U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Wolkers - Turks Fruit.
Deze versie komt van http://huiswerk.leerlingen.com/boekverslag/21608/ en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1243 woorden.

Boekverslag ‘’Turks Fruit’’

Door: Selina Landman

Klas: V4b

Primaire bibliografie:

Jan Wolkers, Turks fruit, meulenhoff Amsterdam z.j en z.d.Verwachtingen en eerste reactie:

Ik weet niet goed wat ik van het boek moet verwachtte. De voorkant is zwart, er staan met goude letters op de zijkant Turks Fruit maar voor de rest staat er niks vermeld. Ook geen kort stukje op de achterkant van het boek.

Ik kon meteen uit de eerste paar bladzijde van het boek opmaken dat het een beetje een grof boek was, en er erg veel sex in voor zou komen.Beknopte samenvatting:‘Turks fruit’

De ikfiguur was aardig in de rotzooi terechtgekomen nadat zijn vriendin bij hem weg was gegaan. Hij werkte niet meer en hij at niet meer. Olga (zijn vriendin) heeft hem verlaten nadat zij samengewoond hebben en getrouwd zijn geweest.

De ikfiguur blikt in het verhaal steeds terug op de hoogtepunten van hun relatie.In de eerste hoofdstukken vertelt hij de ontmoeting met Olga. Hij stond te liften langs de snelweg, en Olga nam hem mee. In de auto vindt een vrijpartij plaats waardoor ze een auto ongeluk krijgen. De ikfiguur probeert Olga na deze gebeurtenis weer terug te vinden maar haar moeder houdt dit tegen.

Maar na een paar maanden zien ze elkaar weer en de liefde bloeit op. Ze gaan trouwen.De ikpersoon is een beeldhouwer en Olga poseert vaak voor hem. Wanneer de ikpersoon een beeld van haar maakt als moeder, met een kind op haar arm, blijkt dat zij kinderen haat en bang is voor een zwangerschap. Deze angst komt door haar moeder, die door kanker een borstamputatie heeft moeten ondergaan. Toen Olga klein was zei haar moeder tegen haar dat dat kwam doordat Olga haar borst heeft leeggezogen.De moeder, laat Olga tijdens een etentje kennismaken met een zakenrelatie, waar Olga vervolgens de hele tijd mee zit te flirten. De ikpersoon merkt dit op en hij wordt misselijk van verdriet; hij moet overgeven en doet dat aan tafel. Olga wordt hier erg boos om en gaat weer bij haar moeder wonen. Ze regelt de officiƫle echtscheiding. In de jaren na de scheiding heeft de ikpersoon nog wat relaties maar wordt hierdoor steeds eenzamer en stort hij zich op zijn werk.Op een dag belt de moeder van Olga en ze vertelt de ikfiguur dat Olga een hersentumor heeft. De ikpersoon bezoekt haar elke dag en ziet haar aftakelen. Door de chemokuren verliest Olga haar haar en daarom geeft de ikpersoon haar een rode pruik en hij neemt bij ieder bezoek Turks fruit voor haar mee. Na een halfjaar in het ziekenhuis te hebben gelegen, overlijdt zij.

(340 woorden)

Analyse van de ‘technische kanten’

 Titel verklaring: ‘Turks Fruit’

Aan het einde van het boek durft Olga met haar loszittende tanden alleen nog maar turks fruit te eten wat zij van de ikfiguur krijgt. Het zoete van het turks fruit symboliseert ook het bederf dat in het boek erg centraal staat. Thema.

Het thema van dit boek is liefde, maar ook verdriet. Het hele boek draait om deze twee centrale problemen. Motieven.

Er zijn twee motieven: eenzaamheid, als Olga de Ik- figuur verlaat, en verdriet. Deze twee motieven samen leiden weer tot het thema liefde. Perspectief en verteller

Het boek staat in de ikvorm. De ikpersoon laat zijn leven aan je zien. Dit kun je ook zien omdat het boek in de verledentijd staat. Hij verteld het verhaal aan je aan het eind van het boek en laat doorschemeren dat hij de afloop al weet, de verteller geeft je een feit aan het begin van het boek en laat met aanwijzingen zien hoe dit feit tot stand is gekomen. Ruimte

De gebeurtenissen spelen zich grotendeels af in Amsterdam in het atelier/ woonruimte, maar ook wel op Ameland, waar ze op vakantie gaan en in Alkmaar waar de ouders van Olga wonen. Daar is ook de winkel van de vader van Olga "Hermes".

 Tijd

het verhaal speelt zich af in de jaren 60. De vertelde tijd is ongeveer 15 jaar, eerst ongeveer 5 jaar tussen de ontmoeting en het afscheid en zo'n 10 jaar tussen het afscheid en het sterven van Olga. Dit is moeilijk precies te vertellen omdat er niet echt veel jaartallen worden genoemd in het boek. Het boek is niet chronologisch verteld. er zijn veel flashbacks wat het lezen niet echt makkelijk maakt. Ook zijn er veel tijdsprongen en hierdoor wordt het volgen van het verhaal ook niet veel makkelijker. Personages

Ik-figuur

Kunstenaar/beeldhouwer, is getrouwd geweest met Olga, dit was een zeer diepgaande relatie.

Olga verlaat hem. Hij is radeloos. Hij is vrij eenzaam. Hij heeft wanneer het uit is met haar veel relaties, maar niets kan tippen aan haar. Elke vrouw werd met Olga vergeleken. Hij heeft veel verdriet om haar. Hij was zo verliefd op Olga, hij heeft nooit meer echt van een andere vrouw gehouden. Ze bleef altijd bij hem in gedachten.

Over zijn uiterlijk kom je niets te weten.Olga

Een vrouw met rode haren die volgens de ik-figuur het perfecte lichaam heeft. Zij is getrouwd geweest met de ik-figuur en heeft daarna nog twee andere mannen gehad. Die relaties zijn op niets uitgelopen. Ze is toch ook altijd diep van binnen van de ik-figuur blijven houden. Ze is vroeg gestorven aan een hersentumor.Olga's moeder:

Olga's moeder is in de ogen van de ik-figuur een behekste vrouw. Zij wil niet dat haar dochter haar leven met een kunstenaar deelt en koppelt haar aan een zakenrelatie. De ik-figuur richt alle haatgevoelens tegen haar. Ze is een vlak karakter.

Eindoordeel en evaluatie:

Bijna alle gebeurtenissen in het boek hadden wel iets met sex te maken, het was ook niet netjes geschreven de eerste bladzijde begonnen meteen met woorden zoals: kut, lul aftrekken enz. Maar na een wat bladzijde gelezen te hebben wen je zelfs daar aan. Veel gebeurtenissen waren grappig beschreven. Maar wel de gebeurtenissen kwamen wel realistisch over. Het kon zo in het echt gebeuren

Er kwamen weinig hoofdpersonen in voor, er kwamen voornamelijk types in voor, dat vond ik ook wel prettig want zo was het wel een duidelijk verhaal. In de hoofdpersoon kon ik me wel inleven maar afentoe ergerde ik me ook wel aan hem omdat hij als maar medelijden had met zich zelf. Prachtig maar soms ook lastig vond ik zijn taalgebruik, vaak stonden er zinnen in die ik wel drie keer opnieuw moest lezen voordat ik snapte wat er stond.

Wat ik ook jammer vond , dat je helemaal niks hoort over de familie van de ikfiguur, hij verteld uitgebreid over de familie van Olga maar over zijn kant hoor je helemaal niks. Dat had de schrijver wel wat meer mogen uitwerken. Wat ik er triest vond in het boek was dat Olga aan het einde sterft. Dat is erg ontroerend. Zo beschrijft de ikfiguur in het begin hoe mooi ze is en hoe ze langzaam aftekeld, dat was erg triest.

Ik vind het een heel origineel boek, het is eens wat anders dan al die verhalen over pubers met problemen of over een oorlog. Het is dus zeker een aanrader om te lezen.

Ik vind het resultaat van mijn verslag, redelijk goed geworden. Ik heb er in totaal een paar uur over gedaan. Ik vond het alleen moeilijk om de samenvatting zo kort te maken. Ik had steeds meer woorden dan het maximaal aantal.Secundaire bibliografie:Het boek Turks fruit.

www.leerlingen.com

www.boekverslag.nl

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen