Boekverslag : Charlotte Bronte - Jane Eyre
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1463 woorden.

Titel

Jane EyreAuteur

Charlotte BrontëKorte inhoud van het verhaal

Jane, de hoofdpersoon, woont tot haar tiende bij haar gemene tante Mrs. Reed. Omdat Jane volgens Mrs. Reed liegt, ‘oerstom’ is en steeds bijdehanter wordt, stuurt ze Jane naar Lowood, een liefdadigheidsinstelling, half weeshuis, half school. Jane is erg leergierig en ontmoet haar eerste vriendin, Helen Burns, een erg intelligent meisje dat zich niets aantrekt van de zware straffen. Met Helen kan Jane het erg goed vinden, maar deze sterft tijdens de tyfusepidemie die er op school heerst. Daarna leert zij de lerares juffrouw Temple kennen. Via juffrouw Temple komt Jane tot rust en wordt zij lerares op het Lowood. Maar Jane verliest ook juffrouw Temple als deze gaat trouwen. Jane wordt weer lastig gevallen door John en dan besluit ze weg te gaan. Ze gaat op achttien- jarige leeftijd naar Thornfield Hall om daar gouvernante te worden van de acht- jarige Adele. Ook leert Jane Mrs. Fairfax, de verre nicht van Mr. Rochester kennen. Mr. Rochester is de eigenaar van Thornfield Hall, maar ook de onwettige vader van Adele. Mrs. Fairfax past op het huis omdat Mr. Rochester er bijna nooit is. Als Mr. Rochester weer eens thuis is, gebeuren er allemaal vreemde dingen, zoals een brand op de kamer van Mr. Rochester. Mr. Rochester valt voor Jane’s moed en wil met haar trouwen, maar dit kan niet doorgaan omdat Jane te weten komt dat Mr. Rochester al getrouwd is met Bertha Mason, die krankzinnig is. Bertha Mason woont in de bovenste kamer van Thornfield Hall, waar zij verzorgd wordt door Grace Pool, de zogenaamde naaister. Bertha is verantwoordelijk voor alle vreemde voorvallen. Jane besluit weg te gaan en komt terecht bij St. John Rivers. Als zij daar te horen krijgt van een erfenis die haar te beurt valt gericht, blijken zij familie te zijn. St. John wil met haar trouwen omdat zij een goede zendeling zou zijn, niet omdat hij haar lief heeft. Jane kan niet tegen de druk en besluit terug te gaan naar degene van wie ze wel houdt, Mr. Rochester. Als ze terug komt bij Thornfield Hall blijkt deze tot aan de grond te zijn afgebrand. Zij zoekt Rochester en vindt hem blind en zonder hand. Bertha Mason heeft de brand aangestoken en is daarna vanaf haar kamer uit het raam gesprongen. Bij zijn pogingen om haar te redden is Mr. Rochester zijn hand en gezichtsvermogen kwijt geraakt. Jane trouwt ondanks dit met hem en leven samen nog lang en erg gelukkig.Mijn eerste verwachting

Het leek mij in eerste instantie een saai boek. De schrijfster is van ver voor mijn tijd. Ook het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw af en ik had verwacht dat dit daarom erg saai en ouderwets zou zijn. Ook dacht ik dat het taalgebruik hierdoor erg ouderwets en moeilijk zou zijn.Het genre

Het verhaal "Jane Eyre" is een dramatisch verhaal dat bovendien gedeeltelijk autobiografisch is. Dit ben ik te weten gekomen door het uittreksel uit de bibliotheek, waarin staat dat Helen Burns bijvoorbeeld het leven van de zus van Charlotte Brontë, de schrijfster van dit boek, vertolkt. Behalve dit zijn er nog veel meer karakters uit het leven van Charlotte in dit boek terecht gekomen. Ook vind ik dat dit boek een soort "dokters roman" zou kunnen zijn. Dit komt omdat het verhaal wel erg romantisch en hier en daar zelfs onwerkelijk is.Titelverklaring

De titel van dit dramatische, maar romantische verhaal is "Jane Eyre" De titelverklaring zit niet verborgen, het is de naam van de hoofdpersoon.De hoofdpersoon

De hoofdpersoon uit dit boek is Jane Eyre. Het is een intelligent, dapper en oprecht meisje. Ondanks dit lijkt het alsof zij overal verstoten wordt. Ze vindt negens rust. Ook niet op Thornfield Hall, omdat ze daar geplaagd wordt door het gelach van Bertha Mason. In het boek volg je Jane vanaf haar tiende en merk je dat zij een moeilijk leven achter de rug heeft. Toch wint zij het vertrouwen van Mr. Rochester, ondanks het verlies van haar beide vriendinnen. Jane wordt door haar tante Mrs. Reed, niet gewaardeerd. Ook op Lowood krijgt ze weinig respect en herkenning. Toch is ze welkom op Thornfield Hall waar Adele, Mrs. Fairfax en Mr. Rochester haar als een ware vriendin beschouwen. Ik vind Jane erg dapper. Zelf zou ik me erg eenzaam voelen als ik door iedereen verstoten werd. Ik vind haar dapper en denk ook dat ze de juiste beslissingen neemt. Maar het mooiste vind ik Jane’s karakter: Jane is erg eerlijk en niet haatdragend. Ik bewonder dit omdat ik niet hetzelfde gedaan zou hebben. Als ik door iedereen verlaten zou worden zou ik, denk ik, veel eenkenniger en rancuneuzer hebben gereageerdDe bijfiguren

Mrs. Reed: Zij is de aangetrouwde tante van Jane. Zij heeft haar man, die Jane liefdevol verzorgde, na zijn dood beloofd voor Jane te zorgen. Dit komt zij niet na, omdat Jane een 0 is vergeleken met haar eigen kinderen John, Georgina en Eliza.

John Reed: Hij is de zoon van Mrs. Reed en heeft een hekel aan Jane. Hij ranselt Jane af om vervolgens bij zijn moeder Jane aan te geven als agressief.

Helen Burns: De beste vriendin van Jane. Helen is erg intelligent en dapper. Helen denkt heel positief, ook over het leven in Lowood. Dit in tegenstelling tot Jane die niet tegen de zware straffen kan.

Juffrouw Temple: Zij is de directrice op de school van Jane. Jane en juffrouw Temple worden echte vrienden. Juffrouw Temple zorgt ervoor dat Jane niet lastig gevallen wordt. Ook kan Jane via juffrouw Temple haar intelligentie tonen en wordt Jane door haar toedoen lerares op Lowood. Juffrouw Temple trouwt als Jane achttien is.

Mevrouw Fairfax: Dit is een verre nicht van Mr. Rochester aan wie het huis, Thornfield Hall, is overgedragen. Mevrouw Fairfax is erg gesteld op Jane. Ze behandelt haar goed en wordt ook een vriendin voor haar.

Adele Varens: Op dit achtjarige meisje moet Jane ‘passen’. Ook Adele is erg gesteld op Jane. Adele is, naar later blijkt, de onwettige dochter van Mr. Rochester.

Grace Pool: Deze verricht naaiwerk op de bovenste verdieping van Thornfield Hall.

Bertha Mason: Dit is de vroegere echtgenote van Mr. Rochester. Ze is krankzinnig geworden en zit al jaren opgesloten in de bovenste verdieping van Thornfield Hall. Deze vrouw zit achter alle ‘rare’ gebeurtenissen die zich in het gebouw afspelen. Zij wordt verzorgd door de ‘naaister’ Grace Pool.

St. John River en zijn zusters Mary en Diana: Deze mensen vangen Jane met veel liefde op. Als Jane verneemt dat zji van een verre oom, die zij nooit heeft gekend, een erfenis heeft gekregen, blijkt de familie waar Jane bij in is getrokken familie te zijn. Ondanks dit wil St. John met Jane trouwen, omdat deze een goede zendeling zou zijn.

Last but not least, Mr. Rochester: Dit is de man op wie Jane stapelverliefd wordt. Hij is een echte romanticus. Hij lijkt eerst een beetje hard, maar als hij zijn liefde aan Jane verklaard is hij een man waar iedereen op zou vallen. Behalve dit is hij ook de werkgever van Jane.Mijn verwachting

Ik had verwacht dat dit boek saai zou zijn, maar dat was het absoluut niet. Ook het taalgebruik was niet ouderwets of moeilijk. Het was zelfs geschreven in een mooi, makkelijk taalgebruik. Zaken waar ik echt nog nooit van had gehoord kwamen in dit boek niet voor. Ik ben niet tevreden met de manier waarop ik in dit boek begon. Het was een erg mooi boek dat ik op geen enkele manier kan afkraken.Vijf alternatieve titels

Rust: Jane is in het hele boek op zoek naar rust in haar leven. Deze vindt ze echter nergens omdat ze zelfs in Thornfield Hall gestoord werd door het gelach uit de bovenste verdieping.

Eerlijk, intelligent en dapper: Dit zijn volgens mij de kenmerken van het karakter van Jane.

Op zoek naar een echt leven: Jane is op zoek naar een rustig en normaal leven. Ze wil gerespecteerd worden. Bij haar tante en op Lowood heeft Jane het niet echt naar haar zin. Zelfs op Thornfield Hall vindt zij dit leven niet echt. Pas als ze getrouwd is met Rochester is zij echt gelukkig.

vriendschap: Ook is Jane opzoek naar vriendschap. Dit is een woord dat in het huis van haar tante niet bestaat. Ook is het geluk van Jane niet in Lowood weggelegd, omdat ze daar beide goede vrienden verliest. Pas in Thornfield Hall leert zij het begrip ‘vriendschap’ echt kennen. Ze wordt daar beste maatjes met Adele, Mrs. Fairfax en natuurlijk met Mr. Rochester.

Mr. Rochester: Dit is eigenlijk de man die Jane’s leven betert. Door Mr. Rochester kan Jane een baan als gouvernante krijgen en door het huwelijk dat zij met hem heeft, wordt ze erg gelukkig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen