Boekverslag : Ward Ruyslinck - Wierook En Tranen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1005 woorden.

1. Enkele algemene gegevens over het boek.Titel: Wierook en tranenAuteur: Ward RuyslinckUitgeverij: Uitgeverij manteau/Standaard uitgeverij NVPlaats van pulbicatie: 32e druk, Antwerpen


2. Inhoud van het boek.Het is de Tweede Wereldoorlog, de negenjarige Waldo en zijn ouders zijn op de vlucht voor het Duitse leger. Wanneer ze na een angstige reis de grens bereiken, blijkt dat de grenspost gesloten is. Onderweg naar de volgende post, komen ze terecht in een Duits bombardement, waarin Waldo’s ouders omkomen. Waldo komt bij in een veldhospitaal, waar beslist wordt dat het beter is Waldo elders onder te brengen. De soldaat Evarist vertrekt met Waldo naar een vluchtelingenkamp. Wanneer ze even een tussenstop op een marktplein maken, komt Waldo er de vijftienjarige Vera tegen, zijn vroegere buurmeisje, wiens vader in het leger de Duitsers bestrijdt.Vera overhaalt Waldo om zonder Evarist verder te reizen, in richting van de kust, om daar samen een nieuw bestaan op te bouwen. Onderweg worden ze benaderd door duitse tanks, en ze gaan zich in een dichtbijzijnde hooischuur verstoppen. Tevergeefs, want de duitsers dwingen hen eruit te komen. Tegen alle verwachtingen in, worden ze aardig behandeld en krijgen zelfs wat fruit...

De volgende dag besluiten ze terug naar huis te keren, en onderweg passeren ze het huis van een oom van Vera, waar ze dan besluiten even langs te gaan. De oom blijkt een dronkelap en collaborateur te zijn. Geschokt vluchten Vera en Waldo het huis uit, op zoek naar beter oorden.Vera en Waldo zetten hun reis verder, en omdat het regent, schuilen ze even in een stationshal, waar Evarist als krijgsgevangene te vinden is. Na een tijdje gaan ze in een bootje op de Leie rusten. Even lijkt het alsof alle oorlog van de aardbol verdwenen is, maar van die gedachte kunnen ze niet lang genieten. Het geronk van duitse motoren klinkt plots zeer nabij.Het geluid stopt bij Vera en Waldo. De duitse soldaten geven hen te eten en er wordt hen aangeboden om mee naar Antwerpen te rijden, naar huis. De duitsers zijn plots niet meer zo erg als ze hadden gedacht, en dus nemen ze het aanbod graag aan. Hun vertrouwen blijkt onterecht te zijn geweest, want als ze een tussenstop maken, wordt Waldo met een drankje gedrogeerd, waardoor hij als een blok in slaap valt.Wanneer hij bijkomt, vindt hij Vera in de bosjes op de grond, halfdood. De duitsers hebben haar verkracht. Hij haalt hulp bij enkele zigeuners in de buurt, die ervoor zorgen dat Vera met een ziekenwagen naar het hospitaal gevoerd wordt.Als Waldo daar aankomt, krijgt hij van de zuster te horen dat Vera gestorven is. Hij barst in tranen uit en beseft dat het leven helemaal niet zo rooskleurig is. Hij gaat in de kapel bidden, en daar, waar de zoete dronkenmakende geur van wierook hem tegemoetkomt, twijfelt hij voor het eerst aan Gods goedheid.

3. Verdieping.1. Plaats waar het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af, hun vlucht van Antwerpen naar de grens, vervolgens naar de zee en terug naar Antwerpen waar ze echter niet geraken daar Vera in het ziekenhuis in Gent overlijdt...2. Tijdsperiode van het verhaal.

Het begin van het verhaal gaat samen met het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Waldo beschrijft ons heel nauwkeurig de gebeurtenissen van zijn vlucht die ongeveer een week duurt, het stopt met de dood van Vera.3. Voorstelling van de personages en een korte beschrijving ervan.

Waldo: Waldo is een nieuwsgierige en zeer naïve jongen van negen jaar.

In het begin van het verhaal is hij nog een kleine angstige en aan zijn ouders gehechte jongen, maar door de oorlog en het verlies van zijn ouders kwam daar snel verandering in en werd Waldo snel volwassen.

Waldo’s roepnaam is kerkuiltje dit komt doordat hij dol is op de geur van wierook.

Hij is een lieve en rustige jongen, die ook wel erg bezorgd is als hij weet dat er iets niet helemaal pluis is...

Vera: Vera is het buurmeisje van Waldo, ze is 15 jaar en al zeer volwassen.

Tijdens de gemeenzame vlucht neemt zij de plaats ven een moeder en grote zus ven Waldo in...Ze leert hem veel over het leven en voelt zich verantwoordelijk voor Waldo...4. Behandeld onderwerp.

Het thema van het boek is de tegenstelling tussen het naïve en ongerepte kinderwereld en de wreedheid van de oorlog van de volwassenen. In de loop van het boek ontdekt Waldo dat zijn vroegere visie van de wereld geheel verschilt van de werkelijkheid.4. Informatie over de schrijver.Ward Ruyslinck werd in 1929 als Raymond De Besler geboren te Berchem. Zijn vader was bibliothecaris bij een oliemaatschappij. Al op twaalfjarige leeftijd schrijft de jonge Raymond een roman: “Vaargeulen”. Zijn vader stuurt dit werk op naar Stijn Streuvels. Deze retourneert het echter ongelezen terug, weliswaar vergezeld van een brief vol raadgevingen. Ruyslinck zal tot 1957 moeten wachten voor hij als schrijver doorbreekt met de novelle “De ontaarde slapers”. Daarin komt meteen een belangrijk thema naar voren van zijn hele verdere werk: de ongelijke strijd van de mensen met de gemeenschap, waarin het bedreigde individu steeds weer het onderspit delft. “Wierook en tranen”, Ruyslincks meest gelezen boek verschijnt in 1958. Later schrijft hij onder meer “De paardenvleeseters” (1965), “De verliefde Akela” (1973) en “Valentijn van Uytvanck” (1977). Zijn recentere werk kent minder succes.5. Persoonlijk Oordeel.Het was een zeer spannend en ontroerend boek. Waldo’s leefwereld en de gebeurtenissen rond hem worden zeer realistisch beschreven, waardoor het boek een groot effect heeft op diegene die het leest. Ik werd zin voor zin geboeid en meegesleurd in de wreedheid van de oorlog, en voelde me op een zekere wijze verbonden met de personages. De naïviteit van Waldo vinden we ook terug bij het overgrote deel van de bevolking, die zich niet bewust zijn van al het kwade in de wereld. Weliswaar is er een trend van bewustwording zich aan het ontwikkelen, maar er is nog een lange weg te gaan. Dit boek heeft me een beetje geholpen om mijn eigen wereldbeeld weer wat aan te passen, en te beseffen wat het is om vrij te zijn, en hoe gelukkig ik me daarvoor prijzen mag.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen