U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : -- - In Ongenade.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=12192 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 339 woorden.

Een onthutsende, messcherp geschreven roman over Zuid-Afrika en de menselijke eindigheid.Hij gaat naar zijn dochter uit z'n eerste huwelijk, die op het platteland woont. Vader en dochter komen nader tot elkaar, totdat ze overvallen worden: het huis wordt leeggeroofd, de auto gestolen, David wordt met spiritus overgoten en in brand gestoken en Lucy wordt verkracht. Ze zijn door de brute overval lichamelijk en geestelijk geschonden en raken beiden in een isolement.

J.M. Coetzee is hoogleraar in de literatuurwetenschap aan de universiteit van Kaapstad. Hij kreeg al vele literaire prijzen.Nu het Booker Prize-rumoer nog nazoemt (winnaar 2001, Peter Carey) zag uitgeverij Anthos een schone gelegenheid om de roman 'In Ongenade' (winnaar 1999) van de Zuid-Afrikaanse grootmeester J.M. Coetzee goedkoop te herdrukken. Met valse bedoelingen kun je beweren dat het verhaal - professor vergrijpt zich aan jonge studente, wordt eruit gewerkt door politiek-correcte carrièremakers en raakt, eenmaal uitgestoten, verstrikt in de keiharde politieke realiteit van Zuid Afrika - een natte droom is voor critici, die, op z'n zachtst gezegd, weinig moeite zullen hebben zich in de mannelijke hoofdpersoon te verplaatsen en het boek (daarom?) de hemel inprezen. Met minder valse bedoelingen kun je vaststellen dat Coetzee een levendig, naar de keel grijpend beeld schetst van het beschermde universiteitsmilieu versus de naaktheid van het bestaan in de ruige natuur, waar sluimerende haat en knokploegen regeren. Wanneer de professor aan het eind totaal van zijn maatschappelijke status onthecht is en vrijwilliger wordt in een dierenkliniek, krijgt dit boek zelfs bijna iets van een tranentrekker. Een koele tranentrekker.Deze roman van Coetzee pakte mij onmiddellijk. Hij is zo mooi geschreven dat je hem af en toe weglegt om er meer en langer van te kunnen genieten. Een van de meest aansprekende thema's naast dat van een ouder wordende vader en diens relatie met zijn dochter in een multiraciaal Zuid-Afrika (om met dit bijvoeglijke naamwoord de snijdende onderhuidse en bovenhuidse spanning eufemistisch te weer te geven) is het streven om eerlijk met jezelf en anderen om te gaan, het zoeken naar leefbare waarheid.

Zeer aanbevolen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen