Boekverslag : Boudewijn Büch - De Kleine Blonde Dood
De taal ervan is Natuurkunde en het aantal woorden bedraagt 1043 woorden.

Auteur: Boudewijn Büch

Titel: De kleine blonde dood

Plaats en datum van uitgave: 1985 Amsterdam

Genre:

a. Vader-zoon relatie

b. Oorlogservaringen

c. Trauma’sVerklaring van de titel: zijn zoontje die op jonge leeftijd was gestorven was blond

Interessantste deel van het boek: als Boudewijn verteld over zijn ervaringen in het gesticht.

Beschrijving van de hoofdpersonen: Boudewijn:

Boudewijn is de hoofdpersoon. We maken hem mee als klein jongetje en als volwassen vader. In zijn jeugd is Boudewijn een rustig jongetje die, evenals de rest van het gezin, lijdt onder de tirannie van zijn vader. Als hij tien jaar is, wordt hij opgenomen in het gekkenhuis in Brabant. Ondanks alles houdt hij van zijn vader. Boudewijn voelt zich onzeker over zijn capaciteiten als opvoeder. Hij gedraagt zich vaak onverantwoordelijk. Desondanks neemt hij later het moedige besluit om Micky in huis te halen en uiteindelijk diens leven te beëindigen. Boudewijn is een rond karakter.

Vader Büch: Boudewijns vader heeft WO II overleefd en voelt zich schuldig, omdat zijn broers en zussen niet meer leven. Hij tiranniseert zijn gezin en mensen uit zijn directe omgeving. Zijn militaristische gedrag leidt tot een scheiding van zijn vrouw. Hij hertrouwt enkele malen, maar uiteindelijk pleegt hij toch zelfmoord. Eigenlijk is vader Büch een bij-figuur, maar we leren hem heel goed kennen. Hij is dus ook een rond karakter.

Moeder Büch: De moeder van Boudewijn lijdt eveneens onder het gedrag van haar man. Ze probeert steeds de zaak te sussen, maar uiteindelijk wordt het huwelijk toch beëindigd. Moeder Büch is een vlak karakter, omdat ze niet zo uitgebreid beschreven wordt.

Mieke: Boudewijn heeft een relatie met deze veertien jaar oudere vrouw. Ze krijgen samen een zoon, maar door haar drankprobleem kan ze hem niet zelf opvoeden. Zelfs als Micky is overleden komt ze niet naar zijn crematie. Mieke is een vlak karakter, want we leren haar niet echt goed kennen.

Micky: Micky wordt geboren uit de relatie tussen Boudewijn en Mieke. Hij is een levendige en enthousiaste jongen en, evenals zijn vader, fan van Mick Jagger. Hij overlijdt op jeugdige leeftijd. Micky is een vlak karakter.

Waar speelt het verhaal zich af (waar en wanneer): Het verhaal speelt zich onder meer af in Boudewijns woonplaats Wassenaar, de inrichting in Brabant en het ziekenhuis waar Micky verblijft.Wanneer is moelijk te zeggen omdat het verhaal over het hele leven van Boudewijn gaat

Volgorde van het verhaal en de opbouw : Heden en verleden lopen door elkaar heen. Het verhaal speelt zich af tussen de jaren '50 en '70, zonder chronologie en afgewisseld met flash-backs. De teksten zijn geschreven in de verleden tijd. De vertelde tijd is ongeveer twintig jaar: van Boudewijns jeugd tot aan zijn 25e jaar.

Climax: Als Boudewijn te horen krijgt dat zijn zoontje Micky in het ziekenhuis ligt.

Einde: open want het verhaal gaat gewoon door met herinneringen terwijl zijn vader en zijn zoontje eerder in het boek al zijn overleden.

Mening over de hoofdpersonen: heel realistisch beschreven en je kunt duidelijk de karaktereigenschappen merken.

Mening over de afloop: het verhaal stopt op een moment waar ik het niet verwachtte het boek is ineens uit terwijl je het gevoel hebt het nog niet uit te hebben.

Mening over het gehele boek: ik vind het boek heel verwarrend want het ene moment gaat het verhaal over de jeugd van Boudewijn en het andere moment gaat het over Boudewijn wanneer hij vader is van Micky.

SamenvattingHet boek gaat over twee vader/zoon relaties: die van Boudewijn met z'n eigen vader en die van Boudewijn met zijn zoontje Micky. Zijn eigen vader is een oorlogsslachtoffer wat zich uit in impulsief agressief gedrag. Maar Boudewijn kan dit toch accepteren.

De vader van Boudewijn, Rainer, is afkomstig uit Danzig in het voormalige Duitse Oost-Pruisen (nu Gdansk, Polen). Waarschijnlijk is hij van Joodse afkomst, maar dit wordt nergens in het boek echt bevestigd. Vlak voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog is hij naar Nederland gevlucht. Bij zijn vader heeft de oorlog heeft een trauma achtergelaten. Zijn vader heeft een grote hekel aan Duitsland gekregen, maar is zelf heel erg Duits in zijn manier van doen: veel Duitse zinnetjes, een gewoonte om te commanderen, heeft een passie om te marcheren. En hij spreekt nog steeds veel Duits. Thuis is vader nog steeds 'Vati'. Maar zijn probleem: "het was vroeger toch goed in zijn jeugd, maar later toch zo slecht" is hij nooit te boven gekomen. De kleinste herinnering aan de tweede wereldoorlog is voldoende om zijn vader steeds in grote woede uitbarstingen te brengen. Dit kon heel plotseling gebeuren. Alles in het gezin Büch staat in het teken om dit te voorkomen. En als het dan mis gaat dan is het goed mis: er wordt geslagen en het eten vliegt tegen de muur.

Hier is sprake van een volwassen relatie.

Boudewijn waardeert zijn vader. De relatie tussen Boudewijn en zijn zoontje heeft zich daarentegen niet echt kunnen ontwikkelen: het is hoogstens een vader/kind relatie, die vroegtijdig afbreekt. Zijn zoontje is gewoon een lief klein jongetje.

Micky heet naar Mick Jagger, voor Boudewijn de favoriete zanger van de Rolling Stones. De moeder van Micky, Mieke is een lerares Engels, die 15 jaar ouder is dan Boudewijn en waar Boudewijn niet mee getrouwd is, omdat hij homo is. Het feit dat hij homo zou zijn heeft verders geen enkele functie in het boek. Het is hoogstens modern om het te zeggen. Met Micky is Boudewijn meerdere keren naar Artis geweest. Hij heeft daar geleerd op zijn woorden te moeten passen. Als Micky bij het zien van een tijger vraagt of zijn poes ook zo groot wordt, zegt Boudewijn: "Als je hem maar genoeg te eten geeft." Het resultaat is dat Micky de poes bijna helemaal verhongert omdat Micky niet wil dat de poes zo groot wordt. Het is grappig, maar het is duidelijk dat een echt gesprek nog niet mogelijk is.

Een belangrijk aspect uit beide relaties is dat de buitenwereld het bijzondere van de relaties niet begrijpt en steeds bot reageert. Voor hen heeft Boudewijn een gek als vader, die een medaille op zijn pyjama draagt. Ook als zijn zoontje sterft is het ziekenhuis heel koel in zijn reactie. Zie adviseren heel verstandelijk de knoppen om te draaien. En op de begrafenis is Boudewijn geheel alleen.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen