U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : -- - Karel En Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=14308 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1702 woorden.

Zakelijke gegevens:

De auteur van Karel en Elegast is niet bekend. Maar het boek is samengesteld door Hubert Slings. Het boek is uitgegeven door Amsterdam University Press, in Amsterdam. Jaar van uitgaven: 1997 (1E druk), 1998 (2E, gewijzigde druk), 2001 (3E druk), en de laatste druk (4E druk) was in 2003. het boek heeft 96 bladzijden. Kare; en Elegast is een roman è een Karelroman. Beter in te delen als Novelle.Eerste reactie:

Ik heb dit boek gekozen/gelezen omdat dat voor school moest. Ik had een boek als dit namelijk nooit zelf uitgezocht. Het is op zich wel een leuk boek om te lezen, als je iets uit die tijd te weten moet komen. Verder is het boek, niet een boek dat ik heel interessant vind. Wel goed geschreven, maar het past mij gewoon niet. Daarom zijn mijn eerste indrukken niet zo positief. Ik vind het verhaal wel leuk omdat, er wel steeds verschillende dingen gebeuren. Het si niet echt langdradig. Dat was wel iets dat mij meteen opviel.Samenvatting:

Dit boek wordt verteld door de schrijver. Hij is constant aan het woord. Er komen 6 belangrijke personen in voor: Karel, Elegast, Eggeric en zijn vrouw, de Engel en God.

Uiteindelijk wordt Eggeric gedood door Elegast. De zus van Karel trouwt met Elegast. Zij blijven hun hele verdere leven bij elkaar. Het probleem (thema) dat als een rode draad door het verhaal loopt is: Karel die op weg is om te stelen (na oproep van God), Elegast weer tegen komt. Dan blijkt dat Elegast hem nog altijd trouw is gebleven. Het hele verhaal draait om Karel en Elegast. Dus letterlijk de titel.Het verhaal gaat over de koning Karel de Grote die tijdens de nacht voor een hofdag ligt te slapen in zijn kasteel. Plotseling wordt hij wakker gemaakt door een engel die hem vertelt dat hij uit stelen moet gaan, omdat het anders slecht met hem zal aflopen. Karel vindt dit natuurlijk erg vervelend omdat het een grote schande zou zijn als hij betrapt werd door zijn onderdanen. Hij besluit toch te gaan stelen omdat het van God moet (er werd 3 keer geroepen) en tot zijn grote verbazing is iedereen in zijn kasteel in slaap gebracht. Dit had God voor hem geregeld.

Als Karel een bos ingaat herinnert hij zich Elegast, die hij verbannen had, waardoor deze ook gedwongen was om te stelen. Terwijl hij erover nadenkt krijgt hij er spijt van dat hij zo hard tegen hem en ander dieven is opgetreden. Dan komt hij opeens een in het zwart geklede ridder tegen. De twee ridders willen elkaar niet begroeten en ook niet elkaar de naam geven, want met het noemen van je naam geef je aan dat je ondergeschikt bent. Nadat ze hebben gevochten moet de verliezer, dat is de zwarte ridder zijn naam geven, Karel komt er daardoor achter dat de ridder Elegast is. Karel wil niet dat iemand weet dat hij de koning is dus stelt zich voor als Adelbrecht. Ze besluiten samen uit stelen te gaan. Karel wil eerst bij de koning, zichzelf dus, gaan stelen, maar Elegast weigert dit omdat hij dit als ontrouw aan zijn landheer ziet. Als alternatief noemt Elegast Eggeric van Eggermonde, omdat dat een slecht mens is. Als Eggeric iets uit de slaapkamer van Eggeric en zijn vrouw wil stelen komt hij erachter dat Eggeric de konig wil vermoorden, hij vertelt dit aan Karel en die zegt dat Elegast dit tegen de koning moet vertellen. Elegast wil dit niet omdat de koning kwaad op hem is. Karel vertelt dat hij het wel aan de koning zak vertellen zodat Elegast’s eer gezuiverd wordt.

Karel gaat vervolgens terug naar zijn kasteel. Hij vertelt aan zijn vertrouwelingen dat hij in gevaar is en er wordt een list opgezet om Eggeric te vangen. Die ochtend komen Eggeric en zijn mannen in het koningklijke kasteel waar ze gevangen genomen worden, Eggeric wil niet bekennen behalve en zegt dat hij degene die hem beschuldigd wil dwingen om de onschuld van hem te bewijzen. Karel vaardigt hiertoe een duel uit tussen Elegast en Eggeric. Dit wordt natuurlijk door Elegast gewonnen. Dankzij zijn overwinning wordt Elegast in ere hersteld en mag hij trouwen met Eggeric’s ex-vrouw, die de zus van Karel de Grote is.Onderzoek van de verhaal techniek

De schrijfstijl is Middelnederlands, maar is naar het Nederlands van ‘nu’ vertaald in: versvorm. Het verhaal speelt zich af (plaats) in het Frankisch gebied – geërfd door Karel de Grote (waar nu Nederland ligt). Het speelt zich af in de middeleeuwen, 500-1500 (tijd).

De schrijver heeft de personages niet erg duidelijk omschreven. Maar heel erg globaal en met een rode draad er in. De situaties worden wel goed uitgelegd, zodat het goed valt te begrijpen. Alleen nog steeds niet echt uitgebreid. Maar dat is niet erg, dan wordt het namelijk niet zo langdradig verhaal! De verteller, verteld het verhaal wel goed vind ik. Ik heb me nergens aan gestoord, en het was goed te volgen. Zoals ik al zei: het was geen langdradig verhaal.Op zoek naar de thematiek

Hoogdgedachte: Het draait in deze roman om trouw, godsdienstigheid, bruut geweld en krijgshaftigheid. Trouw is toch wel het belangrijkste thema. Elegast blijft Karel trouw ondanks dat hij hem ten onrechte heeft verbannen, Elegast wordt hiervoor goed beloond. Ook alle andere dienaren (leenmannen) van Karel de Grote zijn hem ook trouw gebleven(zelfs nadat hij ze verbannen heeft - Elegast). Hierbij blijft de leenman trouw aan zijn leenheer. Eggerik van Egghermonde bleef de koning (zijn leenheer) niet trouw en wordt hiervoor gestraft.

Er wordt ook veel aandacht aan de trouw aan god gegeven. Karel is compleet gehoorzaam aan God. Zoals in het begin waarin Karel uiteindelijk doet wat God hem opdraagt al vindt hij het een schande voor zichzelf. Eggeric bidt ook nog eens niet voor het Godsgericht, wat hem nog eens extra onsympathiek maakt.

Het wordt ook belangrijk gevonden dat mensen hun fouten toegeven. Karel heeft Elegast te zwaar gestraft. God laat hem dit zien en redt tegelijkertijd zijn leven.

Het thema (trouw, godsdienstigheid, bruut geweld en krijgshaftigheid) worden voornamelijk waar gemaakt door Karel en Elegast. Daar ligt het verband tussen titel en thema.Plaats in de literatuurgeschiedenis

Het boek werd in 1997 voor het eerst gepubliceerd. Over de schrijver is niks te vinden want die staat niet vast. Staat ook niks over in het boek. Het speelt zich af in de middeleeuwen (500-1500). Dus moet het in die tijd geschreven zijn. Aangezien de schrijver niet bekend is kan ik verder ook niks over zijn (eventuele) andere werken vertellen. Het werk is wel typerend voorde tijd waarin het ontstaan is. Want het is in het Middelnederlands geschreven. Middel è Middeleeuwen.Beoordeling

De passage die mij het sterkst aanspreekt is het stuk waarin Karel en Elegast met elkaar gaan vechten om achter elkaars naam te komen. Ik vond het wel komisch dat deze twee mannen zo’n ophef over hun naam maakten. Het zou toch wat zijn als je tegenwoordig ergens iemand naar zijn naam vraagt en vervolgens een strijd op leven en dood ontketent als diegene zijn naam niet wil zeggen. Het geeft echter wel een goed beeld van de Middeleeuwse cultuur omdat het in die cultuur uit den boze was om je te identificeren, omdat je je daarmee ondergeschikt maakte.

Ik vind het een beetje vergezocht dat Elegast trouw bleef aan zijn leenheer terwijl hij er ruzie mee had en er door verbannen was, ik zou me totaal anders gedragen en die koning de huid volschelden. Het klinkt ook een beetje eenzijdig, want het lijkt alsof de leenheer alles goed doet terwijl hij eigenlijk profiteert van zijn leenmannen. Ik vind dus dat de schrijver daar ook wat van had kunnen vertellen. Tevens vind ik dat er een beetje te veel gemijmerd wordt over God, Hij werd echt overal bij betrokken, wat ik een beetje overdreven vind. In moderne verhalen kom je dit niet tegen.

De opbouw van het verhaal vind ik erg geslaagd, dit komt omdat de schrijver eerst het een introductie geeft, vervolgens begint met het verhaal en later in de tekst ook terug komt op eerdere gebeurtenissen om het geheel te verduidelijken. Zo wordt in de loop van het verhaal duidelijk waarom het slecht met de hoofdpersoon af had kunnen lopen. Wat niet duidelijk werd was waarom Elegast was verbannen, er werd wel gezegd dat Karel de Grote kwaad op hem was maar niet waarom, dat had ik wel graag willen weten.

Het verhaal roept bij mij gemengde gevoelens op. Aan de ene kant vond ik het namelijk best een boeiend verhaal, maar aan de andere kant kwam de boodschap dat je trouw moest zijn aan de leenheer steeds weer boven. Dat vond ik een beetje eng, want de mensen die het verhaal hoorden werden aan de ene kant geboeid door de spannende gebeurtenissen in het verhaal, maar aan de andere kant geïndoctrineerd door deze boodschap. Hierdoor werden ze een beetje van de domme gehouden. Toentertijd was dit misschien een geniale methode, maar tegenwoordig zou niemand daar meer intrappen.

De bedoeling van het verhaal komt erg duidelijk bovendrijven, het is dan ook niet moeilijk om het thema te vinden. De schrijver gaf namelijk steeds hints door Elegast en andere personages enorm lovend over hun koning te laten vertellen.

Al met al was het een leuk verhaaltje met serieuze en vermakelijke elementen.

Ik vond het bovenal een erg leuk verhaal, maar niet meer dan dat. Het was dan wel een vermakelijke tekst, maar het betekende niet veel voor mij. Dit betekent echter niet dat ik het geen literatuur vond, in tegendeel. Volgens mij was dit verhaal in de tijd dat het bedacht is erg belangrijk omdat het veel morele lessen bood voor de burgerij en de werkende klasse van die tijd. Deze tekst leerde ze dat ze trouw moesten zijn aan hun leenheer omdat deze door God gekozen was. In opstand komen was uit den boze want dan loopt het slecht met je af. Ik denk dat deze lessen erg belangrijk waren in die tijd omdat gebrek aan deze waarden er toe had kunnen leiden dat de toenmalige maatschappij zou instorten omdat iedereen in opstand zou komen. Dit neemt niet weg dat de tekst op sommige stukken wel erg propagandistisch overkomt. In onze tijd zou het niet zomaar geaccepteerd worden als er zulke lovende teksten over leiders gepubliceerd werden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen