Boekverslag : -- - Ex
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1188 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Thomas Blondeau

Titel: Ex

Verschenen in: 2006

Uitgever: De Bezige Bij

Verwachtingen vooraf: Taai boek, moeilijk doorheen te komen maar wel een enigszins interessant verhaal.Samenvatting van de inhoud:

Het verhaal gaat over David, Franky, Xander en de mooie Halcia. David en Franky zijn eigenlijk studenten die gedoemd zijn te mislukken in hun leven. Xander is een schilder die helemaal niet zo goed is, en laatstgenoemde, Halcia, is journaliste van een lokale televisiezender. Halcia is een mooie vrouw, knap en zeer zeker niet dom.Vanwege de mislukte studies slaat bij David en Franky de verveling nog wel eens toe. Ze weten niet zo goed meer wat ze moeten doen en gaan van slechte grappen uithalen en zich gedragen als ‘vandaal’. Op een avond zijn David, Franky en Xander zo dronken en stoned dat ze tuinkabouters gaan vernielen. Halcia vindt dit initiatief wel iets voor haar cultuurrubriek op de televisie. Al snel leidt dit tot een tweede tuinkaboutervernieling.Langzamerhand gebeuren deze ludieke acties ook in andere landen. De vrienden vinden het allemaal wel grappig en besluiten als geintje het ‘Esthetisch Affront’ op te richten. Halcia besluit er een documentaire over te maken. De journaliste zal het programma nooit afronden: tijdens de laatste filmavond verdwijnt ze en wordt ze later dood teruggevonden tussen vuilnis. Vermoord.Na de moord misbruikt David de moord om in het middelpunt van belangstelling te staan. Hij krijgt problemen met de politie omdat zij pas dagen na de moord op Halcia haar tas terugvinden. Door de moord lijkt David nogal te ‘flippen’. Het gaat zelfs zo ver dat hij Franky de moord op Halcia in de schoenen probeert te schuiven en beweert Halcia’s geliefde te zijn hoewel Xander dit was.Niemand weet wie de moord op Halcia gepleegd heeft en waarom. Het laatste deel van de roman bestaat uit krantenknipsels over de berichtgeving na de dood van Halcia. Met alle verdachten etc.Titelverklaring:

Xander, een hoofdpersonage en in het boek schilder, signeert ieder kunstwerk met een kleine e en een hoofdletter X. Ik denk dat de titel mede duidt op het feit dat zowel Xander als David na de dood van Halcia zeggen, dat ze beide de ex van Halcia zijn. Xander is het echt maar David volgens mij niet. Hoewel dit ook niet helemaal duidelijk wordt.Opbouw:

Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd. Het begint met de begrafenis van Halcia en springt dan weer terug in de tijd met af en toe herinneringen aan het verleden. Het boek is in drie delen ingedeeld. Per deel is het weer opgedeeld in kleine hoofdstukken. Het begin is een essentiële gebeurtenis in dit boek. Maar wanneer het naar het ‘hedendaagse’ terugspringt duurt het te lang om weer bij het einde (zoals het begin) te komen: de begrafenis van Halcia.Taalgebruik:

Het boek leest best moeilijk weg. Het taalgebruik is vrij statig, waardoor je sommige passages nog eens terug moet lezen om ze te begrijpen. Het is een aparte manier van schrijven, en ligt niet zozeer aan de moeilijkheidsgraad van woorden die gebruikt worden. Het zijn vaak erg lange zinnen:David had zich tijdens de opnames het gelukkigst gevoeld toen hij met feestneus en zonnebril samen met Xander en Franky bankbiljetten stond uit te delen op de dijk van Oostende, vlak voor het casino. De bankbiljetten waren gedrukt op Abrahams drukpers en hoewel het papier niet de stevige gladheid had van echte contanten, kwamen de voorbijgangers er zelden meteen achter dat niet het gangbare hoofd van architect huppeldepup op de biljetten prijkte maar een paar verraderlijk goed getekende vrouwenbillen waarop een bril rustte.”Tijd:

In welke tijd speelt het boek zich af? Het verhaal speelt zich in onze tijd af. Misschien een tijdsverschil van tien à vijftien jaar maar nog wel redelijk recent. Je krijgt niet echt duidelijk details waardoor je dit boek zou kunnen dateren. Het verhaal is dus niet geheel chronologisch verteld maar verspringt. Zo begint het dus met de begrafenis van Halcia waarna het verhaal vervolgens verder gaat in onze tijd.Wat is de verteltijd? Het boek heeft 352 bladzijden en je doet er ongeveer 10 a 11 uur over het te lezen.Plaats en ruimte:

Het verhaal speelt zich af in een Vlaams stadje gelegen aan landelijke gebieden. Een beetje een boerenstad zou je kunnen zeggen. Deze stad is wel belangrijk in het verhaal want hier gaan ze de tuinkabouters kapot maken.Spanning:

De spanning wordt wel erg verspreid door het hele boek. Pas wanneer de moord gepleegd is begint het een beetje in actie te komen. Daarvoor is het vooral een slopend stuk tekst, wachtend op die ene gebeurtenis die gaat komen. Als dan de climax komt wordt het verhaal na een pagina of vijftig ineens afgebouwd.Vertelperspectief:

Het verhaal wordt verteld in een hij/zij-perspectief en niet door de ogen van één speciaal persoon.Personages:

Halcia (round character): bloedmooie, aantrekkelijke en intelligente vrouw. Werkzaam als journaliste voor een regionale televisiezender en dan cultuurredactie. Ze doet de hoofden van veel mannen op hol slaan.Xander (round character): mislukt kunstenaar. Heeft een relatie met Halcia. Beetje een aparte man. Gaat veel om met David en Franky.David (round character): eeuwige mislukte student (ex-student) die iets van zijn leven probeert te maken en daardoor maar tuinkabouters gaat vernielen. Hij slaat door na de dood van Halcia en geeft zijn vriend Xander de schuld van de moord. Ook al een apart figuur waarvan je na het lezen van het verhaal nog niet echt een heldere indruk kunt geven.Franky (round character): ook een van de vrienden en eveneens mislukt student. Hij doet met de ludieke acties mee van het vernielen van de tuinkabouters en hij staat iets meer buiten het verhaal dan David. Vage man, rare indruk.Thema en motieven:

Themabepaling is moeilijk. Waarschijnlijk is het thema ‘onvervuld verlangen’. Iedereen in het boek verlangt ergens naar. Zo heb je Halcia die al een glansrijke carrière heeft maar toch van iets nog groters lijkt te dromen. David en Franky die iets met hun leven willen doen en besluiten als vermaak tuinkabouters te vernielen en de mislukte kunstenaar/schilder Xander die zich daar bij aansluit waarschijnlijk ook uit verlangen naar een beter, of in ieder geval een leuker en boeiender leven.Genre:

Roman.Eigen literaire recensie:

Het mag dan wel een debuutroman zijn en daadwerkelijk verschenen zijn: het verhaal is chaotisch. Het begint spannend waarna het afzwakt om vervolgens weer spanning op te bouwen om weer af te zwakker om weer spanning op te bouwen. Vervolgens wordt in vijftig pagina’s een eind aan het verhaal gemaakt terwijl het laatste stuk van het verhaal nou juist zo interessant en wél boeiend was. Blondeau maakt gebruik van lange zinnen, niet zozeer moeilijk te lezen wat betreft woorden, maar moeilijk te volgen. Deze roman is geen mislukking maar er moet zeker nog veel aan gebeuren wil Blondeau zijn lezer het verhaal inzuigen en die aandacht vast blijven houden. Het verhaal opzicht is wel geinig maar de uitwerking had boeiender gekund. Als je snel moeite hebt met het lezen van chaotische verhalen zou ik het niet aanraden om te lezen. Echter wel wanneer je zo’n boek uit kunt lezen en er in geboeid blijft. Het is geen slecht maar voor de jeugdige lezer wel een verwarrend verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen