U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ronald Giphart - Ik Ook Van Jou.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1328 en is laatst upgedate op 01/09/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1567 woorden.

Titel

Ik ook van jouUitgeverij

Nijgh & Van DitmarEerste druk

1992Aantal pagina's

181HET ONDERWERP

Voor mij gaat dit verhaal over hoe de liefde een mens zijn leven kan beheersen. Mijn eerste gedachte toen ik het boek had uitgelezen, was dat het een gaaf boek was. Ik kies hier speciaal voor het woord gaaf omdat dit naar mijn mening weer geeft dat het een boek is dat in jongerentaal is geschreven. Het is één van de eerste keren dat ik een roman las (ik heb er nog niet zoveel gelezen), en er werden veel expliciete teksten gebruikt. Dat was toch wel een hele stap, van jeugdboeken naar expliciete teksten, en ik vond het boeiend om te leren hoe je met zulke taal, toch goed kan schrijven.DE GEBEURTENISSEN

Relaties zijn in het boek volgens mij het belangrijkst omdat het hier globaal het hele boek over gaat. De relatie tussen Reza (de ex van de hoofdpersoon) en Ronald (hoofdpersoon) is de belangrijkste en deze relatie is alles behalve normaal te noemen. Ze hebben een relatie die voornamelijk uit seks bestaat wat op zich natuurlijk niet erg is. Verder praten ze vaak over seks en literatuur en over hun eigen relatie. Wat mij erg verbaasde was dat in het boek Reza verslaafd was aan de seks, ze wilde het altijd doen en later ook nog met iedereen. Dit vond ik vreemd omdat er van de maatschappij altijd zo'n beeld uitgaat dat de mannen oversekst zijn en de vrouwen goede manieren hebben. Het meest herkenbare aan de relatie tussen hun was de jalousie. Deze jalousie is erg goed beschreven omdat ik me echt helemaal de situatie kon voorstellen. Reza is in het boek een erg belangrijk persoon omdat Ronald zowel zijn denken als zijn handelen aan haar dankt. Dit zie je het hele boek door maar vooral op het laatst als hij plotseling besluit om te keren en toch naar Silke (de negerin) te gaan.Verder is de relatie tussen Ronald en Fräser ook belangrijk. Dit is een vriendenrelatie die zo zijn up's en down's kent. Ze zijn allebei schrijvers, alleen schrijft Fräser gedichten. In het boek praten deze twee continu over literatuur en wat daar allemaal om heen hangt. Wat voor mij herkenbaar was aan deze relatie was dat als de een het doet dan doet de ander het ook.

Hiermee bedoel ik het stukje waarin Fräser een ochtendduik neemt in de koude Dordogne en Ronald dit na herhaaldelijk verzoek van zijn vriend ook maar doet ook al had hij geen zin. Wat naar mijn mening het sterkste stuk van het boek is, is het laatste stukje. Dit geeft naar mijn mening goed weer hoe de verhouding tussen liefde (passie) en rationeel denken liggen. Je ziet dit in het boek als ze op het einde toch besluiten samen seks te hebben ondanks dat ze allebei niet weten of ze met het HIV-virus zijn besmet. Als ze dit dan toch doen geeft dit voor mij aan dat liefde inderdaad blind maakt.BOUW

Het verhaal wordt in chronologische volgorde vertelt maar wordt vaak onderbroken door flashbacks.(deze staan niet altijd in chronologische volgorde)

Het lezen van dit boek heeft me laten zien dat literatuur helemaal niet meer zo netjes hoeft te zijn als dat ik dacht, met als gevolg dat ik meer van dit soort boeken ga lezen.HET TAALGEBRUIK

Er werden veel moeilijke woorden gebruikt, maar dat vind ik niet zo erg. Dan steek je er nog wat van op. Aan de andere kant houdt het je wel op uit het verhaal. Maar het was niet zo daverend hoog dat ik het niet meer kon volgen.

Er wordt naar mijn mening veel aandacht besteedt aan het weergeven van gedachten en gevoelens van de personen. Dat is ook wel nodig, want anders kan je de handelingen van de personen niet echt goed begrijpen, en dan raak je uit het verhaal.Ik vond het een echt leuk boek om te lezen en mijn cijfer zou een 8 zijn.SAMENVATTING

De twee vrienden vertrekken plotseling naar Frankrijk voor een vakantie. Ze rijden in een stuk door naar de Dordogne. Ze voelen zich gelukkig, ze willen beiden genieten van het leven. Ze praten over liefde, literatuur en nog veel meer. Fräser wil een boek schrijven over zichzelf en over zijn geluk. Ronald is bezig met een boek over Reza, zijn ex-vriendin. Op een dag in hun vakantie huren ze een kano. Tegen de avond stoppen ze bij een eilandje en overnachten daar. Daar besluiten ze dat ze voortaan of in een hotel slapen, of in een tent bij twee mooie vrouwen. Ze geven de tocht de naam: "Dordogne 1990, Grote Queeste naar Literatuur en Seks", want liefde en geluk is samen seks.

Even later zien ze twee bloedmooie vrouwen voorbijvaren. Ze besluiten achter hun aan te gaan. Ze raken de meisjes kwijt, en net als ze weer verder willen varen, ontmoeten ze elkaar later toch. De meisjes nodigen hun uit om langs te komen, de jongens nemen het aanbod aan.

Als de jongens bij de camping aankomen zien ze nog net de kano van de meisjes omslaan, Ronald red Silke, een negerin, en Fräser red Nadine, omdat Fräser dit zo wilde. De liefdesverhoudingen liggen nu vast.

Na het diner dansen de vier op muziek van Madonna tijdens een dorpsfeest. Daarna wandelen ze in het donker terug naar de camping. Fräser en Nadine lopen voorop. Ronald en Silke stoppen om naar de sterren te kijken. Op een open plek in een maïsveld kust hij Silke voor het eerst, zacht en teder. Ronald denkt meteen aan de seksspelletjes met Reza.

Met Silke beleeft Ronald een heftige vrijpartij, in een boom. Ze durven niet te ver te gaan i.v.m. ziektes.

De volgende dag nemen de ze afscheid, Ronald had willen blijven, maar Fräser voelt zich schuldig omdat hij met Nadine naar bed is gegaan.

Als ze op weg naar huis rijden en Fräser licht te slapen bedenkt Ronald zich.

Hij rijdt terug naar Silke en vindt haar in een discotheek. Daar hebben ze seks op de dansvloer en dan beseft Ronald dat hij zijn nieuwe liefde heeft gevonden.Titel, ondertitel en motto

De titel verklaring van het boek is letterlijk uit de tekst te halen, hij wordt twee keer genoemd. "Ik ook van jou" betekent in het verhaal het boek dat hij over zijn ex-vriendin gaat schrijven.

Er is geen ondertitel, noch een motto.Genre

Het genre is (in grote lijnen) een roman, meer gedetailleerd zou ik zeggen dat het een liefdesroman is.Thema en motief

Het boek bevat twee thema's: Ronald's liefde voor Reza en de relatie tussen Ronald en Fräser.

Ronald's liefde voor Reza is een belangrijk thema. Hun verhouding is hevig geweest en duurde ook enige tijd, maar is nu beëindigd. Ronald heeft het uitgemaakt, vlak voor zijn vakantie. Door een boek te schrijven over zijn verhouding met haar, probeert hij het te verwerken. Zijn liefde voor Reza komt vaak terug in het boek, ook als hij Silke ontmoet. Hij probeert letterlijk afstand te nemen van Reza tijdens de vakantie.

Het tweede thema is de relatie tussen Ronald en Fräser. Ze gaan met elkaar om als echte vrienden. Ze praten samen over alles, maar vooral over seksuele problemen en over literatuur. Ze willen allebei schrijver worden. Bij Fräser gaat het schrijven alleen wat moeilijker dan bij Ronald, Ronald heeft al veel geschreven over Reza.

In de relatie tussen Ronald en Fräser zijn de gevoelens van Ronald voor Fräser belangrijker. Ronald bewondert hem, is jaloers en ergert zich aan het opschepperige gedrag van Fräser. Enkele voorbeelden: Fräser "mijn vriend" (blz. 63), maar ook "grote vuurmaker" (blz. 31), en hij vindt Fräser te dik.Seks is het belangrijkste motief van het boek en op de tweede plaats komt

literatuur. Wat ik mooi vond beschreven was de manier hoe mannen over vrouwen denken. Dit klopt volgens mij namelijk precies. In het boek zie je dit mooi als Ronald Silke ziet en hier gelijk fantasieën over heeft. Volgens mij denken alle mannen als ze een mooie vrouw zien (en andersom misschien ook).Personages

Ronald: Ronald is de hoofdpersoon. Hij is 24 jaar, heeft waarschijnlijk letterkunde gestudeerd en hij wil schrijver worden. Reza was zijn eerste liefde. Ronald is degene die zich laat versieren, bij Reza en ook bij Silke, zijn tweede vriendin. Fräser: Hij is brutaal en een echte levensgenieter. Hij is een persoon die overal met mee wil praten.Reza: Reza is hevig verliefd op Ronald, ze is steeds bang dat hij niet meer van haar houdt. Ze heeft een obsessie voor liefde en seks. Ze is erg jaloers, zeker als ze denkt dat Ronald een ander meisje heeft. Reza had zelfmoordneigingen en ze vertrekt naar een kibboets in Israël als Ronald het uitmaakt.

Reza was in mijn ogen een vreemd persoon niet omdat ze alleen aan seks dacht maar meer de manier waarop ze met mensen omging en haar manier van doen en laten.Met dit laatste duidt ik op het feit dat ze na het kapot gaan van de relatie zelfmoordpogingen onderneemt.Silke: Silke is een negerin, geboren in Oeganda, woont vanaf haar zesde in Duitsland. Ze is de tweede vriendin van Ronald in het boek, na Reza.Samarinde: Fräsers vriendin, Fräser keert uiteindelijk naar haar terugNadine: Silkes studiegenoot, ze is engels.

Deze laatste drie personages zijn meer bijfiguren, Ronald en Fräser zijn de hoofdpersonen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen