Boekverslag : 19de Eeuw - Verhandeling Gedoogbeleid Softdrugs Ingezonden Door: Inge
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 822 woorden.

Cannabis is al eeuwen bekend, als drug én geneesmiddel. Het oudste bewaard gebleven document ter zake, een Chinese tekst uit de eerste eeuw na Christus, heeft het over cannabis als pijnstiller en verdovingsmiddel. Ook in Europa werd cannabis gebruikt als medicijn. De hofarts van de Britse koningin Victoria (19de eeuw) schreef het bijvoorbeeld voor. Tot 1941 was cannabis zelfs opgenomen in de 'lijst van toegelaten geneesmiddelen' in de VS.
Ook qua roesmiddel kan cannabis bogen op een rijke en lange traditie. De Chinezen beschreven al het vermogen om dankzij cannabis in contact te komen met de geestenwereld en het lichaam lichter te maken. Ook de Indiërs gebruikten het, en in de Arabische cultuur wordt al eeuwenlang hasj gerookt... Gedogen of niet?
Voor eens en voor altijd, aan cannabis kan je niet lichamelijk verslaafd worden. Geestelijk is wat anders. Het probleem bij softdrugs is niet zozeer de drugs op zich, maar wel de reden waarom iemand ze gebruikt: Ook softdrugs kan je op een 'harde' manier gebruiken, als je ze bijvoorbeeld gebruikt om je problemen te ontvluchten. Op die manier kan je wel geestelijk afhankelijk raken van de roes die je de blik op de 'werkelijke' wereld ontneemt. Maar op die manier kunnen we best alcohol ook catalogiseren onder de noemer drugs!
Als men het halfslachtige beleid dat men nu voert i.v.m cannabis verder zet, moet men consequent zijn en ook de wet tegen het openbaar dronkenschap weer van onder het stof halen en beginnen toepassen. Als de overheid een cannabisgebruiker buiten de wet stelt moet ze hetzelfde doen met die duizenden andere drugverslaafden: de alcoholici. Of was iedereen al vergeten dat deze legale drugs nog steeds veel meer slachtoffers maakt dan alle illegale drugs in ons land samen? Anderzijds is het ook onbegrijpelijk dat de regering een softdrug zou toelaten en er tegelijkertijd ook nog altijd werk wordt gemaakt van de strijd tegen het roken van tabak. Samen met deze toelating gaat ook een campagne van start om cannabisgebruik te ontmoedigen. Is dit dan niet dweilen met de kraan open?
Buiten het rookeffect is er zo goed als geen nadeel aan verbonden bij niet-overdreven gebruik, net zoals bij andere genotsmiddelen. (Je moet ook geen liters koffie of alcohol drinken of kilo’s chocolade eten) Maar niet alle mensen zijn even sterk, niet iedereen weet verantwoord om te gaan met drugs. Moet de bevolking hun genotsmiddelen opzij schuiven tot bescherming van de zwakkere schakels in onze maatschappij? Mij toch nog steeds een raadsel waarom ze bij die andere producten wel de mensen de vrijheid en het vertrouwen geven om zelf de keuze te maken en er fatsoenlijk mee om te springen, en bij cannabis niet. Logica? Integendeel, alcohol wordt niet enkel getolereerd, het maakt ook deel uit van onze cultuur! Drinken is dé hoofdactiviteit op o.a. carnaval en verder het hoogtepunt bij studentenverenigingen, personeelsfeesten, trouwfeesten enz. Bij deze evenementen de alcohol weglaten is gewoonweg ondenkbaar. Maar als men je met een jointje pakt, o wee!
Veruit de meeste cannabisgebruikers hebben hun gebruik onder controle en kunnen dit relatief gemakkelijk opgeven. Wanneer men abrupt stopt met zwaar cannabisgebruik doen zich eveneens geen fysieke ontwenningsverschijnselen voor. Er is nog nooit iemand overleden door het gebruik van cannabis alleen Wie een overdosis cannabis wil, moet twintig - tot veertigduizend keer meer innemen dan de portie die in één joint zit.
Daarenboven hebben softdrugs een pijnstillende werking op bepaalde acute en chronische pijnen, waarvan sommige niet voldoende kunnen worden bestreden met morfine of andere opiaten. Maar, hoewel cannabis medische mogelijkheden heeft, is het natuurlijk niet gezond. Joints bevatten immers tabak. En bij zwaar en langdurig gebruik kunnen er psychische gevolgen zijn, zoals depressies, angstaanvallen, concentratieproblemen en de aantasting van het korte termijngeheugen. Deze effecten zijn wel van korte duur, hebben geen blijvende gevolgen en zijn erg zeldzaam.
Ouders van kinderen die aan drugs gestorven zijn, zijn eveneens meestal aanhangers van de 'stepping stone' theorie. 'Het begon met een joint'. En elke alcoholicus is ooit begonnen met een pintje...maar alleen diegenen die om de verkeerde redenen drinken, worden alcoholici. Dus het heeft geen nut om iemand te laten afkicken als je zijn achterliggende problemen niet oplost. Als het werkelijk zo zou zijn dat iedereen die ooit een joint rookte vroeg of laat bij de heroïne kwam, zat de wereld nu alvast met een groot probleem.
Verder zal de media en het beleid ervoor gezorgd hebben dat meer jongeren durven uitkomen voor hun drugsgebruik. Ik zou dus de resultaten van de statistieken met een korreltje zout nemen alvorens te verklaren dat onze jeugd de dieperik ingaat door drugs.
Op het moment dat cannabisbezit en -gebruik niet langer strafbaar zullen zijn, gaan voor sommigen dus de poorten van het paradijs open - en voor anderen de poorten van de hel. Voor ongeruste ouders, bijvoorbeeld. De gezondheidsrisico's van cannabis zijn aantoonbaar lager dan legale drugs als tabak en alcohol. Ook het gevaar op fysieke verslaving is kleiner . Maar cannabis blijft een drug, natuurlijk…Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen