Boekverslag : Christiane Rochefort - Les Petits Enfants Du Siècle
De taal ervan is Frans en het aantal woorden bedraagt 977 woorden.

Titel: Les petits enfants du siècle

Schrijver: Christiane Rochefort

Uitgever: Editions Bernard Grasset, deze editie is uitgegeven door Wolters Noordhoff

Aantal gelezen pagina's: 981. In welk jaar is het boek geschreven?

19612. Verklaar de titel.

Letterlijk betekent de titel de kindertjes van de eeuw. Dit geeft (in mijn ogen) aan dat kinderen niet zo belangrijk zijn. Dit komt ook terug in het boek. De ouders van Josyane krijgen de kinderen alleen om de kinderbijslag, zodat ze daarmee dingen kunnen kopen/maken en schulden kunnen aflossen. Ze geven niet echt om de kinderen; ze onderdrukken de kinderen.

Daarnaast zou je de titel aan de hand van Josyane kunnen uitleggen, door te zeggen dat ze slim en leergierig is. Hierdoor heeft ze kans om een goed/belangrijk leven voor zichzelf te creëren. Ze grijpt deze kans niet en blijft dus in de lagere arbeidsklasse steken. Van dit soort mensen hoor je nooit iets, ze zijn "onbelangrijk". Het petit kan terugslaan op de jonge leeftijd van Josyane.3. (Literair) genre:

Het is een sociaal, psychologisch roman4. Waar speelt het zich af?

Het verhaal speelt zich af in (de buurt) Parijs, in een volkswijk. De familie Rouvier woont in een flatje dat eigenlijk te klein is voor het hele gezin.5. In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het boek speelt zich na de Tweede Wereldoorlog af, rond 1950-1955. Het verhaal is in de verleden tijd geschreven maar wordt chronologisch verteld.6. Geef een beschrijving van de hoofdperso(o)n(en).

De hoofdpersoon van dit boek is een tienermeisje dat Josyane Rouvier heet. Ze is de oudste uit het gezin (geboren op twee augustus) en heeft vaak ruzie met haar broertjes en zusjes. Verder is zij een rustig, intelligent en gevoelig meisje dat graag naar school gaat. Naast school helpt ze haar moeder met het huishouden. Ze wordt gek van de altijd zwangere en bemoeizuchtige buurvrouwen, maar de dood doet haar niets. Als ze in de pubertijd komt, verandert dit. Op een dag ontmoet ze de "ware", maar na de terugkomst van een saaie vakantie is hij vertrokken. Haar doel is om hem terug te vinden. Ze flirt met allerlei jongens in de hoop hun brommer te mogen lenen en zo op zoek naar hem te gaan. Na school heeft ze geen zin in een baantje en het gaat bergafwaarts met haar. Ze slaapt met iedereen, wordt brutaal en ze gaat met een groep hangjongeren om. Ondanks dit alles heeft ze een enorm doorzettingsvermogen om zo ooit gelukkig te worden.7. Schrijf een samenvatting

Het boek gaat over Josyane. Ze woont met haar familie in een slecht onderhouden flatje in de buurt van Parijs. Haar ouders hebben alleen kinderen genomen voor het geld dat ze met de kinderbijslag krijgen. Pa en ma Rouvier maken zich dan ook niet echt druk om de kinderen. Alles is goed, zolang ze maar stil zijn en ze geen last geven.

Josyane groeit op in een liefdeloze omgeving. Niemand houdt echt van haar en ze moet zichzelf maar vermaken. Ze vindt het fijn om ’s nachts aan haar huiswerk te zitten, het is dan rustig en dat geeft haar eindelijk eens tijd voor zichzelf. Josyane vindt het ook fijn om naar de supermarkt te wandelen, omdat ze dan frisse lucht kan inademen.

Op een keer komt ze onderweg Guido tegen. Dit is een Italiaanse bouwvakker met wie ze een relatie begint. Voor het eerst in haar leven voelt ze zich vrij en gelukkig, maar helaas voor haar is dit slechts van korte duur, want als Josyane van haar vakantie terugkomt, is Guido weg, omdat hij aan een ander bouwproject moest gaan werken. Josyane gaat op zoek naar haar verloren geluk door bij allerlei jongens op de één of andere manier een scooter te leen te krijgen om Guido te zoeken.

Josyane zet zich steeds meer af tegen de maatschappij en haar ouders. Ze gaat met iedereen naar bed en spot met de echtgenotes van sommige mannen waarmee ze naar bed is gegaan.

Op een gegeven moment geeft ze het op en zoekt niet langer naar Guido. Ze stort in door alle ellende in haar liefdeloze leven. Ze moet het leven leren accepteren zoals het is, en uiteindelijk lukt dit haar ook.

Dan ontmoet zij Philippe (een televisiemonteur) die dicht bij haar in de buurt woont. Hij zegt haar dat hij van haar houdt en ze worden op elkaar verliefd. Vervolgens blijkt Josyane zwanger te zijn van Philippe, die het op zijn beurt goed opneemt en met haar wil trouwen. Ze willen een flatje gaan huren, dat ze waarschijnlijk net kunnen betalen als ze wat geld lenen en de kinderbijslag ervoor gebruiken. Niets staat het geluk van Josyane dan nog in de weg.

Aan het einde van het boek zie je dat Josyane in dezelfde klasse als haar ouders zit, maar in tegenstelling tot hen zal zij haar kind(eren) hoogstwaarschijnlijk een liefdevol thuis geven.8. Kopieer een bladzijde uit het boek en leg uit waarom je juist deze bladzijde hebt

gekozen.

Ik heb deze bladzijde gekozen, omdat Josyane hier voor de eerste keer Guido ontmoette. Alle volgende contacten/relaties met mannen/jongens worden met hem vergeleken of gebruikt om deze prins op het witte paard terug te vinden.9. Schrijf 10 woorden op die je vóór het lezen van dit boek nog "nooit" had gezien en

noteer de Nederlandse betekenis.

1. berceau (blz. 5) wieg

2. boutonner (blz. 11) dichtknopen

3. sourire (blz. 27) glimlachen

4. chier (blz. 39) vervelen

5. intarissable (blz. 40) onuitputtelijk

6. souffrances (blz. 46) lijden

7. fardeau (blz. 55) last

8. mouflets (blz. 69) kleine opdonders

9. susceptible (blz. 70) lichtgeraakt

10. titre (blz. 89) effect10. Vond jij dit boek moeilijk / makkelijk te lezen? Leg uit waarom.

Ik vond het boek redelijk makkelijk om te lezen. Vooral de dialogen waren simpel. Verder kwamen in het boek niet al te moeilijke woorden voor.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen