Boekverslag : Onbekend - Mariken Van Nieumeghen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1138 woorden.

Titel

MarikenAuteur

Peter van GestelUitgever

De Fontein, Baarn, 1997

Het boek is gekenmerkt als B-boek.Genre

Avonturenroman, Kasteelroman.Motto

Die Duvel: Schoon kint, en vreest grief noch smerte;

Ick en sal u hindere, grief noch quaet doen.

Uit 'Mariken van Nieumeghen'PersonagesArchibald/ Theodoor: kwakzalver/monnik.Mariken: wees, kent beide ouders niet.Rattejan: wees, kende wel zijn moeder. Wordt gevangen gehouden door de Zwarte Weeuw. Hij heeft geen navel meer en wordt daardoor als zoon van de Duvel gezien.Zwarte Weeuw: Tante van Rattejan. Heeft tijdens de Pest (in het boek Zwarte Dood

genoemd) haar man en kinderen verloren. Geloofde dat dit een teken van God was en heeft haar boerderij weggedaan. Ze maakt nu kleding van stedelingen zwart.Gijs: vroegere boerenknecht van de Zwarte Weeuw. Nu vervoert hij haar zwarte kleding naar de stad.Joachim: wagenspeler. Hij ontfermt zich over Mariken. Is zoon van Griet en Theodoor.Griet: moeder van Joachim. Trekt mee met wagenspelers.Isabella: vrouw van Joachim. Trekt mee met wagenspelers.Dirk, Monne: wagenspelers. Broers van Isabella.Gravin: Gravin van het omliggende land. Gaat in wit gekleed.Magister Aesculaap: Raadgever en lijfarts van de Gravin.Sofie: geit van Archibald.Knaag: rat van Rattejan.Samenvatting

Op een dag wordt Archibald door de magister Aesculaap (in naam van de Gravin) de uitgejaagd. Hij gaat samen met zijn geit naar het Waanwoud. Daar vindt hij tussen de ganzeriken Mariken. Hij besluit voor het meisje te zorgen.

Mariken groeit op en leert lezen en schrijven van Archibald. Lezen doet ze uit het boek 'De mensheid is een klucht', dat Archibald mee had genomen. Al haar kennis van de mensheid komt uit dat boek. In dit boek staan ook tekeningen. Mariken vindt Archibald op God lijken. Mariken gaat gekleed in een broek en heeft korte haren.

Als Mariken op een dag Sofie dood vindt, besluit ze naar de stad te gaan om een nieuwe geit te kopen. Ze volgt de beek. Hierdoor komt ze eerst langs het erf van de Zwarte Weeuw, die een jongetje (Rattejan) gevangen houdt. Ze denkt dat hij de zoon van de Duvel is, omdat hij geen navel meer heeft. Als ze Mariken bij Rattejan ziet denkt ze dat Mariken een heks is en sluit haar ook op.

Mariken ontsnapt door zich tussen de zwart geverfde kleding te verstoppen en belooft Rattejan om met hulp hem te bevrijden. Zo komt ze in de stad, waar ze de Duvel ontmoet. De Duvel ontfermt zich over haar en neemt haar mee naar de troep wagenspelers, waar blijkt dat de Duvel ook een wagenspeler is, genaamd Joachim. Mariken is onder de indruk. Ze merkt op dat weinig dingen zo zijn als in 'De mensheid is een klucht'. De volgeden dag spelen ze het stuk Masscheroen, waar Archibald naar kijkt. Deze is op de markt om een giet te kopen en maakt zich zorgen over Mariken.

De wagenspelers (inclusief Mariken) worden ontboden op het kasteel van de Gravin. Die stopt hun spel en stuurt ze weg. Mariken wordt hierover erg boos en zegt tegen de Gravin dat God aan lelijke vrouwen geen kinderen geeft. De Gravin is onder de indruk van Mariken en houdt haar tegen haar zin op het kasteel.

De Gravin legt haar eigen kille opvoeding op aan Mariken. Als Isabella haar komt halen, laat de Gravin Mariken zelf kiezen. Zij kiest voor Isabella i.p.v. de rijkdom die de Gravin haar biedt.

De volgende dag trekken de wagenspelers dichter naar het Waanwoud en de Zwarte Weeuw. Mariken bedenkt een plan om Rattejan te bevrijden. Verkleedt als de Duvel en zijn maatjes krijgen ze Rattejan en de zwarte geit van het erf vrij. Daarna trekken ze door het Waanwoud in op zoek naar Archibald.

Griet herkent Archibald als Joachim's vader. Hij heeft ook 'De mensheid is een klucht' geschreven. Mariken denkt 's nachts dat iedereen haar voor de gek houdt. Ze snapt steeds minder van de mensen. Met zijn allen trekken ze door. Rattejan mag optreden, wat Mariken jaloers maakt. Vrouwen mogen echter niet optreden.

Joachim bedenkt een paar dagen later een nieuw wagenspel over een oom en zijn nichtje, die in een woud wonen. (het verhaal van 'Mariken van Nieumeghen' wordt in het kort verteld) Hij noemt het spel 'Mariken; een mirakelspel'. Hierover is Mariken zeer blij. Ze gaat Rattejan leren lezen en schrijven.Symbolen

Zwarte kleding: zwart staat voor de eenvoud volgens de Zwarte Weeuw. De Calvinisten gingen in het zwart gekleed, zoals nu nog gebeurd in de streng religieuze gebieden. Zwart staat ook voor de Zwarte Dood, die in het boek gezien wordt als het broertje van de Duvel.'De mensheid in een klucht': Het boek is een spiegel van de mensheid. Mariken haalt haar kennis hieruit, maar ziet niet in dat een klucht niet de waarheid bevat, maar een parodie daarop.De Gravin: Zij staat symbool voor de vrees van de bovenlaag van de bevolking ten opzichte van de onderdrukte onderlaag. Haar religieuze opvoeding heeft daar toe geleidt.Mariken: Zij staat onder meer symbool voor het naïeve in kinderen. Zij gaat uit van het goede in de mensen.Thema

onschuld tegenover de "wereldse" buitenwereld. Hoe een onschuldig kind haar onschuld verliest in aanraking met de buitenwereld.De titel

De titel Mariken verwijst terug naar het hoofdpersonage, die dezelfde naam draagt en naar het boek Mariken van Nieumeghen. In het boek zelf wordt de inhoud van 'Mariken van Nieumeghen' al gegeven. Ook het motto verwijst naar deze tekst. Het motto verwijst naar Joachim. Deze is verkleed als de Duvel als hij Mariken ontmoet. Zij gelooft dat hij de Duvel is, maar hij doet haar inderdaad niets aan.Tijdslijn

Al hoewel het verhaal zich in de Middeleeuwen (kan er ook net na zijn, maar voor de boekdrukkunst kwam) afspeelt, is het geschreven in de tegenwoordige tijd. De tijdslijn verloopt chronologische. Het verhaal speelt zich af in acht jaar en een week.Het boek

Het boek is geschreven in een makkelijk leesbare stijl. Het boek geeft een idee over het leven in de middeleeuwen, zonder daar belerend op in te gaan. Niet het dagelijkse leven is belangrijk, maar de verschillen tussen arm en rijk en de algemeen geaccepteerde normen en waarden staan centraal. Mariken heeft daar allemaal geen weet van en handelt dan ook tegen deze richtlijnen in. Zij gelooft in het goede in de mens en heeft geen weet van standenverschillen. Ook al zullen 10-jarige niet alle betekenissen van de tekst eruit halen, vanaf die leeftijd is het boek goed te lezen. De zinnen zijn kort en het verhaal is duidelijk.

Het boek is geschreven in de derde persoon, met een alwetende schrijver.Opmerkingen

Ik heb dit boek gekozen, omdat de titel en de omschrijving op de kaft van het boek mij zeer aansprak. Ook de tekening op de kaft sprak tot mijn verbeelding.

Ik vond het boek leuk om te lezen. Het is heerlijk om te zien dat Mariken op een normale manier met anderen omgaat zonder weet te hebben van de sociale normen en waarden. Hierdoor zegt ze wat ze te zeggen heeft en zegt ze de waarheid. Mariken kan niet liegen (zelfs al heeft Archibald haar vertelt dat te doen). De sociale lagen in de bevolking worden behandeld, maar niet specifiek benoemt. Peter van Gestel gaat niet belerend te werk.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen