Boekverslag : -- - Het Gevorkte Beest
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1412 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Inez van Dullemen

Titel: Het gevorkte beest

Motto: Het boek bestaat uit vij episodes. Episode 1 en 5 hebben een motto. Episode 1: ‘A man may see how this world goes with no eyes’ – King Lear. Episode 5: ‘When we are born, we cry that we are come to this great stage of fool’ – King Lear

Verschenen in: origineel in 1986, deze druk in 2005

Uitgever: De Bezige Bij

Verwachtingen vooraf: Ik had een moeilijk boek verwacht. Ik ben niet heel erg op de hoogte van het werk van Shakespeare. Ook had ik nog geen andere boeken van de auteur gelezen. Het onderwerp (Shakespeare en de Tweede Wereldoorlog) sprak me ook maar gedeeltelijk aan. Na de eerste hoofdstukken begint het verhaal echter te lopen.Samenvatting van de inhoud:

Raymond is een regisseur die het stuk ‘King Lear’ van Shakespeare op het toneel wil brengen. Het boek vertelt elk hoofdstuk het verhaal van een van de acteurs uit het stuk of van Ray (zo wordt Raymond bijna consequent genoemd). Het verhaal gaat van de eerste repetitie tot aan de opvoering. Daartussen wordt het persoonlijke verhaal van de personages verteld. Het verhaal van Raymond staat eigenlijk niet centraal in het boek, maar de lezer merkt wel dat hij een geheim met zich meedraagt. Een geheim dat hij zelf niet lijkt te weten. In de proloog wordt al over de ‘witte vlek’ in zijn geheugen gesproken. Uiteindelijk blijkt deze vlek te gaan over zijn de jaren die hij als kind doorbracht in een concentratiekamp van de nazi’s. Uiteindelijk reist hij er naartoe. Aan het eind van het boek gaat hij terug naar Amerika.

Aan de andere kant heb je Markus. Hij speelt een van de rollen in King Lear. Omdat hij niet in Düsseldorf woont, verblijft hij tijdelijk bij een ouder echtpaar uit die stad. Hij trekt veel op met de man die in de oorlog een oog heeft verloren. Deze man, meneer Wagenhuber, was piloot bij de Waffen-SS. Als de jongen en de man wat langer zitten te praten, komen er bij hem weer oude gevoelens los over de oorlog. Hij vergelijkt Hitler onder andere met Jezus. Markus is homoseksueel. Volgens meneer Wagenhuber had hij tijdens de oorlog zeker ‘achter prikkeldraad gezeten’.

Marianne speelt in King Lear een van de drie vrouwen uit het gevolg van de koning. Ze heeft een dochtertje van tien, Viola. Marianne raakt min of meer bevriend met Raymond en Viola gaat Ray steeds meer zien als haar vader. Marianne is in haar dromen heel erg bang dat ze haar kind iets aan gaat doen. Raymond en Marianne krijgen een soort verhouding, maar daar is de schrijfster niet heel erg duidelijk over.

Wolfgang speelt King Lear in het gelijknamige stuk.

Dan is er nog Ernst. Hij is figurant in King Lear. Tijdens de oorlog was ook hij piloot aan de kant van de Duitsers. Na de oorlog zat hij jaren als krijgsgevangene in Rusland. Zijn hond is zijn enige vriend.Titelverklaring:

Ik weet niet precies waar de titel op slaat. In het boek wordt eenmaal over ‘het gevorkte beest’ gesproken. Markus, die King Lear speelt, moet naakt op het podium rondlopen. ‘Zonder plunje is een mens niet meer dan zo’n bloot gevorkt beest als jij bent…?’

Opbouw:

Het verhaal bestaat uit vijf episodes. In elke episode bevinden zich een aantal hoofdstukken. Deze zijn niet genummerd en hebben titels als ‘Ray en de dwerg’ en ‘Een figurant wandelt langs de Rijn’.Taalgebruik:

In het boek wordt normaal Nederlands gebruikt, af en toe afgewisseld met Duitse zinnen. Niet alle Duitse uitdrukkingen zullen voor de doorsnee lezer meteen duidelijk zijn.Tijd:

In welke tijd speelt het boek zich af? Het boek speelt zich af in 1967. In de proloog bevindt de hoofdpersoon zich in dat jaar. Het is niet helemaal duidelijk of het verhaal zelf zich direct na de proloog afspeelt, maar er zullen geen tientallen jaren tussen zitten.

Het is niet precies duidelijk hoeveel tijd er in het boek verstrijkt. Het zal een kwestie van weken zijn. Het boek begint met het begin van de repetities en gaat door totdat Raymond weggaat uit Düsseldorf (de vertelde tijd). Het ‘eigenlijke’ verhaal (dat van het toneelstuk) wordt chronologisch verteld. De verschillende verhalen van de personages gaan wel gepaard met de nodige flashbacks.

Wat is de verteltijd? Het boek bestaat uit 262 pagina’s. Ik heb er, met pauzes, ongeveer drie weken over gedaan om het uit te lezen.Plaats en ruimte:

Het hele verhaal speelt zich af in Düsseldorf (Duitsland). De plaats Düsseldorf neemt in het boek niet zozeer een belangrijke plaats is. Het land Duitsland wel. De Tweede Wereldoorlog speelt in het gehele boek een rol. Omdat het boek zich twintig jaar na de oorlog afspeelt en de meeste personages ouder zijn, hebben ze allen een grote binding met de oorlog.Spanning:

Er wordt niet echt spanning opgebouwd. Het verhaal werkt toe naar de climax: de opvoering van het stuk. Het stuk wordt echter nooit opgevoerd. De uiteindelijke climax is de ontdekking van Raymond over zijn jeugd.Vertelperspectief:

Er is sprake van een alwetende verteller, je krijgt als lezer alles te weten over de gedachten van alle personages.Personages:

Raymond (round character): de absolute hoofdpersoon van het boek. Toneelregisseur die naar Düsseldorf komt om King Lear te regisseren. Ray wil het stuk op een totaal andere manier spelen dan gebruikelijk. Hij eist bijna het onmogelijke van zijn acteurs. Ray wordt neergezet als een ondoorgrondelijke man. Hij heeft iets mysterieus. Hij bouwt een speciale band op met Marianne. Op het eind van het boek blijkt dat hij als kind in een concentratiekamp heeft gezeten.Marianne (round character): actrice die een rol krijgt in het stuk van Raymond. Marianne is een alleenstaande moeder die haar dochtertje Viola moet opvoeden. Dit gaat niet zonder problemen. Ze raakt geïntrigeerd door Raymond.Viola (flat character): dochter van Marianne. Komt veel in de nachtmerries van Marianne voor. Ze zou ook een rolletje gaan spelen in King Lear.Wolfgang (flat character): acteur die King Lear speelt in het gelijknamige stuk. Ondanks zijn hoofdrol blijft hij in het boek op de achtergrond.Markus (round character): acteur die een kleinere rol in het stuk heeft. Hij heeft kost en inwoning bij het echtpaar Wagenhuber. Gaandeweg het verhaal komt naar voren dat Markus homoseksueel is.Meneer Wagenhuber (flat character): oude man die als piloot bij de Waffen-SS heeft gezeten. Na een paar wijntjes komen de toespraken van Hitler tevoorschijn. Is blij te hebben gevochten aan de kant van Hitler.Ernst (round character): steevast neergezet als ‘de figurant’. Ernst is een getraumatiseerde ex-piloot. Na de oorlog heeft hij jaren als krijgsgevangene vastgezeten in Rusland. Keert terug en bouwt een nieuw bestaan op als figurant. Hij leeft samen met zijn hond die hij als een geestverwant ziet. Op de repetities praat hij met een spin.Simon & Lisa (flat characters): vriend en vriendin (of echtpaar?). Zijn ook beiden acteur in het stuk (zover ik het begreep). Worden slechts in twee hoofdstukken naar voren gebracht.Thema en motieven:

In het boek komt een thema heel duidelijk naar voren: bezinning. Bezinning over je rol in een toneelstuk. Bezinning over je leven en vooral bezinning over de oorlog. Het hele boek is doorspekt met verwijzingen naar de oorlog. Alle belangrijke personages moeten op een gegeven moment in het boek dezelfde keuze maken: ga ik door met dit toneelstuk?Genre:

Het boek is een roman.Eigen literaire recensie:

Inez van Dullemen heeft met ‘Het gevorkte beest’ heel erg haar best gedaan om een ingewikkelde roman te schrijven. Regisseur Raymond wil zo’n twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog King Lear van Shakespeare op het toneel brengen. Het boek vertelt niet alleen zijn geschiedenis en denkbeelden, maar ook die van een aantal acteurs. Terugkerend thema bij alle personages is de oorlog. Van Dullemen laat het boek zich afspelen in Duitsland. De meeste personages hebben in de oorlog aan de kant van de Duitsers gestaan en doen allemaal hun best om na de oorlog een nieuw bestaan op te bouwen. Raymond blijkt als kind in een concentratiekamp te hebben gezeten en vertelt juist de andere kant van de oorlog. Het uiteindelijke verhaal van de jeugd van Raymond wordt echter totaal ondergesneeuwd door het verhaal van King Lear. Raymond drijft zijn acteurs hierin tot het uiterste. Wat de schrijfster uiteindelijk met het hele King Lear wil zeggen, is mij echter het hele boek onduidelijk gebleven. Ook worden er de verhalen van de acteur (Markus) en de figurant (Ernst) doorheen geweven. Naar mijn idee remmen deze verhaallijnen het uiteindelijke verhaal alleen maar af en bloeden ze eigenlijk op het eind een beetje dood. Deze verhaallijnen voegen weinig toe aan een verder redelijk onderhoudend boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen