ZONNEWIND.
Op 10 maart 1989 vond er op aarde een bijzonder merkwaardige gebeurtenis plaats. Overal ter wereld vielen de radioverbindingen uit .In de stad Montreal(Canada) kampte er een energiebedrijf met een geheimzinnige energiegolf. Waardoor er in de stad de stroom 9u. uit viel. Op andere plaatsen zagen mensen hun automatische garagedeuren uit zichzelf open en dicht gaan. Deze vreemde verschijnselen werden veroorzaak door een sterke zonnewind. Als er te veel plasma uit de zon ontsnapt en de aarde bereikt zorgt het er voor dat de elektriciteit apparaten korte tijd ongeregeld raakten.
-Nawoord
We hopen dat jullie meer zijn te weten gekomen over zonne-energie. Wij hebben onze bronnen van informatie gehaald van op het internet. Dank u voor uw aandacht.Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen