Boekverslag : Jessica Durlacher - De Dochter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 796 woorden.

1. Zakelijke gegevens

Schrijver: Jessica Durlacher

Titel: De dochter

Verschenen in: 2000

Aantal bladzijdes: 278

Leestijd: 14,5 uur

Uitgelezen op: 3 januari 20022. Verantwoording keuze en verwachtingen

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn moeder had gezegd dat het een mooi boek en niet heel erg moeilijk om te lezen.

Ik heb echt helemaal geen idee wat ik van dit boek moet verwachten, omdat je van de achterkant helemaal geen duidelijk uitleg krijgt. Ik weet dat het gaat over een dochter van iemand maar wie zij is en wat er aan de hand is heb ik nog geen idee van.3. Beoordeling

Ik vond het een heel erg mooi boek om te lezen. De schrijfster gebruikt geen overdreven moeilijk taalgebruik, alleen heeft ze af en toe joodse termen ertussen zitten die ik niet begrijp. Ze gebruikt hele korte en duidelijke zinnen, waardoor alles goed begrijpbaar blijft. Ook gebruikt ze kleine hoofdstukjes, wat erg prettig is omdat het verhaal zo niet te langdradig wordt.

Af en toe komt er wel een hoofdstuk tussen door wat ineens over een heel ander onderwerp gaat waardoor je heel even in de war raakt, maar als je dan weer een stukje verder leest begrijp je allemaal weer waar het over gaat.4. Korte beschrijving

Vertelwijze: Het boek is geschreven in het ik-perspectief. Wel zijn er veel stukken waarbij een andere persoon de ik is. Als Sam zijn boek schrijft, neemt hij de ik-persoon over.

Het boek heeft kleine hoofdstukken en korte goede zinnen. Ze schrijft met veel dialogen. De woorden zijn best pittig. Je moet een redelijk woordenschat hebben om het boek leuk te vinden. Verder schrijft ze met veel spanning, je weet niet wat er zal gaan gebeuren, tot in de details dan.

Tijd en plaats: Het boek heeft verschillende tijdperiodes. Allereerst 1981, daarna van 1998 tot 1999. Ook nog als je het boek van Sam leest gaat dat over de Tweede Wereldoorlog.

Het is niet chronologisch geschreven. Er komen ook veel flashbacks in voor. Er wordt verteld over een onderwerp zolang het onderwerp aanhoud gaat men verder in de tijd. Het volgende onderwerp kan dan weer een tijdje geleden zijn.

Het boek speelt zich in een paar plaatsen af: In Amsterdam, het huis Max’ ouders, het achterhuis van Anne Frank en het appartement waar Max en Sabine gingen wonen.

Andere plaatsen zijn Jeruzalem, de Buchmesse (soort boekenbeurs) in Frankfurt, Los Angelos en Friesland.

Personages: Er zijn 2 personen in het boek waar het echt om draait en verder zijn er nog een aantal bijpersonen.

Hoofdpersonen:

Max Lipschitz: Max is geboren in 1957. Het is een intelligente jongen. Hij is opzoek naar nieuwe ervaringen. In het begin van het boek is hij nog een beetje op zoek naar zijn identiteit, hij weet zichzelf nog geen houding te geven. Pas later als hij een serieuze relatie met Sabine krijgt begint hij meer een echte houding te krijgen

Sabine Edelstein: Sabine is geboren in 1959. Ze werd door Max beschreven als slank in kleren, maar bloot was ze mollig en handzaam. Ze studeerde fotografie. Dit werd ook haar werk later. Sabine loopt rond met veel vragen, die onbeantwoord blijven.

Bijpersonen: moeder Tine Lipschitz, vader Simon Lipschitz, Sam Zaidenweber, Moeder Edelstein, Lisa Stern en Judith (de zus van Simon Lipschitz)

Problemen en conflicten: Max gaat samen met zijn familie naar het Anne Frank huis, waar hij Sabine ontmoet. In het begin loopt het wat stroef tussen hen, later gaat het beter en uiteindelijk gaan ze samenwonen. Op een dag is Sabine zomaar verdwenen. Max verwijt dit zichzelf en gaat naar haar op zoek. 15 jaar later ontmoeten ze elkaar weer in Hollywood. Dan wordt eindelijk duidelijk waarom ze hem had verlaten.

Thema: Het thema is mooi gezegd: zoektocht naar volwassenheid en afkomst. Max en Sabine groeien beide op in het verhaal. Sabine zoekt daarbij ook naar haar afkomst. Van wie is zij “De dochter”.

Max zoek vooral naar zijn identiteit op het gebied van, hoe staat hij tegenover vrouwen en wie is de ware voor mij. Of misschien heeft hij die al.

Motieven:

• Liefde: vooral de liefde tussen Max en Sabine.

• Verlaten worden: Sabine verlaat twee maal Max zonder enige bekende redenen.

• Eenzaamheid: de eenzaamheid van Max na vertrek van Sabine. De eenzaamheid van Sam.

• Vriendschap: vriendschap tussen Max & Sabine, tussen Max & Sam, tussen Sabine &Sam.

• Haat: de haat van Sam in het verhaal the Milky-Way.

• De zoektocht: de zoektocht in het leven, het volwassen worden. Voor Max en Sabine allebei. Beide op hun eigen manier.

Taalgebruik: Het taalgebruik was niet echt heel erg moeilijk alleen gebruikte ze af en toe joodse termen die ik niet helemaal begreep, maar soms vanuit het zinsverband wel. Verder was het hele boek heel erg duidelijk geschreven.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen